Mide Botoksu

Mide botoksu veya tıbbi adıyla “intragastrik botulinum toksin enjeksiyonu” özellikle obezite ile mücadelede güncel yaklaşımlardan biridir.

Mide Botoksu Nedir?

Mide botoksu veya tıbbi adıyla “intragastrik botulinum toksin enjeksiyonu” özellikle obezite ile mücadelede güncel yaklaşımlardan biridir. Botoks genellikle yüz kırışıklıklarının giderilmesinde kullanılan, tıbbi olmayan güzellik uygulamaları olarak bilinmektedir. Ancak tıpta yaygın olarak kullanılan bu tekniğe son yıllarda zayıflama tedavilerinde de karşılaşılmaktadır. 

Botoks “Botulinum toksin” kelimesinin sık kullanılan kısaltmasıdır. Clostridium Botulinum adı verilen bakteri tarafından üretilen nörojenik bir toksin madesidir. Kas ve sinirler arasındaki bağlantıyı bozarak etki göstermektedir. Botulinum toksinin yüksek dozlarda kullanımı ölümcüldür. Ancak kontrollü bir şekilde kullanıldığında şaşılık, akalazya, kronik anal fissür gibi sorunların tedavisinde etkili olabilmektedir.

Mide besinlerin mekanik ve kimyasal olarak sindirildiği, kaslı yapıda kese şeklinde organdır. Aynı zamanda kısa süreli bir depo görevi de görür. Tüketilen yiyeceklerin midede bekleme süresini yiyeceği türü, mide aktivitesini belirleyen etkenler ve ghrelin gibi bazı hormonlar belirler. Kas yapısındaki mide, gelen uyarılara göre kasılıp gevşeyen hareketlerle besinleri ince bağırsağın duodenum kısmına iletir. 

Teorik olarak ele alındığında besinlerin midede kalma süresi uzadıkça tokluk hissi devam eder. Bu amaçla mide boşalmasını yavaşlatmanın hızlı doygunluk hissi oluşumuna, daha az besin alımına ve dolayısıyla da kilo kaybına sebep olacağı düşünülmektedir. Midenin çeşitli bölgelerine uygulanan botulinum toksini (botoks) küçük kas demetlerinin gevşemesine sebep olmaktadır. Bu  sayede midenin kasılma gücü zayıflar ve boşalma hızı azalır. Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki mide botoksu yaptıranlar % 38 oranında daha az besin tüketmektedir.

Mide Botoksu Kimlerde Uygulanır?

Mide botoksu temel olarak kilo vermek isteyen herkese uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak tıbbi açıdan fayda/zarar skalasında incelendiğinde kilo vermek için ilk seçenek doğal yollar olmalıdır. Bunun dışında acil müdahale edilmesi gereken kişilerde botoks gerekli görülmeyebilir. Mide botoksu uygulaması;

  • Spor ve egzersiz gibi doğal yollarla kilo verebilen kişilerde
  • Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve cerrahi uygulamalara elverişli olan kişilerde tercih edilmez.

Uygulama için en uygun grup normal vücut ağırlığından 10-15 kilogram kadar fazlası olan ve doğal yollarla kilo veremeyen kişilerdir.

Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Hazırlık Aşaması

Mide botoksu uygulaması öncesinde uygunluk açısından bazı değerlendirmeler gerçekleştirilir. İşlem hakkında detaylı bilgilendirmeler yapılarak uygulama süreci uzman hekim tarafından planlanmaktadır. Mide botoksu uygulaması öncesinde 6 ile 12 saat kadar hiçbir besin maddesi tüketilmemelidir. Bunun dışında ek bir hazırlığa genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır.

Uygulama Aşaması

Mide botoksu hastane şartları altında gerçekleştirilmesi gereken tıbbi bir prosedürdür. Kişi endoskopi odasına alınarak sakinleştirici ilaç uygulanır. Botoks uygulamasında endoskopi cihazıyla ağız yolundan girilerek mideye ulaşılır. Fizyolojik sıvılar içerisinde seyreltilen botulinum toksini midenin belirlenen 10 farklı bölgesine endoskopik olarak enjekte edilir. İşlemin tamamlanması ile hasta 4 saat kadar gözetim altında tutulur.

Mide Botoksu Sonrası

Mide botoksu sonrası birkaç saat gözetim altında tutulan kişi evine dönebilmektedir. Günlük yaşantı ve aktivitelerinde hiçbir değişiklik yaşanmaz. Uygulama sindirim sistemi ile doğrudan ilişkili olduğundan dolayı, beslenme düzeninde bazı değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Zamanla iştahta azalmalar olması beklenenen sonuçtur. Bu süreçte mide botoksu yaptıran kişilerin, uzman hekime danışarak fiziksel aktivitelerine başlaması gerekmektedir. Böylelikle ameliyat süreci ile beraber kilo verme işlemi de hızlanmış olacaktır. 

Mide Botoksu Sonrası Beslenme

Mide botoksu sonrası beslenme yan etkilerin oluşmasını önlemek ve uzun dönemde kilo vermeyi kolaylaştırmak açısından önemlidir. Uygulama sonrası 3 gün süreyle yalnızca sıvı besinler tüketilmelidir. Su, meyve suları, yoğurt, süt gibi besinlerin yanı sıra blenderdan geçirilmiş yiyecekler de tüketilebilir.

3 günün sonunda mide katı besinleri sindirebilecek hale gelecektir. Yavaş yavaş katı gıda alımına geçilebilir. Kilo verme başarısını yüksek tutmak amacıyla botoks sonrası diyetisyen rehberliği faydalı olacaktır. Uzman diyetisyen kontrolünde yapılacak, kalori hesaplı diyet programına uyulması, süreçten maksimum yararın alınmasını sağlayacaktır.

Mide Botoksu Zararları Nelerdir?

Mide botoksu literatüre geçmiş ve kılavuzlarla desteklenen tıbbi bir uygulama değildir. Deneysel çalışmalar ve varsayımlar üzerine uygulamaları yapılmaktadır. Uygulanacak toksin miktarı, midenin hangi bölgelerine ne şekilde enjekte edileceği ile ilgili bilimsel bilgiler bulunmamaktadır. İştahı azaltmada etkili olduğu ortaya konulmak ile birlikte kilo verme üzerine istatistiksel açıdan fark oluşturan sonuçlara rastlanmamıştır. Mide botoksuna bağlı risk ve yan etkiler şu şekilde sıralanabilmektedir; 

  • Mide botoksu sırasında kendiliğinden kesilen, minimal kanama odakları en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Ancak genellikle hasta açısından risk oluşturmaz ve kendiliğinden ortadan kalkar.
  • Endoskopi sırasında yemek borusu ve midede doku hasarı ve delinmeler nadiren görülebilmektedir.
  • Yapılan çalışmalarda az sayıda hastada ortaya çıkan karın ağrısı ve kusma mide botoksu yan etkileri arasında yer almaktadır.
  • Kişisel özelliklere bağlı olarak toksine karşı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir.
  • Botulinum toksini kasların uyarılmasını baskılar. Mide botoksu pilor adı verilen çıkış kısmına uygulandığında mide boşalmasını hızlandırıcı bir etkisi olabileceği düşünülmektedir. Bu hedeflenen durumun tam tersi olmakla birlikte iştahta artışa ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına sebep olabilir.
  • Bilimsel olarak ortaya konulmamış teorik riskler arasında mide hasarı yer almaktadır. Toksinin uygulama bölgesinde meydana gelen nekroz (doku ölümü) ülser ve mide delinmesi gibi sorunlara sebep olabilir. Bu gibi risklerin deneysel olarak örneği bulunmamaktadır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Mide Botoksu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mide botoksu ne kadar?

Özel hastane ve klinikler mide botoksu yapan hastaneler arasında yer almaktadır. Günümüz itibariyle kamu hastanelerinde bu uygulama yapılmamaktadır. Mide botoksu fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterebilmektedir. Bu uygulama için SGK tarafından ödeme söz konusu değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mide botoksu gerçekten kilo verdirir mi?

Mide botoksunun iştah azalttığı üzerinde birçok bilgi bulunmaktadır. Mide botoksu yaptıranlar 2-3 gün içerisinde iştahlarının azaldığını ileri sürmektedir. Ancak bu durumun kilo vermeyi kolaylaştıracağı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mide botoksu ne kadar kilo verdirir?

Bilimsel açıdan zayıf bazı görüşlere göre mide botoksu ile 4-6 ay içerisinde vücut ağırlığının %10’una kadar kilo verilebilir. Genellikle 2. haftadan itibaren başlayan kilo verme 4 ay kadar devam etmektedir. Bu süre sonunda toksin vücuttan tamamen temizlenecektir. Mide botoksu ile zayıflayanlar botoks etkisinden sonra kilo almaya başlayabilir. Bu durumun aksini kanıtlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Sağlıklı kilo vermek, ancak sağlıklı beslenme ve egzersiz ile mümkün olacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker