Kordon Kisti

Kordon kisti ya da başka bir deyişle kord Hidroseli ise kasık kanalı içine sıvı dolması sonucu meydana gelmiş bir oluşumdur. Bebeğin sağlık koşulları ve diğer şartlar uygun olduğu taktirde hemen ameliyat edilmelidir.

Kordon Kisti (Kord Hidroseli) Nedir?

Kasık kanalının içinde boylu boyunca oluşmaya yüz tutmuş içinde sıvı ile dolu bulunan kistik yapılara kordon kisti ya da başka bir deyişle kord hidroseli adı verilmektedir.

Hidrosel tıp literatüründe oluşan fıtık kesesi içine herhangi bir sıvı maddenin doluşması ve bununla birlikte karın bölgesi tarafında bulunan uç kısmın da kapalı bir şekilde bulunması demektir. Hidrosel denilen bu oluşum erkekte testis torbasında bulunmakta ve testisi çepeçevre bir şekilde sarmaktadır. Kordon kisti ya da başka bir deyişle kord Hidroseli ise kasık kanalı içine sıvı dolması sonucu meydana gelmiş bir oluşumdur.

Halk arasında testislerde su toplanması ya da testis torbasının şişmesi olarak da bilinen hidroselde testisin etrafında bulunan zar tabakalarının arasındaki boşlukta belli bir miktarda bulunan sıvı miktarı artmaktadır. Erkeklerde genelde normal şartlarda testis yapısında hem testisin kendi üst kısmında hem de testis torbaları arasında bir zar yapısı olmak üzere iki zar yapısı bulunmaktadır. Testiste bulunan bu iki zar katmanı arasında normalde de sıvı bulunmaktadır. Burada bulunan sıvı miktarı 5 ila 10 cc arasında değişmekle birlikte bu sıvı düzenli olarak hem üretilip hem de geri emilme gibi sürekli bir döngü içerisindedir.

Testisin etrafında zarlar arasında bulunan bu sıvının amacı testisi darbelere karşı korumayı amaçlamakta ve bu durum hayati bir öneme sahiptir. Bu zar yapıları arasında bulunan sıvıdaki üretim ve emilim döngüsünün bozulması sonucunda bu arada sıvı birikimi meydana gelebilmekte ve bu durum Hidrosel denilen hastalığı ortaya çıkarmaktadır.

Gebelik sürecinde anne karnında büyüyen erkek beklerde testis organı öncelikle bebeğin karnının içinde oluşmaktadır. Gebeliğin ilerleyen döneminde oluşan testis organı normal konumuna inerken bir kanal yapısı içinden geçer. Bu kanal yapısı testis organı erkek çocukta normal olması gereken konuma geldikten ve doğum gerçekleştikten birkaç hafta sonra kapanarak ortadan kaybolmaktadır.

Eğer testisin normal konumuna inerken kullandığı bu kanal yapısı bebek doğduktan sonra kapanarak ortadan kaybolmaz ise ve bir ucu kapanıp diğer ucu da karın bölgesinde daralmak suretiyle açık kalırsa bu sorunun yaşandığı bebeklerde kordon kisti denilen yapı meydana gelmiş olur. Bebekte karın içinde bulunan basınç artışına bağlı olarak daralan kanalın uç kısmından bu artık yapının içine sıvı dolmaya başlamaktadır. Hekimler artığın karın bölgesine uzayan kısmını testis yapıları ile bir arada olduğu için tespit edemezken yalnızca içi sıvıyla dolu olan kısım ele değdiği için bu yapıya kist adı verilmiştir.

Kordon Kistine Eşlik Eden Belirtiler (Semptomlar) Nelerdir?

Kordon kistinin yani kord hidroselinin en yaygın semptomu testis organının torbasında meydana gelen şiş yapıdır.

Gebelik döneminde oluşmuş testis organının normal olması gereken konumuna inerken kullandığı kanal yapısının kapanıp kaybolmaması sonucu ve bu kalan artığa karındaki sıvı maddelerinin girmesi sonucu oluşan kordon kisti içinde bulunan sıvı miktarının artmasıyla hekimler tarafından yapılan muayenede kist yapısının ele gelmesi şeklinde semptom vermektedir.

Bebeklerde gelişen bu kordon kistleri bazı durumlarda bu şiş kist yapısının meydana gelmesi sonucunda bebeklerde hızla huzursuzluk semptomları meydana gelebilirken çoğunlukla bu kist yapıları yavaş bir şekilde ve ağrı duyusu vermeyerek büyüme göstermektedir.

Uzun süreli yeni doğan Hidrosel yapısında bebeklerde oluşmuş kist yapısı sıklıkla doğum esnasında yapılan muayene yöntemleri ile tespit edilebilmektedir.

Bazı durumlarda bu kordon kist yapısının ağırlığından dolayı rahatsızlık duyusu oluşabilmektedir. Eğer bu kist yapısı içinde bulunan sıvının enfeksiyon kapması durumunda burada bir iltihaplanma söz konusu olacak ve bu durumda bebekler ağrı duyusu hissedecektir. Kordon kistinde meydana gelen şişlik yapısı ise meydana gelen bu durumlar sonucunda gittikçe şişerek büyümeye devam edecektir.

Kordon Kisti Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?

Hamilelik döneminde anne karnında büyüyen erkek bebeklerde testis organı öncelikle bebeğin karnının içinde oluşmaktadır. Gebeliğin ilerleyen döneminde oluşan testis organı normal konumuna inerken bir kanal yapısı içinden geçer. Bu kanal yapısı testis organı erkek çocukta normal olması gereken konuma geldikten ve doğum gerçekleştikten birkaç hafta sonra kapanarak ortadan kaybolmaktadır.

Eğer testisin normal konumuna inerken kullandığı bu kanal yapısı bebek doğduktan sonra kapanarak ortadan kaybolmaz ise ve kanal yapısının bir ucu kapanıp diğer ucu da karın bölgesinde daralmak suretiyle açık kalırsa bu sorunun yaşandığı bebeklerde kordon kisti denilen yapı meydana gelmiş olur. Bebekte karın içinde bulunan basınç artışına bağlı olarak daralan kanalın uç kısmından bu artık yapının içine sıvı dolmaya başlamaktadır. Hekimler artığın karın bölgesine uzayan kısmını testis yapıları ile bir arada olduğu için tespit edemezken yalnızca içi sıvıyla dolu olan kısım ele değdiği için bu yapıya kist adı verilmiştir.

Kordon Kisti Teşhisi

Erkeklerde oluşan kordon kisti sıklıkla doğum esnasında fizik muayene ile tanısı konulabilen bir durumdur. Ancak gözden kaçması halinde aile yukarıdaki belirtilen semptomlarla hekime başvuruda bulunduğunda hekim detaylı bir anamnez alarak kordon kisti teşhis yöntemine başlamaktadır.

Hekim ardından fizik muayeneye geçmektedir. Fizik muayene esnasında kasık bölgesindeki kordon kisti inspeksiyon ile gözle görünebileceği gibi hekimin uyguladığı palpasyon yöntemiyle de elle hissedilebilir. Hekimin tespit ettiği kordon kisti şiş bir yapıdadır ve içi sıvı madde ile dolu bir şekilde bulunmaktadır. Bundan sonra hekim ileri tetkik olarak şu yöntemlere başvuruda bulunabilir ;

  • Transilluminasyon: Kordon kistinde hekim bir ışık kaynağını kordon kistinin bulunduğu bölgeye ya da torbaya tutarak Hidrosel kaynaklı gelişim gösteriyor ise refle (yansıyan ışık) denen olayı fark edebilmektedir. Kist içinde bulunan sıvı madde ışığı geçirebildiği için parlak bir refle verebilmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda kistin içinde sıvı olduğu anlaşılabilmektedir. Uygulan bu tıbbi teşhis yöntemi transilluminasyon olarak adlandırılmaktadır. Uygulanan bu yöntem hekimleri % 100 tanıya götüren bir yöntem olmamakla birlikte yönlendirici olabilir.
  • Ultrasonografi: ultrasonografi yüksek frekanslı ses dalgalarının kist içerisinde bulunan sıvı maddeye çarparak geri yansıması sonucu monitörde oluşan görüntü şeklinde kullanılan bir inceleme yöntemidir. Bu yöntem radyasyon içermeyen bir tanı yöntemidir. Bu yöntem sayesinde kistin içinde bulunan sıvı maddeyi, sıvı maddenin ne miktarda bulunduğunu ve kist şeklindeki yapının içinde başka oluşumların olup olmadığı değerlendire bilinmektedir.

Kordon Kisti Tedavisi

Kordon kisti yani kord Hidroseli tanı konduğu anda eğer bebeğin sağlık koşulları ve diğer şartlar uygun olduğu taktirde hemen ameliyat edilmelidir. Çünkü kordon kisti denilen yapının kendi haline bırakıldığında geçmesi ihtimaller dahilinde olmakla birlikte oldukça nadir gelişebilen bir durum olduğu için 6. Ayını doldurmuş bebekler cerrahi müdahile için uygundur.

Kordon Kisti Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Kord Hidroseli sıklıkla abdominoskrotal Hidrosel denilen yapı ile bir arada meydana gelmektedir. Abdominoskrotal Hidrosel hastalığı bebeklerde karın içinde bulunan zar yapısında bir tümör oluşumunun meydana gelmesine ve bu tümör yapısının böbreğe baskı uygulaması sonucunda bebeğin üriner sisteminde genişlemelere neden olmasına yol açmaktadır. Bu sebeple eğer kordon kistine cerrahi müdahale yapılmaz ise bebeğin üriner sistemlerinde genişlemeler meydana gelebilmekte ve bu durum bebeğe zarar verebilmektedir.

Kordon Kisti Ameliyatı

Kordon kisti yani kord Hidroseli yapısı bebeklerde gözlenen kasık kanalı yapısının içinde oluşmuş içi sıvı dolu yapılara verilen tıbbi isimdir. Gebelik sürecinde karın içinde oluşan testi organı normalde bulunması gereken konum olan torba yapısına inerken kasıktan geçerken bir kanal yapısı kullanmaktadır. Bu kanal yapısının doğumdan sonra ortadan kalkması gerekmektedir. Eğer ortadan kalkmaz ise kordon kisti denilen oluşumlar meydana gelebilir.

Kordon kisti gelişmesi durumunda bu rahatsızlığa sahip olan bebeklerde bu durumun kendiliğinden geçmesi oldukça nadir gözlenen bir olaydır. Bununla birlikte kasık kanalında bulunan yapılara herhangi bir basınç uygulanması durumunda zarar görme ihtimali oluşabilmesi nedeniyle mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Bebeğin fizyolojik olarak vücudunun bu cerrahi müdahaleyi kaldırabilmesi için ilk altı aylık dönemi bitirmesi gerekmektedir. Bazı olgularda cerrahi müdahalenin yapılabilmesi için üç yaşını bitirmesi de önerilebilmektedir.

Hekimler sıklıkla kordon kisti cerrahi müdahalesi için bebeğin yaşının olgunluğa ulaşması gibi uygun şartların sağlanmasını beklemekle birlikte ameliyata başlamak için kordon kisti tanısının kesin olmasını da beklemektedir. Çünkü kord Hidroseli sıklıkla abdominoskrotal Hidrosel denilen yapı ile bir arada meydana gelmektedir. Abdominoskrotal Hidrosel hastalığı bebeklerde karın içinde bulunan zar yapısında bir tümör oluşumunun meydana gelmesine ve bu tümör yapısının böbreğe baskı uygulaması sonucunda bebeğin üriner sisteminde genişlemelere neden olmasına yol açmaktadır.

Hekimler kord Hidroseline cerrahi müdahale uygularken kasığın üstünde bulunan karın alt kısmındaki çizgilerin üstünden birkaç santimlik kesi atması sonucu bebeğin vücuduna girmektedir. Bu alanda bulunan kordon kistine ait Hidrosel kanalı etrafında bulunan yapı ve oluşumlardan serbestleyerek kanalı bağlamaktadır. Bu şekilde karın içinde basınç artışına bağlı olarak artık yapıya sıvı akımı engellenir.

Kordon Kisti Ameliyatı Komplikasyonları

Kordon kistine yapılan müdahalede sıklıkla abdominoskrotal Hidrosel denilen yapı ile bir arada bulunduğu için bu yapıya da müdahele edilmektedir. Abdominoskrotal Hidrosel hastalığı problemi de karın içinde bulunan Hidrosel yapısının cerrahi olarak dışarı alınması ve burada bulunan artık kanal yapısının bağlanması sonucunda halledilmektedir. Yapılan ameliyat sonucunda sıklıkla hastalar hastaneden kısa bir zaman içinde taburcu edilmektedir.

Kordon kisti ameliyatı sonucunda ortaya çıkan komplikasyonlar sıklıkla çok düşüktür ve bu komplikasyonlar oldukça nadir gözlenir. Bu komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir ;

  • Spermatik kortta cerrahi müdahile esnasında kopma durumunun meydana gelmesi.
  • Ameliyat yerinde hematom oluşması.
  • Skrotum (torba) da meydana gelen hematom
  • Testise giden, testisin beslenmesinden ve testisin kan dolaşımından sorumlu damar yapılarında zedelenme gözlenmesi ya da kopmalar meydana gelmesi.
  • Cerrahi müdahale ile bağlanan kasık kanallarının yeniden açılması ya da hekimleri bu kanalı bağlamada sorun yaşaması ve kanalı bağlayamaması
  • Bir diğer ameliyat komplikasyonu ise yapılan cerrahi müdahaleye rağmen ameliyattan sonra kordon kistinin tekrarlaması

Kordon Kisti Hangi Doktora Gidilir?

Kordon kisti yani kist Hidroseli ile esas olarak ilgilenen ve gerekli muayeneyi yapan, tetkikleri uygulayıp tanı koyan bölüm Çocuk Cerrahisi Bölümüdür.

Bebeklerde kordon kisti sıklıkla doğum anında yapılan muayene ile tespit edilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu durum gözden kaçabilmektedir. Eğer bebeklerde testis organının torbasında meydana gelen şiş yapı, muayenede kist yapısının ele gelmesi, huzursuzluk semptomları, yavaş bir şekilde ve ağrı duyusu vermeyerek büyüme, ağırlığından dolayı rahatsızlık duyusu oluşması, ağrı duyusu ve kistin gittikçe şişerek büyümeye devam etme sonucunda mutlaka çocuk cerrahisi uzmanı bir hekime başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın