Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, hamilelik döneminde en sık görülen problemlerden biridir. Tedavide genellikle antibiyotik kullanımı yapılmaktadır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, hamilelik döneminde en sık görülen problemlerden biridir. Hamileliğin ilk haftalarında idrar yolu enfeksiyonu görülebildiği gibi, son aylarda da görülebilmektedir. Hamileliğin son ayında idrar yolu enfeksiyonu görüldüğünde, anne adaylarının çok daha yakından takip edilmesi gerekmektedir. Kadınların hayat kalitesini düşüren idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmemesi durumunda hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabilmektedir. Bu nedenle de anne adaylarının kendilerini takip etmeleri ve düzenli olarak doktor kontrollerine devam etmeleri önerilmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu yaygın bir hastalıktır. Çoğu kadında birtakım belirtiler ile kendini gösterdiği gibi, bazen de belirtisiz bir şekilde vücutta yer edinebilmektedir. Hamilelerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri en genel ifade ile şu şekildedir:

Yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçının gözlemlenmesi durumunda zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi son derece önemlidir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonunun en yaygın nedenleri şu şekildedir;

  • Progesteron hormonu, hamilelik döneminde oldukça fazla miktarda salgılanmaktadır. Salgılanan bu hormon, idrar kesesi ve idrar yolları içerisindeki hareketlerin daha yavaş gerçekleşmesine sebep olmaktadır. Bu durum da idrar akışının daha az olmasına ve dolayısıyla idrar kesesinde idrar birikmesine neden olmaktadır. İdrar kesesinin neredeyse iki katına çıkması ve içerisinde idrar birikmesi, enfeksiyon oluşumuna neden olmaktadır.
  • İdrar, normalde asidik bir yapıya sahiptir. Fakat hamilelik döneminde bu asidik oran azalır ve idrar daha bazik bir yapıya sahip olmaya başlamaktadır. Bu durum da bakterilerin daha kolay üremesine ve yaşamasına izin veren bir ortam oluşturmaktadır. 
  • Bebeğin her geçen gün büyümesi ve idrar yoluna baskı yapması sebebi ile idrar akışını engellemesi, enfeksiyon oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Gebelik döneminde iken, idrar içerisinde normalde olmayan protein ve şeker gibi yapılar bulunmaya başlamaktadır. Bu yapılar, bakterilerin beslenebilmesi ve üreyebilmesi için oldukça uygun bir ortam hazırlamaktadır. Bu da anne adaylarının idrar yolunda enfeksiyon görülmesine sebep olmaktadır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Teşhisi

Hamilelik döneminde yaşanan idrar yolu enfeksiyonunun teşhisi için anne adaylarından idrar tahlili ve idrar kültürü testi istenmektedir. Basit bir idrar tahlili sonucu ile idrarda enfeksiyon olup olmadığı oldukça kolay bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonundan kurtulmanın en etkili yolu, kişilere antibiyotik tedavisinin uygulanmasıdır. Hamilelerde ilaç ve antibiyotik tedavisi çok tercih edilmemesine rağmen, enfeksiyonun yayılmaması ve vücuttan atılabilmesi için bu tedavinin uygulanması şarttır. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için kullanılan antibiyotikler, doktorlar tarafından güvenilir olarak nitelendirilen B grubu antibiyotikleridir. Bu antibiyotikler ise; penisilinler, klindamisin, makrolidler, nitrofurantoin ve karbapenemler olarak adlandırılmaktadır.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar, muhakkak doktorun belirlediği periyotta ve dozda alınmalıdır. Hamile olmayan kişilerde 3-4 günlük bir antibiyotik tedavisi yeterli gelse de hamile kadınlarda bu süre 7 güne kadar uzatılabilmektedir. Uygulanan tedavinin bitmesi ile birlikte anne adaylarının yeniden idrar tahlili yaptırmaları ve enfeksiyonun var olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse

Hamileyken idrar yolu enfeksiyonu tedavisi oldukça basittir. Genellikle istirahat ve enfeksiyonunun şiddetine bağlı olarak antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Erken tanı ile kısa sürede geçebilen bu hastalık, tedavi edilmediği sürece çok ciddi problemlerin meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar; üşütme, titreme, kasık ağrısı ve bulantı gibi yan etkileri beraberinde getirmektedir. Tüm bunlar, ilerleyen zamanlarda annede böbrek enfeksiyonların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Tedavisi gerçekleşmeyen bu enfeksiyonlar sonrasında su kesesi patlayabilir ve bebeğin erken doğum riskini arttırabilir. Ayrıca anne için de, enfeksiyonun diğer organlara sıçraması söz konusu olabilmektedir.

Hamileyken İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Hamileyken vücutta oluşan enfeksiyonun giderilmesi ve anne adayının şikâyetlerinin hafifletilmesi için günde en az 3 litre su içilmesi önerilmektedir. Mevsim meyveleri ve sebzelerinin tüketilmesi de vitamin ve mineral desteği açısından bu probleme oldukça iyi gelmektedir. probiyotik açısından zengin gıdalar ile beslenilmelidir.

Ilık bir duş alınması, pamuklu iç çamaşırının kullanılması ve idrarın gelmesi durumunda tutulması idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmektedir. Ayrıca şekersiz olarak yapılan yaban mersini suyunun, yapılan araştırmalar doğrultusunda enfeksiyon problemlerine son derece iyi geldiği de bilinmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi

Hamilelik döneminde yaşanan idrar yolu enfeksiyonu için doktorlar tarafından verilen tıbbi tedavinin yanı sıra birtakım bitkisel tedavilerle desteklemek de oldukça faydalıdır. Bu dönemde bol miktarda su içmenin yanı sıra; Hint Bektaşi üzümü, yaban mersini ve kızılcık suyu, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkiler arasında yer almaktadır.

Ayrıca hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu geçirenler, süzme yoğurt ve elma sirkesinin de bu soruna iyi geldiğini belirtmektedir. Tüm bunlar, her ne kadar bitkisel içerikli olsa da hamilelerin bu besinleri tüketmeden önce muhakkak doktorlarına danışmaları önerilmektedir. Hamilelikte kadınların biyolojilerinde de birtakım farklılıklar meydana geldiği için, herhangi bir sorun yaşanmaması adına tüm bitkisel tedavi yöntemlerinin doktor kontrolünde uygulanması gerekmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelmez?

Genital bölge temizliğinin arkadan öne doğru yapılması, pamuklu olmayan iç çamaşırlarının kullanılması ve temiz olmayan tuvaletlerin kullanılması hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasına sebep olmaktadır. Çiğ sebze tüketirken, bu sebzelerin doğru bir şekilde yıkanmaması da oldukça sakıncalıdır. Yine bu dönemde, hamile kadınların kafeinli ya da asitli içecekleri hayatlarından çıkarmaları önerilmektedir.

Hamilelerin idrar torbası, hamile olmayan kişilere nazaran daha da genişlemektedir. Hamilelerin idrar torbalarının dolması, yani idrarlarının gelmesi durumunda tutmadan ihtiyaçlarını gidermeleri gerekmektedir. İdrarın tutulması, hamilelikte döneminde yaşanan idrar yolu enfeksiyonunu daha da tetiklemektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu için Hangi Doktora Gidilir?

Hamileyken yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçının görülmesi durumunda zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hastalık kimi zaman belirtisiz bir şekilde ortaya çıktığı için düzenli olarak idrar tahlili yaptırılması da önerilmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için bir dahiliye uzmanına ya da kadın doğum uzmanına gidilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmemesi durumunda hem anne hem de bebek için hayati tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Tedavi edilmeyen bu problem, ilerleyen dönemlerde annede böbrek rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Aynı şekilde yaşanan bu problem esnasında meydana gelen ateşlenme, bebeğin erken doğumuna ya da düşmesine sebep olabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeği etkiler mi?

Hamilelik döneminde yaşanan birçok enfeksiyon gibi idrar yolu enfeksiyonları da bebeği etkilemektedir. Erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri sayesinde herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Bu noktada anne adayının kendini yakından takip etmesi ve idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini yaşaması durumunda zaman kaybetmeden doktoru ile iletişime geçmesi son derece önemlidir.

Dr. Hande Erölmez

İdrar yolu enfeksiyonu hamileliğe engel mi?

İdrar yolundaki enfeksiyonlar, genellikle bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bu bakteriler, doğru antibiyotik kullanımı ile birlikte ortadan kalkmaktadır. İdrar yolunda enfeksiyon olması, tedavi edildiği takdirde hamileliğe engel olmamaktadır. Fakat bu enfeksiyonların tedavi edilmemesi, anne adayının böbrekleri başta olmak üzere diğer organlarına da zarar vereceği için düşük bir ihtimal de olsa hamile kalmasına engel olabilmektedir.  

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tehlikeli mi?

İdrar yolu enfeksiyonu, çoğu hamilenin karşı karşıya kalabildiği bir hastalıktır. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile kısa sürede anne sağlığına kavuşabilmektedir. Fakat bu hastalık eğer tedavi edilmezse hem anne hem de bebek için çok büyük tehlikeleri beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle de muhakkak tedavi edilmeli ve annenin eski sağlığına kavuşması sağlanmalıdır. Bebeğin erken doğmasına ve annenin de diğer organlarının da zarar görmesi, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu zararları arasında yer almaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu kanama yapar mı?

Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonlarında, anne adayının idrar yaparken bir miktar kan görmesi normaldir. Fakat bu kanamanın yoğun ve her idrarda görülmesi durumunda muhakkak bir doktora başvurulması önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

İdrar yolu enfeksiyonu gebelik testini etkiler mi?

Hamilelik testinde, sonucun pozitif olduğunu HCG adındaki bir protein göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarında da idrarda bir miktar protein artışı gözlemlenebilir. Bu artış, gebelik testi sonucunun yanıltıcı olmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple de idrar yolunda enfeksiyon olan kadınların, tedavi süreçleri boyunca gebelik testi yapmaları önerilmektedir. Bu dönemde iken gebelik şüphesi olan kadınların, testlerini hastane ortamında kan testi ile yaptırmaları çok daha doğru bir sonucun alınmasını sağlamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

İdrar yolu enfeksiyonu gebelik belirtisi olabilir mi?

İdrar yolu enfeksiyonu, kişilerin hayatlarının hemen döneminde yaşayabileceği bir problemdir. Fakat yaşanan bu problemin, bir gebelik belirtisi olduğuna dair herhangi bir bilimsel araştırma ya da kanıt bulunmamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu kasık ağrısı yapar mı?

Gebelikte görülen idrar yolu enfeksiyonunda, idrar kesesi içerisinde idrar birikmesi meydana gelmektedir. İdrarın akışının engellenmesi ya da idrar miktarının oldukça azalması, anne adayının kasıklarına basınç olmasına sebep olmaktadır. Bu basınç da kasık ağrısına yol açabilmektedir. Bu sebeple de idrar yolu enfeksiyonu olan anne adaylarında kasık ağrısının olması oldukça normaldir.

Dr. Hande Erölmez