Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Karnın iç duvarlarında meydana gelen anatomik bir tür bozukluk olan kasık fıtığının ameliyatı, iç ve dış olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

Kasık Fıtığı (Herni), karın iç duvarlarında meydana gelen anatomik bir tür bozukluktur. Karın içerisinde yer alan dokuların anormal bir şekilde bulunması gereken yerden çıkarak oluşturduğu şişlik ve rahatsızlık olarak bilinir. Kasık fıtığı oluşmasının nedeni ise karın duvarında meydana gelen bir tür defekt ya da yırtık olabilmektedir.

Karın duvarı ile ilgili meydana gelen fıtıklar arasında en fazla görüleni ise kasıktadır. Erkekler ve kadınlar kıyaslandığı zaman kasık fıtığı erkeklerde 3 kat daha fazla görülmektedir. Bu fıtık türü diğer türlere göre %80 daha fazla görülmektedir ve tedavi için ameliyat yapılması gerekmektedir. Hem yenidoğan hem de yetişkinlerde kasık fıtığı görülebililir ve tedavisi mümkündür.

Anatomik bir anomali olarak bilinen kasık fıtığının ilaç ile tedavisi mümkün değildir. bu yüzden kasık fıtığının tek çaresi olarak ameliyat önerilir. Açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde kasık fıtığının tedavisi yapılmaktadır. Kasık fıtığının açık ameliyat şeklinde yapılması Lichtenstein Onarımı; kapalı bir şekilde cerrahi onarım yapılması ise laparoskopik ameliyat olarak bilinmektedir. Erkeklerde kasık fıtığı ameliyatı yapılabildiği gibi kadınlar içinde tedavi mümkündür.

Açık kasık fıtığı ameliyatı (Lichtenstein), bölge üzerinde yaklaşık 6-7 cm genişliğinde bir boşluk açılır ve fıtığın karın içerisine aktarılması sürecini kapsar. kapalı kasık fıtığı ameliyatı ise teknolojik gelişmelerden faydalanılarak fıtık çevresinden üç nokta belirlenerek fıtık bölgesine ulaşılır ve fıtık boşaltılır. Her iki tedavi işlemi uygulandıktan sonra sentetik yama kullanılarak bölge iyileşme sürecine bırakılır.

Kasık fıtığı ameliyatı olan hastalarda uygun bir tedavi yöntemi ve yama şekli kullanılması üzerine hastalığın tekrar nüks etmesi nadir görülen bir sorun olacaktır. Kasık fıtık ameliyatı günümüzde neredeyse her hastanede uzman hekimler tarafından uygulanmaktadır. Kasık fıtığı ameliyatı ücreti bulunduğunuz illere, uzman hekime, kamu ya da özel bir sağlık kuruluşu olmasına göre değişkenlik göstermektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık Kasık Fıtığı Ameliyatı (Lichtenstein)

Kasık fıtığının açık ameliyat yöntemi tercih edilerek tedavi edilmesi uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ülkemizde neredeyse her 5 erkekten bir tanesinde kasık fıtığı görülmesi sebebi ile uzman hekimler kasık fıtığının açık ameliyat tercih edilerek yapılması konusunda oldukça bilinçli ve pratik hale gelmiştir.

Açık kasık fıtığı ameliyatı esnasında fıtık bölgesini üzerinden yaklaşık 6-7 cm genişliğinde bir kesi açılır ve bu açılan boşluk kullanılarak dokulara ulaşılır. Fıtık oluşan bölgedeki organlar olması gerektiği yerlerine yerleştirilir ve bu bölge uygun dikiş yöntemleri ile dikilir. Genellikle bu bölgeler üzerinde yer alan dokuların hassas olması nedeniyle dikiş üzerine sentetik yama (mesh) kullanılır ve bölgeden çıkılır.

Kapalı Kasık Fıtığı Ameliyatı (Laparoskopik)

Laparoskopik, kapalı bir şekilde kasık fıtığının tedavi edilmesi ise; bölge üzerinde belirlenen üç farklı noktadan dokulara erişilir. Acısız ve ağrısız bir şekilde dokulara doğru ilerlerken kameradan faydalanılmaktadır. Fıtık bölgesine ulaşıldıktan sonra içi boşaltılır ve üzerine açık kasık fıtığında da uygulanan sentetik yama yerleştirilerek bölgeden çıkılır.

Her iki tedavi yöntemi günümüzde geçerliliğini sürdürmesine rağmen çoğunlukla laparoskopik cerrahi onarım uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. kasık fıtığı ameliyatı türü belirlenirken hastanın yaşı, cinsiyeti, daha önce geçirmiş olduğu operasyonlar ve belirli risk faktörleri uzman hekim tarafından değerlendirilmektedir.

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı 

Özellikle yenidoğan erkek bebeklerinde kasık fıtığı görülebilme olasılığı daha fazladır. Hastalığın teşhis edilebilmesi için en önemli belirti kasık bölgesindeki şişliktir. Bu şişlik ağlama ve kabızlık durumlarında daha belirgin olarak göze çarpar. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi ise ameliyatla onarımdır. kasık fıtığı acil bir hastalık değildir ancak doktorlar tarafından tanı almış her çocuğun ameliyatının geciktirilmeden yapılması gerekir.

Yenidoğan bebeklerde bu hastalığın tanısı konulmasının ardından yoğun bakım servisinden taburcu edilmeden; bu ameliyatın yapılması gerekmektedir. Uzman hekimler son yüzyılda yaşanan gelişmelerle birlikte bebeklere özellikle laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemini tercih etmektedir. Bu durum uzman hekimden hekime farklılık gösterebildiği gibi hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Bebeklerde kasık fıstığı ameliyatsız iyileşmez bu yüzden fıtık bağı ve benzeri tedavi yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Bu durumlar hastalığı tedavi etmediği gibi son derece risklidir.

Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli 

Özellikle bebeklerin ameliyatı sonrasında kesinlikle izlem yapılması gerekmektedir. Bebekler ameliyat olduğu günden sonra yaklaşık 1 gün içerisinde taburcu edilirler. Taburcu edildikten sonra uzman hekim tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Bebeğinizin ilk 1-2 gün halsiz olduğunu fark edebilirsiniz; 2-3 gün içerisinde eski haline ve hareketliliğine geri dönüş yapacaktır.

Genellikle ameliyat sonrasında aktivite kısıtlaması söz konusu değildir. Ameliyat bölgesinde işleme bağlı şişlikler görülmesi normaldir, artış olması halinde uzman hekiminize danışmalısınız.

Ameliyat olduktan sonra yaklaşık 48 saat sonra banyo yapılması bebekler için uygun görülmüştür. Uzman hekiminizden bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Yapılan işlemin içeriği ve hastalığın iyileşme sürecini  uzman hekiminiz daha iyi değerlendirecektir.

Çocuklarda Kasık Fıtığı Ameliyatı

Bebek ya da çocukların kasık fıtığı hastalığına yakalanması ihtimali oldukça yüksektir. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi ise cerrahi operasyon olduğu için yapılması gerekmektedir. Fıtık bağı, ilaç tedavisi ya da geleneksel yöntemler ile tedavi edilmesinin imkanı yoktur.

Erken tanı ve teşhis edilmesi sonucunda daha farklı sağlık sorunları ile karşılaşmadan çocukların tedavi süreci daha kolaydır. Hastalığın ameliyatı esnasında tek önemli faktör çocuklar için genel anestezi kullanılmasıdır. Anestezi kullanılmasına engel bir durum bulunmaması halinde ameliyat yapılmaktadır.

Bebekler, çocuklar ve yetişkinler için aynı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Çocuk kasık fıtığı ameliyatı hiç iz kalmadan yapılabilmesinin imkanı vardır. Bu sebeple ebeveynlerin endişe etmeden sağlık kuruluşlarına müracaat etmesi gerekmektedir. Genellikle çocuklar için kapalı ameliyat türü tercih edilmekte ve bu sebeple acısız, ağrısız ve iz kalmadan yapılabilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri

Kapalı ya da açık kasık fıtığı ameliyatı uygulanması halinde herhangi bir risk bulunmadan hastaneden ayrılabilirsiniz. Uzman hekim tarafından doğru tedavi türü ve ameliyathane ortamında uygun/eksiksiz ekipman kullanımı neticesinde yaklaşık bir günlük hastane yatışı ardından tedavi olarak (iyileşmiş) bir şekilde hastaneden ayrılabilirsiniz.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası komplikasyonlar ile risk faktörünün karıştırılmaması gerekir. Kasık fıtığı ameliyatının herhangi bir riski yoktur.  

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iki farklı şekilde incelenmesi gerekir. Bu iki farklı inceleme alanı içerisinde öncelikle dikkat edilmesi gerekenler (cinsellik, spor, ağır kaldırma) ve ağrı, şişlik, ödem gibi faktörler yönünden bölgenin incelenmesidir.

Şişlik ve Sertlik

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası şişlik ve sertlik hissedilmesi oldukça doğal bir durumdur. Bölge üzerinde cerrahi bir işlem yapıldığı için fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin, hastanın ağrı, sertlik ve şişliğe yanıtına bağlı kalarak birkaç gün ya da iki hafta şişlik sürebilir.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası testislerde şişlik görülmesi ise yine normaldir. Ameliyattan sonra birkaç gün içerisinde testislerde meydana gelen şişlik kendiliğinden iyileşecektir. Şişlik kendiliğinde iyileşme süresine geçmemesi ya da aşırı şişmesi durumunda uzman hekiminize danışmalısınız.

Ağrı

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrılar oluşması diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bu tedavi içinde oldukça normaldir. Uzman hekimin sizlere önerdiği ağrı kesiciler ile ağrı hissini azaltabilirsiniz. Ağrı hissinin kaybolma süresi ise yaklaşık bir haftadır.

Bölge üzerine cerrahi bir işlem yapıldığı için kasık fıtığı ameliyatı sonrası testis ağrısı görülmesi ise yine aynı şekilde normaldir. Ağrı kesiciler kullanarak bu ağrıları azaltabilirsiniz.

Ödem

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ödem, operasyon bölgesinde su toplanmasına bağlı olarak gelişmesi mümkündür. Kapalı drenaj sistemi uygulanarak ödemin en asgari düzeyde görülmesi sağlanabilir. Ameliyat olduktan yaklaşık 3 ya da 4 gün içerisinde ödem seviyesi düşüşe geçecektir. Aksi bir durum görülmesi halinde uzman hekiminize danışmalısınız.

Kapalı kasık fıtığı ameliyatı sonrası ödem oluşma düzeyi daha fazladır. Açık ve kapalı ameliyatlar kendi içerisinde ayrı değerlendirmelidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci; fıtığın büyüklüğüne, kişinin yaşına, verdiği kişisel yanıtlara ve dikkat edilmesi gerekenlere uyup uymamasına göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle kasık fıtığı ameliyatı sonrasında hastalar bir gün sonra hastaneden taburcu olmaktadır.

Cinsellik

Genellikle fıtık ameliyatları sonrasında cinsel yaşantınıza geri dönebilmeniz için tıpta net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durumun asıl sebebi ise kişiden kişiye değişen farklı yanıtlar ve fıtığın büyüklüğüdür. Büyük bir fıtık onarımı sonucunda hastanın cinsel yaşantısına dönme süresi ortalama 1 hafta ile 4 hafta arasında değişkenlik gösterebilir.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında cinsellik yaşantınızı doktorunuz ile birlikte kararlaştırabilirsiniz.

Banyo

Fıtık ameliyatı sonrasında 24 ya da 48 saat içerisinde hastane ortamından taburcu edilen hasta kasık fıtığı ameliyatı sonrası banyo yapabilmesi için taburcu olduktan sonra 48 saat daha bekleyerek bu işlemi yapması uygun olacaktır. Banyo yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise suyun aşırı sıcak ya da soğuk olmasıdır. Cerrahi işlem gören bölge hassaslaştığı için farklı tepkiler vermeniz halinde farklı tepkiler ile karşılaşabilirsiniz.

Spor

Spor aktiviteleri aynı cinsellik ile eş değer bir hükümdür. Her iki aktivite kasık bölgesine baskı uygulayacağı için ameliyat sürecinden sonra biraz uzak kalmalısınız. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası spor için doktorunuza danışmalısınız ve uzman hekimler genellikle iki ile dört hafta arasında değişken bir süre tavsiye etmektedir.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağır kaldırma yapabilmeniz için yaklaşık 8 haftalık bir sürenin geçmesi daha uygun olacaktır. Uzman hekimler profesyonel çalışmalar için 8 haftalık süre önerisinde bulunmaktadır.

Tuvalet

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası tuvaleti dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. 24 saat içerisinde taburcu olan hasta ameliyattan çıktıktan sonra ya da belli bir süre sonra ıkınmadan tuvaletini gerçekleştirebilir.

Yürüyüş

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yürüyüş yapabilmeniz için herhangi bir risk durumu yoktur. Örneğin, 48 saatlik dinlenme sürecini atlattıktan sonra 10 dakikalık hafif kardiyo şeklinde yürüyüş egzersizleri yapabilirsiniz. Gün içerisinde birkaç defa 10 dakikalık yürüyüş yapmanız beden sağlığınız açısından da önemlidir.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler genel olarak bu şekildedir. Bunlara ilave olarak;

  • Erken dönemde ağırlık kaldırılmaması gerekir.
  • Ameliyat sonrası 48 saatlik süre içerisinde bol bol su ve sıvı tüketilmesi gerekir.
  • Sizlere reçete edilen ağrı kesicileri gerektiğinden fazla kullanılması tehlikelidir.
  • Her cerrahi işlemde olduğu gibi bu cerrahi işlem içinde yara bölgenizi ağrı, şişlik ve sertlik bölümünden inceleyin fakat cerrahi işlem yapıldığını unutmamalı ve telaş yapmamalısınız. (Örneğin, kasık fıtığı ameliyatı sonrası yumurtalık şişmesi meydana gelebilir, bu oldukça normaldir, aşırı olması halinde uzman hekime danışılması gerekir.)
  • Kabızlığa yol açacak besinleri kısa süre içerisinde tüketmemelisiniz.
Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın

Kasık Fıtığı Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?

Kasık fıtığı ameliyatı iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Her iki durum fark etmeksizin herhangi bir komplikasyon gelişmediği sürece ameliyat süresi yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Hastanın anesteziden uyanma süresi ve yatağına dönme süresi göz önünde bulundurulur ise yaklaşık 2 saat içerisinde tüm işlemler bitmiş olacaktır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrılar ne kadar sürer?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi kasık fıtığında da ağrı hissinin oluşması oldukça normaldir. Bu ağrılar ortalama 2 gün ile 1 hafta içerisinde ortadan kaybolacaktır. Çok ağrı hissedilmesi halinde uzman hekim tarafından reçete edilen ağrı kesicileri gerektiği dozda kullanabilirsiniz.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında uzman hekimlerin belirttiği gibi; cinsel yaşantınızdan belli bir süre uzak kalma, ağır eşya kaldırmaktan yine belli bir süre uzaklaşma ve ıkınarak tuvaletinizi yapmamalısınız.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı kaç günde iyileşir?

Açık ve kapalı olarak iki farklı şekilde uygulanan bu tedavi yöntemin iyileşme süreci hemen hemen birbiri ile benzerlik göstermektedir. Örneğin, kapalı (laparoskopi) uygulandığı zaman hasta iş yaşantısına bir hafta içerisinde dönebilirken, açık ameliyat olması halinde kendisini yaklaşık 10 günlük süreç sonrasında kendini iyi hisseder ve işine dönebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilir?

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında ağır kaldırma ve cinsel aktiviteler konusunda hassas davranılması gerekir. Fıtığın büyüklüğüne göre cinsel ilişkiye girme süreci değişkenlik göstermektedir. Genellikle uzman hekimler bu sürenin en az 4 hafta olması gerektiği konusunda uyarmaktadır.

Özellikle çift taraflı kasık fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi daha önem sarf eder. Uzman hekiminize bu konu hakkında danışmalısınız.

Int. Dr. Sinem Köse

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?

7'sinden 70'ine kadar bu hastalığın tanısı, tedavisi ve ameliyat süresi hemen hemen birbirine yakındır. Yetişkin bir insanın ameliyat süresi ortalama bir buçuk saat ise bebeklerin ameliyat süresi maksimum iki saat sürmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı kaç aylıkken yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatı bebek ya da yetişkin için tanısı/teşhisi koyulduğu andan itibaren yaklaşık bir haftalık süre içerisinde planlaması yapılmalıdır. En kısa süre içerisinde yapılması şiddetle tavsiye edilmektedir.

Yenidoğan yoğun bakımında yatan bebeklerin hastalığı tespit edilmesi halinde yoğun bakımdan ayrılmadan ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatısonrası şişlik ne zaman geçer?

Her cerrahi işlem sonrasında işlem yapılan bölgenin şişmesi ve ağrıması doğal bir komplikasyondur. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yanma ve şişlik ise birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu süre kişinin verdiği yanıta bağlı kalarak bir haftaya uzayabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası kaç gün rapor verilir?

Fıtığın büyüklüğüne ve hastanın kişisel yanıtına bağlı kalarak iyileşme süreci farklılık gösterebilir. Kasık fıtığı normal şartlar altında bir hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme gösterirken, sekiz hafta boyunca ağır işler yapılması tavsiye edilmez.

Bu nedenle masa başı işiniz için 7 ya da 10 günlük bir rapor uygun görülürken, ağır bir işe sahip olmanız sizlere 6-8 haftalık rapor uygun görülebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı zor mudur?

Ülkemizde sıkça karşılaşılan vakalardan biri haline gelmesi ve teknolojik gelişmeleri takip etmemiz nedeni ile hiç zorlanmadan, herhangi bir risk faktörü oluşturmadan, acısız ve ağrısız bir şekilde kolayca kasık fıtığı ameliyatı yapılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı olmazsam ne olur?

Fıtığın sürekli büyümesi ve testislere inmesi halinde hastanın acı ve ağrılarının dayanılmaz bir hale geleceğini unutmaması gerekir. Bununla birlikte kısa süreli çözümler kullanmak kesinlikle bir tedavi yöntemi değildir. Hastalığın tedavi edilmemesi halinde fıtık boğulması ve bağırsak boğumlanması komplikasyonları görülebilir.

Bu komplikasyonlar neticesinde hastanın hayati durumu tehlike altına girebilir. Kasık fıtığı belirtileri görülmesi halinde kesinlikle uzman bir hekime görünerek ameliyat olmanız gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı açık mı kapalı mı?

Kasık fıtığı hastalığının tedavisi için iki farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri açık ameliyat iken bir diğeri ise kapalı olarak uygulanan yöntemdir. Günümüzde kapalı kasık fıtığı ameliyatı yapan hastaneler oldukça fazladır. Kapalı kasık fıtığı ameliyatı açık bir cerrahi işleme göre kullanılan malzemelerden dolayı iyileşme süreci daha kolaydır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kasık fıtığı ameliyatı riskli mi?

Günümüzde gelişen teknoloji ve uzman hekimlerimizin bilgisi sayesinde herhangi bir risk faktörü barındırmadan kasık fıtığı ameliyatı olabilirsiniz. Sizin için belirlenen özel bir durum risk faktörü var ise uzman hekiminiz sizlere bildirecektir.

Int. Dr. Sinem Köse