Kuru İğne Tedavisi Nedir?

İlaç içermeyen kuru iğnelerin fibromiyalji ve kas kasılmalarına bağlı olarak oluşan ağrıların giderilmesinde kullanılmasına kuru iğne tedavisi denir.

Kuru iğne tedavisi, fibromiyalji ve kas kasılmalarına bağlı olarak oluşan ağrıların giderilmesinde kullanılan yöntemlerdendir. Çeşitli boyutlardaki ilaç içermeyen ince iğneler, kuru iğneleme yöntemi kullanılarak ağrının bulunduğu bölgeye uygulanır. Bu yöntem sayesinde kaslar uyarılarak ağrının giderilmesini ve sonrasında hastanın rahatlamasını sağlar. Kuru iğne tedavisinde kullanılan araç iğne olsa da acısız bir yöntemdir.

Kuru İğne Tedavisi Hangi Ağrı ve Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kuru iğne tedavisi, kas iskelet sistemindeki rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıklara bağlı olarak oluşan ağrıların giderilmesinde kullanılmaktadır. Ağrılı kas spazmları, golfçü ve tenisçi dirseği, fibromiyalji sendromu, miyofasiyal ağrı sendromu, omuz ağrısı, omuz hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı; aynı pozisyonda uzun süre sabit durma sonucunda oluşan ağrılarda, skolyoza bağlı kas gerginlikleri, duruş bozukluğu; omuz, dirsek, el, topuk ve kalça tendinitlerinde, çene eklemlerinde oluşan ağrılarda, spor yaralanmalarında, travma sonrası oluşan omurga ağrılarında kuru iğne tedavisine başvurulur.

Rahatsızlıklar sonucu oluşan kas durumu ve ağrı boyutuna göre kullanılacak kuru iğne sayısı değişmektedir. Tedavi sırasında tek iğne uygulaması yapılabileceği gibi birçok iğne de kullanılabilir.

Kuru İğne Tedavisi Nasıl Yaptırılır?

Halk arasında kulunç olarak bilinen spazm ve tetik noktalarına, kuru iğneleme yöntemi ile müdahale edilir. Kuru iğne, kulunçlara batırılarak birkaç saniye bekletilir. İğnenin yarattığı etki ile kasların reaksiyon vererek spazmları çözmesi hedeflenir. Ağrılı, fonksiyonlarını yerine getiremeyen ve günlük yaşamı etkileyen pek çok rahatsızlıkta kuru iğne tedavisi güvenle kullanılmaktadır. Kasıldığı için görevini yerine getiremeyen kasların gevşemesi ile tedavi sonuç vermeye başlamaktadır. Kuru iğne tedavisi yaptıranlarda tedavi esnasında ve sonrasında herhangi bir ağrı görülmemektedir.

Kuru İğne Tedavisinin Akupunkturdan Farkı Nedir?

Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler akupunktur tedavisinde de kullanılmaktadır ancak iki tedavinin birbirinden ayrılan noktaları bulunmaktadır. Kuru iğneleme yönteminde, hastanın muayene edilmesinden sonra belirlenen tetik noktalarına müdahale yapılır. Tedavinin uygulandığı bölge ve kas, hastanın rahatsızlığına göre değişkenlik göstermektedir. Akupunktur uygulamasında ise herkes için standart noktalar bulunmaktadır.

Kuru İğne Tedavisi Yan Etkileri

Kuru iğne tedavisinde ilaç kullanılmadığı için ilaç etkileşiminden kaynaklı yan etki oluşma riski yoktur. İğneler ince yapıya sahiptir ve tedavi esnasında duyulan ağrı minimal düzeydedir. Kuru iğne tedavisi yaptıranlar, işlem sırasında hiç ağrı duymadıklarını ya da çok az ağrı duyduklarını ifade etmektedirler.

Hasta vücudunun yabancı cisimlere karşı oluşturduğu reaksiyon ve enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak istenmeyen durumlar görülebilir. Bu durumların önüne geçmek için tedaviyi uygulayacak doktorun ve tercih edilen hastanenin gerekli şartları sağlamasına dikkat edilmelidir.

Kuru iğneleme tedavisi, iğne ile uygulanan bir yöntem olduğundan dolayı uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Muayene sırasında tetik noktalarının doğru tespit edilmesi, tedavi başarısını etkileyen önemli faktörlerdendir. Doğru ve sağlıklı bir tedavinin uygulaması amacıyla uzman hekimlere başvurulması gereklidir.

Kuru İğne Tedavisi Seans Sayısı

Kuru iğne tedavisi için belirlenen seans sayısı, kas durumu ve ağrı boyutu ile bağlantılıdır. Yapılan muayenenin ardından tedavi aşamaları belirlenmektedir. Kuru iğneleme yöntemi, haftada 1 veya 2 seans olarak uygulanmaktadır. Kasların verdiği tepki dikkate alınarak ortalama 5 seansta tedavi sonlandırılmaktadır. Toplam seans sayısı, hasta vücudunun vereceği tepkiye bağlı olarak 3 ile 10 seans arasında değişiklik göstermektedir.

Kuru İğne Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kas kasılmaları sonucunda oluşan ağrıların tekrarlamaması amacıyla kuru iğne tedavisinden sonra egzersiz programları hazırlanmaktadır. Egzersiz programı hastaya gösterildikten sonra günlük olarak uygulanması istenmektedir. Hasta, programı uyguladığı takdirde tedavinin etki boyutu artacaktır.

Kuru iğne tedavisinde vücutta kanama gibi etkiler görülmez. Müdahale edilen kasın kapatılmasına gerek yoktur. Hasta birkaç saat sonra banyo yapabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Kuru İğne Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kuru iğne tedavisi acı verir mi?

Kuru iğne tedavisi yaptıranlar, tedavi esnasında ve sonrasında ağrı ile karşılaşmamaktadır. İnce iğneler ile müdahale yapıldığından kanama oluşma riski bulunmamaktadır. Hasta vücudunun vereceği reaksiyon ve enfeksiyon gibi durumların dışında yan etkisi de bulunmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kuru iğne hamilelerde kullanılabilir mi?

Hamilelik, çeşitli omurga ve kas sorunlarının yaşandığı dönemlerden biridir. Hastanın, ağrılı sendromlar sonucu oluşan rahatsızlıklarını gidermek için kuru iğne tedavisi kullanılmaktadır. Uygulama sırasında zorluklar yaşanmaktadır ancak büyük oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kuru iğne tedavisi kimlere uygulanabilir?

Kuru iğne tedavisi için belirlenen minimum yaş oranı 12’dir. 12 yaş üstündeki her birey, kuru iğne tedavisinden yararlanarak ağrılarından kurtulabilmektedir. Uygulanan bölgede kanamaya neden olmadığı için kan görmekten ürken bireyler de güvenle yararlanabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kuru iğne tedavisinde ilaç kullanılır mı?

Kuru iğne tedavisinde herhangi bir ilaç ya da etken madde kullanılmamaktadır. Bu nedenle gebe ve ilaç alerjisi bulunan kişilerde kullanılmasında bir problem yoktur.

Int. Dr. Sinem Köse

Bel fıtığı için kuru iğne tedavisi yapılır mı?

Kuru iğne tedavisi, kas kasılmaları sonucunda oluşan ağrıların giderilmesinde kullanılmaktadır. Kas romatizması, fibromiyalji, boyun ve bel fıtığı kuru iğne tedavisi uygulanarak tedavi edilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kuru iğne tedavisi seans ücreti ne kadardır?

Kuru iğne tedavisi seans ücreti, tedavinin uygulanacağı hastane veya kliniğe göre değişkenlik göstermektedir. Ücret hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için ilgili hastanede muayene olmak gereklidir. Muayene sırasında tedavinin boyutu ve seans süresi hakkında gerekli planlamalar yapılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kuru iğne tedavisi devlet hastanelerinde yapılıyor mu?

Kuru iğne tedavisi yapan hastaneler ve klinikler bulunmaktadır ancak kuru iğne tedavisi yapan devlet hastaneleri bulunmamaktadır. Tedavi yönteminden yararlanmak için özel hastanelere başvurmak gereklidir. Kuru iğne tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse