Fitoterapi Nedir?

Doğal tedavi yöntemi olarak bilinen fitoterapi, özellikle eski zamanlardan bu yana uygulanan bitkisel tedavilerin daha modern ve doktor tavsiyesiyle uygulanan tedavi yöntemidir.

Son zamanlarda Avrupa’yla birlikte ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan fitoterapi, doğal tedavi yöntemi olarak bilinir. Özellikle eski zamanlardan bu yana uygulanan bitkisel tedavilerin daha modern ve doktor tavsiyesiyle uygulanan tedavi yöntemidir. Bu yüzden halk arasında oldukça yaygın olan bitkisel tedavi yöntemlerinin tıptaki karşılığı olarak bilinmektedir.

Fitoterapi bitkisel ilaçlarla vücudun güç kazanmasını sağlamak, vücudun problemli noktasına uyaranlar göndererek vücudun kendi kendini iyileştirmesini sağlamaktır. Bu çerçevede hastanın yaşamış olduğu rahatsızlık üzerinde olumlu etki sağlanarak hastalığın tedavi edilmesi sağlanır. Bununla birlikte fitoterapi hastaya yapılacak olan tetkiklerden sonra uygulanmaktadır. Dolayısıyla hastanın rahatsızlığına uygun bitkisel yöntemler tespit edilir ve buna göre bir tedavi süreci başlatılır.

Fitoterapi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Fitoterapi günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu çerçevede birçok hastalık için uygulanabilen fitoterapinin daha güvenli ve doğru şekilde uygulanabilmesi için fitoterapi uzmanı kişiler tarafından uygulanması gerekir. Sağlık bakanlığınca belirlenen fitoterapi merkezlerinde uygulanan yöntem içi eğitim alınması şarttır. Ayrıca tedavi uygulamak için hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması ve uzmanlar tarafından onaylanması gerekir. Bu çerçevede fitoterapi şu hastalıklar için uygulanabilir:

  • Obezite
  • Migren ve şiddetli baş ağrıları
  • Kadın hastalıkları
  • Mide ve bağırsak problemleri
  • Kemoterapi sonrası
  • Tiroit bezi rahatsızlıkları
  • İdrar yolu rahatsızlıkları
  • Böbrek problemleri
  • Diyabet
  • Solunum rahatsızlıkları
  • Romatizmal rahatsızlıklar
  • Alerjik cilt rahatsızlıkları
  • Astım ve uyku problemleri

Fitoterapi Nasıl Uygulanır?

Fitoterapi uzmanların uygun gördüğü hastalarda fitoterapi merkezi olan noktalarda bitkisel yöntemlerle uygulanmaktadır. Her hastalık için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Bu çerçevede fitoterapi uygulaması için;

  • Önce hastanın rahatsızlığının belirlenmesi gerekir.
  • Belirlenen rahatsızlığın kronik olup olmaması da fitoterapi uygulanması açısından önemlidir.
  • Belirlenen rahatsızlığa uygun bitkisel özellikli fitoterapi ilaçları hastaya verilir.
  • Verilen ilaçlar doktorun uygun gördüğü süre boyunca kullanılır.
  • Bazı hastalıklar için bu süreç kısa sürebilir bazıları içinse oldukça uzun olabilir.
  • Bu yüzden uzun süreli ilaç tedavilerinde sabırla reçeteyi uygulamak gerekir.
  • Yine fitoterapi uzmanı tarafından verilen ilaçların istenen düzende kullanılması gerekir.
  • Bununla birlikte fitoterapi alan hastalar için tedavi süreci uzun olsa da hem doktor tarafından hem de hastanın kendisi tarafından takip edilmelidir.
  • Bu takip sonucunda fitoterapinin hasta üzerinde etkili olup olmadığı konusunda değerlendirme yapılır.
  • Bu çerçevede fitoterapi uygulamasında en çok bitkisel çaylar, kapsüller, tablet, ot ve kremler kullanılmaktadır.

Fitoterapi ile Zayıflama

Günümüzde birçok insan bitkisel yöntemleri en çok zayıflama amacıyla kullanmaktadır. Bu bağlamda bitkiler sadece belirli hastalıklar için etkili olmayıp, kilo problemi olan insanlar için oldukça etkili bir zayıflama sağlamaktadırlar. Bu sayede tüketilen bitkisel besinler insan vücudunda metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve böylece vücut için kilo yapan yağ ve karbonhidratların kolayca yakılmasını sağlar.

Bununla birlikte uygulanan fitoterapi kilo vermek isteyenler için de uygun tedavi yöntemlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Fitoterapi uygulaması çerçevesinde uygulanan bitkisel tedavi ve alınan bitkisel ilaçlar sayesinde fazla kilolardan kurtulmak mümkün. Kilo vermek isteyen kişiler için en uygun yöntemi fitoterapi uzmanı tarafından planlanmaktadır.

Fitoterapi Kanser

Günümüzün en önemli hastalıklarından olan kanserin tedavisi henüz bulunmamaktadır. Ancak kanser tedavisinde bitkisel yöntemler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bu yüzden fitoterapi uygulaması kansere karşı mücadelelerde önem taşımaktadır. Hem tıbbi yöntemler hem de bitkisel yöntemlerle kanserin etkisinin azaltılması ve kanserli hücrelerin vücuttan temizlenmesi sağlanabiliyor. Ancak burada da kanserin hangi evrede olduğu önemlidir.

Kanser tedavisinde uzmanlar geleneksel olarak hastaya verilen ilaçlarla birlikte bitkisel ilaçlar da tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte özellikle bitkisel yöntemlere insanların daha meyilli olması kanserin tedavisinde fitoterapi uygulamasının daha fazla önerilmesini sağlamaktadır. Ancak bitkisel tedavinin de kanser üzerinde ne kadar etkili olduğu hala tartışılmaktadır.

Fitoterapi Eğitimi

Fitoterapi uygulaması için önemli bir eğitim almak gerekir. Her doktor fitoterapi uzmanı değildir. Farmakoloji dalının bir alt dalı olan fitoterapi bitkisel yöntemlerin tıpta uygulanması yöntemidir. Bu yüzden fitoterapi eğitimi alan uzmanlar tarafından fitoterapi uygulanmaktadır. Fitoterapi eğitimi ise Sağlık Bakanlığının onay verdiği üniversitelerde ve eğitim kurumlarında verilmektedir.

Fitoterapi uzmanı olmak için eczacılar, doktorlar, diyetisyenler başvurabilmektedir. Verilen dersleri takip etmek, konferanslara ve eğitimlere katılmak, tıp dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmek fitoterapi uzmanı olmak için önem taşımaktadır.

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Fitoterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Fitoterapi eğitimini kimler alabilir?

Fitoterapi uygulamak için fitoterapi uzmanı olmak gerekir. Fitoterapi uzmanı ise belirli eğitimlerden geçen kişilere denmektedir. Dolayısıyla her doktor ve sağlıkçı fitoterapi uygulayamaz. Fitoterapi uzmanlığı için fitoterapi eğitimine, eczacılar, doktorlar, diyetisyenler katılabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Fitoterapi tedavisi ne kadar sürer?

Fitoterapi uygulamasının süresi kişiye ve hastalığa göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca fitoterapi uygulanan hastanın doktor reçetelerine ve tavsiyelerine uyması da sürenin belirlenmesinde rol oynamaktadır. Soğuk algınlığı gibi hastalıklar için tedavi oldukça kısa sürerken daha zor hastalıklar için haftalar hatta aylar sürebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Fitoterapi çocuklara uygulanır mı?

Fitoterapinin uygulanması için herhangi bir yaş kriteri bulunmamaktadır. Bu yüzden çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için uzmanlar uygun gördüğü zaman fitoterapi uygulanabilir. Hastanın fitoterapi için uygunluğuna uzman doktor tarafından karar verilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Fitoterapinin yan etkisi var mı?

Fitoterapi amaçlı kullanılan bitkisel ilaçlar bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Özellikle bu ilaçların uzun süre kullanımı bu konuda hastayı sıkıntıya sokabilir. Bu durumda uzmandan yardım almak ve onun önerilerine dikkat etmek bu reaksiyonları en aza indirmek için önem taşımaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Fitoterapi faydalı mıdır?

Fitoterapi birçok hastalık için uygulanmaktadır. Uygulanan yöntemin başarılı olması hastalığın durumuna ve hastanın uygulanan yöntemi sabırla bitirmesine bağlı olarak değişmektedir. Fitoterapi uzmanları tarafından her hastaya uygun yöntem belirlenerek uygulanmaktadır. Bu çerçevede faydalı olan bir uygulama olarak önerilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse