Konservatif Tedavi

Cerrahi işlem uygulanmadan gerçekleştirilen tedavi süreci konservatif tedavi olarak nitelendirilmektedir.

Konservatif Tedavi Nedir?

Konservatif tedavicerrahi işlem uygulanmadan gerçekleştirilen tedavi süreci olarak nitelendirilmektedir. Özellikle spor yaralanmalarında hekimler genel olarak cerrahi işlem yapmadan tedavi sürecini planlamaya çalışırlar. Konservatif tedavi seçenekleri yeterli kalmadığı durumlarda cerrahi tedavilere geçiş yapılır.

Bazı durumlarda hastalarda cerrahi tedavi riskli olabilir. Bu durumda cerrahi işlemin girmediği bir tedavi planı uygulanır.  Kişinin spor yararlanmalarında ya da diş tedavilerinde söz konusu yöntemlere başvurulabilir.

Diş hekimliği alanında dişlerdeki yapısal sorunlarda, diş bütünlüğünün tamamlanması adına uygulanabilir. Diş hekimliğinde konservatif tedaviler çürük olan dişe dolgu yapılmasıdır.   Vücut kendi kendini onarma yeteneğine sahiptir.  Bu yüzden cerrahi işleme gerek kalmadan vücudun kendi kendini onarması sağlanabilir.

Konservatif tedavi seçenekleri özellikle kırık durumlarında yoğun olarak tercih edilir. Kırık ve çıkıkların yaşandığı bölge,  kırığın türü ve hastanın yaşı ile sağlık durumuna göre cerrahi olmayan tedavi seçenekleri öncelikli seçenek olarak belirlenir. Özellikle çok ağır olmayan vakalarda bandajlama ve alçılama gibi yöntemlerle tedavi yapılabilir. Konservatif tedaviler hastanın şikayetine göre farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Konservatif Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konservatif tedavi seçeneklerinde hastalar için dört farklı seçenek vardır. Hastanın durumuna göre tek bir yöntem uygulanabileceği gibi birden fazla konservatif yöntem kombine olarak da uygulanabilir. Bu süreçte tedavi süreci ve seçeneklerine tamamen hastanın iyileşme süreci ile doktorun gözlemleri etkilidir.

Konservatif tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • İnaktiviteye Konservatif Tedavi: En çok tercih edilen cerrahi işlemsiz tedavi şekilleri arasındadır. Genellikle bacak ve kol gibi bölgelerin hasar görmesi durumunda vücudun gücünü toplaması gerekir. İnsan vücudu kendini onarma yeteneğine sahiptir. Bu yetenek ön plana çıkarıldığında cerrahi işlem olmaksızın iyileşme sağlanabilir. Bunun için de hastanın hasarlı bölgeyi dinlendirerek kuvvetlendirmesi gerekir.
  • İlaç Konservatif Tedavi: Yaralanma ve kırıklarda tedavi sürecinde ilaç yöntemi de kullanılabilir. Vücutta ortaya çıkan hasarlar kişide ciddi ağrı ve acı şikayetlerine yol açabilir. Bu durumda cerrahi işlem olmaksızın tedavi yöntemleri kullanılacaksa iyileşme sürecinin konforlu hale gelmesi için inflamasyon alıcı ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır.
  • Fiziksel Konservatif Tedavi: En nitelikli konservatif tedavi seçeneklerini barındırır.  Bu yöntem kapsamında tıp alanındaki teknolojiler kullanılır. Hastanın şikayetine göre ultrason, soğuk uygulama, lazer uygulaması ya da elektriksel uyarı gibi çeşitli yöntemler tercih edilir. Bu yöntemler sayesinde hafif ya da ağır düzeydeki sakatlıklar kolayca iyileşebilir.
  • Nutrisyonel Destek Tedavisi: Hastaya konservatif bir tedavi uygulanıyorsa iyileşme süreci zaman alacaktır.  Bu süreçte kişinin iyileşme sürecini hızlandırabilmek adına bazı besin destekleri uygulanabilir. Doktor tarafından verilen doping kategorisinde olmayan ancak iyileşme sürecini hızlandıran besin destekleri düzenli olarak kullanılabilir.

Konservatif Tedavi Nasıl Yapılır?

Konservatif tedavi süreci tamamen hastanın sağlık durumu, bağışıklık sistemi, hastalığı gibi unsurlara göre şekillenir.  Süreç şu şekilde işlemektedir;

  • Hastanın Muayene Edilmesi: Hasta özellikle kırık ve çıkık durumlarında öncelikle muayene edilir. Hastanın sorununa yönelik fiziksel muayene ve gerekli tetkikler yapılır. Bu incelemeler sırasında hastanın cerrahi olmayan yöntemlerle iyileşip iyileşemeyeceğine bakılır.
  • Konservatif Tedavi Yöntemine Karar Verilmesi:  Konservatif tedavi seçenekleri tek bir taneyle sınırlı değildir. Hasta detaylı olarak muayene edildikten sonra konservatif tedavi yöntemine karar verilir. Bu süreçte hekimler tek bir yöntem uygulayabileceği gibi birden fazla yöntemi de aynı anda uygulayabilir.
  • Konservatif Tedavi Uygulanması:  Konservatif tedavilerde genellikle vücudun kendini yenileme gücünden yararlanmak esastır. Ancak bu tedavi süreci için belirli bir süreç gerekir.  Planlanan tedavi seçeneği hastaya uygulanır. Bu süreçte iyileşme gözlemlenir. Hasta süreç boyunca sürekli takip altındadır.

Konservatif tedaviler iyileşme konusunda ilerleme sağlamıyorsa ve hastanın cerrahi tedaviye ihtiyacı varsa uzman doktorlar tarafından cerrahi uygulama seçenekleri değerlendirilir. Konservatif tedavi ortopedi tarafından bakılacak durumlarda başvurulabilecek yöntemlerdir.

Skolyoz Konservatif Tedavi Nasıl Olur?

Skolyoz, kişide göğüs yada bel bölgesinde yana doğru eğrilik görülmesidir. Bu sağlık sorunu doğumdan gelebilir ya da sonradan çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kişinin eğrilik derecesine göre günlük yaşam konforu etkilenir. Bu rahatsızlıkta erken dönemde önlem almak önemlidir. Hastalık ilerlerse tedavi seçeneği cerrahi işlemler olabilir.

Erken dönemde skolyoz konservatif tedavi seçenekleriyle gerçekleştirilebilir. Skolyozun ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi için iki farklı seçenek vardır;

  1. Fizik Tedavi:  Ergenlik döneminde eğrilik, nedeni belli olmayacak şekilde ortaya çıktıysa üç boyutlu egzersizlerle ortadan kaldırılabilir.  Bu tedavi alanında uzman fizyoterapistler tarafından yürütülebilir.   Schroth tekniği olarak da bilinen fizik tedavi sürecinde temel amaç hastadaki eğriliğe bağlı asimetrik görüntünün giderilerek kozmetik açıdan toparlanma sağlamaktır. Tedavi sürecinde gövde uzatılır, vücuttaki dengesizlikler düzeltilir, özel nefes alma teknikleri uygulanır.
  2. Korse Tedavisi:  Skolyoz tanısında fizik tedavi dışındaki seçenek korse kullanımıdır. Özellikle 20 derece üzerinde eğriliği bulunan, aynı zamanda artma potansiyeli olan çocuklarda kullanılır. Büyüme çağı boyunca eğriliğin ilerlemesi korse sayesinde engellenir. Korse kullanımı genel olarak düzeltmeyi sağlamaz.  Öncelikle ilerlemeyi durdurur ve sonrasında mümkünse düzelme sağlar.

Skolyoz konservatif tedavi seçenekleri olan fizik tedavi ve korse kullanımı bir arada kombine olarak uygulanırsa iyileşme süreci daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Konservatif Tedavi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Konservatif tedavide iyileşme olmazsa ne yapılır?

Konservatif tedavi sürecinde iyileşme olmazsa cerrahi tedavi seçenekleri masaya yatırılır. Ayrıca hasta için farklı konservatif tedaviye ait yöntemler de denenebilir.  İyileşme süreci genel olarak yavaş olduğundan durumu iyi gözlemlemek ve tedaviyi yönlendirmek gerekir.

Dr. Hande Erölmez

Konservatif tedavi fiyatları ne kadar?

Cerrahi işlem olmadığı için kullanılan ilaçlar, önerilen destek besinleri, muayene ve tedavi sürecinde kullanılan teknolojik cihazlar fiyatlar üzerinde belirleyicidir. Konservatif tedavi fiyatları hakkında doğru bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşuna başvurarak muayene olunmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Konservatif yedavi yöntemi neye göre belirlenir?

Konservatif tedavi yöntemi tamamen hastanın sağlık durumuyla şikayetine göre belirlenir. Kişinin yaşadığı sorun cerrahi işleme gerek olmaksızın tedavi edilebiliyorsa öncelikle ameliyatsız tedavi seçeneklerine başvurulur. Sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi işlemler planlanır.

Dr. Hande Erölmez