Göz Seyirmesi

Göz seyirmesi, göz kapağında bulunan kasların sürekli kasılması durumu olup, özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Göz damlası kullanabilmektedir.

Göz Seyirmesi Nedir?

Göz seyirmesi veya miyoki, göz kapağında bulunan birtakım kasın sürekli bir şekilde kasılması sonucunda gelişmektedir. Bu kasların tekrarlı bir şekilde kasılmasına ek olarak istemsiz olarak kasılması göz seyirmesine neden olmaktadır.

Kasılmalar genellikle üst göz kapağının çevresinde görülmektedir. Bazı durumlarda ise üst göz kapağının kasılmasına, alt göz kapağının kasılması da eşlik edebilmektedir. Daha nadir olarak sadece alt göz kapağının kasılması görülebilmektedir.

Göz seyirmesinde, göz kapaklarında görülen bu kasılmalar genellikle hafif bir şekilde olmaktadır. Bu durum genellikle göz kapağının yumuşakça çekilmesi gibi bir hissiyatla kendini belli etmektedir.

Göz kapağındaki bu kasılmalar bazı durumlarda gün içerisinde istemsiz bir şekilde defalarca olabilmektedir. Sürekli göz seyirmesi bireylerin günlük yaşantısını olumsuz anlamda etkilemektedir.

Göz seyirmesinin başlamasıyla beraber, gözde birkaç saniyelik sürelerle kasılmalar gözlenmektedir. Nadir bir şekilde de olsa, bazı bireylerde çift taraflı bir şekilde şiddetli bir göz kapağı kasılması gözlenebilmektedir.

Hatta bu durumun sonucunda göz kapağının açılamaması gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durum “blefarospazm” olarak adlandırılmaktadır.

Göz seyirmesi durumu kronik bir rahatsızlığın habercisi olabileceği gibi kendiliğinden sonlanan basit bir durum olarak da değerlendirilebilmektedir. Aynı zamanda bazı durumlarda göz seyirmesine ek olarak vücudun bazı bölgelerinde veya yüzün bazı bölgelerinde kasılmalar görülebilmektedir.

Bu bölgelerdeki kasılmalar da tıpkı gözde olduğu gibi istemsiz bir şekilde gerçekleşmektedir.

Göz Seyirmesi Belirtileri Nelerdir?

Göz seyirmesi durumu, göz kapaklarının istemsizce kasılması durumu ile karakterize bir durumdur. Göz seyirmesi başlı başına bir belirti olmakla beraber, bazı durumlarda beraberinde birtakım belirtiler de gösterebilmektedir.

Göz seyirmesinin blefarospazm adı verilen durumdan ayırt edilmesi gerekmektedir. Blefarospazmda göz kapaklarının açılmaması gibi bir durum olabilmektedir. Bu durum da görmeyi ciddi derecede azaltmakta olup, körlüğe neden olabilmektedir.

Göz Seyirmesi Nedenleri Nelerdir?

Göz seyirmesi göz kapaklarının istemsiz bir şekilde tekrarlayıcı bir biçimde kasılması ile karakterize bir durumdur. Göz seyirmesinin birçok nedeni bulunmakla beraber, genellikle basit sebeplerle oluşup, kendiliğinden düzelmektedir.

Fakat unutulmamalıdır ki, bazı durumlarda, önemli bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir.

  • Yorgunluk göz seyirmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden bir tanesidir.
  • Uyku düzeni olmayan bireylerde veya sürekli uykusuzluk içerisinde olan bireylerde de göz seyirmesi oldukça sık bir şekilde görülmektedir.
  • Sürekli stresli bir ortamda bulunan bireylerde de göz seyirmesi durumu görülebilmektedir.
  • Göz kuruluğu olan bireylerde veya göz alerjisi olan bireylerde de göz seyirmesi görülebilmektedir.
  • Göz bölgesinin fazla ovuşturulması durumu da göz seyirmesinin bir diğer nedenidir.
  • Sürekli tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi göz seyirmesine neden olmaktadır.
  • Düzenli olarak kahve tüketen insanlarda da göz seyirmesi görülebilmektedir.
  • D vitamini eksikliğinde veya B12 vitamini eksikliğinde göz seyirmesi görülebilmektedir.
  • Bazal gangliayı etkileyen herhangi bir rahatsızlık durumunda göz seyirmesi görülebilmektedir.
  • Beyinde tümör veya benzeri oluşumların varlığında da nadir de olsa göz seyirmesi görülebilmektedir.

Göz Seyirmesi Teşhisi

Göz seyirmesi sık bir şekilde tekrarlanmadığı sürece bireylerin günlük yaşantısını pek etkilememektedir. Bu durum sonucu olarak, birçok kişi bir tedaviye gerek duymaz ve kendiliğinden düzelmesini beklerler.

Göz seyirmesinin düzelmediği durumlarda ise sağlık kuruluşuna başvuru yapılmaktadır. Fakat göz seyirmesinin teşhisi için ek bir yöntem bulunmamaktadır.

Ayrıntılı bir hasta öyküsü göz seyirmesinin nedeninin bulunması için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Buna ek olarak nörolojik muayene yapılabilmektedir. Bazı beyin tümörleri veya tümör benzeri oluşumlar gözde seyirmelere neden olabileceği için, klinik şüphe sonucunda MR yöntemi tercih edilebilmektedir.

MR: MR göz seyirmesinin nedeninin tespit edilebilmesi için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Fakat göz seyirmesinin teşhisi için olmazsa olmaz bir yöntem değildir. Beyin kaynaklı hastalıkların şüphesinde tercih edilen bu yöntemin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tomografinin aksine, radyasyon riski yoktur.

Göz Seyirmesi Tedavisi

Göz seyirmesinin tedavisinde kasılmaları önlemek adına birtakım yaşamsal düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Bunun dışında göz seyirmesine özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Özellikle bol kafeinli içeceklerden kaçınılması sonucunda veya uyku düzeninin sağlanması sonucunda göz seyirmesi düzelebilmektedir.

Göz seyirmesi durumunun hangi olaylar sonucunda çıktığının hastalar tarafından fark edilmesi, tedavi açısından kolaylıklar sağlayabilmektedir. Özellikle bazı alerjenlere temas sonucunda da gözde seyirme görülebilmektedir.

Tedavide de bu alerjen maddelerden uzak durmak, göz seyirmesinin oluşmasını engellemektedir.

Göz kuruluğu veya göz alerjisi gibi şikayetleri olan bireylerde görülen göz seyirmesinin tedavisinde göz damlaları veya suni gözyaşı damlaları kullanılabilmektedir.

Göz Seyirmesi Tedavi Edilmezse

Göz seyirmesi genellikle kendiliğinden düzelen bir durumdur. Bazı durumlarda tekrarlayıcı bir karakterde ve sürekli bir şekilde görülebilmektedir. 2 haftayı aşkın bir süre içerisinde devam eden göz seyirmesinin detaylı araştırılması gerekmektedir.

Genellikle basit hayat tarzı değişiklikleri ile düzelebilen göz seyirmesi, bazı istenmeyen hastalıkların bir sonucu olarak da görülebilmektedir.

Beyin tümörleri, nörolojik bazı bozukluklar gibi hastalıkların bir sonucu olarak görülen göz seyirmelerinin tedavisiz kalması halinde, vücudun çeşitli sistemlerinin etkilendiği birtakım belirtiler görülebilmektedir.

Göz seyirmesi MS hastalığı, Parkinson hastalığı, Tourette sendromu gibi durumlarda da görülebilmektedir. Yüz felcinde göz seyirmesi görülebilmekte olup, bu hastalıkların en belirgin belirtisi değildir.

Bu hastalıkların tedavi edilmemesi hareket kaybı, duruş kaybı, kaslarda sertlik ve bilişsel problemler gibi çeşitli sistemleri etkileyen sorunlara yol açabilmektedir.

Göz Seyirmesine Ne İyi Gelir?

Göz seyirmesi çeşitli nedenler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Özellikle yorgunluk, stres gibi günlük faktörlerin göz seyirmesine neden olabileceği bilinmektedir.

Dolayısıyla stresten uzak bir yaşam göz seyirmesinin oluşmasını engellemek için önemli bir yöntemdir. Aynı zamanda uyku düzeni bozuk insanlarda göz seyirmesi gelişebileceğinden dolayı, hastaların uyku düzenlerini sağlamaları göz seyirmesi adına tedavi edici bir yöntem olacaktır.

Uyku hijyenini yeteri kadar sağlayamayan bireylerin, hekim kontrolü altında medikal tedavi almaları da bazı durumlarda gerekebilmektedir.

Aşırı derecede kahve ve sigara tüketimi göz seyirmesine neden olabilmektedir. Göz seyirmesinin önlenmesi adına günlük kahve tüketiminin azaltılması gerekmektedir.

Sigaranın ise kesinlikle bırakılması önerilmektedir. Sigara çeşitli kanserlerin oluşumu için ilk neden olarak görülmektedir. Sigaranın bırakılmadığı durumlarda göz seyirmesinin düzelmesi biraz daha güçleşecektir ve aynı zamanda yaşam kalitesi ciddi anlamda düşecektir.

D vitamini ve B12 vitamini gibi vitaminlerin eksik olduğu durumlarda da göz seyirmesi görülebilmektedir. Bu yüzden günlük beslenme rutininde, bu vitaminlerden yüksek gıdalar tüketmek göz seyirmesine iyi gelebilmektedir.

B12’ den zengin besinlerin başında süt ve süt ürünleri, midye, alabalık ve mercimek gibi besinler bulunmaktadır. Bu besinlerin günlük yaşamda tüketilmesi, hastaları hem diğer hastalıklardan hem de göz seyirmesi gibi bir durumdan koruyabilmektedir.

Göz Seyirmesi İlaçları

Göz seyirmesi, göz kuruluğu ve buna benzer sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Bu sebeple oluşan göz seyirmesinin tedavisinde göz damlaları veya suni gözyaşı damlaları kullanılabilmektedir.

Aksi takdirde göz seyirmesine özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavideki amaç altta yatan nedenin bulunup, ortadan kaldırılmasıdır.

Göz damlası: Piyasada çeşitli etken maddeli göz damlaları bulunmaktadır. Bu göz damlalarının doktor tavsiyesi dışında kullanılması önerilmemektedir. Aksi takdirde istenmeyen yan etkilerle karşı karşıya kalınabilmektedir. Göz damlalarının gözün içerisine iyice girmesi gerekmekte olup, damlatıldıktan bir süre sonraya kadar gözün açık kalması sağlanmalıdır. Damlatıldıktan sonra gözün hemen kapatılmasıyla beraber göz damlasının büyük bir kısmı gözün dışına gitmiş olacaktır.

Hamilelikte Göz Seyirmesi

Göz seyirmesi genellikle iyi huylu nedenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı yorgunluk, düzensiz yaşam tarzı, fazla kahve içmek gibi nedenler göz seyirmesine neden olabilmektedir.

Gebelik döneminde de bu sebeplerden dolayı göz seyirmesi gelişebilmektedir. Bu yüzden gebelerin hem kendi sağlıklarını korumak adına hem de doğacak olan çocuklarının sağlığını korumak adına stresten uzak durmaları gerekmektedir. Buna ek olarak gebelerin uyku düzenine oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir.

Sigaranın ve kahvenin de göz seyirmesine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden gebelerin sigarayı kesinlikle içmemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde gebelerde göz seyirmesine neden olabilecek olan sigara, anne karnındaki bebekte ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.

Gebelik döneminde 1 – 2 hafta geçmesine rağmen düzelmeyen göz seyirmesi durumunda, kadın doğum doktoruna veya göz doktoruna müracaat etmek gerekmektedir.

Çocuklarda Göz Seyirmesi

Göz seyirmesi genellikle erişkin dönemde fark edilse de çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Çocuklarda da göz seyirmesinin en sık nedeni arasında yorgunluk ve düzensiz uyku gelmektedir.

Bu konuda ebeveynlerin oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Çocukların uyku düzeninin sağlanması, belirtilerin gerilemesini sağlayabilmektedir. Aynı zamanda düzenli uykunun büyüme ve gelişme açısından da oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Bebeklerde Göz Seyirmesi

Bebeklerde göz seyirmesi durumu genellikle fark edilmemektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilecek olan göz seyirmesinin, bebeklerde teşhisi zor olmasından dolayı, ebeveynlerin dikkatleri oldukça önemlidir.

Basit önlemlerle de düzelebilecek olan göz seyirmesinin, 1 – 2 haftadan uzun sürmesi durumunda çocuk doktoruna müracaat edilmesi gerekmektedir.

Göz Seyirmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Göz seyirmesi durumu genellikle kendiliğinden düzelebilmektedir. Bu süre birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilmektedir. Dolayısıyla bu durumda olan göz seyirmesine müdahale pek gerekmemektedir.

Fakat bir haftadan uzun sürede olan devamlı göz seyirmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Göz seyirmesi, bazı durumlarda basit bir kasılma olarak kendini göstermemekle beraber, göz kaslarının kasılması sonucu körlükle de sonuçlanabilmektedir. Blefarospazm olarak bilinen bu durum için Göz Hekimine derhal başvurulması gerekmektedir.

Bir veya iki haftadan uzun süren ve geçmeyen göz seyirmesine ek olarak göz kapağında sarkma varsa, gözlerde fazlaca çapaklanma varsa, vücudun diğer bölümlerinde de seyirmeler varsa ve son olarak gözlerde kızarıklık varsa ileri inceleme için göz hekimine muayene olunmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Seyirmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir?

Göz seyirmesi göz kapaklarının istemsiz ve yineleyen bir şekilde kasılması durumudur. Çeşitli nedenlerle oluşabilecek olan göz seyirmesinin tedavisi oldukça basittir. Günlük yaşam tarzının değiştirilmesiyle beraber göz seyirmesi durumu azalmaktadır. Fakat bazı durumlarda göz seyirmesi MS, Parkinson, Tourette sendromu gibi nörolojik hastalıkların bir belirtisi olarak görülebilmektedir.

Dr. İbrahim Halil Falay

Sol Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir?

Sol göz seyirmesi durumu genellikle bilgisayar başında fazlaca vakit geçiren hastalarda görülmektedir. Uzun süre boyunca bilgisayara bakanlarda ve uzun süre kitap okuyanlarda sol gözün seyirmesi durumu daha sık görülebilmektedir. Fakat bu durumların sadece sol gözü etkileyeceği kanısına varmak doğru olmayacaktır. 

Dr. İbrahim Halil Falay

Sağ Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir?

Göz seyirmesi göz kapaklarının istemsiz bir şekilde yineleyen karakterde kasılması durumudur. Sağ göz seyirmesi, eğer gözlük kullanan biriyseniz; göz numaranızın artmasının veya başka bir durumun habercisi olabilmektedir. Bunun dışında yorgunluk, stres, kahve içimi, sigara tüketimi gibi nedenlerin göz seyirmesinin en sık nedenleri arasında olduğunu söylemek mümkündür.

Dr. İbrahim Halil Falay