Küçük Dil Ameliyatı Nedir?

Küçük dil ameliyatı, küçük dilin büyümesi gibi rahatsızlıkların tamamen sonlandırılması için uygulanan ve başarılı sonuç veren bir ameliyattır.

Uvula olarak adlandırılan küçük dil, insanların yemek yeme aktivitelerini yerine getirirken yiyeceklerin yemek borusunun üst kısmına doğru yönlendirilmesini ve yiyeceklerin olası genze kaçma durumunu ortadan kaldırmaktadır. Küçük dil, bazı nedenlerden dolayı olması gereken boyutundan daha da büyük olabilir. Bu durum, bazı rahatsızlıkların oluşmasına yol açar. İlk etapta diğer tedavi yöntemleri kullanılarak küçük dilin boyutunun düşürülmesi hedeflenir ancak başarılı olunmaz ise uvulektomi adı verilen küçük dil ameliyatına başvurulur. Uvulektomi, bu rahatsızlıkların tamamen sonlandırılması için uygulanan ve başarılı sonuç veren bir ameliyattır.

Küçük Dilin Uzamasına Sebep Olan Durumlar

Küçük dil, genetik faktörlerden dolayı insan vücudunda uzun olarak yer alabildiği gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle zaman içinde de büyüyebilir. Küçük dilin uzamasına sebep olan durumlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • İlerleyen yaş,
  • Bazı ilaç grupları (kas gevşetici, antidepresan),
  • Vücudun bazı durumlar karşısında verdiği alerjik tepkiler,
  • Kulak, burun ve boğazda meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar,
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi,
  • Horlama.

Yukarıda sıralanan etkenler arasında en önemli madde horlamadır. Küçük dilin uzaması ve horlama, birbirini etkileyen ve tetikleyen kısır bir döngü içerisindedir. Küçük dilin zamanla bulunduğu noktadan aşağı doğru sarkması veya büyümesi sonucunda horlamada artış görülebilir. Horlamaya sebep olan faktörler arasında sayılır.

Küçük Dil Uzaması Nasıl Fark Edilir?

Küçük dil uzaması, oluştuğu andan itibaren kişide bazı belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Küçük dil uzamasının belirtileri aşağıdaki gibidir ve bu durumların biri veya birkaçı görülür ise kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır:

  • Küçük dilde kızarma,
  • Salyanın akması veya önceden akma var ise şiddetinin artması,
  • Tüketilen yiyeceklerin boğazda takılıyor hissi yaratması ve sık öksürük,
  • Mide bulantısı,
  • Solunumda zorluk,
  • Yutkunma sırasında batma hissi ve zorluk,
  • Yorgunluk artışı,
  • Uykudan yeterince verim alınamaması ve hastanın uyusa dahi yorgun hissetmesi,
  • Kişi normalde horlamıyor ise horlama, normalde horluyor ise horlamada artış,
  • Uyku apnesi.

Küçük dil, bulunduğu konum itibari ile yapılan inceleme sırasında hiçbir ek görüntülemeye ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla fark edilmektedir. Yukarıdaki belirtilerin bir ya da birkaçının görülmesi halinde yapılacak basit bir inceleme ile küçük dil uzaması tanısı konulabilir.

Küçük dil, enfeksiyon ve iltihaplanma sebepleri ile şişebilir ancak bu durumda enfeksiyonu giderici tedavi yöntemlerine başvurulur. Küçük dilin kalıcı olarak büyümesi sonucunda ise küçük dil ameliyatı tercih edilir.

Küçük Dil Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Küçük dil ameliyatı, hastanın durumuna ve dilin verdiği rahatsızlık boyutuna göre şekillense de genel olarak aşağıdaki adımlar izlenir:

  • Uvulektomi yani küçük dil ameliyatı, büyüyen küçük dilin ideal seviyeye getirilmesi için yapılan bir ameliyattır.
  • Hastanın acı eşiğine ve yaşanan problemin boyutuna bağlı olarak genel ya da lokal anestezi tercihi yapılır.
  • Anestezinin etkisini göstermesi ile operasyona başlanır.
  • Küçük dilin uç kısmı alınarak boyutu küçültülür. 
  • Gerek görülmesi halinde, uç kısım kesildikten sonra kalan kısım arka tarafa doğru katlanarak sorunlar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Arkaya doğru katlama işlemi yapıldıktan sonra dikme işlemi gerçekleştirilir.
  • Küçük dil ameliyatı sırasında nadiren de olsa kanama görülür ancak çok rastlanan bir durum değildir.
  • Küçük dilin istenen seviyeye getirilmesinin ardından, hastanın anestezi etkisinden çıkması sağlanır ve operasyon tamamlanır.

Küçük Dil Ameliyatı Sonrası

  • Küçük dil ameliyatı sonrası, ameliyat etkileri ortalama 3 gün içerisinde kaybolur. Bu aşamadan sonra hassasiyet düzeyinde azalma yaşanır.
  • Hasta, küçük dilin büyümesi ile bağlantılı olarak horlama sorunu yaşıyor ise bu sorunun ameliyattan sonraki ilk bir ay içerisinde kademeli olarak düzeldiği görülür.
  • Küçük dil üzerinde işlem yapıldığı için ortalama bir ay şişlik görülebilir. Şişlik ortalama bir ay içerisinde kademeli olarak ortadan kaybolur.

Küçük Dil Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük dil ameliyatı sonrası iyileşme süreci, doktor tarafından belirtilen durumlara dikkat edilmesi durumunda daha konforlu geçmektedir. Bu durumlara dikkat edilmediği takdirde ameliyatın başarı oranı düşebilir. Küçük dil ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

  • Küçük dil ameliyatı sonrası beslenme, ameliyat sırasında kullanılan anestezi yöntemine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirildi ise 4-5 saat, lokal anestezi altında gerçekleştirildi ise yarım saat sonra hasta beslenmeye başlayabilir. 
  • Beslenme sırasında küçük dili ve boğazı zorlayıcı katı gıdalardan kaçınılmalıdır. Özellikle ameliyat sonrasında ilk hafta boyunca sulu ve yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
  • Ameliyat bölgesindeki hassasiyeti artırıcı baharatlı, tuzlu, ekşi ve acı gibi baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. Sert ve pütürlü gıdaların ise boğaz bölgesini zorlayacağı unutulmamalıdır.
  • Anestezinin etkisini kaybetmesinin ardından hastanın bol sıvı alması gereklidir. Bol sıvı, hastanın temel ihtiyaçlarını karşılaması ve anestezinin vücuttan daha kısa sürede atılması için gereklidir.
  • Küçük dil ameliyatı olan hastalara sakız çiğnemeleri önerilmektedir. Sakız çiğnemek, dil hareketlerini ve tükürüğü artırmaktadır.
  • Küçük dil ameliyatı sonrası sigara ve alkol tüketilmemelidir. İlk bir aylık sürecin ardından tüketilebilir ancak yine de bırakılması tavsiye edilmektedir.
  • Hasta, ameliyat sonrasındaki yaşantısında sportif ve hareketli bir yaşamı tercih etmelidir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Küçük Dil Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Küçük dil ameliyatı kaç günde iyileşir?

Küçük dil ameliyatı sonrası hasta için rahat ve konforlu geçer. İyileşme süresi olarak adlandırılan ameliyat belirtilerinin kaybolması, ortalama 3 gün sürmektedir. 3 günün ardından etkiler azalmaya başlar. Küçük dil ameliyatı sonrası şişlik ise bazı hastalarda ortalama bir ay sürmektedir. Kural ve önerilere dikkat edilerek iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Küçük dil ameliyatı horlamayı azaltır mı?

Küçük dilin büyümesi ve horlama, birbirini etkileyen iki ayrı durumdur. Kişide daha önceden horlama görülüyor ise küçük dilin büyümesi ile bu durumda artış görülür veya hiç horlamıyor ise horlama başlar. Küçük dil ameliyatı ile horlama, etkisini kaybeder. Horlamanın temel kaynağı küçük dil ise operasyonun ardından ortalama bir ay içerisinde horlamanın azaldığı ve tamamen kesildiği görülmektedir. Kısaca, küçük dil ameliyatı sonrasında horlama durumu ortadan kaybolabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Küçük dil büyümesi için tek çözüm yolu ameliyat mıdır?

Küçük dilin büyümesi, ameliyatın öncesinde ilaçlar ile kontrol altına alınmaya çalışılır ancak ilaç tedavisinden başarılı sonuç alınmaz ise ameliyat kaçınılmazdır. Küçük dil büyümesi ameliyatı hastalar için tedirginlik verici bir durum olarak görülebilir ancak işlem basit ve kolaydır. Diğer cerrahi operasyonlar ile kıyaslandığında ameliyat sırasındaki ve sonrasındaki süreç hızlıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Küçük dil ameliyatı kimlere yapılabilir?

Küçük dil ameliyatının yapılması için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Küçük dilin büyümesi sonucunda hasta için zorlu ve tehlikeli durumlar yaşanıyor ise gerekli tetkiklerin ardından ameliyata başvurulabilir. İlk etapta ameliyat öncesi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu tedavilerden yanıt alınmaması durumunda ise hastanın ameliyat olması için yönlendirmeler yapılır.

Dr. Deniz Gölgeli

Küçük dil ameliyatı sırasında ve sonrasında ağrı oluşur mu?

Küçük dil ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Diğer cerrahi operasyonlar ile kıyaslandığında basit ve pratik bir işlemdir. Hasta, anestezi altındayken acı veya ağrı hissetmez. Küçük dil ameliyatı sonrasında ise ortalama bir ay boyunca şişlik ve kısmen hassasiyet görülebilir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken kural ve önerilere uyulduğu takdirde bu hassasiyet düzeyi zamanla azalmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli