Kriyoterapi Nedir?

Jinekologlar ve dermatologların cerrahi müdahaleye gerek kalmadan derideki lezyonların tedavisinde kullandıkları yönteme kriyoterapi denir.

Jinekologlar ve dermatologlar tarafından kullanılan, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan deride çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan lezyonların tedavisinde tercih edilen yönteme kriyoterapi denir. En basit haliyle tedavi edilmek istenen bölgenin aşırı soğuğa maruz bırakılması olarak tanımlanabilir. - 190 derecede sıvı azot veya nitrojen oksit gazı ile uygulanmaktadır. Genellikle siğil dondurma işleminde tercih edilen uygulamalarda neticesi hızlı bir şekilde alınmaktadır. Bu nedenle siğil dondurma yöntemi olarak da anılmaktadır. Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin gerçekleştirilebilen uygulama hastaneye yatış gerektirmemekte ve ekonomik çözümler sunmaktadır.

Kriyoterapi yaptıranlar cilt lekelerinin giderilmesi, sivilce izlerinin ortadan kaldırılması ve benler için de bu uygulamayı tercih etmektedir. Kriyoterapi tedavisi avantajları arasında;

  • Anestezi gerektirmemesi
  • Hamilelerde kullanılabiliyor olması
  • Güvenilir ve ucuz olması
  • Diğer yöntemlere nazaran siğil tedavisinde nüksetme oranlarının düşük olması
  • Güneş lekeleri tedavilerinde başarılı sonuçlar alınıyor olması
  • Poliklinik şartlarında yapılabiliyor olması
  • Uygulamaların kolay yapılabiliyor olması
  • Komplikasyon ve ciddi yaralanma riskinin düşük olması
  • Uygulama sonrasında normal yaşantıya hız kesmeden devam edilebiliyor olması gibi durumlar sıralanabilir.

Makul kriyoterapi cihazı fiyatı nedeniyle insanlar tarafından kolay ulaşılabilecekleri bir tedavi yöntemidir. Kriyoterapi yapan hastaneler ve poliklinikler dahi gün geçtikçe sayılarını artırmaktadırlar. Kriyoterapi cihazı fiyatlarının uygun olması insanların özellikle sık ihtiyaç duyabildikleri siğil dondurma işlemi için ekonomik çözümler bulabilmelerini sağlamaktadır. Uygulama kalp rahatsızlığı, diyabet ve hipertansiyon hastalıklarından mustarip kişilere tavsiye edilmemektedir. Siğil dondurma işlemi sonrası sonuç alınması süresi lezyonun büyüklüğüne, yerine ve derinliğine göre değişmektedir.

Kriyoterapi Yan Etkileri

  • Kriyoterapi uygulaması sonrasında kişinin kondilom bölgelerinde hafif yaralar oluşabilir. Bu yaralar zaman içerisinde kabuk bağlayacak ve iyileşecektir.
  • Uygulama bölgelerinde ağrı ve şişlik görülebilmektedir.
  • Siğil dondurma tedavisi sonrası su toplaması 
  • Ateş basması
  • Uygulama yapılan bölgeye göre değişse de nadiren karın krampları gibi durumlar uygulamanın yan etkileri arasında sıralanabilir.

Sıvı toplanması, şişlik ve ağrı nedeniyle uygulama sonrasında hastalara ağrı kesici önerilecektir. Siğil dondurma tedavisi sonrasında deride renk koyulaşması veya renk açılması meydana gelebilir. Yan etkileri haricinde bazı dezavantajları da vardır. Uygulamanın gerçekleştirildiği lezyonun histolojik açıdan incelemesi mümkün olmamaktadır.  Özellikle genital siğil dondurma işlemiyle tekrarlayan ve büyük lezyonlarda kriyoterapi yapılmaması önerilmektedir. Siğil dondurma spreyi satın alarak uygulamayı kendileri gerçekleştirmek isteyen hastaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Uygulama basit gibi gözükse de yan etkileri nedeniyle mutlaka kriyoterapi eczane görüşü alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Kriyoterapi Sonrası

Ayakta siğil dondurma tedavisi işleminde özellikle nasırlarda, ayak altında yer alan derin siğillerde ve deri kanserlerinde diğer işlemlere nazaran uzun süren uygulamalar yapılmaktadır. İşlemin uzun sürüyor olması ağrı gözlenmesine neden olabilir. Ağrı olabilecek kadar uzun sürecek işlemlerde genellikle lokal anestezi uygulanmaktadır. Ağrı kesici kullanımı mümkün olabileceği gibi anti-enflamatuvar ilaç kullanımı da gerçekleştirilebilir.

Kriyoterapi sonrası iyileşme süreci uygulama yapılan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak siğil dondurma tedavisi sonrası iyileşme süreci 1 – 4 hafta aralığında yaranın kuruması ve sonrasında kabuklaşması şeklinde ilerlemektedir. Yaşlı hastalar için bu sürenin uzaması ihtimali vardır. Kriyoterapi sonrası banyo yapılması yaraların akan ve temiz olan suyla temizlenmesinde herhangi bir sıkıntı olmayacağı için yapılabilir. Uzmanın herhangi bir farklı uyarısının olmadığı durumlarda banyo serbesttir. Uygulamanın avantajlarında bahsettiğimiz gibi kişinin normal hayatına ertesi gün dönüyor olması mümkündür.

Kriyoterapi siğil tedavisinde kullanılan bir uygulama olduğu gibi vulva ve rahim ağzı dokularının çok düşük ısılarla dondurularak yok edilmesi amacıyla da tercih edilmektedir. Böyle bölgelerde gerçekleştirilen işlemlerde elbette kriyoterapi sonrası cinsel ilişki konusunda dikkat edilmesi gerekenler vardır. Uygulamanın bu amaçla gerçekleştirilmesi durumunda kadınların pek çoğunda karın krampları görülebilir. Karın kramplarının haricinde hafif akıntı gözlemlenebilir. Bu akıntının ortadan kalkma süresi ortalama 4 hafta sürecektir. 4 hafta boyunca yani hafif akıntı devam ettiği sürede cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Kriyoterapi Sonrası Bakım

  • Kriyoterapi sonrası su toplaması gibi komplikasyonlar ile karşılaşabileceğiniz için işlem sonrasında bakım konusunda dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.
  • Uygulamanın gerçekleştirildiği alan günde 2 - 3 kez yıkanmalıdır. Bu esnada temiz su ve sabun kullanılabilir.
  • İltihaplanan ve buna bağlı olarak ağrıyan bölgenin eski usul temizlenmesi olarak tanımlanabilecek atuşman işlemini povidon iodin solüsyonuyla günlük olarak gerçekleştirebilirsiniz.
  • Temizlik ve atuşman işlemi sonrasında işlemin ardından oluşan krutun kendiliğinden düşmesi beklenecektir.
  • Yaranın üstünde oluşan krut alt tarafa çok yapışık olması durumunda hekim önerisiyle günde 2 defa antibiyotikli merhem uygulaması gerçekleştirilebilir. Kriyoterapi sonrası iz kalmaması ve kalan izlerin kısa sürelerde geçmesi için merhem uygulaması önemlidir. Kriyoterapi sonrası krem için uzman görüşü dikkate alınmalıdır.

Kriyoterapi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kriyoterapi fiyatları uygun olması, iyileşme sürecinin hızlı tamamlanıyor olması ve farklı avantajları nedeniyle çok tercih edilen bir uygulamadır. Avantajlarına rağmen siğil dondurma sonrası uzman önerilerine riayet etmemek sonuçta beklentilerin karşılanmamasına neden olacaktır.

  • Kriyoterapi ücretleri zaten genel olarak uygun olması nedeniyle tercih edilecek poliklinik veya hastane seçimi iyi yapılmalıdır.
  • Cinsel birlikteliğin zararlı olabileceği bölgede işlem yapılması durumunda bu konuda doktor uyarılarına mutlaka riayet edilmelidir.
  • Uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek şişlik ve sıvı toplanmalarının bakımı iyi bir şekilde yapılmalı, hijyeni mutlaka sağlanmalıdır.
  • Uzman tarafından 2 – 3 hafta sonrasına verilecek kontrol randevusuna gidilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
  • Özellikle aynı bölgeye ikinci bir kez uygulama gerçekleştirilmesi gerektiğinde en az 2 hafta beklenmesi gerekmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kriyoterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kriyoterapi sonrası su toplaması nasıl geçer?

Siğil dondurma fiyatları nedeniyle uzmanlar ve hastalar tarafından çok tercih edilen uygulama sonrasında tatbik edilen bölgede su toplaması görülebilir. Su toplaması nedeni işlemde ölü hücrelerin vücut dışına atılıyor olmasıdır. Uzman tarafından önerilen kremlerin düzenli kullanımı ve gerek varsa pansumanda kullanılan antibiyotikli krem su toplamasının önüne geçecektir.

Dr. Murat Doğru

Kriyoterapi gazı nedir?

Kriyoterapi işleminde çeşitli şartları sağlayan gazlar kullanılarak ölü hücrelerin vücut dışına atılması sağlanmaktadır. Uygulamada genellikle nitrojen oksit gazı, sıvı azot, etil klorid, katı karbondioksit ve freon gibi kriyojen maddelerin kullanımı tercih edilmektedir. Bu kriyojen maddeler arasında en çok tercih edilen madde sıvı nitrojendir. Gazların sıcaklığı ortalama -190 derecede tutulmaktadır.

Dr. Murat Doğru