Hamilelikte Rahim Ağrısı

Çoğunlukla kramp şeklinde olan ve rahim ağrısı adı ile de bilinen pelvik ağrılar, karın bölgesinin en alt kısmında lokalizedir. Tedavi ilaç, ameliyat ve sezaryen gibi bir çok yöntem içermektedir.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Nedir?

Rahim ağrısı adı ile de bilinen pelvik ağrılar, karın bölgesinin en alt kısmında lokalizedir. Çoğunlukla kramp şeklindedir. Gebelikte rahim ağrısı, anne adaylarının zaman zaman karşılaştığı bir sorundur. Yaşanan ağrılar çok şiddetli değilse, genellikle normal karşılanır. Bu ağrılar hamileliğin her döneminde oluşabilmektedir. Hamilelikte kasık ve rahim ağrısı, bazı durumlarda acil müdahale gerektirirken, bazı durumlarda ise herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Altta yatan sebep, tedavi için yol gösterici özellik taşımaktadır. Şiddetli ağrıların; düşük, dış gebelik ve gebelik tansiyonu (preeklampsi) gibi problemlerin habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Ağrıya ek olarak kanama gibi belirtilerin de görülmesi halinde tedaviye en kısa süre içerisinde başlanmalıdır.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte rahim ağrısı görülme ihtimali yüksektir. Fakat bu ağrılar her zaman endişe verici değillerdir ve tedavi gerektirmezler. Alt karın bölgesinde ya da kasıkta hissedilen ağrılara farklı belirtiler de eşlik ediyorsa, kişilerin bir uzmana muayene olması tavsiye edilmektedir. 

Hamilelikte rahim ağrısı belirtileri şunlardır:

  • Kasıklarda ya da karnın alt kısmında oluşan hafif ağrılar.

Düşük Belirtisi Olan Rahim Ağrıları

Yalancı Doğum Ağrısı Belirtileri

  • Yaklaşık 5 saatlik aralıklarla gelen 10 saniyelik hafif ağrı.

Dış (Ektopik) Gebelik Belirtisi Olan Rahim Ağrıları

  • Tansiyon düşüklüğü,
  • Vajinal kanama,
  • Alt karın bölgesinde kramp şeklinde ağrılar.

Erken Doğum Belirtisi Olan Rahim Ağrıları

  • Rahmin uzun süre boyunca sık sık kasılması ile oluşan ağrılar.

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtisi Olan Rahim Ağrıları

Plasentanın Erken Ayrılması Belirtisi Olan Rahim Ağrıları

Doğum Başlangıcı Belirtisi Olan Rahim Ağrıları

  • 38. haftadan sonra gelen düzenli ve giderek sıklaşan karın ağrıları.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte rahim ağrısı değerlendirilirken, gebeliğin kaçıncı haftası olduğu da değerlendirme kriterleri arasında yer alır. Ağrının tipi, süresi ve sıklığı da altta yatan sorun hakkında önemli ipuçları vermektedir. Kabızlık ve gaz çıkaramama gibi problemler de rahim ağrısı yapabilmektedir. Hamilelikte rahim ağrısına sebep olan diğer durumlar şunlardır:

Gebeliğin İlk Aylarında (İlk Trimester) Rahim Ağrısı Nedenleri

  • 0 - 12 hafta içerisinde oluşan bu ağrılar rahmin büyümesi ile ilişkilidir.
  • İlk 3 ayda oluşan ağrılar düşük habercisi de olabilmektedir. Böyle bir durumda ağrı şiddetlidir ve kanama da beklenir.
  • Hormonal değişimler.

17 - 24 Haftalık Gebelikte Rahim Ağrısı Nedenleri

  • Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 haftalık gebelikte) yaşanan ağrılar, dış gebelikten kaynaklanabilir.
  • Hormonal değişimler.
  • Preeklampsi (hamilelik zehirlenmesi).

25 - 38 Haftalık Gebelikte Rahim Ağrısı Nedenleri

  • Hamileliğin son ayında (25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 haftalık gebelikte) rahim ağrısı çoğu zaman doğum başlangıcının habercisidir.
  • Son üç ay içerisinde vücudun kendini doğuma hazırlarken kalça eklemlerinin açılması rahim ağrısına sebep olur.
  • Plasentanın erken ayrılması.
  • Erken doğum.
  • Preeklampsi (hamilelik zehirlenmesi).
  • Yalancı doğum sancıları.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Teşhisi

Gebelikte rahim ağrısı teşhisi için anamnez (hasta öyküsü) yeterlidir. Ancak önemli olan rahim ağrısına yol açan sorunun tespit edilmesidir. Bu amaçla uygulanabilecek pek çok test bulunmaktadır. Hamilelikte rahim ağrısına sebep olan problemin teşhis edilebilmesi için kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Fiziki MuayeneBu aşamada gebenin şikayetleri dinlenir ve genel sağlık durumu sorgulanır. Gerekli görülürse ateş, nabız ve tansiyon ölçümü de yapılabilir.
  • NST Ölçümü: NST cihazı bebeğin kalp atışını ve rahmin kasılma derecesini (ağrıyı) ölçer. Belirli derecelerin üzerine çıkan ağrılar, doğumun başladığının bir işaretidir.
  • İdrar ve Kan TahliliPreeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi hastalıkların olup olmadığının anlaşılması ve hormonal dengenin kontrolü için idrar ve kan tahlilleri kullanılmaktadır. Duruma göre aç karnına yapılması gerekebilmektedir.
  • Ultrasonografi: Rahim içinin ve çevre organların görüntülenmesi işlemidir. Dış gebelik ve düşük gibi problemleri tespit etmek amacı ile kullanılan ultrason, bebeğe veya gebeye herhangi bir zarar vermez.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte yaşanan rahim ağrısı, altta yatan bir sağlık sorununa dayanmıyorsa gebeye hafif egzersizler yapması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda bebeğe zarar vermeyecek ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilmektedir. Son ayda ve 8 aylık hamilelikte rahim ağrısı yaşanıyorsa ve altta yatan bir sağlık sorunu belirlenirse, doğum gerçekleştirilir ve iyileşme sağlanır. Eğer gebede kabızlığa bağlı bir ağrı varsa ve beslenmenin düzenlenmesine rağmen sindirim normale dönmüyorsa, uzmanlar ilaç tedavisine başlayabilmektedir. Rahim ağrısı için sebebe yönelik tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

Dış (Ektopik) Gebelik Tedavisi: Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışına yerleşmesi durumudur. Geç fark edildiğinde ağır kanamalara sebep olacağı için acil ameliyat gerekebilmektedir. Erken teşhis edilirse ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Düşük Tedavisi: Düşük tedavisi öncesinde uzmanlar öncelikle bebeğin kurtarılma şansının olup olmadığını değerlendirir. Eğer bebek canlıysa ve rahim ağzı genişlememişse, gebe yatak istirahatine alınır ve hormon tedavisine başlanır. Ancak bebek canlı değilse ve düşük gerçekleşiyorsa, rahim içerisinde kalan plasenta parçaları küretaj yöntemi ile temizlenir ve gebeye ağrı kesici ilaç verilir.

Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Tedavisi: Gebelik zehirlenmesinde en kesin çözüm doğumun gerçekleşmesidir. Eğer bebeğin gelişimi tamamlanmamışsa anneye magnezyum gibi ilaçlar reçete edilmektedir. Ayrıca gebe yakından takip edilir. Bebeğin gelişimi tamamlandıktan sonrasında doğum planlanır.

Plasentanın Erken Ayrılması (Ablasyo Plasenta) Tedavisi: Yoğun kanamalara yol açan bu hastalık, doğumun gerçekleşmesi ile ortadan kalkar. Eğer doğuma uzun süre varsa, bebeğin akciğerini geliştirici özelliğe sahip bir iğne yapılır ve uzmanın belirlediği tarihte sezaryen yapılır. Bebeğin ve annenin yaşamı için doğum şarttır. Çok kan kaybedilmişse, gebeye kan nakli de yapılabilmektedir.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Tedavi Edilmezse

Rahim ağrısına neden olan problem, tedavinin gecikmesi halinde karşılaşılabilecek sorunları doğrudan etkilemektedir. Dış gebelik, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ve düşük gibi sorunların tedavi edilmemesi halinde annenin veya bebeğin hayatını kaybetmesi ihtimali çok yüksektir. Eğer ağrının nedeni rahmin büyümesi gibi bir durumsa tedaviye ihtiyaç duyulmaz ve hamilelik süreci için herhangi bir risk oluşmaz. Fakat altta yatan sorunu evde tespit etmek mümkün olmadığı için, kasık ya da alt karın bölgesinde bir ağrı fark edilirse vakit kaybetmeden bir uzmana gidilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Ne İyi Gelir?

Gebelikte rahim ağrısı yaşayan gebeler ilk olarak bir uzmana danışmalıdır. Daha sonrasında tedaviye ek olarak yapılabilecek bazı davranış değişiklikleri sorunun çözülmesine yardım etmektedir. Bu süreçte istirahat etmek en önemlisidir. Ağır hareketler yapılmamalı ve uzun süre ayakta kalınmamalıdır. Eğer ağrıya neden olan durum kabızlık gibi bir rahatsızlıksa, lifli gıdalar tüketilmeli ve bol su içilmelidir. Herhangi bir ilaç ya da ek gıda almadan önce doktora danışılması tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Ne İyi Gelmez?

Ağır cisimler taşımak, uzun süre ayakta kalmak ve ağır işler yapmak rahim ağrısının artmasına yol açmaktadır. Ayrıca sıcak su torbasının aşırı ve yanlış kullanılması durumunda da erken doğum riski oluşmaktadır. Sürekli katı gıdalar ile beslenilmesi ve yetersiz su içilmesi halinde ise kabızlık oluşabilir ve rahim ağrısı artabilir.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Ameliyatı

Rahim ağrısı sorununda ameliyat sık kullanılan bir tedavi yöntemi değildir. Fakat dış gebelik ve acil doğum gerektiren durumlarda cerrahi tedaviye başvurulması mümkündür. Rahim ağrısı tedavisinde kullanılan ameliyatlar şunlardır:

Dış Gebelik Ameliyatı: Dış gebelik ilaç tedavisi ile de tedavi edilebilmektedir. Ancak bazen teşhis gecikir ve gebenin acilen ameliyata alınması gerekir. Bu ameliyatta kapalı yöntem tercih edilmektedir. Küçük kesilerden özel aletler ile hastanın alt karın bölgesine girilir ve döllenmiş yumurta çıkarılır. Bu sırada iç kanama varsa o da durdurulmaktadır.

Sezaryen DoğumBir doğum için ilk tercih normal doğumdur. Fakat bazı durumlarda sezaryen (ameliyat ile doğum) yöntemi kullanılması gerekir. Bu yöntemde gebenin alt karın bölgesi ve rahmi özel aletler ile kesilir, daha sonrasında bebek alınır ve göbek bağı kesilir. Ameliyat sonunda annenin karnı estetik dikiş ile dikilir. Acil doğum gerektiren kanamalı durumlar ile normal doğumun anne ve bebek için riskli olduğu durumlarda sıklıkla tercih edilir.

Hamilelikte Rahim Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte rahim ağrısı yaşayan kişilerin kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Bu ağrılar genellikle normal olarak kabul edilir. Fakat istirahatle ya da ağrı kesici ilaç ile geçmeyen ağrı, kanama, şiddetli ağrı, olması gerekenden daha düşük veya yüksek tansiyon gibi belirtiler varsa zaman kaybetmeden bir uzmana muayene olunması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Rahim Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Rahim ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Hamile olmayan bir kişide rahim ağrısı, yumurtalık kisti gibi hastalıkları işaret edebilmektedir. Bu nedenle rahim ağrısı yaşayan bir kişinin hamile olduğunu söylemek mümkün değildir. Anormal ağrılar yaşandığında vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte rahim ağrısı ne zaman başlar?

Hamilelik süreci boyunca rahim ağrısı yaşanması olasıdır. Genellikle ilk ayın sonlarına doğru hafif ağrılar yaşanabilir. Bu durum çoğu zaman rahmin büyümesi ile ilişkilidir. Rahim ağrısına yol açan sebep belirlenmeli ve gereken tedavi zaman kaybetmeden yapılmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte rahim ağrısı normal mi? Hamilelikte rahim ağrısı olur mu?

Gebelik döneminde rahim ağrısı yaşanması normaldir. Fakat bu ağrıların sıklığı, şiddeti ve diğer belirtilerin varlığı durumun ne kadar ciddi olduğunu belirler. Kanama, yüksek tansiyon, şiddetli ve sık ağrı yaşanması halinde altta yatan bir sorun olduğu düşünülür.

Stj. Dr. Özlem Filiker