Göz Kapağı Ameliyatı

Göz kapağı ameliyatı, göz ve göz kapağı çevresinin daha estetik hale gelmesi adına yapılan bir prosedürdür.

Göz Kapağı Ameliyatı Nedir?

Göz kapağı ameliyatı, göz ve göz kapağı çevresinin daha estetik hale gelmesi adına yapılan bir prosedürdür. Kişide yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölge göz çevresidir. 30’lu yaşlardan sonra göz kapakları sarkmaya başlar, göz kapaklarında yağ dokuları oluşur ve yığılmalar artar. Tüm bunlara ek olarak göz kapağı çevresinde kırışıklık oluşumu da görülür.

Göz çevresindeki değişimler zaman içinde kişinin daha yaşlı ve yorgun görünmesine yol açar. Göz kapağı ameliyatı olanlar için göz çevresinde belirgin olan yaşlılık izleri ortadan kaldırılır. Göz kapağındaki sorunlar bazı kişilerde genetik olarak ortaya çıkabileceği gibi genç yaşlarda da görülebilir. Yapılacak estetik bir operasyon ile göz kapağı sorunları kolayca ortadan kaldırılabilir.

Genç yaşlarda var olan göz kapağı düşüklüğü kişinin yaşlı görünmesine yol açar. Bu kişilerin göz çevresinde sarkma ve yığılma şikayetleri ortaya çıkar. Düşük göz kapağı ameliyatı ile genç yaşlarda ortaya çıkan bu sorunlar çözüme kavuşabilir. Hastanın şikayetleri ve durumuna göre ameliyatsız göz kapağı tedavisi de yapılabilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapağının düşük olması kişide ileri bir aşamadaysa göz fonksiyonlarını yerine getiremeyebilir. Bu durumda ameliyat kesin çözüm olacaktır.   Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü sorunları varsa erken yaşlarda tedavi edilebilir.

Göz kapağı ameliyatı göz kapağıyla ilgili estetik kaygıları da ortadan kaldırabilir. Göz kapağı ameliyatı yaptıranlar genellikle lokal anestezi altında ameliyata girerler. Göz kapağı ameliyatı hastanın durumuna göre üst göz kapağı, alt göz kapağı ya da her iki göz kapağında da gerçekleştirilebilir.

Üst Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Üst göz kapağı ameliyatı lokal anestezi ile yapılmaktadır ve ortalama 1 saat sürmektedir. Ameliyatta üst göz kapağındaki fazlalıklar alınmaktadır. Ameliyat süreci şöyledir;

  • Ameliyat öncesinde göz kapağı bölgesinde alınacak deri ve kas miktarı belirlenir. 
  • Hastada alınacak bölgeler çizilerek işaretlenir.
  • Ölçüyü belirlerken göz kapağının katlanma çizgisinde gizlenecek şekilde deri ve kas çıkarması sağlanır. 
  • Anestezi işleminden sonra hastada belirlenen alandaki deri ve kaslar çıkarılır. Bu işlemle göz kapağında yeterli gerginlik sağlanır.
  • Üst göz kapağı ameliyatında kişinin iç ve orta bölümlerinde yağ yastıkçıkları belirgin şekildeyse düşük oranda bir küçültme yapılabilir.

Alt Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Alt göz kapağı ameliyatı da üst göz kapağı ameliyatında olduğu gibi tek başına yapılırsa lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Alt göz kapağında ameliyat süreci şöyle olur;

  • İlk aşamada kirpiklerin altından kesi açılır.
  • Açılan kesi üzerinden alt göz kapağı derisi kaslarla birlikte belirlenen oranda kaldırılır.
  • Hastanın talebi ve ihtiyacı varsa yağ yastıkçıklarında nadir de olsa küçültme işlemi yapılabilir.
  • Alt göz kapağı ameliyatı sırasında göz çevresindeki yağ dokuları göz çukuru kenarlarına estetik bir görünüm oluşturacak şekilde yayılmaktadır. Bu sayede göz altında ortaya çıkan çöküntüler ortadan kaldırılabilir. 
  • Estetik göz kapağı ameliyatı olarak yapılan alt göz kapağı işlemleri işlevsel sonuçlar ortaya çıkarır.
  • Çöküntü giderme sürecinde yanak kaldırma ve yağ yastıkçıkları yayma yeterli olmayabilir. Bu durumda yağ enjeksiyonu da tercih edilebilir.
  • Alt göz kapağı ameliyatında deri ve kas bolluğu bölgeden uzaklaştırılır.  Bu işlemden sonra kas dokusu göz çukurlarının dış duvarına asılarak estetik bir görünüm olması sağlanır.

Alt göz kapağı ameliyatı orta yüz germe ameliyatıyla eş zamanlı olarak yapılabilir. Bu durumda genel anestezi uygulanması daha doğru olacaktır. Hastanın durumuna göre çift göz kapağı ameliyatı da planlanabilir.

Lazerle Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Cerrahi işlem sadece ilerlemiş göz kapağı sorunlarında yapılır. Lazerle göz kapağı ameliyatı da seçenekler arasındadır. Lazerle göz kapağı ameliyatında süreç son derece basittir;

  • Lazer uygulanacak bölgeye lokal anestezik krem sürülür ve bir süre etkisini göstermesi beklenir.
  • Lazerle yapılacak ameliyatta sarkmanın şiddetine göre doktorun belirlediği dozda lazer uygulaması yapılır.
  • Lazer uygulamasında fazla deri kısmı üzerinde daha çok çalışılır. Bununla birlikte göz çevresi de taranmaktadır.

Lazerle üst ve alt göz kapağı ameliyatı işlemleri yapılabilir. Ameliyatsız göz kapağı tedavisi isteyenler lazeri tercih edebilirler.   Operasyonla üst göz kapağı sarkması ve katlanmaları, göz çevresinde yer alan kırışıklıklar ve kaz ayakları, alt göz kapağındaki sarkmalar ve göz altı torbaları tedavi edilebilir. Ayrıca tüm göz çevresinde belirgin bir gençleştirme gerçekleştirilebilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Vücudun verdiği reaksiyon, uzman hekimin deneyimi ve yapılacak işlemin boyutuna bağlı olarak göz kapağı ameliyatı sırasında bazı riskli durumlar ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrasında görülen bu risk ve yan etki durumları kısa süre içerisinde ortadan kalkmaktadır.

Göz kapağı ameliyatı sonrası riskler şöyledir;

  • Enfeksiyon: Göz kapağı estetiği ardından enfeksiyon nadir görülen bir durumdur. Gözde kanlanma enfeksiyon riskini en aza indirmektedir. Bölgede enfeksiyon oluşumu görülür ise antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Enfeksiyonun önüne geçebilmek için göz çevresinin hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Alerjik Reaksiyonlar:  Bazı hastalarda olasılığı çok düşük olsa da alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Genellikle dikiş yapılan maddelere ve aletlere yönelik alerjik reaksiyonlar görülür. Ayrıca kullanılan ilaçlara karşı da alerji gelişebilir. Alerjik reaksiyonda gerekli tedavi planı uygulanır.
  • Ödem: İlk 1-2 gün boyunca operasyon bölgesinde uygulanan soğuk uygulamalar ile ödemler önlenebilir.  Göz kapağı ameliyatı sonrası ödem 7-10 gün gibi bir süre içinde geçmeye başlar. Tamamı 1-2 ay içinde kaybolur. Ödemi azaltabilmek için birkaç yastıkla yatılabilir.
  • Geçici Görme Kaybı: Ameliyat sonrası geçici görme kaybı da nadir yaşanan riskler arasındadır. Göz kapağı ameliyatı sırasında ve sonrasında gözün içinde kanama olursa geçici görme kaybı ortaya çıkabilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Göz kapağı ameliyatı sonrası yapılması gerekenler uzman doktor tarafından hastalara bildirilmektedir. Hastalar iyileşme sürecinin konforlu geçmesi adına doktorun belirlediği durumlara uymalıdır;

  • Göz kapağı ameliyatından sonra 1-2 gün boyunca duş alınmamalı ve göz ıslatılmamalıdır. Göz kapağı ameliyatı sonrası banyo için doktora danışılmalıdır.
  • Ameliyatın ardından direkt güneş ışınlarıyla temas olmamalıdır. Doktorlar özellikle yaz aylarında ameliyat sonrası ilk haftalarda güneş gözlüğü kullanılmasını önermektedir.
  • Aksesuar amaçlı lens kullananlar göz kapağı ameliyatı sonrası bu konuda doktora danışmalıdır.
  • Göz kapağı ameliyatı sonrası makyaj bir süre yapılmamalıdır. Makyaj konusunda doktorun izin verdiği süre önemlidir.
  • Kontakt lens ya da numaralı gözlük kullanan hastalar ameliyat sonrası 7-10 gün geçtiğinde yeniden kullanmaya devam edebilir.
  • Göz kapağı ameliyatı öncesi sonrası hasta doktorun belirttiği ilaçları mutlaka düzenli kullanmalıdır. Genellikle ameliyat sonrasında yaşanan ağrıları ortadan kaldırmak için ilaç verilir. Enfeksiyon olmasına karşı da düzenli olarak yazılan antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Hasta ameliyattan sonra buhar banyosu ödem riskini arttırdığı için uzak durmalıdır.
  • Ameliyattan sonra hasta 7-15 gün kadar güneşlenmemelidir. Güneşlenme konusunda doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır.
  • Göz kapağı ameliyatı sonrasında ilk 10 gün araç kullanmak gözü yorabilir.
  • Hafif egzersizlere 10 gün sonra başlanabilir. Kanama riskine karşı ağır spor ve egzersizler için hastalar 15-20 gün kadar beklemelidir.
  • Doktor ameliyat sonrası göz egzersizleri verecektir. Göz tembelliğinin ortadan kalkması için göz kapağı ameliyatı sonrası verilen egzersizler zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır.
  • Hastalar operasyon sonrası doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Ayrıca 7-10 gün sonra dikiş alınması için doktor kontrolü yapılmaktadır.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Göz kapağı ameliyatı sonrası iyileşme süresi geçirilen ameliyatın zorluğuna ve hastanın gösterdiği çabaya göre değişiklik gösterecektir. Doktorun tavsiyelerine uyulması durumunda ameliyat sonrasında iyileşme kısa süreli ve konforlu olacaktır. Hasta ilk zamanlar kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca yüksek tansiyon riski varsa tansiyon değerleri kontrol altında tutulmalı ve hastanın kan basıncı düzenli olarak takip edilmelidir.

İlk zamanlarda şiddetli öksürük ve hapşırık yaşamaktan kaçınılması doğru olur. Ayrıca hasta ilk dönemlerde ağır cisimler kaldırmamalıdır. İyileşmenin etkileri 15-20 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Ameliyattan 1-2 ay sonra ödem ve hassasiyet tamamen geçer. Göz kapağı ameliyatının ardından hastada tam iyileşmeden bahsedebilmek için aradan 5-6 ay geçmelidir.

Göz kapağı ameliyatı sonrası bakım önemlidir. Hasta göz kapağına bandaj takmamalıdır. Bandaj yerine küçük bantlar iyi bir alternatiftir. 3-4 gün boyunca pansuman düzenli olarak yapılmalıdır. İlk zamanlar ödem oluşmaması adına soğuk uygulama yapılabilir. Ayrıca enfeksiyon riski olmaması adına bölgenin hijyeni sağlanmalıdır. Hastalar doktorun belirttiği noktalara dikkat ederse göz çevresinde iyileşme daha kısa sürede gerçekleşir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Kapağı Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz kapağı ameliyatını SGK karşılar mı?

Göz kapağı ameliyatı SGK bünyesinde belirli bir kısmı karşılanan bir ameliyattır. Özel hastanelerde karşılama olması için SGK anlaşmalı olması gerekir. Anlaşmalı hastanelerde ücretin bir kısmı SGK tarafından karşılanabilir. Ancak keyfi estetik olarak yapılıyorsa karşılamayabilir. SGK konusunda hastane ile görüşülerek detaylı bilgi alınabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz kapağı ameliyatı ne kadar?

Göz kapağı ameliyatı fiyatı hastanın durumuna göre değişmektedir. Hastanın durumuna ve taleplerine göre farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir. Lazerli yöntem ve cerrahi yöntem arasında fiyat farklılıkları vardır. Hastanın ihtiyaçları, operasyonun detayları, yapılan ek operasyonlar, sağlık kuruluşu ve doktorun tecrübesi fiyatlarda belirleyicidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Devlet hastanelerinde göz kapağı ameliyatı yapılır mı?

Devlet hastanesinde göz kapağı ameliyatı yapılabilmektedir. Donanımlı ve uzman doktorların bulunduğu devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve şehir hastanelerinde göz kapağı ameliyatları planlanabilir. Lazerli göz kapağı ameliyatı için özel donanım bulunmayabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz kapağı ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Göz kapağı ameliyatları genellikle 30 yaşlarından sonra yapılmaktadır. Ancak göz kapağında görmeyi engelleyecek ya da fonksiyonların yerine gelmesini engelleyen durumlar varsa her yaşta göz kapağı ameliyatı yapılabilir. Okul öncesi dönem de dahil göz kapağı ameliyatı hastanın durumuna göre planlanabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz kapağı düşüklüğü tekrarlar mı?

Göz kapağı ameliyatı göz kapağı düşüklüğünü engellemek amacıyla uygulanan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sonrası göz kapağı düşüklüğü tekrar ortaya çıkmaz. Kişide yaşlanma etkisine bağlı olarak ilerleyen yaşlarda göz kapaklarında deformasyonlar yaşanabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz kapağı ameliyatı yazın yapılır mı?

Göz kapağı ameliyatı sonrası operasyon bölgesi stabil halde tutulmalı ve çevresel faktörlerden korunmalıdır. Güneş teması ameliyat bölgesine zarar verebilir. Genellikle göz kapağı ameliyatları sonbahar ve kış aylarında yapılır. Ancak yaz aylarında yapılmasının da bir engeli yoktur. Göz kapağı ameliyatı her mevsim yapılabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük