Gastroenteroloji Nedir?

Sindirim sistemi organları ve hastalıklarıyla dahili açıdan ilgilenen, tanılarını koyan, tetkiklerini yapan tıp dalıdır.

Gastroenteroloji nedir?

Gastroenteroloji, genel olarak sindirim sistemi organları ve hastalıklarıyla dahili açıdan ilgilenen, tanılarını koyan, tetkiklerini yapan tıp dalıdır. İlgilendikleri organlar, yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi ve pankreastır. Gastroenteroloji dahili tıp bilimleri içindedir, ameliyat yapmazlar.

Gastroenterelog doktorlar ise tıp fakültesini bitirdikten sonra Dahiliye bölümünde uzmanlık yapar. Ardından gastroenteroloji bölümünde yan dal uzmanlığı yaparlar. Oldukça uzun ve meşakkatli eğitimlerden geçerler.

Gastroenteroloji bölümü hangi hastalıklara bakar?

Sindirim sistemiyle ve karaciğerle ilgili tüm hastalıklar gastroenteroloji bölümünün alanına girer.

Bunların dışında tüm vücudu etkileyen sistemik hastalıkların sindirim sistemine etkileri varsa doktorunuz sizi gastroenteroloğa yönlendirebilir.

Gastroenteroloji bölümünün uyguladığı tedaviler nelerdir?

Gastroenteroloji bir dahili tıp bölümüdür. Cerrahi olmadığı için ameliyat yapmaz. İlaç tedavisi verir, eğer ameliyat olunması gereken bir durum varsa cerrahiye yönlendirir. Bunun dışında endoskopi, kolonoskopi, ERCP, MRCP gibi hem görüntüleme hem tedavi amaçlı kullanılan işlemleri yaparlar.,

Bunların dışında karaciğer hastalıklarında karından su alınması işlemi (parasentez) de gastroenterologların yaptığı işlemlerden biridir.

Çocuk gastroenteroloji nedir?

Pediatrik gastroenteroloji pediatri uzmanlığından sonra yan dal yapılarak uzmanı olunan bir tıp branşıdır. Bebeklerde ve çocuklarda da gastroenteroloji sindirim sistemi organları, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerine çalışır.

Doğumdan 18 yaşa kadar sindirim sisteminde problem olan çocuklar eğer ulaşım sağlayabiliyorlarsa pediatrik (çocuk) gastroenteroloji bölümüne gitmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?

Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Dr. Çisem Timur

Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?

Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Dr. Çisem Timur

Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?

Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.
Dr. Çisem Timur

Sindirim sistemi organları ve hastalıklarıyla dahili açıdan ilgilenen, tanılarını koyan, tetkiklerini yapan tıp dalıdır.

makaleyi incele

Hemoroid, anal bölgede bulunan damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan durumdur ve tedavisinde; hemoroid kremi, hemoroid ameliyatı, bitkisel yöntemler ve hemoroid ilacı gibi tedaviler uygulanabilir.

makaleyi incele

Karaciğer yağlanması, karaciğer metabolizmasında yağ birikimi olmasıdır. Tedavisi için; yağlanmaya sebep olan hastalığın tedavisi veya yaşam tarzının değiştirilmesi planlanabilir.

makaleyi incele

Reflü hastalığı, vücut sıvılarının gitmesi gereken yönün tersine gitmesi halinde meydana gelir. Tedavi edilebilen basit bir hastalıktır ve tedavisinde bazı ilaçlar ve diyet önerileri yer alır.

makaleyi incele

Genellikle hamilelikte görülen ve yemeklerden sonra ağızda acı bir tat bırakan Mide Yanması, bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Altta yatan sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır.

makaleyi incele