Gebelikte Kasık Ağrısı

Hamilelikte kasık ağrısı problemi, bebeğin rahim içerisine yerleşmesi veya rahim içerisinde pozisyon değiştirmesi nedeni ile yaşanabilmektedir. Tedavi, bol sıvı alımı, egzersiz, magnezyum takviyesi ve istirahatle yapılabilmektedir.

Gebelikte Kasık Ağrısı Nedir?

Hamilelik döneminde, anne adayındaki fizyolojik ve biyolojik değişiklikler birtakım ağrılara da yol açabilmektedir. Hamilelikte kasık ağrısı problemi de, hamileliğin ilk aylarında ve özellikle son 3 ayında bebeğin rahim içerisine yerleşmesi veya rahim içerisinde pozisyon değiştirmesi nedeni ile yaşanabilmektedir. Hamilelikte cinsel ilişki sonrası kasık ağrısı yaşanması, ağrının çok şiddetli olmaması durumunda kabul edilebilmektedir. Ayrıca anne adayının kendini kasması sebebi ile gebelikte hapşırırken kasık ağrısı yaşanması da oldukça normal karşılanmaktadır.

Hemen her anne adayında görülmesi muhtemel bir durum olması sebebi ile genellikle endişeli bir durum olarak nitelendirilmemektedir. Hamilelikte kasık ağrısı ve kanama görülmesi, bu ağrının şiddetini arttırması ve uzun sürmesi durumunda muhakkak bir doktora gidilmesi önerilmektedir.  

Gebelikte Kasık Ağrısı Nedenleri

Hamilelikte yaşanan kasık ağrısı, birbirinden farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu ağrı, genellikle her anne adayında görülebilmektedir. Normal karşılanan bu ağrı türünün uzun süre devam etmesi ve şiddetinin dayanılmayacak noktaya gelmesi durumunda, zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktorlar tarafından teşhis konulmadan önce, ağrının nedenlerinin bilinmesi son derece önemlidir.

Hamilelikte görülen kasık ağrısının en yaygın görülen nedenleri ise şu şekildedir;

  • Sindirim Problemleri: 13-14-15 ve 16 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanmasının nedenlerinden biri de sindirim problemleridir. Hamilelik dönemi boyunca anne adayında birbirinden farklı hormonlar salgılanmaya başlamaktadır. Progesteron hormonu da, bebeğin gelişmeye başlaması ile salgılanmaya başlar ve anne adayının sindiriminin yavaşlamasına sebep olur. Sindirim sisteminin yavaş çalışmaya başlaması ile birlikte anne adayında kabızlık ve gaz gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca bebeğin büyümesinin hızlandığı 18-19 ve 20 haftalık gebelikte kasık ağrısı da annede görülen sindirimin yavaşlamasından kaynaklanabilmektedir.
  • Doğuma Hazırlık Ağrıları: Hamileliğin son aylarına gelinmesi ile birlikte anne adayında çeşitli ağrıların görülmesi oldukça normaldir. 30-31-32 ve 33 haftalık gebelikte kasık ağrısı olması, rahmin gün geçtikçe kasılmaya başlaması ile ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte salgılanan progesteron hormonunun yanı sıra, relaksin hormonunun salgılanması da artmaktadır. Relaksin hormonu, doğumun daha kolay gerçekleşebilmesi için vücuttaki kas ve eklemlerin gevşemesini sağlamaktadır. Bu sebeple de 35-36-37 ve 38 haftalık gebelikte kasık ağrısı çok daha sık ve şiddetli bir şekilde görülebilmektedir.
  • Yuvarlak Bağ Sorunları: 23 ve 24 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanmasının en genel nedenlerinden biri de yuvarlak bağ sorunlarıdır. Çünkü bu dönemde, bebeğin gelişimi çok daha hızlıdır. Bu süreçte bebeğin büyümesi ve gelişmesi ile birlikte rahimde de bir büyüme gelmektedir. Rahmin üst kısmından kasıklara doğru uzanan yuvarlak bağ sorunları da 26-27-28 ve 29 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanmasına sebep olmaktadır.  
  • Bebeğin Büyümesi ve Hareketleri: 5-6-7-8 ve 9 haftalık gebelikte kasık ağrı yaşanması, genellikle bebeğin büyümesi ve rahim içerisinde hareketlerinin artması sebebine dayanmaktadır. Bebek, rahim içerisinde büyümeye devam ettikçe rahimde de bir genişleme meydana gelmektedir. Bu genişlemeye ile birlikte rahim, annenin kasıklarına baskı oluşturmaktadır. Bu sebeple de 10 ve 11 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanması, hamileliğin ilk dönemlerinde olunması sebebi ile oldukça normaldir.
  • Diğer Tıbbi Rahatsızlıklar: Hamilelikte görülen kasık ağrısı; idrar yolu enfeksiyonu, bebeği düşürme, dış gebelik ve preeklampsi gibi son derece ciddi sebeplerden dolayı da kaynaklanabilmektedir.

Gebelikte Kasık Ağrısı Belirtileri

Gebelikte görülen kasık ağrısının oldukça net bir belirtisi vardır. Kasık bölgesinin her iki tarafında olabildiği gibi sağ ya da sol tarafından olan bir baskı hissi, gebelikte normal karşılanan kasık ağrısının belirtisidir. Bazı durumlarda bıçak saplanması hissi gibi tarif edilen bu ağrı, anlık ve geçici bir ağrıdır. 5 aylık hamilelikte kasık ağrısı belirtisi ile hamileliğin son aylarında olan kasık ağrısı belirtisi ile hemen hemen aynıdır. Fakat bu iki farklı dönemdeki ağrıların belirtileri aynı olsa da nedenleri birbirinden farklıdır. Bu sebeple de anne adaylarının, yaşadıkları kasık ağrısı problemlerinin hangi dönemde oldukları göz önünde bulundurularak takip etmeleri gerekmektedir.

Hamileliğin 6 ayında kasık ağrısı belirtisi, daha uzun süren ve çok da şiddetli olmayan belirtilerdir. Çünkü bu dönemdeki kasık ağrısı, genellikle bebeğin hareketlenmesi ve gelişimine devam etmesinden kaynaklanmaktadır. Fakat hamileliğin son aylarındaki kasık ağrısı belirtisi, kısa süreli fakat daha sık ve daha şiddetli olarak görülmektedir. Çünkü bu dönemdeki ağrılar, doğumun başlamasının yakın olduğunu belirtirken bazı durumlarda doğumun başladığını bile gösterebilmektedir. Bu sebeple de kasık ağrısı belirtilerinin hamilelik dönemlerine göre değerlendirilmesi çok daha doğrudur.

Gebelikte Kasık Ağrısı Teşhisi

Hamilelik döneminde görülen kasık ağrısının teşhisi için kapsamlı bir şekilde inceleme yapılması gerekmektedir. Anne adayındaki şikâyetlerin yanı sıra gebeliğin hangi haftasında olunduğu, ultrasonografi sayesinde bebeğin kalp atışları, vajinal kanama olup olmadığı ve amniyon sıvısı olup olmadığına bakılmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra, doktor tarafından kan tahlili ve idrar tahlili de istenebilmektedir. Yapılan tüm testler ve görüntülemeler sonrasında kasık ağrısı teşhisi konularak gerekli tedaviye başlanabilmektedir.

Gebelikte Kasık Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte hapşırırken kasık ağrısı yaşanması ya da hamilelikte kahverengi akıntı ve kasık ağrısı (leke çok yoğun ve koyu renkte olmamak koşulu ile) olağan karşılanmaktadır. Bu gibi olağan kasık ağrıları için herhangi bir tedavi genellikle bulunmamaktadır. Annelerin uygulaması için verilen birkaç öneri ile bu şikâyetlerin şiddeti azaltılabilmektedir.

Bol sıvı alımı, doktor tarafından verilen magnezyum takviyesi, istirahat ve gibi bu uygulamalar ile kasık ağrısı şikâyetinin üstesinden gelmek mümkündür. Ayrıca yine doktor kontrolü altında, birtakım esneme hareketleri gibi egzersiz programları da uygulanabilmektedir. Fakat hamilelikte son aylarda kasık ağrısı yaşanması durumunda, annenin daha çok dinlenmesi ve kendini çok yormaması önerilmektedir.

Gebelikte Kasık Ağrısı Tedavi Edilmezse

Hamilelikte görülen kasık ağrısının tedavi edilmemesi, anne adayının hayat kalitesini derinden etkilemektedir. Yaşanan bu ağrıların tedavi edilmemesi durumunda, anne psikolojik açıdan olumsuz yönde etkilenebilmekte ve bu durum hamileliğin seyri açısından da çeşitli tehlikeleri beraberinde getirebilmektedir. Bu ağrı; doğumun başlamasına, annede idrar yolu enfeksiyonu olmasına ya da düşük tehlikesinin varlığına da işaret ettiğinden dolayı hem anne hem de bebeğin hayatı tehlikeye girebilmektedir.

Gebelikte Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte bel ve kasık ağrısı probleminin görülmesi oldukça normaldir. Kasık ağrısının altında başka bir tıbbi problem yatmıyorsa, doktor kontrolünde olması koşulu ile bazı yöntemler uygulanabilmektedir. Uygulanan bu yöntemlerin, hamilelikte karın ve kasık ağrısı sorununa iyi geldiği bilinmektedir.

  • Rahat bir pozisyonda dinlenmek ve yeteri miktarda uyumak, annenin yaşadığı kasık ağrısına son derece iyi gelmektedir.
  • Bol bol su içmek, sıkmayan ve rahat kıyafetler giymek de kasık bölgesine yapılan baskının ortadan kalkarak annenin kendini iyi hissetmesini sağlamaktadır.
  • Ayakların daima sıcak tutulması da hamilelikte ilk aylarda kasık ağrısı görülmesinin önüne geçebilmektedir.

Gebelikte Karın Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Halk arasında, gebelikte yaşanan problemlere karşı birçok farklı yöntem olduğu söylenmektedir. Fakat bu gibi yöntemlerin, doktora danışılmadan yapılması son derece yanlış ve bir o kadar da sakıncalıdır. Hamilelikte şiddetli kasık ağrısı sorununa sıcak su torbası veya kiraz çekirdeği torbasının yapılması gibi yöntemler doğru bir tedavi yöntemi değildir. Ayrıca kasık bölgesine sıcak bezle baskı yapılmaması gerekmektedir. Doktora danışılmadan içilen bitki çayları veya ağrı kesiciler de hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından çok daha tehlikeli sonuçları beraberinde getirmektedir.

Hamilelikte 8 ayda kasık ağrısı, bir diğer ifade ile gebeliğin 33 haftasında kasık ağrısı, doğumun yaklaştığından meydana gelmektedir. Bu sebeple de özellikle de hamileliğin son dönemlerinde kulaktan dolma bilgiler doğrultusunda hiçbir şeyin yapılmaması hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.

Gebelikte Kasık Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte kasık ağrısı, gebeliğin her döneminde görülebilen ve herhangi bir tehlike teşkil etmeyen ağrı tipidir. Fakat kimi zaman olağan görülen bu ağrının altında farklı hastalıklar da görülebilmektedir. Hamilelikte kasık ağrısı ve mide bulantısı problemlerinin beraber olması durumunda, ağrının uzun süre devam etmesinde ve şiddetinin artmasında muhakkak bir doktora gidilmesi önerilmektedir.

Gebelikte kahverengi akıntı ve kasık ağrısı görülmesi durumunda, kahverengi akıntının çok koyu olması hâlinde, düşük tehlikesinden dolayı zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu ağrı için anne adaylarının kadın doğum uzmanına gitmeleri gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Kasık Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olur mu? Ne kadar sürer?

Hamileliğin 6 haftasında kasık ağrısı görülmeye başlamaktadır. Birbirinden farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bu ağrı, hamileliğin son dönemlerinde de doğumun yaklaşması ile birlikte yeniden görülebilmektedir. Herhangi bir tehlike arz etmediği gibi görülmesi de oldukça olağandır.  

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Gebelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?

Hamileliğin 5 haftasında kasık ağrısı görülmeye başlar ve ara ara da olsa bu ağrı hamileliğin sonuna kadar da devam eder. Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin büyümesi nedeniyle oluşurken, gebelikte 37 hafta kasık ağrısı doğumun yaklaşması sebebi ile meydana gelebilmektedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelik oluşurken kasık ağrısı olur mu?

Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı yaşanması, hamileliğin ilerlemesi ve bebeğin gelişmesi sebebi ile son derece olağandır. Bebeğin rahim içerisine yerleşmesi, annede salgılanan hormonlar ve annede gerçekleşen fizyolojik değişimlerden dolayı hamileliğin oluşması esnasında kasık ağrısı oluşabilmektedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur?

Hamilelikte tek taraflı kasık ağrısı, çok daha yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Bunun yanı sıra gebelikte sol kasık ağrısı ya da hamilelikte sağ kasık ağrısı görülmesi de son derece mümkündür. Bu ağrının sağ veya sol tarafta olmasının herhangi bir özel nedeni bulunmamaktadır.  

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı olur mu?

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı olabilmektedir ve bu durum oldukça normaldir. Gebelikte tek taraflı kasık ağrısı olması, hamileliğin hangi haftasında olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Sağlıklı bir doğum sürecindeki her annede görülebilen bu ağrı türü, farklı belirtileri de beraberinde taşıyorsa tehlikeli olmaktadır. Bu sebeple de anne adayının düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi ve vücudundaki farklılıkları zaman kaybetmeden doktoru ile paylaşması son derece önemlidir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman olur? Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman başlar?

Her anne adayında farklılık gösterse de genellikle hamileliğin 11 haftasında kasık ağrısı görülmeye başlamaktadır. Bebeğin gelişimi, annenin fizyolojik ve biyolojik değerleri göz önünde bulundurulduğunda gebeliğin 15 haftasında kasık ağrısı da görülebilmektedir. Bu nedenle de anne adaylarının vücutlarını takip etmeleri ve vücutlarındaki farklılıkları sürekli olarak doktorları ile paylaşmaları oldukça önemlidir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte kasık ağrısı ne kadar sürer?

Gebeliğin 6. haftasında kasık ağrısı yaşanmaya başlamakta ve bu problem hamileliğin son aylarına kadar devam edebilmektedir. Hamileliğin oluşmaya başlaması ve hamileliğin artık son bulmaya başlaması, kasık ağrısının oluşmasına zemin hazırlayan nedenlerdendir. Bu sebeple de ilk haftalarda görülebildiği gibi 35. Hafta gebelik kasık ağrısı görülmesi de son derece olağandır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte kasık ağrısı cinsiyeti belirler mi?

Halk arasında hamilelik döneminde yaşanan kasık ağrısı, bebeğin cinsiyetinin kız olacağına dair bir söylenti bulunmaktadır. Fakat bu söylenti insanları tamamen yanlış yönlendiren ve bilimden uzak bir söylentidir. Hamilelikte sol kasık ağrısı ve bebeğin cinsiyeti ile hiçbir ilgili bulunmamaktadır.  

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamileliğin ilk ayında kasık ağrısı normal mi?

2 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanması, annenin fizyolojik olarak değişmeye başlaması sebebi ile oldukça normaldir. Hamileliğin başında kasık ağrısı görülmesi durumunda, bebeğin büyümeye başladığı ve annenin vücudunun hamileliğe uyum sağlamaya başlaması olarak yorumlanabilmektedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Adet öncesi kasık ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Her kadının adet olmadan önce yaşadığı belirtiler ve tepkimeler birbirinden farklıdır. Karın ağrısı, kasık ağrısı, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet adet öncesinde görülen en yaygın belirtiler arasında yer almaktadır. Yumurtalama dönemine kasık ağrısı hamilelik belirtisi olduğuna dair herhangi bir bilimsel açıklama bulunmamaktadır. Hamilelik belirtileri arasında da yer almasına karşın, kasık ağrısı olan ve hamilelikten şüphelenen kadınların bir kan veya idrar testi yaptırmaları önerilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra, tüp bebek tedavisi gören kadınlarda aşılama sonrasında da kasık ağrısı yaşanabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan aşılamadan sonra kasık ağrısı yaşanması, kadınların hamile olduklarını düşünmelerine sebep olabilmektedir. Kasık ağrısı, bir hamilelik belirtisi olmasına karşın aşılamayı takip eden 12-14 günden sonra gebelik testi yapılmasında fayda vardır. Aşılamadan sonra kasık ağrısı olup hamile kalanlar, sayı bakımından oldukça fazla olduğundan kadınların umutlarını kaybetmemeleri önerilmektedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Hamilelikte kasık ağrısı ne zamana kadar sürer? Hamilelikte kasık ağrısı ne zaman geçer?

Gebeliğin 6 haftasında kasık ağrısı oldukça şiddetlenmektedir. Bebeğin büyümesi ve gelişmesi ile birlikte baskı sonucunda anne adayı bu ağrıyı belirgin bir şekilde hissetmektedir. Hamileliğin 6.ayında kasık ağrısı hafiflemeye başlamakta ve bir süre anne adayı bu ağrıdan dolayı bir şikâyet yaşamaz.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Gebelikte kasık ağrısı bacağa vurur mu?

Gebelik döneminde, hormonlar ve fizyolojik değişimler sebebi ile annede kasık ağrısının yaşanması son derece normaldir. Genellikle ilk gebeliklerde çok daha şiddetli olan bu ağrı türü, anne adayının günlük yaşantısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Hamilelikte bele vuran kasık ağrısı, tedavi edilmemesi durumunda zamanla bacaklarda da bir ağrıya sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda anne adayının tedavi edilmesi ve hareketlerinin daha yavaş olması önerilmektedir. Ayrıca bacağa vuran bu tip ağrılarda, anne adayının dinlenmesi de oldukça etkilidir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu kasık ağrısı yapar mı?

Gebelikte yaygın bir şekilde görülen idrar yolu enfeksiyonu, anne adayının mesanesinin genişlemesi ve idrarını yaparken yaşadığı zorlanma sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle de hamileliğin ilk dönemlerinde, gebelikte idrar yaparken kasık ağrısı yaşanabilmektedir. Bunun nedeni ise, annenin kendini kasması veya idrar yollarında bir enfeksiyon olması olabilmektedir.  

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş