Gebelikte Gaz Sancısı

Hamilelik sırasında vücutta yaşanan hormonal değişiklikler kapsamında artış gösteren progesteron, daha fazla gaz sorunu yaşanmasına neden olmaktadır. Beslenme düzeni, diyet, egzersiz, ilaç tedavisi gibi tedavi seçenekleri vardır.

Gebelikte Gaz Sancısı Nedir?

Hamilelik sırasında vücutta yaşanan hormonal değişiklikler kapsamında artış gösteren progesteron, daha fazla gaz sorunu yaşanmasına neden olmaktadır. Vücutta sıkışan gaz, dışarı atılamadığında ağrılı gaz sancılarına neden olmaktadır.

Progesteron, genel olarak bağırsak kaslarında gevşemeye neden olmaktadır. Yiyecekler kolon kısmında daha uzun zaman geçirir ve bu durum gaz sancılarına neden olur. Gebelikte gaz sancısının başlama süresi net olarak bilinmemektedir.

Hamileliğin ilk aylarında çok fazla semptom göstermeyen gaz sıkışmaları, gebelik ilerledikçe sürekli genişleyen uterus nedeniyle, organlar üzerinde fazladan baskıya neden olur. Bu kapsamda sindirim yavaşlar, gaz birikimi ortaya çıkar ve yer yer sancılar hissedilebilmektedir. Hamileliğin son ayında gaz sancısı belirtileri, ciddi ağrı hissi veren bir hale dönüşebilir.

Gebelikte Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte gaz sıkışması sonucunda ortaya pek çok farklı belirti çıkabilmektedir. Çoğu zaman görülen belirtilerin, gaz sıkışması nedeniyle oluştuğu dahi anlaşılamamaktadır.

Hamilelikte gaz sancısı belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Ağızdan gaz çıkarma (Geğirme),
  • Rektumdan gaz çıkarma (Yellenme),
  • Karın bölgesinde ağrı ve kramp,
  • Karın bölgesinde şişkinlik ve basınç hissi,
  • Karnın normal hacminden daha büyük olması,
  • Mide ekşimesi.

Gebelikte Gaz Sancısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte gaz sancısı oluşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bebek gelişimine bağlı olarak iç organlar üzerinde oluşan baskı, sindirimin yavaşlaması, biriken gazın dışarı atılamaması gibi başlıca durumlar, gaz sancısına neden olabilmektedir.

Hamilelikte gaz sancısı nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Çok az hareket etme veya hareketsiz yaşam,
  • İstemsiz hava yutulması,
  • Ayak ve karın bölgesinde üşütme,
  • Fazla lifli gıda tüketimi,
  • Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin tüketimi,
  • Vücudun besinlere karşı hassasiyeti,
  • Uzun süre gaz çıkaramamak,
  • Sindirim sisteminin yavaşlaması,
  • Progesteron artışı,
  • Hamilelikte değişen hormon düzeni,
  • Süt ve süt ürünlerinin gerekenden fazla tüketilmesi,
  • Hızlı yemek yeme ve lokmaların çiğnenmeden yutulması.

Gebelikte Gaz Sancısı Teşhisi

Hamilelikte gaz sancısı teşhisi gerekli fiziksel muayene ya da tetkikler sonucunda konulabilmektedir. Hekimin yoğun gaz sancısına neyin sebebiyet verdiğini anlaması için çeşitli kontroller yapması gerekmektedir.

Hamilelikte gaz sancısı teşhisi şu şekilde konulmaktadır:

  • Tıbbi geçmiş: Uzman doktor ilk olarak, hastanın tıbbi geçmişini öğrenerek işlemlere başlamaktadır. Bu kapsamda, hastada farklı bir hastalık olup olmadığı, günlük beslenme ve egzersiz alışkanlıkları hekim ile paylaşılmaktadır. Bu test sırasında, rutin hayat içerisinde gaz sancısına neden olacak bir durum teşhis edilmeye çalışılmaktadır.
  • Fiziksel MuayeneHastanın tıbbi geçmişinde herhangi olumsuz bir durum ile karşılaşılmaması halinde hekim, fiziksel muayene uygulayabilmektedir. Hamilelik sırasında gaz sancısı oluşturabilecek anormallik ya da hassasiyet bölgeleri kontrol edilebilmektedir. Gereken durumlarda, stetoskop ile hastanın karnı dinlenerek, teşhis konulmaya çalışılmaktadır.
  • Kilo kontrolüGebelik sırasında gaz sancısı genel olarak sindirim sisteminin yavaş çalışmasından kaynaklanmaktadır. Fakat bazı durumlarda ani kilo alımı ya da verimi, bağırsak rahatsızlıklarına işaret edebilmektedir. Hamilelikte gaz sancısının nedenlerinden bağırsak sorunları, doktor tarafından uygulanan detaylı testleri sonrasında teşhis edilebilmektedir.
  • Tam kan testiHamilelikte gaz sancısı, çok nadir bir şekilde karşılaşılsa da iltihap ya da enfeksiyon nedeniyle de oluşabilmektedir. Böyle bir durumun, hekim tarafından gözlenmesi halinde, tam kan testi istenebilmektedir. Bu kapsamda, kan değerleri kontrol edilerek, iltihap ya da enfeksiyonun yol açabileceği bir tahribatın izleri aranarak, teşhis konulabilmektedir. 

Hamilelerde Gaz Sancısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik esnasında oluşan gaz sancısı, genel olarak kendiliğinden geçmektedir. Hamilelik sürecinde, iç organlar üzerinde oluşan baskı ve sindirim sisteminin daha yavaş çalışması, vücutta gaz birikimine neden olabilmektedir. Bu kapsamda da şiddetli gaz sancıları ortaya çıkabilmektedir.

Bunların dışında, hastada ciddi bir rahatsızlık sonucu da gaz sancısı görülebilmektedir. Uzun süren gaz sancıları, dışkıda kanama, karın bölgesinde kramp ve benzeri durumların görülmesi halinde, zaman kaybedilmeden doktor muayenesi yapılmalıdır. Muayene sonucunda konulacak teşhise göre, uygun tedavi yöntemi belirlenip, tedavi işleminin başlatılması gereklidir.

Hamilelikte gaz sancısı tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Hastanın tıbbi öyküsü alınırHamilelikte kabızlık ve gaz sancısı yaşayanlar, durumlar ilgili tüm bilgiyi uzman doktora aktarmak durumundadır. Günlük yiyecek tüketiminde tercih edilen gıdalar, fiziksel aktivite durumları, hekim ile paylaşılmalı ve hastanın detaylı tıbbi öyküsü alınmalıdır. Alınan bilgiler kapsamında uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.
  • Beslenme tercihlerinin değiştirilmesiHamilelik sürecinde, gün içinde ağır besinlerin veya lif oranı yüksek besinlerin tüketimi sonucunda gaz sancısı görülebilmektedir. Beslenmede tercih edilen gıdaların değiştirilip, hafif gıdaların tercih edilmesi hastaya önerilmektedir. Bu kısımda ağır öğünler yerine sık sık ve az besin tüketimi yapılması doktor tarafından tavsiye edilmektedir.
  • Günlük egzersiz önerisiGebelik sırasında bireyin hareketsiz kalması da gaz sancılarının oluşmasına neden olmaktadır. Günlük hayat esnasında, kendi fiziksel durumuna ve bebeğe zarar verecek hareketlerden kaçınarak, basit egzersizlerin yapılması, gaz sancısında tedavi edici özellik taşımaktadır.
  • İlaç tedavisiHamilelikte gaz sancısı durumunda, ilaç tedavisi yöntemi çok sık tercih edilmemektedir. Fakat vücutta oluşan iltihap ya da enfeksiyon kaynaklı gaz sıkışması rahatsızlığı yaşanıyorsa, bebek ve anne sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek ilaçların kullanımı, doktor tarafından önerilebilmektedir. Bu kapsamda, doktor önerisi ve reçetesi olmadan kesinlikle hiçbir ilacın kullanılmaması gereklidir. 

Hamilelikte Gaz Sancısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte gaz sancısı tedavisi oldukça önemli bir durumdur. Tedavi yapılmaz ve uygun besin tüketimi sağlanmaz ise gaz sancılarının şiddetinde artış gözlenebilir. Karın bölgesinde ciddi kramplar geçirilebilir ve bunun sonucunda vücut kaslarında kalıcı zararlar yaşanabilir.

Gebelikte gaz sıkışması tedavisi sonucunda gazın dışarı atımı sağlanmaktadır. Bu işlem yapılmadığı takdirde gaz vücut içinde kalarak, sancının artması ve karın bölgesinde şişlik oluşması sorunlarını ortaya çıkaracaktır. Mide ekşimesi durumu artış göstererek, mide bulantısı ve kusma isteği uyandıracaktır.

Hamilelikte uzun süren gaz sancıları ve karın bölgesinde oluşan kramplar sonucunda doktor muayenesi ile tedavi olunması gerekilir. Doktor önerisi olmadan, herhangi bir besin veya ilaç kullanımı hayati tehlike barındıran sonuçlara yol açabilmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bu kapsamda uygulanan, hamilelikte gaz sancısına bitkisel çözüm yöntemi, birçok kişi tarafından bilinmektedir. Gaz sancısına büyük oranda, gün içinde tüketilen gıdaların yol açtığı düşünülürse, tüketilen besinlerin değişmesi halinde, gaz sancısının geçeceği de düşünülmektedir.

Bu kapsamda, gebelikte gaz sancısına iyi gelebilecek bitkiler ve besinler şu şekilde listelenebilir:

ZencefilGaz sancısı belirtisi olan mide bulantısı ve hazımsızlık sorunlarına karşı iyi gelmektedir. Gaz sıkışması için en çok kullanılan gıdadır.

Papatya çayıVücutta ve zihinde rahatlama yaratır. Aynı zamanda yatıştırıcı özelliği sayesinde gaz kramplarının engellenmesine yardımcı olmaktadır. İltihap giderici etkisi ile gaz sancısına neden olabilecek iltihap tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Nane çayı: Midede oluşan gurultu ve hamilelikte meydana gelen gaz sancısından kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca nane içerisinde bulunan mentol, sindirim sisteminin daha rahat ve stabil çalışmasına olanak sağlamaktadır.

Kimyon tohumuBu kısımda kimyon tohumu kullanılmaktadır. Ağızda çiğnenen kimyon tohumu, vücutta birikmiş olan gazın, daha rahat dışarı çıkmasını sağlamaktadır.

Bal KabağıHamilelikte gaz sancısı yaşanması durumunda tüketilecek olan bal kabağı, gazın daha fazla vücut içerisinde birikmesine engel olabilmektedir. Aynı zamanda vücut sindirimi bölgesinde de rahatlık sağlamaktadır.

Ayrıca, gün içinde anneye bebeğe zarar vermeyecek şekilde, sağlık durumunun engel oluşturduğu herhangi bir durum bulunmuyorsa, egzersiz yapılması da tavsiye edilmektedir. Hamilelik sırasında yavaşlayan sindirim sistemini hızlandırmak, egzersiz yoluyla mümkün olmaktadır.

Hamilelikte yaşanan gaz sancısı titizlik ile takip edilmeli ve doktor kontrolü gerektirmektedir. Hekim tarafından önerilmeyen ve hekim bilgisi dahilinde olmayan hiçbir yöntem ve işlem tercih edilmemelidir.

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte gaz sancısı yaşanması halinde, yoğun lifli gıda ve süt tüketimi, sancının artmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda hareketsiz yaşam da gaz sancılarına neden olabilmektedir.

Aşırı beslenme, hamilelik sırasında yavaşlayan sindirim sisteminde daha çok ağırlık yaratacağından gaz birikimine ve sancıya neden olacaktır. Bu kapsamda, sık sık ve az porsiyon şeklinde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir.

Gebelik sırasında soğuk alanda çok zaman geçirilmesi halinde de şişkinlik ve gaz sancısı görülmesi muhtemeldir. Bu durumda içinde bulunulan mekanın sıcaklığı artırılarak, ideal yaşama alanına dönüştürülmelidir.

Gebelikte Gaz Sancısı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelik sırasında yaşanan gaz sancısı, genellikle belli bir süre sonra, gazın dışarıya atılması ile geçmektedir. Gaz sancısının geçmediği zamanlarda ise, doktorunuz tarafından önerilen diğer işlem uygulanabilir.

Yapılan tüm uygulamalara rağmen gaz sancısında azalma olmuyorsa, “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” tarafından muayene gerekebilir. Yapılacak muayenenin ardından ise ilaç ya da diğer tedavi yöntemleri hasta üstünde uygulanacaktır.

Hamilelikte gaz sancısı, şişkinlikten daha çok karın ağrısı ya da kramp şeklinde oluyorsa, dışkıda kan bulunuyorsa, şiddetli ishal görülüyor, bulantı ve kusma durumları ortaya çıkıyorsa, zaman kaybedilmeden uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Hızlı muayene ve tetkik sonucu teşhis konularak tedavi işlemine başlanmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Gaz Sancısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik nasıl giderilir?

Gaz Sancısı ve şişkinlik durumu, tüketilen gıda tercihlerinin değiştirilmesi durumunda ortadan kalkabilmektedir. Hamilelikte gaz sancısının, kramp ve kasılmalara evrilmesi, sürekli hale gelmesi durumunda uzman doktor muayenesi gereklidir. Bu bölgede oluşabilecek herhangi bir iltihap ya da enfeksiyon, gaz sancısı belirtilerini gösterebilir. Dikkatli ve titiz davranılması, bu dönemde oldukça gerekli olan işlemlerdir.

Dr. Deniz Gölgeli

Hamilelik belirtileri arasında gaz sancısı olur mu? Gaz sancısı hamilelik belirtisi mi?

Gaz sancıları, gebeliğin 3. veya 4. haftasında görülmeye başlamaktadır. 8. Haftaya gelindiğinde ise bu sancıların daha şiddetli geçtiği görülmektedir. Daha önce yaşanılmayan gaz sancılarının, yakın zamanda sıklıkla yaşanıyor olmasının pek çok nedeni olabileceği gibi, hamilelik de bu nedenlerden birisi olabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Gebelikte gaz sancısı kasık ağrısı yapar mı?

Hamilelikte ortaya çıkan gaz sancıları, kasık üzerinde baskı kuracağından, karın ve kasık bölgesinde ağrı yapabilmektedir. Gebelik nedeniyle iç organlara yapılan baskı artarken, birikmiş gazın vücut içinde kalması da kasık ve karın bölgesinde ağrı yapabilir. Sancı şiddetinin artması sonucunda bu bölgelerde kramp ve kasılmalar da görülebilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Hamilelikte gaz sancısı olur mu?

Gebelik sırasında yaşanan hormon değişimleri nedeniyle gaz sancısı oluşumu, beklenen bir rahatsızlıktır. Progesteron artışı nedeniyle, bağırsak üzerindeki baskı artar ve gaz sancısı görülebilir. Aynı zamanda hamilelik sırasında sindirim sisteminin yavaşlaması sonucunda da bireyde gaz sancısı olabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi?

Bebek bağırsakları, anne karnında tam olarak gelişimini tamamlayamaz. Doğum sonrasında da bağırsak gelişimi son halini alana kadar devam etmektedir. Bu nedenle hamilelik sırasında yaşanan gaz sancılarının, bebeğe doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur?

Hamilelikte gaz sancılarının başlama süresi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. 8 haftalık gebelikte gaz sancısı başlamalarının görülebileceği bir dönem olmaktadır. Hamilelik süresi artış gösterdikçe, iç organlardaki baskının artması ve sindirim sisteminin yavaş bir hale gelmesi sonucunda gaz sancıları görülebilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli