Bağırsak delinmesi, genellikle herhangi bir nedenle kalın bağırsağın duvarının zayıflayıp delinmesi olayı olup, çoğu cerrahi olarak onarılmaktadır.

Yiyecek ve içeceklerin mideye ulaşmasını sağlayan ek yönlü kapağın çeşitli durumlarda bozulması sonucunda mideden yemek borusuna geriye kaçışlar les gevşekliği olarak tanımlanır.

Bazen hekimler göğüs boşluğuna kadar uzanan büyük guatrlara iç guatr diyebilir. Guatrın durumuna göre medikal ve cerrahi girişimler uygulabilir.

Mondor hastalığı göğüs duvarını besleyen damarlarda oluşan tıkanıklık sonucu iltihaplanan doku ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle tedavi gerektirmeksizin 4-8 hafta arasında kendiliğinden iyileşme gösteren bir hastalıktır.

Lenfanjiom, lenf kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanması sonucu yeni lenf damarlarının oluşumu ile karakterize konjenital bir anomalidir. Sıklıkla ameliyat ile çıkarılarak kesin tedavisi yapılmaktadır.

Genel Cerrahi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Genel Cerrahi Dahiliye Mi?

Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar. 

Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.

Genel Cerrahi Varise Bakar Mı?

Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.