İkiz Gebelik Takibi Nedir?

İkiz gebelik takibi, anne rahmi içerisinde iki ya da daha çok sayıda hamilelik oluşması durumunun erken dönemimde tanısını koyma işlemidir.

İkiz gebelik takibi, çoğul gebelik takibi anlamına gelmektedir. Çoğul gebelik ise anne rahmi içerisinde iki ya da daha çok sayıda hamilelik oluşması durumuna denilir. İkiz gebelik tanısı ise günümüz olanakları sayesinde ultrason aletiyle erken dönem içerisinde yapılabilmektedir. Rahimde birden çok gebelik kesesi tespit edilmesiyle bu tanı konulmuş olur. Ancak çoğul hamilelik şeklinde başlamış olan her hamilelik, çoğul şekilde devam etmeyebilmektedir. Bu noktada bir kesede fetüs meydana gelmeyebilir ve kalp atışı görülmeyebilir. Ancak bu durumun yaşanması, diğer gebelikte ve sağlıklı gelişimi noktasında bir problem oluşturmaz.

Anne rahmi içerisinde iki ya da daha çok sayıda embriyodan meydana gelen hamileliklere ikiz veya çoğul gebelik ismi verilir. Bütün doğumların ise yalnızca %3 kadarı ikiz veya çoğul doğum olmaktadır. Bununla beraber bu saptanan oran, her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Burada unutulmaması gereken nokta; ikiz ve çoğul hamileliklerin, öncelikle erken doğum yaşanması ve bebek gelişiminde problemler oluşması gibi türlü riskleri ortaya çıkardığıdır. Bu nedenle de ikiz gebelik takibi yapılması ve gerekli aralıklarla-düzenli şekilde sürdürülmesi çok önemlidir.

İkiz hamilelik takibi açısından da anne adayının çoğul ya da ikiz bebek beklediği ortaya çıktıktan sonrasında, bebek gelişimi ve gebelik süreci takibi açısından bir gebelik uzmanına başvurulması, her açıdan en ideal yoldur. Riskli gebelik uzmanlarına ise “perinatolog” adı verilmektedir.

İkiz Gebelik Takibi Neden Önemli?

İkiz gebelik takibi önemi, ikiz ya da çoğul hamilelik süreçlerinde daha hassas davranılması gerekmesinden ileri gelir. İkiz gebelikler, tekil gebeliklere nazaran daha çok riski beraberinde getirmektedir. Bu risklerden kaçınılabilmesi açısından ise doktor tavsiyelerine özen göstermekte ve uymakta yarar vardır. Bu noktada hamilelerin doktorun tavsiye ettiği kadar hareket etmesi önemlidir. Bu tip önemli daha pek çok doktor tavsiyesi ise gebelik takibi eşliğinde hastaya aktarılır. 

Ayrıca ikiz gebelikler, normal hamileliklere nazaran daha fazla risk barındırdığından dolayı bir perinatolog ile takibe alınması da yararlı görülmektedir. Perinatolog, bu anlamda anne karnındaki bebek uzmanı olan doktorlardır. Bu sayede anne adayının hem daha az riskli hem de daha az stresli bir gebelik süreci geçirmesi hedeflenir. Hem de bebeklerin doğru şekilde beslenebilmesi, gelişimleri ve uygun gebelik haftasına göre kaydettikleri ilerlemeler takip edilebilmektedir.

İkiz gebelikler, tekil gebeliklere kıyasla daha çok özen ister. Bu yüzden doktor kontrollerinin ve takip aralıklarının sıklaştırılmasında yarar görülür. İşte tüm bu risklerden ve doktorun önerdiklerine uygun hareket edilmesi, daha kolay bir gebelik geçmesinin tek anahtarı olduğundan dolayı da ikiz hamilelik takibi önemi büyüktür. 

İkiz Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

İkiz gebelik takibi yapılışı ile ilgili anne adaylarının doktor bilgilendirmesi eşliğinde uyması gereken kurallar vardır. Bu noktada hafta hafta ikiz gebelik takibi sırasında şu noktalara dikkat edilir:

  • İkiz gebelikler, tekil hamileliklere oranda daha riskli olduğundan dolayı takip programı daha sıkı yönetilir.
  • Daha sık olacak şekilde muayene ve kontrol tarihleri belirlenip hastaya bilgilendirme yapılır.
  • İkiz hamileliklerde ilk aylar içerisinde düşük yapma riski ve son aylar içerisinde erken doğum olma riski söz konusudur. Takip programı bu riskler de göz önüne alınarak ayarlanır.
  • Çoğul hamileliklerde doktor takip programına göre kontrol tarihleri, hafta bir olacak biçimde düzenlenir.
  • İkiz gebelik takipleri ile ilgili eğer tek yumurta ikizleri varsa 20.hafta itibariyle haftalık aralıkta takip yapılması gerekli görülür. 
  • İkiz gebelik takipleri ile ilgili eğer çift yumurta ikizleri varsa 28.hafta itibariyle haftalık aralıkta takip yapılması gerekli görülür. 
  • Bu kurallar haricinde acil ya da beklenmedik bir durum gelişmesi de doktor kontrolünü gerektirecektir. 

İkiz Gebelik Takibi Sırasında Uygulanan Testler

İkiz gebelikte rutin uygulanan testler, tekil gebeliklere göre biraz daha değişmektedir. Bu noktada tekil gebelik takiplerinde uygulanan rutin testler, ikiz ve çoğul gebelik takiplerinde yeterli olmamaktadır. Bu yüzden takip programınca uygulanan rutin testler ile ilgili değişiklikler şu şekilde açıklanabilir:

  • Tekil hamileliklerde yapılan ikili tarama testine ilave olarak çoğul ve ikiz hamileliklerde 11 ila 13.hafta aralıkları içerisinde ense kalınlığı ölçüm testi uygulanması gerekir.
  • Tekil hamilelikte uygulanan üçlü ya da dörtlü testler, çoğul/ikiz hamilelikler açısından geçerli olmamaktadır. 
  • İkiz hamileliklerde 20 ila 23.hafta aralıkları içerisinde detaylı ultrasonografi uygulanması, normal gebeliklerde yapılan üçlü ya da dörtlü testlerin verdiği aynı bilgileri verebilmektedir. 
  • Ayrıca ikiz hamilelikler açısından 24.hafta ve 28.haftalar içerisinde şeker yüklemesi testi yapılması gerekir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

İkiz Gebelik Takibi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İkiz gebelik takibi ile tekil gebelik takibi arasındaki farklar ne zaman ortaya çıkar?

İkiz gebelik takibi ile tekil gebelik takibi arasındaki fark, tam olarak aslında 24.hafta itibariyle ortaya çıkmaktadır. Çünkü çoğul ve ikiz gebeliklerde asıl risk, tam olarak 24.hafta sonrasında başlar. Bu yüzden de çalışma hayatı süren bir anne adayından bahsediliyorsa 24.hafta sonrasında işinden izin alması, hamilelik iznine ayrılması tavsiye edilmektedir. Bu süreçte izne ayrılması çok daha sağlıklı bulunur.

Dr. Hande Erölmez

İkiz gebelik takibi ayda 1 yeterli mi?

İkiz gebeliklerde, tekil hamilelik süreçlerinde olana göre daha sık bir şekilde doktor takibinde kalınması gerekmektedir. Hatta ikiz gebeliğin, çok özel bir takip gerektirdiği ileri sürülmektedir. Bu yüzden ikiz hamilelik takiplerinin, ayda bir kez olacak şekilde yaptırılması doğru olmaz. Takip aralıklarının maksimum olarak iki hafta üstüne çıkarılmaması gerekir. Bu şekilde olası riskler, hep önceden öngörülebilir ve gerekli tedbirler eşliğinde çok daha risksiz ve sağlıklı bir gebelik süreci geçmesi sağlanmış olur.

Dr. Hande Erölmez

İkiz gebelikte ne zaman haftalık takip programına/sıklığına geçilir?

İkiz gebelik süreçlerinin ilk ayları içerisinde düşük yaşanma riskleri ve son ayları içerisinde annelerin erken doğuma girme riskleri mevcuttur. Bu hamileliklerin doktor kontrolü ise maksimum iki haftada bir kez olacak biçimde düzenlenmesi uygun bulunur. Eğer tek yumurta ikizleri bekleniyorsa o zaman 20.haftadan başlanıp haftalık takip sıklığına geçilir. Ancak çift yumurta ikizleri söz konusuysa bu durumda da 28.hafta ardından haftalık takip sürecine geçilmesi uygun bulunmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

İkiz gebelik takibi kimler tarafından yapılmalı?

İkiz gebelik durumu, özellikli bir gebelik durumu olduğundan dolayı özellikli bir takip de gerektirmektedir. Türkiye’nin bugün erişmiş olduğu sağlık koşullarında imkân bulunan her yerde, bu özellikli izlem açısından ikiz gebelerin perinatologlar tarafından sürdürülmesi gerekir. İmkân söz konusu olmayan yerlerde ve durumlarda ise ikiz gebelerin tecrübeli bir doğum doktoru tarafından takibe alınıp izlenmesi gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez