Göz Altı Morlukları

Göz altı morlukları, cilde rengini veren melanin pigmentinin, göz altında daha çok olması sonucu oluşmakta olup, tedavisinde çok fazla tedavi seçeneği mevcuttur.

Göz Altı Morlukları Nedir?

Derimize rengini veren renk maddesine melanin pigmenti denir. Bu pigment ne kadar fazla olursa ten rengi o kadar koyu olur. Melanin pigmentinin gözlerin altındaki kısımda yoğunlaşması orada koyu renkli görünüme neden olur. Buna da göz altı morluğu denir.

Göz altı morluklarının başka önemli nedeni ise, göz çevresindeki derinin altında bulunan damarların genişleyerek belirgin hale gelmesi ve gözün etrafında renk değişimine neden olmasıdır.

Göz Altı Morlukları Nedenleri Nelerdir?

Göz altı morlukları birçok nedenden oluşabilir. Bazı kişilerde genetik göz altı morlukları olduğu gibi bazılarında ise normalde hiç böyle bir sorun yokken dış etmenler sebebiyle sonradan oluşabilir. Yaşın ilerlemesi, beslenmeye dikkat etmeme gibi nedenler bunlara örnektir. Göz altı morluklarının sebeplerine kısa maddeler halinde değinecek olursak;

Sağlıklı Beslenmeye Özen Göstermemek

Eğer cildin gerek duyduğu vitamin-mineral gibi temel besin maddeleri ve vitaminleri yeterli ve dengeli beslenerek alınamıyorsa cilt rengi değişebilir. Sağlıksız beslenme sonucu cilt renginin değişimi dikkate alınmalıdır. Çünkü bu temel besin öğelerinin eksikliği böbrek üstü bezlerinin fonksiyonunu etkilediği için cilt sağlığı bozulur. Çay kahve tüketiminde aşırıya kaçmak, aşırı tuzlu yemek de cilt sağlığını etkiler.

Sülfit İçeren Besinler ve Ödem

Vücutta fazla suyun tutulmasına ödem denir. Vücutta su tutulduğu zaman damarlar genişler ve biriken kan sebebiyle ciltte morluklar daha belirginleşir. Ödem oluşumuna neden olan ilk aklımıza gelen madde tuzdur. Aynı şekilde bazı besinlerde bulunan sülfit adlı madde de vücutta şişme ve göz çevresinde koyu şişliklere neden olur. Sülfit, yumurta, siyah çay gibi besinlerde doğal bulunmakla birlikte paketli gıdalara katkı maddesi olarak da konabilmektedir.

Alerji

Alerjik hastalıkları olan kişilerin sık sık göz ve burun akıntıları olur. Bu da damarda biriken kanı belirginleştirir. Cilt üzerinde mor bir görüntüye neden olur. Bu polen tozlarına karşı gelişen bahar alerjisi, yiyeceklere gelişen alerji ya da ev akarları hayvansal maddelere karşı olabileceği gibi göz çevresine direk uygulanan kozmetik bir üründen de kaynaklanabilir. Kullanılan kozmetik ürün kalitesiz ise, son kullanma tarihi geçmiş ve bu nedenle üründe mikroorganizmalar var ise bunları uyguladığınızda alerjiye neden olabilir. Kaşıntı ortaya çıkar. Kaşıyarak göz çevresindeki kılcal damarlara zarar verilebilir ve cilde rengini veren madde melaninin üretilmesi uyarılır. Böylece her iki sebepten de göz çevresindeki renk koyuluğu artmış olur.

Regl Dönemi

Vücutta anemi (kansızlık) görülmesi durumunda yine damarlar genişlemektedir. Regl döneminin neden olduğu kansızlıkta göz halkaları koyulaşabilir. Aynı zamanda bu renk koyuluğunu değişen hormonlar da tetikler. Hamilelik gibi durumlarda da kadınlardaki hormon düzensizliği cilt rengini etkiler.

Yaş

Göz altı morlukları sonradan yaş ilerlemesi ile oluşabilir. Yaş ilerledikçe derimiz incelir ve kollajen dediğimiz cildi nemli ve canlı gösteren maddenin miktarı giderek azalır. Bu sebeple göz çevresinde damarlar daha belirgin bir hale gelecek ve mor bir görünüm oluşacaktır.

Sigara Kullanımı

Sigara kandaki oksijenlenmeyi azalttığı için cilde solgunluk verir. Göz çevresinde koyu bir görünüme neden olur. Kozmetik görünüm nedeniyle genelde kadınlar şikayetçi olsa da erkeklerde göz altı morlukları görmek de mümkün olup sebebi genetik olabileceği gibi sigara kullanımına bağlı olabilir.

Yeterince Su İçmemek

Vücudun susuz kalması durumunda damarlar genişler ve bu da belirgin hale gelmesine neden olarak göz altı morluklarına neden olur. Vücudun susuz kalmasına aşırı çay, kahve ve alkol tüketimi neden olur. Özellikle göz altı morluklarından şikayetçi olan kişilerin bu içecekleri sınırlandırması ve içtiği su miktarını arttırması gerekir.

Burundaki Problemler

Burun damarlarında yeterli kan akışı olmaması, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, et büyümesi damarları genişleterek yine renk koyulaşmasına neden olabilmektedir. Eğer nefes almayı kolaylaştıran tedavi yapıldığında göz altı morluklarında hafifleme varsa bu burundan kaynaklanıyor demektir.

Göz Altı Morlukları Teşhisi

Göz altı morluklarının birçok sebebi olabilir. Bu nedenle hekiminiz doğru teşhis için sizden hastalık öykünüzü isteyecek bu durumda sizin beslenme yaşam tarzınızla ilgili doğru bilgiler vermeniz önemlidir. Bu doğrultuda fiziki muayene yapılır.

Hekiminizin şüphelendiği başka bir sağlık sorunu varsa ona göre tahlil ve tetkik isteyebilir. Örneğin kansızlığın buna sebep olduğunu düşünüyorsa kan sayımınıza demir değerlerinize bakmayı isteyebilir. Alerjik durum olup olmadığına bakılır, burunda nefes almayı engelleyen sinüzit gibi hastalıkların sizde olduğunu düşünüyorsa doktorunuz radyolojik tetkik isteyebilir.

Kısacası eğer altta yatan bir neden varsa bunu bulmak için gereken istemleri yapacaktır. Çok uzun zamandır var olan ve diğer hastalıkların dışlandığı durumlarda yapısal olarak değerlendirilebilir. Tedavi yaklaşımı ona göre estetik alana kayarak değişecektir.

Göz Altı Morlukları Tedavisi

Göz altı morluklarının birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden hangisinin buna neden olduğunu iyi teşhis etmek gerekir. Ardından bu göz altı morluğuna neden olan hastalığın tedavi edilmesi ya da sebep olan şeyin değiştirilmesi ile bu renk değişiminin tedavisi gerçekleştirilir.

Göz altı morluklarını gidermek için kullanılan yöntemler:

Lazer ile Tedavi

Göz altı morlukları lazer yöntemi giderilebilir. Lazer ile ciltteki lekelerin hafifletilmesi, cildin canlı görünmesini sağlayan kollajen üretiminin uyarılması ve cilt altındaki damarlanmanın engellenmesi sağlanır. Göz altı morlukları lazer zararları açısından doktorunuzca mutlaka değerlendirilir. Fakat güvenli bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

Göz altı morluklarında en çok kullanılan lazer yöntemleri şunlardır:

  • Nd-Yağ
  • Pulsed Dye
  • Karbondioksit Lazer
  • Erbium
  • Fraksiyonel

Kimyasal Peeling Yöntemi

Peeling işlemleri genel olarak cildi soymaya dayanır. Bu sayede cilt yenilenir ve yeni kollajenler üretmek için uyarılmış olur. Bu sayede cildin görünümü iyileşir ve göz altı morlukları hafifler.

Göz Altı Işık Dolgusu

Göz altı morlukları estetik yöntemler diyebileceğimiz dolgu ile hafifletilebilir. Göz altı morlukları ışık dolgusu, hyalüronik asit denilen madde göz çevresindeki deri altına enjekte edilerek uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemle aynı zamanda fiziksel olarak da gözün çukurda kalma hali iyileştirilerek mor görünümün azalması sağlanır.

Göz Altı Morlukları Tedavi Edilmezse

Göz altı morluklarının tedavisi ona sebep olan etkenin tedavisi ile olur. Bu tedaviler yapılmadığı zaman altta yatan hastalığa bağlı vücudumuzda sağlık sorunları çıkabilir. Göz altı morlukları yanında alerjiniz, burun akıntınız, gözde kaşıntı ve kızarıklık gibi rahatsızlıklarınız varsa bunlar giderilmediği takdirde göz sürekli kaşındığı için gözün kendisi ve göz kapağı hasara uğrar.

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?

Göz altı morluklarına iyi gelecek çözümler üretmeniz mümkündür. Sigara içiyorsanız bırakmak, günlük temiz hava almak, beslenmenizi düzenlemek, bol su içmek yüzünüzde renk eşitliği sağlayacaktır. Aynı zamanda evinizde hazırlayabileceğiniz göz altı morlukları için maske gibi basit tarifler de vardır:

Çay: Göz altı morlukları için çay iyi bir yöntem olabilir. Antioksidan özelliği daha yüksek olduğu için yeşil çay tercih edilmelidir. Soğumuş poşeti ile göz altlarında on- on beş dakika bekletmek iyi gelecektir.

Salatalık: Göz kapaklarına dilim şeklinde uygulanan salatalık içerisinde bulunan vitaminler ve doğal asitler göz çevresini rahatlatacak şişliklere ve morluklara iyi gelecektir.

Gül Suyu Maskesi: Göz altı morluğu için maske iyi bir yöntem olabilir. Gül suyu cilde her zaman iyi gelir, bir pamuk yardımı ile göz çevresinde 15-20 dakika bekletilir, aynı zamanda tedavi edici özelliği vardır.

Zerdeçal ve Limon maskesi: Göz altı morlukları için maske tariflerinde bir diğer seçenek zerdeçal ve limon olabilir. 1 çay kaşığı zerdeçal yarım çay kaşığı un, 1-2 damla limon suyunu karıştırıp göz çevrenize uygulayabilirsiniz. Alerjik bir reaksiyon vermemeniz için önce göz çevrenize yakın küçük bir bölgede denemeniz iyi olacaktır.

Diğer Bitkisel Yöntemler

  • Göz altı morluklarına maske tarifleri oldukça çeşitlidir. Beyaz peynir göz altı morlukları giderilmesi açısından yine bir tercih olabilirse de asidik özelliğinin tahriş edici olmaması açısından dikkat edilmelidir. Kullanımı ise peynirin ezilerek krem kıvamında göz çevresine maske gibi uygulanması şeklindedir.
  • Kahve telvesi göz altı morlukları için kafein içeriği sayesinde yine iyi bir maske seçeneği olabilir.
  • Hindistan cevizi yağı göz altı morlukları için faydalı olabilecek bir yağdır aynı şekilde nar çekirdeği yağı göz altı morlukları için yüksek antioksidan özelliği sayesinde faydalı olabilir.
  • Siyah hardal tohumu göz altı morlukları için besin olarak tüketildiği zaman faydalı olabilir.

Bunları kullanırken önemli olan eczane ürünlerini ve doğru markaları almanız, aynı zamanda göz çevresi hassas bir bölge olduğu için alırken mutlaka eczacınıza danışmanızdır.

Bunlar dışında düzenli uyku, sağlıklı beslenmek, yeterli sıvı tüketimi gibi günlük yaşantıyı düzene sokmak da göz altı morluklarını azaltmaktadır.

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelmez?

Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak cilde renk veren melanin isimli maddenin artmasına yol açar ve göz çevresi için iyi olmayacaktır. Makyaj yapmak cildin nefes almasını engelleyerek göz altı morlukları oluşturacaktır. Düzenli uyku uyumamak da göz altı morlukları için iyi değildir zamanla halkalar oluşmasına ve rengin koyulaşmasına neden olur.

Kozmetik Ürünler: Göz altı morlukları yapısal olanları kapatmada çok sık kullanılmaktadır. Bu ürünleri kullanırken menşei ve üretim tarihi belli olmayan ürünlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Bunlara dikkat edilmez ise basit bir göz enfeksiyonundan görme kaybına varacak derecede ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu maddelere dikkat edilmesine rağmen alerjik reaksiyon gelişebilir. Böyle durumlarda kullanılan kozmetik madde (göz altı kapatıcı vs.) değiştirilebilir.

Göz Altı Morlukları İlaçları

Göz altı morluklarına sebep olan hastalıklar belirlenip ona uygun tedavi için ilaçlar kullanılır. Buna alerjiniz neden oluyorsa antihistaminikler, ya da göz altı morlukları hangi vitamin eksikliği ile kaynaklandığı düşünülüyorsa ona uygun takviyeleri kullanılabilir.

A Vitamini

Cildin kollajen üretimi açısından temel vitamindir. Göz altı morluklarının tedavisinde takviye olarak hekim tavsiyesiyle kullanılır. Görme sağlığı açısından da önemi büyüktür. Ayrıca doğal olarak peynir, süt, yumurta, brokoli, lahana ve ıspanak gibi gıdalar A vitamini açısından zengindir.

C Vitamini

Cildin yapısında bulunan kollajen üretiminde öncü maddedir. C vitamininden zengin besinler günlük diyette zengin olması göz altı morluklarının azalmasında etkilidir. Greyfurt, portakal gibi turunçgillerde, kivi, çilek, kuşburnu, brokoli gibi gıdalar C vitamini açısından zengindir

B3 ve B9 Vitamini

Cildin nemli parlak ve doğal renkte kalmasını, yenilenmesini sağlayan vitaminlerdir. Göz altı morlukları tedavisinde kullanılabilir. B3 balık ve ette; B9 ise fıstık, badem, narenciye, karaciğer, yumurta gibi gıdalarda bol bulunur.

Antihistaminikler: Kişinin alerjik durumda ürettiği histamin maddesinin üretimini engelleyen kimyasal ilaçlardır. Hastada uyuklama durumuna neden olduğu için mutlaka gece yatmadan alınmalı araç ve makine kullanımı gibi durumlar varsa hasta bu ilaca karşı uyarılmalıdır. Siproheptadin, deksklorfeniramin, feniramin, prometazin gibi etken maddeler antihistaminiklere örnektir.

İlaçlar kesinlikle hekim tanısı ve tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Aynı şekilde demir eksikliğinize bağlı kansızlık neden oluyorsa da tedavide demir ilaçları kullanılabilir.

Hamilelikte Göz Altı Morlukları

Kadınlardaki hormon seviyelerinin değişimi cilt renklerinde de değişiklik meydana getirir. Gebelik döneminde göz altı morluklarının nedeni bu hormon seviyelerinden olduğu gibi gebeliğin neden olduğu kansızlıktan da olabilir. Çünkü kansızlık da damarları genişleterek koyu göz halkalarına neden olmaktadır.

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Göz altı morlukları genelde yetişkinlerin kozmetik bir sorunu gibi gözükse de bazen çocuklar da bu sıkıntı ile karşılaşabiliyor. Bunun nedenleri birtakım şeylerden kaynaklanıyor olsa da genetik faktörlerin sebep olma ihtimali daha yüksektir.

Çocuklarda göz altı morluğu şu sebeplerden kaynaklanabilir:

  • Genetik Faktörler
  • Alerjik Hastalıklar
  • Gözde Meydana Gelen Enfeksiyon
  • Sinüzit
  • Egzama
  • Vücudun Susuz Kalması
  • Nezle
  • Gözleri Fazla Ovuşturmak
  • Açık ten rengi
  • Dengesiz Beslenme
  • Vitamin Eksiklikleri

Bu nedenler ve belirtilere göre sebebi belirlenmeli ve genetik yapıdan kaynaklı değilse buna neden olan hastalık tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Göz Altı Morlukları

Bebeklerin göz çevresindeki derinin altında yoğun şekilde kan damarları bulunmakta ve bunlar diğer damarlara kıyasla daha koyu renktedir. Bebekte göz çevresindeki bu damarların belirginleşip göz altı morluğu oluşturma sebeplerinden biri sinirlenmesidir.

Diğer bir neden bebek cildinin ince olmasıdır. Ayrıca kalıtsal da olabilir. Bunun dışında tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeğinizin göz altı morlukları varsa solunum sıkıntısı olup olmadığını ve bir alerjisi olup olmadığını araştırmak doğru bir yaklaşım olur.

Göz Altı Morlukları için Hangi Doktora Gidilir?

Göz altı morlukları için Deri ve Zührevi Hastalıklar (Cildiye) ya da diğer ismiyle Dermatoloji bölümüne gidilmelidir. Uzman hekiminiz muayenenizi yaparak nedenlerini teşhis etmeye çalışır. Bu durumdan rahatsızlık duymaya başladığınız herhangi bir zaman gidebilirsiniz. Sebebinin genetik olmadığını düşünüyorsanız dolaşımla ilgili ya da başka hastalıklarla ilgili bir sıkıntınız olabileceğini göz önünde bulundurarak doktora gitmelisiniz.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göz altı morlukları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz Altı Morlukları Nasıl Giderilir?

Göz altı morlukları ona neden olan alerji, sinüzit gibi solunum yolunu etkileyen hastalıkların tedavi edilmesiyle giderilir. Bunun dışında nedeni eğer genetik faktörler ya da başka dış etkenlere dayanıyor ise kalıcı makyaj, kimyasal peeling, lazer, dolgu gibi yöntemlerde giderilir. Size en uygun yöntemi hekiminiz belirleyecektir.

Dr. Naci Yalçıntaş

Kansızlık Göz Altı Morluğu Yapar Mı ? 

Gebeliğe bağlı ve demir eksikliği nedenli kansızlık durumlarında vücudun yeterli miktarda oksijenlenememesi ve damar genişlemesine bağlı olarak göz altı morluğu oluşabilir. Anemi tedavisi prosedürleri uygulanarak morluk azaltılabilir.

Dr. Naci Yalçıntaş