Meme Muayenesi Nedir?

Kadınların meme kanserinin erken teşhisi için düzenli olarak meme muayenesi yaptırmaları gereklidir.

Meme kanserinin erken teşhisi için, kadınların düzenli olarak meme muayenesi yapmaları ya da yaptırmaları gerekmektedir. Göğüs muayenesi, meme kanserinin erken teşhisi için uygulanan ilk adımdır. Bilinmesi gereken en önemli husus ise meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığıdır. 

20 yaşını tamamlamış olan her kadının, ayda bir kere meme muayenesi yapması gerekmektedir. Bu muayenenin, regl başlangıcından 5 ile 7 gün sonra yapılması en sağlıklı sonuçları vermektedir. Bu tarihin seçilmesindeki neden ise kadınların vücudundaki hormonların etkisinin en aza inmiş olduğu dönem olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu dönemde kadınlarda meme hassasiyetinin en aza indiği bilinmektedir. Öte yandan menopoz dönemine girmiş olan kadınların da ayda bir kez meme muayenesi yapmaları önerilmektedir.  

Düzenli olarak meme muayenesi yapan kadınlar, kendi vücutlarını tanımaktadır. Bu sayede de normal meme dokusunun özelliklerini öğrenmekte ve yeni çıkan kitleleri de erken dönemde tespit edebilmektedirler.  

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?  

Farklı şekillerde yapılabilen meme muayenesi, kadınlar tarafından evde ve klinik ortamda uzman hekim tarafından yapılabilmektedir. Meme muayenesi, meme kanseri tanısının konulabilmesi için uygulanan yöntemlerin başında yer almaktadır. Ancak kanserin erken dönem belirtileri bazen belirgin olmadığı durumlar söz konusudur. 

Bu nedenle kendi kendine meme muayenesi yapmak isteyen kadınların, öncelikli olarak belirtileri iyi bilmeleri ve vücutlarını doğru tanımlamaları gerekmektedir. Bu belirtiler şu şekildedir;  

  • Memede ele gelen kitle
  • Koltuk altında ele gelen kitle 
  • Meme boyutunda ve şeklinde değişiklik 
  • Meme başında kanlı ya da kansız akıntı 
  • Memede renk değişimi 
  • Meme başındaki deride renk değişimi  

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?  

Memenin tüm dokularının, kişi tarafından elle kontrol edilmesine kendi kendine meme muayenesi adı verilmektedir. Her kadının düzenli olarak yapması gereken kendi kendine meme muayenesi 3 farklı şekilde yapılmaktadır. Kendi kendine meme muayenesi, kitlelerin erken tespiti için önemlidir ancak belirli periyotlarla klinik muayene yapılması şarttır. Alanında uzman doktorların gerekli görüntüleme cihazlarının da yardımıyla kontrol etmesi daha güvenilirdir.

Ayna Karşısında Kendi Kendine Meme Muayenesi

  • Kendi kendine meme muayenesi için ayna karşısına geçilir. Ardından eller bele konulur ve iki memenin simetrik olup olmadığı incelenir. 
  • Eller beldeyken, iki memeye aynı anda olacak şekilde kuvvetlice aşağı doğru bastırılır ve sırada göğüs kasları kasılır. Bu yöntem ile aynadan meme derisinde çekilme olup olmadığı tespit edilir. 
  • Sonrasında memede görülür durumda bir kitle olup olmadığı kontrol edilir. Son olarak ise meme deresinde bir çöküntü ya da renk değişikliğinin olup olmadığına bakılır. 
  • Bu işlemin ardından eller yukarı kaldırılarak aynı kontrol yöntemleri sırayla tekrarlanır. 

Yatarak Kendi Kendine Meme Muayenesi

  • Kişi yatağa yatarak muayene için hazırlanır. 
  • Muayeneye önce sağ memeden başlanması önerilmektedir. Kolay bir şekilde muayenenin tamamlanması için sağ omuz ve sırt altına küçük bir yastık ve sağ el başın altında konulur. 
  • Kendi kendine meme muayenesi, sol elin 2-3 parmak ucuyla yapılmaktadır. Kontrole meme başı çevresinden başlanır. Parmaklar ile meme dokusuna şiddetli olmayacak şekilde batırılarak saat yönünde halkasal hareketler yapılır. Bu sayede memede herhangi bir duyarlılık ve kitlenin varlığı incelenir. 
  • Tüm meme muayenesi bittikten sonra mutlaka koltuk altına bakılmalıdır. 
  • Sol meme için de aynı işlemler uygulanır. Yine sol meme koltuk altı da kontrol edilmelidir. 

Duşta Kendi Kendine Meme Muayenesi

  • Duş esnasında meme muayenesi yapmak oldukça faydalıdır. 
  • Muayene sırasında ayakta durulur ve sol el başın üzerine konulur. 
  • Sağ el ile yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı olacak şekilde sol memeye hafifçe bastırılarak kontrol edilir.
  • Yine sağ el ile sol memenin dış tarafından meme başına doğru dairesel hareketlere bastırılarak inceleme yapılır.
  • Aynı işlem sağ el başın üzerine konularak, sol meme için uygulanır. 

Klinik Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Klinik meme muayenesi, uzman hekim tarafından memede herhangi bir problemin olup olmadığının kontrol edilmesidir. Klinik meme muayenesi elle ve mamografi yöntemleri ile yapılmaktadır. 

Elle Klinik Meme Muayenesi 

  • Klinik meme muayenesi uzman hekim tarafından yapılmaktadır. 
  • Muayene esnasında kişi hem yatarken hem de otururken incelenir. 
  • Muayene sırasında kişilerden kolunu başının üzerine kaldırması, vücudunu yana sarkıtması ve beline koyması istenir. 
  • Hekim öncelikle memelerde şekilsel ve yapısal değişiklik olup olmadığını inceler. Ayrıca memelerde kızarıklık, çukur gibi anormal belirtilerin varlığı da kontrol edilir. 
  • Meme uçlarında kanlı ya da kansız anormal bir akıntının olup olmadığı incelenir. Bu işlemde hekim meme ucunu sıkarak kontrol gerçekleştirebilir.
  • Son olarak hekim parmakları kitle kontrolü yapar. Bu işlemde kadının meme, köprücük kemiği ve koltuk altı da kontrol edilir.

Mamografi 

  • Mamografi, meme röntgeni anlamına gelmektedir ve klinik meme muayenesinde kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. 
  • Mamografi ile kontrol edilip edilmeyeceğine uzman hekim tarafından karar verilmektedir. İşlem sırasında kişiler belirli miktarda radyasyona maruz kalacakları için gerekli olan durumlarda uzman hekim kişilere bilgi vermektedir. 
  • Yöntem ile meme kitleleri elle muayenede belirti vermese dahi görüntülenmektedir. 

Mamografi çekildikten sonra olumsuz bir durum tespit edildiyse, uzman hekim tarafından biyopsi gibi farklı tetkikler de istenebilmektedir

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Meme Muayenesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göğüs muayenesi hangi bölüm bakar?

Göğüs muayenesi yaptırmak isteyen kadınlar, hastanelerin genel cerrahi bölümlerine başvurmalıdır. Kendi kendine muayene sırasında olumsuz bir durum olduğu tespit edildiğinde mutlaka genel cerrahide muayene olunması gerekmektedir. Ayrıca genel cerrahi de klinik meme muayenesi de yapılmaktadır. Yani kişilere kendi kendine herhangi bir olumsuzluğa rastlamasa da düzenli olarak klinik muayene yapılmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Meme muayenesi ne zaman yapılmalı?

Meme muayenesi, adet dönemin başlangıcından 5 ile 7 gün sonrasında yapılmaktadır. Bunun en önemli nedeni, hormonal etkilerin en aza inmiş olmasıdır. Ayrıca memedeki hassasiyet bu dönemde azaldığı için, muayene esnasında herhangi bir ağrı ve acı hissedilmesinin önüne geçilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Memede kitle olduğu nasıl anlaşılır?

Memede kitle olduğu, klinik meme muayenesi ve kendi kendine meme muayenesi ile anlaşılmaktadır. Meme kanserinin erken teşhisinde çok büyük öneme sahip olan meme muayenesi, 20 yaşını doldurmuş her kadın tarafından düzenli olarak yapılması önerilmektedir. Bunun yanı sıra elle tespit edilemeyen kitleler, mamografi (meme röntgeni) çekilerek, uzman hekim tarafından tespit edilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Klinik meme muayenesi ne kadar sürer?

Hekim tarafından elle uygulanan klinik meme muayenesi ortalama olarak 10 dakika kadar sürmektedir. Bu işlem sırasında kadınlar herhangi bir ağrı ya da acı duymazlar. Mamografi yani meme röntgeni çekilmesi ise ortalama 15 dakika sürmektedir. Mamografi önce radyolog tarafından değerlendirilmekte ve sonrasında uzman hekime iletilmektedir. Uzman hekim mamografi sonuçlarına göre kesin teşhisi koyabilir.

Dr. Hande Erölmez

Meme muayenesi sırasında kitle tespit edilirse ne yapılmalıdır?

Meme muayenesi sırasında ceviz ya da fındık büyüklüğünde bir kitle tespit edildiği zaman mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir. Bu tür hastaların başvurmaları gereken bölüm ise genel cerrahidir. Burada detaylı klinik meme muayenesi yapılarak kesin tanı konulacaktır.

Dr. Hande Erölmez

Memedeki her kitle kanser midir?

Elbette memede görülen her kitle meme kanserinin habercisi değildir. Bu konuda kadınlarda tespit edilen kitlelerin %90’nın iyi huylu çıktığı bilinmektedir. Ancak en ufak bir değişiklik tespit edilmesi halinde doktora danışılması, meme kanserinin erken teşhisi için önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarmaktadır.

Dr. Hande Erölmez