Hepatoselüler karsinom karaciğer hücrelerinin mutasyona uğraması sonucu bu hücrelerden gelişen karaciğerin primer kanseridir. Tümörün çıkarılması, kemoterapi, radyoterapi, transarteriyel girişimler, perkütan girişimler, karaciğer nakli gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Memeden sıvı gelmesi; meme dokusunun ürettiği salgıların meme ucundan dışarı akması ve buna bağlı olarak hastada semptomlara yol açması durumudur. İlaç kesme, cerrahi müdahale ve gözlem tedavisi seçenekleri vardır.

Mide sarkması, midenin bulunduğu bölgeden aşağıya doğru kayması, bunun sonucunda da belli başlı semptomlara neden olması durumudur. İlaç tedavisi, korse tedavisi, fizik tedavi uygulamaları yapılabilir.

Rektus abdominis kaslarının arasındaki bağ dokusunun herhangi bir nedenden ötürü ayrışmasına diastazis rekti denir. İzlem tedavisi ve cerrahi yöntemlerle hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Mezenterik lenfadenit, karın duvarını saran zar olan mezenterin duvarındaki lenf düğümlerinin iltihaplanması durumudur. Parazit değil de virüslerin neden olduğu vakalarda tedavi gerekmez ve çoğu zaman kendi kendine zamanla yok olur.

Genel Cerrahi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Genel Cerrahi Dahiliye Mi?

Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar. 

Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.

Genel Cerrahi Varise Bakar Mı?

Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.