Memenin İçe Dönük Olması

Memenin içe dönük olması, özellikle kadınlarda görülen, meme başının memeden dışarı doğru çıkmayıp içe doğru girmesi durumudur. Genellikle pompa tedavisi ve cerrahi müdahale uygulanır.

Memenin İçe Dönük Olması Nedir?

Memenin içe dönük olması; özellikle kadınlarda görülen, meme başının (nipple’ın) memeden dışarı doğru çıkmayıp içe doğru girmesi durumudur.

Meme dokusu kadınlarda hem estetik hem de fonksiyonel açıdan oldukça mühim organlardır. Estetik olarak kadına cinsel kimlik kazandırdığı düşünülen meme dokusu, fonksiyonel olarak da kişide doğum sonrası bebeğin emzirilmesi görevini üstlenir.

Meme dokusu bol miktarda yağ dokusu içeren memenin gövdesi ile, meme ucu ve meme ucunu çevreleyen aerola adlı kahverengi dokudan oluşur. Meme dokusu kadınlık hormonları olarak adlandırılan östrojen ve progesteron hormonları ile beyinden salgılanan ve kişide süt yapımını sağlayan prolaktin adlı hormonların etkisi altındadır. Memenin bu çok yönlü görevleri ve hormonal etkileşimleri, memede gelişebilecek pek çok hastalık için de zemin hazırlar.

Meme ucu normalde; nohut tanesi kadar olup gebelik esnasında da büyüme gösterir. Ancak memenin içe dönük olduğu durumlarda kişide meme ucu aerolaya girintilidir, ya da meme ucu tümüyle memenin gövdesi içerisinde kaybolup meme ucu yokmuş gibi görülebilir. Bu duruma çoğunlukla kadınlarda rastlanılırken nadiren de olsa erkeklerde de görülebilir. Ancak erkeklerde memenin fonksiyonel bir görevi olmadığı için mememin içe dönük olması pek önemsenmez.

Memenin içe dönük olduğu hastalarda çoğunlukla memenin fonksiyonel bozukluğu, yani emzirmenin yapılamaması gibi bir durum söz konusudur.

Memenin İçe Dönük Olduğu Meme Tipleri Nelerdir?

   Memenin ucunun içe dönüklüğünün seviyesine bağlı olarak meme tipleri 3 sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflar;

  • Hafif Seviyede Memenin İçe Dönük Olması: Hafif seviyede meme ucunun içe dönük olduğu memelerde; meme ucu masajla ya da elle manipüle edildiğinde kolaylıkla dışarı çıkar. Bu kişilerde süt kanallarında herhangi bir problem yoktur ve emzirme sırasında herhangi bir sorun yaşanmaz.
  • Orta Seviyede Memenin İçe Dönük Olması: Orta seviyede memenin içe dönük olduğu memelerde; meme ucu elle biraz zorlayarak manipüle edildiğinde dışarı çıkar, ancak meme ucuna en ufak bir baskı oluştuğunda ya da memeye sütyen takıldığında meme ucu tekrardan içeri girer. Bu durumdaki kadınlar bebeklerini emzirirken çok zorlanır.
  • İleri Seviyede Memenin İçe Dönük Olması: İleri ya da ağır seviyede memenin içe dönük olduğu memelerde; meme ucu yapılan her manipülasyona rağmen dışarı çıkarılamaz. Bu duruma sahip hastalarda çoğunlukla süt kanallarının gelişmediği gözlemlenir. Hastalarda emzirme imkansıza yakındır.

Memenin İçe Dönük Olması Belirtileri Nelerdir?

Memenin içe dönük olması çoğunlukla hastalarda gebelik öncesi herhangi bir semptoma yol açmaz. Gebelik dönemi ve doğumla birlikte fonksiyonel olan memede ise belli başlı bazı semptomlar görülebilir.  

Bunlar; 

  • Meme Ucunun Gözle Görülür Şekilde İçerde Olması
  • Memeden Süt Gelmemesi (ileri seviyede memenin içe dönük olmasına bağlı süt kanallarının yokluğu sonucu)
  • Memede Sertlik (yoğun süt üretimine rağmen meme ucunun içe çökük olmasından dolayı sütün dışarı akamaması sonucu) 

Kişide bazen memedeki tümör, meme enfeksiyonu ya da meme travmaları da memenin içe dönük olmasına yol açabilir. Bu durumda kişide içe dönük meme ucuna ek olarak şu semptomlar gözlemlenebilir: 

  • Meme Ağrısı (travma, enfeksiyon ya da tümöre bağlı)
  • Memede Akıntı (enfeksiyona bağlı sarı-yeşil renkte akıntı)
  • Memede Ele Gelen Kitle (memede tümör ya da enfeksiyonun varlığında oluşan ele gelen kitle)
  • Meme Derisinde Morluk Oluşumu (çoğunlukla meme travması sonucu gelişen meme derisinde morluk)

Memenin İçe Dönük Olması Nedenleri Nelerdir?

Memenin içe dönük olması; özellikle kadınlarda sık rastlanılan bir durum iken, nadiren erkeklerde de tespit edilebilir. Ancak kadınlarda özellikle doğum sonrasında memenin emzirme görevini üstlenmesi; bu durumun kadınlarda daha fazla teşhis edilmesine neden olur. 

Memenin içe dönük olmasına yol açan pek çok etken vardır. Memenin içe dönük olmasına en sık yol açan etkenler;  

  • Konjenital (Doğuştan Gelen) İçe Dönük Meme: Konjenital içe dönük memede hastada doğuştan itibaren var olan ve sıklıkla ergenlik döneminde tespit edilen meme ucunun içe dönüklüğü ya da meme ucunun yokluğu söz konusudur. Bu kişilerde çoğunlukla meme dokusunun da gelişimi bozuk olduğu için memeler sarkıktır.
  • Memede Enfeksiyon: Memede enfeksiyon gelişimi durumunda, özellikle de enfeksiyonun iyileşme sürecinde; kişide oluşan iyileşme dokusu meme ucunun içe doğru çekilmesine neden olur. Bu durum özellikle daha önceden memede herhangi bir şikâyeti olmayan kişilerde gelişen ani meme ucu çöküklüğü ile kendini gösterir.
  • Meme Travmaları: Meme travmalarında; meme ucuna alınan darbeler, meme ucunun içe çökmesine neden olabilir. Bu durum meme enfeksiyonlarına benzer şekilde travmadan önce herhangi bir meme şikayeti olmayan kişilerde memeye alınan darbe sonucu gelişen ani meme ucu çöküklüğü ile kendini gösterir.                     
  • Memede KitleMemede kitle; memenin kendisinde, memenin lenfatik dolaşımını sağlayan lenf düğümlerinde, memeyi besleyen damarlarda ya da memenin ucunda gelişen herhangi iyi huylu ya da kötü huylu tümör yapısını tarifler. Bu tümör yapısı kişide; meme ucunun içe doğru çekilmesine neden olup meme ucu çöküklüğüne yol açar. 
  • Gebelik: Gebelik dönemi pek çok rahatsızlığın görülme sıklığının arttığı yada azaldığı, hormonal geçişlerin sık yaşandığı bir dönemdir. Gebelik döneminde değişen bu hormonal seviye; meme gövdesinin gerilmesine neden olarak kişide meme ucunun içe doğru çökmesine yol açabilir.
  • Memenin Sarkması ve Memenin Büyümesi: Özellikle yaşın artışı ile gelişen meme sarkıklığı ve memenin büyümesi; kişide meme ucunun içe doğru girmesine neden olup meme ucu çökmesine yol açabilir.

Memenin İçe Dönük Olması Teşhisi

Memenin içe dönük olması genellikle çıplak gözle dışardan görülebilecek, muayene sırasında da kolaylıkla tanı konabilecek bir durumdur. Ancak hastalarda bu duruma yol açan etkenin bulunması ve hastalığın şiddetinin belirlenmesi amacıyla bazı görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bunlar;

  • Anamnez: Anamnez; hastanın hastalığı hakkında şikayetlerini dile getirmesi durumudur. Memenin içe dönük olduğu hastalarda; hastalar sıklıkla meme ucunun yeterince büyük olmadığından, bebeği emzirememekten, emzirme sırasında yaşadıkları yoğun ağrıdan bahsederler. Bu durumda hekim hastanın bu şikayetlerinin gebelik ve doğum öncesi dönemde var olup olmadığını, geçirilmiş travma yada meme enfeksiyonunun bulunup bulunmadığını sorgular. Ardından fizik muayeneye geçer.
  • Fizik Muayene: Fizik muayenede hekim hastanın meme bölgesini meme ucundan başlayarak dairesel hareketlerle muayene edip; meme ucunun içe dönük olmasına yol açacak kitle benzeri lezyon olup olmadığını kontrol eder. Ardından hastanın meme ucunu dışarı doğru hafifçe çeker. Bu çekme sonucu meme ucu görünür hal alıyorsa hafif derece, meme ucu çıkıp tekrardan içe dönüyorsa orta derece, meme ucu hiç çıkmıyorsa ileri derecede memenin içe dönük olduğu tanısı konulabilir.
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme(MR): Manyetik rezonans görüntüleme; özellikle meme gibi yumuşak dokuların görüntülenmesinde oldukça etkili olan, manyetik alanın kullanılıp görüntünün oluşturulduğu bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem kişide memenin içe dönük olmasına yol açan herhangi bir kitle veya enfeksiyonun bulunup bulunmadığını gösterir. Ayrıca ileri derece meme ucunun içe dönük olduğu hastalarda da; meme yapısı ve memede süt kanallarının bulunup bulunmadığını göstermede oldukça etkili bir yöntemdir.

Memenin İçe Dönük Olması Tedavisi

Memenin içe dönük olmasının tedavisinde hastada bulunan semptomlar ve içe dönüklüğün seviyesi göz önüne alınır. Hafif derecede içe dönük memesi bulunan, bundan dolayı herhangi bir semptom yaşamayan hastalarda tedavi uygulanmasına gerek yoktur.  

Orta derecede içe dönük memesi bulunan ve bundan dolayı rahatsızlık hisseden hastalarda meme başını çevreleyen aerola dokusunu meme başından uzaklaştıracak ve meme başını dışarıya doğru çekecek Pompa Tedavisi uygulanır. Bu tedavide kişinin meme başına bir aparat yerleştirilir. Meme ucunun negatif basınçla dışarıya doğru çekilmesi sağlanır. Bu tedavi düzenli uygulandığında hastalarda meme başının dışarı çıktığı görülür. 

Memenin orta ve ileri derecede içe dönük olduğu ve bu yüzden bebeğini emzirmede sorun yaşayan kişilerde Cerrahi Girişim uygulanır. Ancak bu cerrahi girişimden önce hastanın memesinin görüntüleme yöntemleriyle detaylı incelenip süt kanallarının bulunup bulunmadığı tespit edilmelidir. Süt kanalları bulunmayan hastalarda cerrahi girişim uygulansa bile; bu işlemin sütün gelmesini sağlamayacağı, yalnızca estetik açıdan memeye yeni bir görünüm kazandıracağı detaylıca anlatılmalıdır.

Kişilerde ayrıca memenin içe dönüklüğüne neden olan meme tümörü ve meme absesi gibi durumlar da cerrahi olarak tedavi edilmelidir.  

Memenin İçe Dönük Olması Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Meme dokusu kadınlarda hem estetik hem de fonksiyonel açıdan görevli bir organ olduğu için; meme hastalıkları da bu iki kategoriyi derinden etkileyecek komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle memenin ileri derecede içe dönük olduğu hastalarda tedavi uygulanmazsa; kişi hem estetik olarak kaygılanır, partnerinin kendini beğenmediğini düşünür, hem de fonksiyonel açıdan bebeğini emziremez, bu durumda da annelik duygusunu eksik hisseder. Bu yüzden memenin içe dönüklüğü tanı konulması ve tedavi uygulanması gereken bir hastalıktır. 

Memenin İçe Dönük Olması Ameliyatı

Memenin içe dönük olması ameliyatı; özellikle orta ve ileri derecede içe dönük olan memelerde, memenin estetik görünümünü kazandırmak amacıyla yapılan cerrahi müdahalelerdir. Hastalarda ameliyat öncesi memenin tümüyle değerlendirilmesi, memede süt kanallarının bulunup bulunmadığının teşhis edilmesi, süt kanalları yoksa uygulanacak ameliyatın süt gelmesini sağlamayacağı, sadece memenin estetik görünümünü düzelteceği hastaya detaylıca anlatılmalıdır.

Memenin içe dönük olması durumunda uygulanacak cerrahi müdahale genellikle lokal anestezi (sadece meme başı ve meme derisinin uyuşturulduğu anestezi türü) altında uygulanır. Bu durumda hastanın meme başının altından ve üstünden ufak kesiler atılır, meme başını içeri doğru çeken bağ dokusu yapıları kesilir. Kesi atılan bölgeler tekrar dikilerek ameliyat tamamlanır.

Ameliyat sonrası hastalar gözlem amaçlı 1 gün hastanede yatarlar. Herhangi bir komplikasyon görülmediği durumlarda şifa ile taburcu edilirler.

Memenin İçe Dönük Olmasında Hangi Doktora Gidilir?

Memenin içe dönük olmasıyla ve memenin içe dönük olması durumunun her türlü tedavi yöntemi ile esas olarak ilgilenen ve bu tedavi yöntemlerini uygulayan bölüm Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümüdür. Plastik cerrahi hekimi hastayı muayene eder, gerekli tetkikleri uygular ve hastalığa tanı koyar.

Memenin içe dönük olduğu durumlarda eğer bu içe dönüklüğe yol açan etken memede kitle ya da meme enfeksiyonu ise; bu durumda bu hastalıklar ortadan kaldırılmalı, ardından meme ucu ile ilgili işlemler yapılmalıdır. Memenin içe dönük olmasına yol açan bu hastalıkların tedavisi ile ise Genel Cerrahi bölümü ilgilenir.

Hastalar meme ucunun içe çöküklüğüne ek olarak doğum sonrası memeden süt gelmemesi, meme ucunun belirgin olmaması, memede sertlik, memede akıntı ve/veya meme derisinde morluk oluşumu gibi semptomlardan yakındığında vakit kaybetmeden hekime başvurmalı ve tedavi altına alınmalıdır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın