Hacamat Nedir?

Cilt yüzeyine vakum etkisi oluşturan, kupa ve bardağa benzeyen hacamat malzemelerinin yerleştirilmesi ve ardından bölgedeki kan emiliminin artırılması ile kirli kanın vücuttan atılması işlemidir.

Son zamanlarda popüleritesi artmış olmasına rağmen, hacamat binlerce yıldır uygulanmakta ve kökleri eski Çin ve Mısır tıbbına dayanmaktadır. Hacamat ile tedavi en eski tıp ders kitaplarından birisi olarak nitelendirilen M.Ö. 1150'de yazılan "Ebers Tıp Papürüsü"nde geçmektedir. Eski zamanlarda daha çok bronşit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarında kullanılırken son dönemlerde ağrı kesici, kas ve iskelet sistemi yaralanmaları, iltihaplanma, migren, vb. birçok rahatsızlık için tercih edilmeye başlandı. Cilt yüzeyine vakum etkisi oluşturan, kupa ve bardağa benzeyen hacamat malzemelerinin yerleştirilmesi ve ardından bölgedeki kan emiliminin artırılması ile kirli kanın vücuttan atılması işlemidir. Bir tür alternatif terapi/tedavi yöntemidir.

Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat uygulamasının birçok farklı yolu vardır. Tıbbi hacamatın aşamaları, uygulanan yönteme göre değişkenlik gösterir. Uygulayıcı, kupaları ve bardağa benzeyen malzemeyi birkaç dakika kadar uygulama alanında bekletir. Harici emme cihazlarıyla vakum oluşturulur. Bazı yöntemlerde hacamat bölgelerini germek ve masaj etkisi oluşturmak için kupalara ufak yer değiştirme hareketleri uygulanır.

Seçilen yönteme bağlı olarak cilde çok sayıda fincan, kupa veya bardak benzeri bir malzeme yerleştirilir. 

Hacamat için uygulanan yöntemler şu şekildedir:

  • Kuru Hacamat: Uygulayıcı bu yöntemde hacamat kupasının içini, genellikle alkole batırılmış, pamuk benzeri bir malzemeyle ısıtır. Bu ısı etkisi, fincandaki oksijenin çekilmesine ve dolayısıyla vakum oluşumuna neden olur. Hacamatı uygulayan kişi bu alandaki havanın dışarı çıkarılması için bir emme cihazı kullanır. Kupa cilde yerleştirildikten sonra oluşan vakum kuvveti, cildi bardağa doğru çeker.
  • Islak Hacamat: Hacamatı uygulayan kişi hacamattan önce veya sonra ince ve kesici bir aletle (iğne, neşter, vb.) hacamat noktalarına çok sayıda delme işlemi uygular. Bu sayede vücut yüzeyindeki ve deri altındaki toksik  kan, delinen bu noktalardan dışarı alınabilir. 

Hacamat Neden Yapılır?

Hacamat, vücuttaki kasların uyarılması için güçlü, ritmik vuruşların basit bir uygulamasıdır ve çok çeşitli hastalıklarla ilişkili ağrı ve sızıların tedavisinde faydalıdır. Bu nedenle yaşam kalitesini artırma potansiyeli taşır.

Her hacamat tekniği, vücuttaki hücrelerin, dokuların ve organların belirli düzeyde farklılaşmasına neden olur. Spesifik müdahaleler, vücuttaki hormonların seviyesini artırabilir, baskılayabilir, bağışıklık sistemini uyarabilir ve vücuttaki zararlı maddelerin kan yoluyla arındırılmasını sağlayabilir.

Hacamat, erkeklerde düşük yoğunluklu lipoproteini (LDL kolesterol) azaltmanın etkili bir yöntemidir ve sonuç olarak ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Hacamat Faydaları ve Zararları

Hacamat Ne İşe Yarar, Hacamat Faydaları Nelerdir?

Hacamat, genel anlamda cildin duyu sinirlerini uyaran bir terapi şeklidir. Aşırı duyarlı ağrılar üzerindeki inhibe etkisi, yalnızca tedavi alanı ile sınırlı değildir. İlgili sinirler tarafından kontrol edilen alanları da kapsayan bir etkisi vardır.

  • Sırta uygulanan hacamat, esas olarak spinal sinirleri, sempatik sinirleri ve parasempatik sinirleri etkiler. Bu sinirlerin uyarılması, otomatik sinir sistemi haricinde, kontrolündeki çeşitli organlar üzerinde de iyi bir etki oluşturur.
  • Hacamatın faydaları, masaj terapisinin etkilerine de benzer. Kronik baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, omuz sertliği gibi sorunlar için de kullanılan bir yöntemdir. 
  • Endişe, anksiyete, bedensel ağrılar, yüksek tansiyon, nevralji ve romatizmaya da iyi geldiği bilinmektedir. 
  • Sırt ve bel bölgesine uygulanan hacamat sırasında, bazı orta yaşlı ve yaşlı hastalar yüksek sesle horlayarak uykuya dalar. Bu durum, merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisini göstermektedir. 
  • Hacamatın genel ve lokalize etkileri hastalıklara karşı direnç sağlar.

Hacamat Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hacamat tedavisi iltihaplı durumlar, sindirim sistemi hastalıkları, dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları, çıban gibi bazı cilt rahatsızlıkları, yüz felci, kas güçsüzlüğü, spor yaralanmaları, yüksek tansiyon, soğuk algınlığı, duygusal problemler ve kilo sorunları için de iyi bir seçenektir. Ayrıca selülit tedavisi ve kilo verme programları gibi kozmetik amaçlarla da uygulanabilir.

Hacamat Zararları Nelerdir?

Çoğu uzman, hacamatın güvenliği olduğu konusunda hemfikirdir. Hacamat yaptıranlar, birkaç gün ila bir hafta içinde kendiliğinden ortadan kaybolan hacamat sonrası morarmayı ve hacamat izini önemsemedikleri sürece, yan etkiler sadece cilt enfeksiyonları ile sınırlıdır. Bunun sebebi de hacamat yapılışı sırasında kullanılan malzemelerin hijyenik olmamasından kaynaklanır. Bunların haricinde bilimsel olarak hacamat risklerinin varlığı ile ilgili bir açıklama bulunmamaktadır.

Hacamat sırasında bayılmak, nadiren de olsa karşılaşılabilecek bir durumdur. Uzmanlara göre ilk kez bu uygulamaya dahil olan birisi için bayılmak normaldir. Bayılmanın hacamatı uygulayan kişiyle bir alakası yoktur. Tamamen bünyeyle alakalıdır. Ayrıca kan görmeye dayanamayan kişiler için de bayılmak bir etki olabilir. Eğer böyle bir durum varsa uygulayıcıya işlem öncesinde kan görmek istenmediği söylenebilir. Uygulayıcı, bu talebi yerine getirecek şekilde işlemi gerçekleştirebilir.

Hacamat köpüklü kan gelmesine neden olabilir. Bu da uygulamanın bir zararı değildir. Kişinin kanında yoğun miktarda gaz olduğu anlamını taşır. Kandaki kimyasal maddeler, ağır metaller, toksinler ve atık ürünler köpüklü kan ile dışarıya atılabilir.

Hacamat Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Hacamat uygulamalarında dikkat edilmesi gereken en önemli şey hacamatı uygulayacak olan kişinin alanında uzman olmasıdır. Sağlık Bakanlığı, üniversitelerde hacamat uygulamaları ile doktorlara ve bazı bölümlerdeki sağlık çalışanlarına eğitimler sunmakta ve eğitimin ardından sertifika vermektedir. Hacamat yapan yerlere başvurulduğunda, eğitim ve sertifikaları göz önünde bulundurarak bir seçim yapmak önemlidir. 
  • Hacamat yapan devlet hastaneleri bulunmaktadır. Özellikle "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları" bölümü olan devlet hastaneleri ve araştırma hastanelerinden bu konuda bilgi alınabilir. Hacamat yapan hastaneler, randevu usulü ile çalışmaktadır. Hacamat fiyatları uygun olan, sertifikalı olmayan kişilerden uzak durulmalıdır.
  • Kişide anemi veya zayıflık sorunları varsa kuru hacamat yapılmalıdır. Bu yöntem kansız hacamat olarak da adlandırılmaktadır. 
  • Yanlış yöntemlerle ve yanlış bölgelere hacamat yaptırmak, faydadan çok zarara neden olabilir. Bu nedenle, alanında eğitim almış kişiler tarafından uygulanmalı, hacamat yaptırmak için fiziksel sorunlara iyi gelebilecek bölgeler seçilmelidir. 
  • Alerjik reaksiyonu olanların, diğerlerine göre daha sık hacamat yaptırması önerilmektedir. En fazla kaç seans yapılacağı ile ilgili sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Hacamat Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Hacamat Öncesi Yapılması Gerekenler

  • Hacamat yaptırmayı düşünen kişi, uygulama vaktinde çok aç veya çok tok olmamalıdır. Normal beslenme düzeni dahilinde herhangi bir süreçte yaptırabilir.
  • Genellikle beslenme konusunda uzmanlar, uygulama öncesinde hafif besin maddelerinin tüketilmesini önermektedir. 
  • Günlük düzenli kan sulandırıcı kullananlar, hacamattan en az 12 saat öncesinde ilaç alımını durdurmalıdır. Zorunlu hallerde bu ilaçların kullanımı ve hacamat uygulaması ile ilgili doktora danışılabilir.
  • Hacamat öncesi hazırlık konusunda kişilerin dikkat etmesi gereken, vücut hijyeninin sağlanmış olmasıdır. 
  • Hacamat öncesi cinsel ilişki ortalama 24 saat önce bırakılmalıdır. Bunun sebebi, cinsel ilişkinin kan dolaşımını yavaşlatmasıdır.
  • Hacamatın yapılacağı gün ve mümkünse bir önceki gün hayvansal ağırlıklı gıdaların tüketilmemesi önerilmektedir. 

Hacamat Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Hacamat tedavisinden sonra vücuttaki toksin maddelerin atılması nedeniyle kişide rahatlama hissi oluşur. Hacamat sonrası uyku ve halsizlik olabileceğinden, yorucu aktivitelerden kaçınmak ve bir süre dinlenmek gerekir.
  • Hacamat sonrası banyo, en az 12 saat süreyle yapılmamalıdır. Önerilen süreç ise hacamattan sonraki gündür.
  • Hacamat uygulamasında deri yüzeyinde kılcal yaralar oluşabileceğinden, iyileştirici özelliğe sahip kantaron yağı veya zeytinyağı uygulaması yapılabilir.
  • Hacamat sonrası metabolizmanın daha etkin şekilde çalışması için elma sirkesi tüketilebilir. Bu aynı zamanda detoksa katkıda bulunur.
  • Hacamat yaptırdıktan sonra hayvansal gıda yenirse kanın ağırlaşmasına neden olabileceğinden, en az 2 gün boyunca bu tür gıdaların tüketilmemesi önerilmektedir. Hacamat sonrası beslenme konusunda bir kısıtlama da süt ve süt ürünlerinin 2 gün boyunca tüketilmemesi gerektiğidir.  
  • Hacamat yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de en az 3-4 saat herhangi bir besin maddesinin tüketilmemesidir. Bu süreç sonunda da en az 12 saat çorba gibi hafif besinlerin tüketilmesi önerilir. 
  • Hacamat sonrası yapılmaması gerekenlerden birisi de sigara tüketiminin, uygulamadan en az 24 saat önce bırakılmasıdır.

Hacamat Nerelere Yapılır?

Hacamat insan vücudunda onlarca farklı noktaya uygulanabilen, uygulandığı noktaya göre farklı faydalar sağlayan bir alternatif tedavi yöntemidir. Hacamat ve sülük, benzer etkilere sahiptir. Her iki yöntem de vücuttaki kirli kanın alınması ve dolaşım sisteminin düzenlenmesi prensibine dayanır.

Kafadan Hacamat

Kafadan hacamat yaptırmanın faydaları, neredeyse boyun bölgesinin üstündeki tüm rahatsızlıkları kapsar. Psikolojik rahatsızlıklar için hacamat yaptırmak, "can kurtaran" diye tabir edilen kafa arkası bölümüne uygulanan bir işlemdir. Depresyon için hacamat yaptıranlar, işlem sonunda ruhsal sorunlarına çözüm bulabilir. Kafa bölgesindeki hacamatın ayrıca baş dönmesine, ağız ve diş hastalıklarına, göz ve göz kapakları sorunlarına, uçuk ve yaralara, burun hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Migren için hacamat ve sinüzit hacamat da aynı şekilde kafa bölgesine yapılmalıdır. Bu bölgedeki uygulama, başlangıç seviyesindeki katarakt için faydalı olabilirken, orta ve ileri seviye katarakt için zararlı olabilir. Katarakt hastalarının hacamat uygulaması yaptırmadan önce mutlaka doktora danışması gerekmektedir.

Kulak Arkasından Hacamat

Kulak arkası hacamat faydalarından söz edilebilmesi için uygulamanın doğru noktalara, uygun kombinasyonlarla yapılması önemlidir. Kulak arkası hacamat; kulak, burun ve boğaz sorunlarına, diş problemlerine, göz hastalıklarına, baş ağrılarına ve migrene iyi gelmektedir. Kulak çınlaması hacamatı yaptırmak isteyenler de yine kulak arkasından bu işlemi gerçekleştirebilir. Ortalama yılda 2 ila 4 kez yaptırılması önerilir.

Bacakta Hacamat Noktaları

Bacakta çok çeşitli noktalara hacamat uygulaması yapılabilir. Bacağa hacamatta her bölgenin kendine özgü etkileri ve faydaları vardır.

  • Dizin alt ve üst bölgesi: Bu bölgedeki hacamat uygulaması, diz ve diz kapağı ağrılarına, adet düzensizliğine, hacamat bölgelerine yakın olan yaralara, safra kesesi sorunlarına ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Huzursuz bacak sendromu hacamat bölgesi de diz çevresine yapılan uygulamalarda netice alabilir.
  • Bacakların arka kısmına (baldırlar): Tansiyon için hacamat noktalarından birisidir. Siyatik ağrılara ve romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. İltihaplı romatizma hacamat bölgesi olarak da nitelendirilebilir. Hacamat varis, mantar, kireçlenme, vb. rahatsızlıklarda da etkilidir. Daha iyi netice alabilmek için birden fazla seans gerektirebilir.
  • Varikosel hacamat: Bacaklarda görülebilen varisli damarlara benzer bir hastalıktır. Çoğunlukla sol testisin üst bölümünde ortaya çıkar. Bacağa uygulanan hacamatlar, varikoselin tedavisine katkı sağlayabilir. Bu tarz uygulamalar ayrıca çeşitli bölgelerdeki toplardamar içi birikimlere ve pıhtı tortularına da iyi gelmektedir. 
  • Ayaklara hacamat: Ayak bileğinin iç kısmına ve dış kısmına uygulanan hacamat teknikleri, çok sayıda rahatsızlık için etkilidir. Ayak bölgesindeki çoğu damar, vücut geneline etki eden kan dolaşımının bir parçasıdır. Adet düzensizliği, basur, siyatik ağrılar, varis, fil hastalığı ve gut hastalığına hacamat, iyi bir alternatif tedavi yöntemidir.  
  • Ayak tabanına hacamat: Ayak tabanına uygulanan bu hacamat tekniği, birçok hastalık için doğal tedavi yöntemidir. Topuk dikenine hacamat ile çözüm bulunabilir. Taban bölgesinden alınabilecek kirli kan, sağlıklı kan dolaşımı için iyi bir etkidir. 

Yüze Hacamat

Hacamat merkezleri arasında en etkili bölgelerden birisi yüzdür. Yüz bölgesinde hacamat; alına, her iki yanağa, şakaklara ve çenenin hemen altına uygulanır. Bu hacamat panik atak gibi psikolojik sorunlara ve cilt problemlerine iyi gelmektedir. Cilt yüzeyinin altında taze kan dolaşımının sağlanmasına yardımcı olur, ciltteki ödemi çözer, cilde nemlilik ve canlılık kazandırır. Hacamat sivilceler, siyah noktalar ve akneler için de doğal bir tedavidir. Sivilce için hacamat yaptıranların seans sayısını artırmaları önerilmektedir. Gül hastalığı için hacamat tedavisi de yüz bölgesinde etkilidir.

Sırta Hacamat

Sırt bölgesine yapılan hacamat, bölgedeki ağrıların ve kan dolaşımının iyileştirilmesine olanak tanıdığı gibi; iç hastalıklar için de çok sayıda faydayı beraberinde getirir. Fibromiyalji hacamat, bir nevi romatizmal ağrıların alternatif tedavi yöntemidir. Kasları ve bu kasların kemikle temas ettiği bölgeleri etkileyebilir, ayrıca iltihaplı olmayan doku romatizmalarını da tedavi edebilir. Karaciğer temizliği hacamat ile sağlanabilir. Sırta yapılan hacamat; sırt ağrılarına, boyun ağrılarına, omuz ve kol ağrılarına, baş ağrısına, migrene, sinüzite ve kan dolaşımı sorunlarına da iyi gelmektedir. Sırt ayrıca şeker hastalığı için hacamat noktalarından birisidir. Hacamat ile lenfödem tedavisi olmak isteyenler sırt bölgesinden ve bacaklardan hacamat yaptırabilir.

Kuyruk Sokumuna Hacamat

Vücutta kan hücreleri, kemik iliğinde üretilir ve kuyruk sokumu da kemik iliğinin en önemli bölgelerindendir. Bu nedenle kuyruk sokumu hacamatı, birçok kas ve iskelet rahatsızlığına iyi gelmektedir. Testislere hacamat yaptırmak riskli olabileceğinden, testislerle ilgili sorunların çözümü için en iyi alternatif hacamat noktası da kuyruk sokumudur. Ayrıca ankilozan spondilit tedavisi hacamat ile tamamlayıcı bir tedavi olarak uygulanabilir.

Bebekler ve Çocuklarda Hacamat

Tıpkı yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarda ve bebeklerde de hacamat uygulanabilir. Ebeveynler çoğunlukla bu uygulamanın çocuğu için acı verici olabileceğini düşünse de; hiçbir çocuk bu işlemde acı veya rahatsızlık hissetmez. Sadece bazı durumlarda baskılı hissedilebilir. Bu nedenle ebeveynleri, çocuklara uygulamanın etkileri ve acısız bir işlem olduğu ile ilgili bilgi vermelidir. Hacamatın bebeklerde uygulanabilmesi için bebeğin en az 12 aylık olması gerekmektedir.

Çocuklar, stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenme ve genç yaşlardan itibaren dirençli bir zihinsel gelişim oluşturma fırsatına sahiptir. Bu dönemde bazı çocuklarda stres ve gerginlik üst seviyede olabilir. Strese ek olarak uyku bozukluğu ve yatak ıslatma da çocuklarda hacamat uygulamalarına başvurulan nedenler arasında yer almaktadır. Çocuklar ve bebeklerde hacamat uygulamalarının diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dikkat sorunları 
  • Astım
  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Gelişimsel bozukluklar
  • Akut kulak enfeksiyonları
  • Kronik kulak sorunları
  • Kronik kabızlık, ishal ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi bozuklukları
  • Migren ve baş ağrısı
  • Kronik sinüzit
  • Diş çıkarma
  • Kronik üriner problemler
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Hacamat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hacamat hangi günler yapılır?

Hacamatın ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde, ay bazında ise hicri ayın ikinci yarısında (14'ü ila 28'i arasında) ve tek günlerinde yapılması tavsiye edilmektedir. Hicri ayın ikinci yarısından sonraki tek günlerinde ay çekimi olması nedeniyle kan dolaşımının daha yoğun olduğu düşünülmektedir. Verimlilik açısından belirtilen bu günlerde yapılması önerilir. Fakat belirtilen bu günler, hacamat yaptırmanın şartları olarak nitelendirilmez. Hacamatın yapılabileceği günlerle alakalı öneriler, İslami tıbba dayanan hususlardır. Bilimsel olarak bu konularda herhangi bir sınırlama yoktur.

Hacamat senede en fazla 4 kez yapılmalıdır. Önerilen miktar ise senede 2 kezdir. Hacamatın uygulanma amacı herhangi bir sağlık probleminin giderilmesi ise belirtilen mevsimlere ve günlere riayet edilmeksizin, doktorun önerdiği seans sayısı kadar yaptırılabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat faydasını ne zaman gösterir?

Hacamat sonrası bünyeden bünyeye göre faydaların görülebileceği süreç değişmektedir. Genellikle birkaç gün ila bir hafta arasında etkisi görülebilir. Fakat her uygulamanın, beklentileri karşılayacağı konusunda kesin bir durumdan söz edilemez. Bazı rahatsızlıklar ve hastalıklar için tek bir seans da yeterli olmayabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat kimlere yapılmaz, hamileler hacamat yaptırabilir mi?

Hacamatın uygulanabileceği kitle oldukça geniştir. Bebekler, çocuklar ve 70 yaşını geçmemiş yetişkinlerin çoğuna uygulanır. Fakat bu gruba hamileler, menstrüel dönemdeki kadınlar, organ nakli olmuş ve immünsupresif tedavileri devam eden kişiler dahil değildir. Ayrıca tromboflebit hastalarına, kalp pili kullananlara, kemoterapi görenlere, orta ve ileri seviye katarakt hastalarına, düşük tansiyon hastalığı olanlara, panik atak geçirenlere yapılması önerilmez.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Adetliyken hacamat olur mu?

Adet döneminde olan kadınlar için hacamat uygulamaları önerilmez. Bunun sebebi hacamatın adet kanamasını durdurabileceği ve sonrasında adet düzensizliği yaşanabileceğidir. Kanama ile atılması mümkün olmayan kan, neticede rahimde tıkanıklığa neden olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat hangi günler yapılmaz?

Hicri takvime göre ayın 1'i ile 14'ü arasındaki çift günlerde (2, 4, 6, 8, 10 ve 12) hacamatın yapılması önerilmez. Ayrıca ilkbahar ve sonbahar dönemleri tercih edilmelidir. Gün bazında bir sınırlama getirilmesi, yalnızca İslami tıp ile alakalıdır. Bunun sebebi de bu günlerde ayın çekim gücünün azalması ve dolayısıyla kanın vücuttan atılmasının zorlaşmasıdır. Bilimsel olarak hacamat uygulamaları ile ilgili herhangi bir gün sınırı yoktur, istenilen herhangi bir gün yapılabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat nerede yapılır?

Hacamat, yalnızca doktor kontrolünde, uzman ellerde ve hijyenik ortamlarda yapıldığında güvenli ve faydalı bir işlemdir. Hacamat yaptıracak olan kişinin tam teşekküllü sağlık merkezlerini tercih etmesi önemlidir. Bazı illerimizde, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları bölümü bulunan devlet hastanelerinde de hacamat yapılabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat hangi saatlerde yapılmalı?

Hacamat uygulamaları için bilimsel olarak bir saat kısıtlaması yoktur. Fakat İslami tıbba göre güneşin doğmasını müteakip 1 saat geçtikten sonraki 2 saat içerisinde yapılması uygundur. Eğer bu zaman diliminde yapılması mümkün değilse öğle vakti ile ikindi vakti arasında yapılabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat kaç seans yapılır, hacamat kaç defa yapılır, hacamat ne kadar arayla yapılır?

Hacamatın uygulanacağı vücut bölgesine, sağlık durumuna, kişinin fiziksel özelliklerine ve tedavinin amacına göre seans sayısı değişebilir. Genel olarak ayda 1 kez ve yılda en fazla 4 kez yapılması önerilmektedir. Fakat daha hafif uygulamalara ağırlık verilen bazı hacamat bölgelerinde seans sayısı 10'a kadar çıkabilmektedir. Hastalığa ve genel sağlık durumuna uygun olan seans sayısı uzman tarafından belirlenmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bel fıtığına hacamat iyi gelir mi?

Hacamat, bel ve omurilik bölgesinde çok sayıda rahatsızlığa iyi gelmektedir. Fakat bunun için özel eğitim almış, alanında uzman kişiler tarafından uygulanması şarttır. Aksi takdirde faydadan çok zarara sebebiyet verebilir. Uygulayıcı, özellikle vakumlama noktalarını ve vücuttan alınacak kan miktarını hastanın fiziksel ve sağlık durumuna göre belirmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat zayıflatır mı?

Yapılan araştırmalar ve uygulamalar neticesinde, hacamatın etkileri arasında kilo verme gibi bir durumdan bahsedilmemektedir. Genel olarak metabolik faaliyetlerin daha etkin şekilde çalışması, vücudun kısa süreli yağ yakımı gücünü arttırsa da, bu etkinin belirli sınırları olduğundan ve görece kısa sürdüğünden, zayıflatma konusunda başarılı olduğu bilinmemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat noktaları nerelerdir? Hacamat hangi bölgelere yapılır?

Hacamat vücutta çok sayıda farklı noktaya yapılabilir. Kafaya, kulak arkasına, yüze, alna, omuzlara, kollara, ayaklara, bacaklara, sırta, ayak bileği çevresine, kuyruk sokumuna ve boyun bölgesine yapılabilir. Fakat açık yaraların üzerine, göz ameliyatından sonra kafa bölgesine, yanık, varis yarası, ben ve egzama gibi cilt sorunları olan bölgelere yapılması önerilmez.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat acıtır mı?

Hacamat uygulamalarında kullanılan tekniklerin ve malzemelerin, acı ve ağrı hissi üzerindeki etkisi büyüktür. Genel olarak kişiler, hacamat yaptırdıklarında ağrı duymadıklarını dile getirmektedir. Fakat hacamat yapılacak olan vücut bölgesinde çeşitli ağrılar varsa; uygulama sırasında yer yer mevcut ağrılarda bir artış söz konusu olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat sivilceye iyi gelir mi?

Hacamat her ne kadar vücuttaki kirli kanı ve deri altındaki toksinleri vücuttan atmak için etkili bir seçenek olsa da; sivilceye neden olan karaciğer gibi iç organların işleyişine de etki etmektedir. Dolayısıyla sivilcelere, akneye, siyah noktalara ve benzeri cilt sorunlarına da iyi gelmektedir. Cilde canlılık kazandırır, nem dengesini sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat cinsel gücü artırır mı?

Cinsel sorunların temel nedeni, kan dolaşımındaki sorunlar ve psikolojik rahatsızlıklardır. Ayrıca cinsel bölgedeki bazı iltihabik durumlar da cinselliği etkileyen faktörlerdendir. Kan dolaşımını düzenleme, metabolizmayı hızlandırma gibi etkilerinin yanı sıra ruhsal olarak da etkili bir alternatif tedavi yöntemi olan hacamatın cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat öncesi banyo yapılır mı?

Hacamat öncesi banyo yapılması ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Fakat uygulamanın hijyenik bir şekilde gerçekleştirilmesi için hacamat öncesi vücudun kirlerden arındırılması önemlidir. Hacamat işleminde vücudun çeşitli bölgelerine kesiler yapıldığından, cilt yüzeyindeki maddelerin bu bölgelerle temas etmemesi, enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşılma riskini en aza indirir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat sonrası cinsel ilişki neden yasak?

Hacamat sonrası en az 24 saat cinsel ilişkiye girmek önerilmeyen bir durumdur. Bunun iki farklı sebebi vardır. Birincisi uygulama sonunda vücudun halsiz olmasından dolayı bedeni yoracak aktivitelerden kaçınılması, ikincisi ise cinsel ilişkinin vücuttaki kan akışının zayıflamasına neden olmasıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kısırlık için hacamat hangi bölgeye yapılır?

Birçok uzmana göre hacamat, doğurganlığın iyileştirilmesi için bir anahtar olabilir. Fakat bu konuda yayınlanmış etkili bir çalışma yoktur. Kısırlığın tedavisi ile ilgili çok sayıda modern teşhis ve tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat aç karnına mı yapılır?

Hacamatın yapılacağı saatlerde, metabolizmanın standart koşullarda çalışması önemlidir. Kişi bu süreçte ne çok aç, ne de çok tok olmalıdır. Normal beslenme düzenine devam edilmeli ve yemeklerden en az 1 saat geçtikten sonra hacamat yapılmalıdır. Hacamat öncesi beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken tek husus; uygulamadan 1 gün önce hayvansal gıdaların tüketiminin, hacamat yapıldıktan 12 saat sonrasına kadar bırakılmasıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Şeker hastaları hacamat yaptırabilir mi?

Hacamatın etki gösterdiği en önemli hastalıklardan birisi şeker hastalığıdır. Hacamat uygulamaları insülin direncinin artırılması ve dolaşım sisteminin düzenlenmesi konusunda başarılı bir alternatif tedavi yöntemidir. Sırt bölgeleri ve bacak bölgeleri, şeker hastalarının hacamat yaptıracağı noktalardandır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boyun fıtığına hacamat iyi gelir mi?

Boyun bölgesine uygulanan hacamat, sinir sıkışmaları ve boyun fıtığı gibi hastalıklar için etkili bir yöntemdir. Boyun fıtığı nedeniyle kişinin omuz ve baş bölgesinde de ağrılar görülebilir. Hacamat ile baş ve boyun bölgesindeki ağrılarda iyileşme söz konusu olmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat izi kaç günde geçer?

Hacamat izleri, hacamat kupalarının geride bıraktığı dairesel morluklardır. Bunun sebebi, uygulama bölgesindeki kılcal damarları kıran darbe travmasıdır. İzler hacamat sürecinin doğal bir parçasıdır ve kişinin vücudundaki iyileşme özelliğine göre 2-3 gün ila 1 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat egzamaya iyi gelir mi?

Egzama, genellikle çocuklarda görülen yaygın bir atopik durumdur. Tedavisi topikal kortikosteroidler ve olası tetikleyicilerden kaçınma ile yapılır. Alternatif bir tedavi yöntemi olarak hacamatın, egzamaya ne derece iyi geldiği ile ilgili herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle egzama ile ilişkili hastalıklar için hacamat uygulamaları önerilmemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat ne kadar sürer?

Her bir hacamat kupasının vakumlama süresi ortalama 3 dakikadır. Hacamat tek başına uygulandığında ortalama 30 dakika ila 1 saat aralığında sürmektedir. Fakat bazı uygulayıcılar, komplike bir tedavi olarak masajla birlikte uygulayabilir. Bu durumda seans süresi 1 saatten 2 saate kadar uzayabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat baş ağrısına iyi gelir mi?

Hacamat ile baş ağrısı ve migren gibi sorunlar tedavi edilebilmektedir. Vücutta biriken toksin maddeler, baş bölgesinde ağrılara neden olabilir. Alternatif bir tedavi yöntemi olan hacamat, birikmiş toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Baş ağrısı için en etkili hacamat noktası boyun ve kulak arkası bölgeleridir. Sırt bölgesine uygulanan hacamatın, az da olsa baş bölgesindeki ağrılar için etkili olduğu bilinmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat panik atağa iyi gelir mi?

Panik atak, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın alternatif tedavi seçeneklerinden birisi de hacamattır. Yapılan araştırmalarda, hacamat uygulanan kişilerde büyük oranda panik atak belirtilerinin azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca anksiyete, gerginlik, vb. ruhsal problemler için de etkili bir tekniktir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat saç dökülmesine iyi gelir mi?

Saç dökülmesinin psikolojik ve fiziksel birçok sebebi vardır. Fiziksel nedenler ele alındığında; safra kesesi, akciğerler, bağırsaklar, karaciğer ve yumurtalıklar saç dökülmesine neden olan organlardandır. Hacamat uygulamaları ile bu organların hemen hepsinde bir iyileşme söz konusu olabilir. Dolayısıyla hacamatın saç dökülmesinde etkili bir alternatif tedavi yöntemi olduğu söylenebilir. Fakat bu konu ile ilgili yayınlanmış bir çalışma bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat yapıldıktan sonra neler yenmez?

Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri uygulamadan sonra 6 saat tüketilmemelidir. Hacamattan sonra nelerin yenmemesi gerektiği konusunda tek kısıtlama hayvansal gıdalardır. Fakat hacamat uygulaması sonunda belirli bir kan kaybı olacağından, vücudun takviye işlemini yavaşlatabilecek besinlere yönelmemesi gerekir. Kafein ve alkol gibi içeceklerle, işlenmiş yiyeceklerin tüketimi en azından 1 gün süreyle yapılmamalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz için hacamat nereye yapılır?

Hacamat, gözlük takanların numaralarını düşürmek ve görme kabiliyetini artırmak isteyenler için önerilen bir alternatif tedavidir. Ayrıca göz ağrılarına da iyi gelmektedir. Bunun için şakaklara ve alın bölgesine hacamat uygulaması yapılabilir. Uygulamanın etkisi, göz alıcılarının canlandırılması ve bölgedeki kirli kanın temizlenmesidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sinüzit için hacamat nereye yapılır?

Hacamatın etkili olduğu kronik rahatsızlıklardan birisi de sinüzittir. Sinüslerdeki boşluklarda bulunan iltihaplanmanın giderilmesi, sinüzite bağlı baş ağrılarının giderilmesi ve geniz akıntısının iyileştirilmesi için hacamat uygulamaları yüzdeki akupunktur noktaları diye tabir edilen alna, yanaklara ve şakaklara yapılmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat basura iyi gelir mi?

Basurun (hemoroid) temel nedeni bağırsak tıkanıklığı ve bağırsak tembelliğidir. Uygun bölgelere yapılan hacamat ile bağırsakların daha iyi çalışması ve dışkıların yumuşaması sağlanabilir. Ayrıca karın ve çevresinde daha etkili bir kan dolaşımı oluşabilir. Basurun tedavisinde hacamattan daha etkili sonuç alınabilmesi için çok sayıda seans gerekli olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat tansiyona iyi gelir mi?

Hacamat uygulamaları, kan dolaşımında bulunan viskozitesi (akışkanlığı) yüksek olan kanın çekilmesini ve daha düşük olan kanın vücutta serbestçe dolaşmasını sağlar. Bu etki, kan basıncının düşmesini beraberinde getirir. Dolayısıyla hacamat tansiyona iyi gelir ve aynı zamanda kandaki tuz ve potasyum seviyelerinin dengelenmesini sağlar.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat sonrası morluklar nasıl geçer?

Hacamat sonrası morluk, uygulamanın doğal bir sonucudur. Morluk sürecinin daha hızlı atlatılması için bölgenin temiz tutulması önemlidir. Günlük 3-4 kez olmak üzere 15'er dakikalık seanslarla bölgeye buz koyulabilir (soğuk kompres). Ardından kan dolaşımının artırılması için ılık bir havlu ile bölgenin ısısı artırılabilir (ılık kompres). Bu seanslar, iltihaplanmayı ve şişliği engelleyebilir, morarmanın daha hızlı geçmesini sağlayabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat kansere iyi gelir mi?

Hacamatın kanserli vakalarda etkili olduğunu ortaya koyan herhangi bir çalışma yoktur. Fakat kansere bağlı ağrıların kontrolü için faydalı olabilir. Özellikle ıslak hacamat uygulamalarında, hastalar kendilerini daha iyi hissedebilmektedir. Buna ek olarak bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olduğundan, yeni kanserli hücrelerin gelişimini kısmen engelleyebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kalp hastaları hacamat yaptırabilir mi?

Kalp, kan dolaşımı ile görevli en önemli organdır. Hacamat da vücuttaki kirli kanın temizlenmesinde etkili olduğundan, kalp hastalıklarıyla ilişkili bir alternatif tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Ayrıca kirli kan nedeniyle oluşabilecek tüm hastalıklar için bir seçenektir. Fakat kalbinde pil olan hastalar için bir sınırlama getirilmiştir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hacamat ile kan vermek arasındaki fark nedir?

Hacamat işlemi ile vücuttaki toksik kan uzaklaştırılırken, kan bağışı veya kan verme işleminde doğrudan damarlardan kan alınmaktadır. Hacamatta, dokulardan çıkan kan toksik özelliktedir ve işlem bittikten sonra atılır. Kan bağışı ve kan verme işleminde ise alınan kan, taze ve saf olarak saklanır. Ayrıca hacamat ile vücuttan atılan kanın rengi, damar yoluyla alınan kana göre çok daha koyudur.

Stj. Dr. Özlem Filiker