Kulak Ağrısı

Kulakta oluşan keskin ve hissizleştirici ağrıya kulak ağrısı denilmektedir. Genelde kendi kendine geçen kulak ağrısının etkileri fazla hissediliyorsa tedavi gerekebilmektedir.

Kulak Ağrısı Nedir?

Kulaktaki keskin, hissizleştirici ya da yakan acıya kulak ağrısı adı verilir. Kulak ağrısı sol ve sağ kulağı aynı anda etkileyebilir ama çoğu zaman tek tarafta görülür. 

Kulak ağrısı kısa sürebildiği gibi uzun süreli de yaşanabilir. Kulak ve boğaz ağrısı birlikte yaşandığında genellikle gribin habercisidirler. Ancak bazen bademcik iltihabı ya da mononükleoz’un (öpücük hastalığı) belirtileri olabilirler. 

Kulak ağrısının bir diğer adı da otalji’dir. İki tip otalji vardır. Birincil otalji kulak içindeki ağrıyı ifade ederken,ikincil otalji kulak dışındaki ağrıyı ifade eder.

Uçakta yaşanan kulak ağrısı orta kulaktaki hava basıncı ile kabindeki basıncın uyumsuz olmasıyla kulak zarına uygulanan basınçtan kaynaklanır.

Yutkunurken kulak ağrısı; kulak, burun ya da boğaz enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. 

Dış kulak ağrısı, Yüzücü hastalığı denen kulak kanalı enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Havuza girdikten sonra yaşanan kulak ağrısı da Yüzücü hastalığı gibi kulağın içinde su kalmasından dolayı yaşanabilir. 

Sinüzit tıkandığı zaman kulağa baskı yaptığından kulak ağrısına sebep olabilir. 

Grip ve soğuk algınlığı esnasında burun tıkandığından kulağa baskı yapar ve kulak ağrısına yol açar. 

Kulak ağrısı diş ağrısına yol açabileceği gibi diş ağrısı da kulak ağrısına yol açabilir. Diş çıkaran çocuklarda kulak ağrısı görülebilir.

Kireçlenme, diş sıkma gibi çene problemleri kulak ağrısına sebep olabilir. 

Bademcikler şiştiğinde kulak ağrısına sebep olabilir. 

Kulak Ağrısı Belirtileri 

Kulak ağrısı kendi başına bir belirtidir. 

Kulak ağrısı kendini çeşitli şekillerde gösterebilir. Ağrı az ya da çok; uzun ya da kısa süreli olabilir. 

  • Kulakta ağrının yanı sıra acı hissedilebilir. 
  • Duymada yaşanan bozukluk kulak ağrısının belirtisi olabilir. Hasta sesleri boğuk bir şekilde duyabilir ya da duyma kaybı yaşanabilir. 
  • Kulakta bir sıvı sızıntısı varsa kulak ağrısını beraberinde getirebilir. 
  • Kulaktaki doluluk hissi kulağın tıkandığını belirtir, bu da kulak ağrısına yol açar. 

Kulak Ağrısının Nedenleri

 Kulak ağrısı birçok farklı sebepten ortaya çıkabilir. En yaygın sebep kulak enfeksiyonlarıdır.

  • Yüzmekten, kulaklık takmaktan, işitme cihazı takmaktan, kulak çubuğu kullanmaktan dolayı olan dış kulak enfeksiyonu kulak ağrısına sebep olur. 
  • Solunum sistemi iltihapları orta kulak enfeksiyonuna yol açarak kulak ağrısına neden olabilir.
  • Bir iç kulak hastalığı olan labirentit (labyrinthitis) kulak ağrısına yol açabilir.
  • Kulak kendini temizleyemediğinde, kir kulak kanalında birikir ve kulağı tıkar. Bu da kulak ağrısına yol açar. 
  • Hava basıncındaki değişiklikler kulak zarında baskı yapacağı için kulak ağrısına sebep olabilir. 
  • Kulağın içinde su kaldığında, kulak kanalı mikrop üretmeye başlar. Yüzücü hastalığı denen bu hastalık, kulak ağrısına sebep olur.
  • Boyundaki ve yüzdeki sinirler iç kulağa çok yakın geçtiğinden diş ağrısı kulak ağrısına sebep olabilir. Ayrıca, diş apsesi ve çürükleri de kulak ağrısına sebep olabilir. 
  • Ramsay Hunt Sendromu (herpes zoster oticus), zona hastalığı yüzdeki kulağa yakın sinirleri etkilediğinde ortaya çıkar. Bu hastalık kulak ağrısına sebep olabilir. 
  • Otitis media, orta kulak iltihabının diğer adıdır. Bu hastalıkta kulakta sıvı birikmesi olur ve bu da kulak ağrısına yol açar.
  • Künt tramva (keskin olmayan bir cisim ile vücudun herhangi bir yerine alınan darbe), soğuk ısırması ya da yanma gibi tramvatik olaylar kulak ağrısına yol açabilir. Ayrıca, kulak kepçesinin kesilmesi, delinmesi gibi tramvatik olaylar da kulak ağrısına yol açabilir.
  • Nöralji adı verilen sinirsel kulak ağrısı, kulak çevresi ve boyundaki sinirlerden kaynaklanır. Bu kulak ağrısı tekrarlayıcı özelliktedir ve ani batma ya da şiddetli ağrı şeklinde görülebilir. 
  • Temporomandibular eklem altçene kemiğini kafatasına bağlayan eklemdir. Buradaki rahatsızlık, dişleri birbirine sürtmekten ya da eklemdeki kireçlenmeden kaynaklanabilir. Bu hastalık yemek yerken, konuşurken ya da esnerken kulak ağrısına sebep olur. 
  • Kulak kanalında görülen egzama kulak ağrısına yol açabilir.  

Kulak Ağrısı Teşhisi

Kulak ağrısı teşhis gerektirmeden hasta tarafından hissedilebilen bir durumdur. Doktora gidildiğinde, doktor fiziki muayene ile kulak ağrısının sebebini belirler. Doktor kulak, burun ve boğazları ışık ile kontrol ederek geçiş yollarında tıkanıklık olup olmadığına bakar. Akut orta kulak iltihabında kulak zarı kızarık görülebilirken, kronik orta kulak iltihabında kulak zarında delinme görülebilir. 

Pnömatik otoskop: Bu araç kulağa hafif bir hava üfler ve doktor kulakta sıvı birikmesi olup olmadığını anlamaya çalışır. Orta kulak iltihabı teşhisi konurken kullanılabilir. 

Timpanometre: Orta kulaktaki basınç hakkında fikir sahibi olmak için kulak zarı hareketleri ölçülür. 

Akustik reflektometri: Kulakta sıvı birikmesi varsa kulak zarı sesi geri yansıtır. Bu alet kulak zarında ne kadar ses yansıması olduğunu ölçmektedir. 

Kulak Ağrısı Tedavisi

Kulak ağrısı genellikle kendi kendine geçebilir. Orta kulak iltihabının etkileri çok hissediliyorsa ya da bu iltihap çok uzun sürüyorsa kesinlikle tedavi edilmelidir.  

  • Eğer kulak enfeksiyonunuz varsa, doktor size oral antibiyotik ya da kulak damlası verecektir. Bazen ikisini birlikte de verebilir. 
  • Kulak ağrınız sebebi kulakta kir birikmesi ise, doktorunuz bu kiri yumuşatacak bir kulak damlası verebilir. Bu damla kirin kendi kendine atılmasına yardımcı olur. 
  • Kulak kiri ayrıca ear lavage yöntemi kullanılarak kulak yıkanabilir ya da vakumlu bir kulak temizleyici kullanarak temizlenebilir. 

Eğer kulak ağrısı başka hastalıkların belirtisiyse, o hastalıklar teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir. 

Kulak Ağrısı Tedavi Edilmezse

 Eğer kulağınızda bir enfeksiyon varsa ve bu tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

Kulağınızdaki ağrının enfeksiyon kaynaklı olduğunu ya da kulağınızda ciddi bir problem olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışınız. 

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

 Kulak ağrınız evde birçok yöntemle rahatlatılabilir. 

  • Evinizde bulunan ağrı kesicileri kulak ağrınızı rahatlatmada kullanabilirsiniz.
  • Kulağınıza sıcak ya da soğuk bir bez ile kompres yapabilirsiniz. 
  • Yatmak yerine düz ve dik bir şekilde oturun. Böylece kulaktaki baskıyı azaltabilirsiniz. 
  • Kulaktaki baskıyı azaltmak için sakız çiğneyebilirsiniz. 
  • Kulağa oda sıcaklığında birkaç damla zeytinyağı damlatılabilir.
  • Boyun egzersizleri kulaktaki baskıyı azaltmaya yardımcı olarak kulak ağrısını rahatlatabilir. 
  • Zencefil yanmayı engelleyici özellikte olduğundan kulağa damlatılan birkaç damla zencefil suyu kulaktaki yanmayı alıp ağrıyı hafifletebilir. 
  • Soğan ve sarımsağın antibiyotik özellikleri olduğundan bunların suyu da kulağa damlatıldığında ağrıyı hafifletir. 
  • Anne sütü kulağa damlatıldığında kulak ağrısını rahatlatabilir.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelmez?

  • Kulak içine kulak çubuğu dahil hiçbir şey sokulmamalıdır. 
  • Kulaktaki kiri çıkarmaya çalışılmamalıdır. 
  • Kulakların daima iyi kuruladığından emin olunmalı, ıslak bırakılmamalıdır.  
  • Sigara içmemeli ya da sigara içilen bir ortamda bulunmamalıdır. 
  • Toz, polen gibi alerji tetikleyen etmenlerden uzak durulmalıdır. 

Kulak Ağrısı İlaçları

 Paracetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. 16 yaşından küçük çocuklar aspirin kullanmamalıdır. 

 Kulak ağrısı damlalarında bulunan bazı etken maddeler ve işlevleri şöyledir:

  • Siprofloksasin-deksametazon ve siprofloksasin-hidroklorür: Sadece bakteri kaynaklı kulak enfeksiyonlarını tedavi etmekte kullanılır.
  • Deksametazon sodyum fosfat: Enfeksiyonları tedavide kullanılır.
  • Gentamisin sülfat: Bakteri enfeksiyonları tedavisine kullanılan bir antibiyotiktir.

Herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Kulak Ağrısı Ameliyatı

Kulak ağrısında çoğunlukla ameliyata ihtiyaç duyulmaz. Ancak nadir de olsa, uzun süren kronik kulak ağrısı duyma kaybına yol açıyor ya da diğer tedavilere cevap vermiyorsa ameliyat uygulanabilir. 

Bilateral Timpanostomi: Bu operasyonda doktor, kulak zarında küçük bir delik açar. Biriken sıvı çekilip delikten içeri küçük bir tüp yerleştirilir. Bu tüp ortakulak ve dış kulağı birbirine bağlar. Tüpler yerleştirildikten sonra 6-18 ay içinde kendiliğinden atılır. Eğer kendiliğinden çıkmazlarsa tekrar ameliyatla alınmaları gerekir.

Mastoidektomi: Kulak enfeksiyonu bazen kulak arkasındaki mastoid kemiğine yayılabilir. Bu operasyonda kulak arkası kesip açılır ve enfeksiyon temizlenir.  

Hamilelikte Kulak Ağrısı

Kulak ağrısı her yaşta ve dönemde görülebildiğinden hamilelikte görülmesi de normaldir. 

Hamileler ağrı kesici olarak aspirin ve ibuprofen kullanmaktan kaçınmalıdır. Gerekirse asetaminofen kullanılabilir. 

Doktorunuz borik ya da asetik asit içeren bir kulak damlası verebilir. 

Kulak enfeksiyonunuz varsa kesinlikle doktora danışmadan bir antibiyotik kullanmayınız. 

Çocuklarda Kulak Ağrısı

Kulak ağrısı çocuklarda sıklıkla görülür. 5 yaşından küçük çocukların, özellikle grip gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarından sonra, kulak ağrısı yaşama riski çok yüksektir. 

Çocuk kulağının ağrıdığından bahsediyorsa, kulağında kızarma ya da şişme varsa, sürekli kulağını ovuyor ya da çekiştiriyorsa, kulakta sıvı sızıntısı, ateş, burun akması, bulantı, duymada problem, kulakta tıkanma hissi varsa kulak ağrısından mustarip olabilir. 

Kulak ağrısı ya da kulak enfeksiyonu durumunda çocuğunuzu doktora götürünüz. Doktor ağrının ya da enfeksiyonun sebebine karar vererek çocuğunuza gerekli olan tedaviyi sağlayacaktır. Doktor çocuğunuza yalnızca bakteri sebepli enfeksiyon durumunda antibiyotik verecektir. 

Bebeklerde Kulak Ağrısı

Bebeğiniz normalden fazla ağlıyorsa ve hırçın davranıyorsa, bazı seslere tepki vermiyorsa, ateşi çıktıysa, uyumada sorun yaşıyorsa, iştah kaybı varsa, ishal ve kusma görülüyorsa kulak ağrısı olabilir.

Diş çıkaran bebekler kulak ağrısı yaşayabilirler.

Ağrıyan kulağa birkaç saatte bir anne sütü damlatmak bebeğin kulağındaki enfeksiyonun etkilerini azaltabilir.

Vakit kaybetmeden doktorunuza danışıp çocuğunuz için gerekli tedaviyi alınız.

Kulak Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Kulak ağrısı için hasta Kulak Burun Boğaz doktoruna görünmelidir. Hasta kulak ağrısıyla birlikte kulakta ciddi bir acı, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, kulakta şişme ve kızarma, kulaktan kan ya da pus adı verilen ölü beyaz kan hücreleri gelmesi durumunda hemen bir doktora görünmelidir. 

Ayrıca kulak ağrınız 24-48 saat içinde geçmezse ya da kötüleşirse de doktora başvurunuz. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kulak Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda ve bebeklerde kulak ağrısı nasıl giderilir?

Evde yapılacak sıcak ya da soğuk bez uygulama, kulağa soğan damlatma gibi doğal yöntemler uygulanabilir. Aynı şekilde kulağa damlatılan anne sütü de ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer enfeksiyon olduğundan şüpheleniliyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktor gerekli görürse antibiyotik verecektir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi kulak ağrısı yapar mı?

Omurgadaki diskler arasında jel yapıda bir sıvı bulunur. Diskin dışı ipliksi yapıda kıkırdaktan yapılmaktadır ve jeli içeride tutar. Diskin dış kısmında bir yırtılma vs. olduğunda jel dışarı sızarak fıtık yaratır. Boyun kendine has kıvrımı kaybettiğinde ise boyun düzleşmesi yaşanır. Boyun fıtığında da boyun düzleşmesinde de boyundaki sinirler iç kulağa baskı yaptığından kulak ağrısı ortaya çıkabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Kulak ağrısı için ne yapılır?

Evde sıcak veya soğuk bezle kompres yapmak, sakız çiğnemek, kulağa zeytinyağı, zencefil, sarımsak, soğan suyu damlatılabilir. Bunlar yapıldığında kulak ağrısı rahatlayabilir. Ancak kulak ağrısı enfeksiyon kaynaklıysa ilaç kullanmak gerekebilir. Bu durumda doktora danışılmalıdır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Sinüzit kulak ağrısı yapar mı?

Östaki borusu orta kulak ile burun arası çalışır ve orta kulaktaki basıncı eşitlemeye yarar. Östaki borusu tıkandığında kulakta baskı olur. Sinüzit de burun ve kulak kanallarını tıkar. Bu yüzden sinüzit kulak kanalında baskıya yol açarak kulak ağrısına sebep olabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Farenjit kulak ağrısı yapar mı?

Farenjit boğazın arka bölümünde bulunan yutağın iltihaplanması ile oluşur. Boğazda genizde akıntıya da sebep olur. En büyük sebebi üst solunum hastalıklarıdır. Akut farenjit yaşayan hasta kulak ağrısı da yaşayabilir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Kulak ağrısı başa vurur mu?

Kulak ağrısının baş ağrısına yol açması oldukça mümkündür. Ancak kulak ağrısı ile birlikte şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız bir doktora görünmelisiniz.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Kulak ağrısı göze vurur mu?

Oksipital nevralji, boyundaki sinirlerin sıkışması sonucu meydana gelir. Bu hastalık, baş ağrısı, kulak ağrısı ve göz ağrısı yapabilir. Sinüzit kulakları tıkayarak kulak ağrısına sebep olur. Ayrıca, sinüsler alında bulunduğundan gözlere de ağrı yapabilirler. 

Int. Dr. Aslı Atarbay

Kulak ağrısı ateş yapar mı?

Özellikle çocuklarda kulak ağrısı ile birlikte yüksek ateş görmek mümkündür. Kulak ağrısı ve ateşin en büyük sebebi orta kulak iltihabıdır.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Diş ağrısı kulak ağrısı yapar mı?

Yüzdeki sinirler iç kulağa çok yakın geçtiğinden diş ağrısı kulak ağrısına sebep olabilir. Ayrıca, diş apsesi ve çürükleri de kulak ağrısına sebep olabilir. Diş çıkaran çocuklar da kulak ağrısı yaşayabilirler.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Kulak ağrısı çeneye vurur mu?

Kulak ağrısı çeneye vurabilir ama genelde çenedeki ağrı kulak ağrısına sebep olur. Temporomandibular eklem çeneyi kafatasına bağlar, bu eklemdeki kireçlenme vb. sorunlar kulak ağrısına yol açar.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Uçakta kulak ağrısı nasıl önlenir?

Uçak kalkarken ve inerken esneyin ya da sakız çiğneyin. Valsava manevrası uygulayın (burnunuzu hafifçe sümkürüyormuş gibi yapın, bu sırada burun deliklerinizi ve ağzınızı kapatın. Bu işlemi birkaç kere tekrar edin.). Kalkış ve inişte uyumamaya dikkat edin. Mümkünse uçuştan yarım saat önce burun spreyi kullanın.

Int. Dr. Aslı Atarbay