Dudak Ameliyatı

Dudak ameliyatı, hastalıkların yanı sıra estetik kaygılar nedeniyle de gerçekleştirilebilen operasyonlardır.

Dudak Ameliyatı Nedir?

Dudak ameliyatı, yarık ve tavşan dudak gibi sorunların yanı sıra estetik kaygılar nedeniyle de gerçekleştirilebilen operasyonlardır. Yarık dudak olarak adlandırılan ve doğum öncesinde oluşan bu rahatsızlık, dudakların tam anlamıyla birleşmediği zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durum, üst dudaklarda açıklık oluşmasına yol açar.

Yarık dudak ve tavşan dudak hastalıkları gibi sorunların dışında türlü estetik kaygılar ve sorunlar da dudak ameliyatı yapılarak ortadan kaldırılabilmektedir.  Dolayısıyla dudak ameliyatlarının bir bölümü de estetik dudak operasyonları kapsar. Kişilerde dudakların sarkması, büzülmesi, istenmeyen incelik ya da kalınlık durumu, dudak formunda istenen değişiklik ya da gülme şeklinde istenen değişiklik gibi farklı pek çok estetik dudak operasyonu, dudak ameliyatları grubunda yer alır. 

Dudak Ameliyatı Neden Yapılır?

Dudak ameliyatı yapılma nedenleri, kişilerde meydana gelen türlü dudak formu ve yapısı bozukluklarına bağlıdır. Bu noktada farklı farklı dudak ameliyatı gerektiren sorunlar/hastalıklar mevcuttur. Dudak ameliyatı yapılmasını gerektiren bu hastalık ve sorunlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yarık Dudak Hastalığı: Yarık dudak hastalığı, bebek henüz anne karnındayken meydana gelen doğumsal bir anomalidir. Tek bir sebebi olduğu söylenemez. Bu noktada bazen genetik faktörler, bazen akraba evliliği gibi durumlar bazen ise vitamin eksikliği ya da hamilelikteki alkol ve sigara gibi yanlış kullanımlar, bu hastalığa neden olarak gösterilir. Yarık dudak, bebek henüz anne karnında gelişim içerisindeyken dudaklarda tam bir birleşme olmaması yüzünden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumda bebek dünyaya geldikten sonraki süreçte doktor kararı ve takibi sonrası yarık dudak ameliyatı gerçekleştirilip bu sorun tıbbi müdahaleler yoluyla ortadan kaldırılabilmektedir. Yarık dudak ameliyatı, genellikle 3 ila 6 aylık süreçteki bebekler üzerinde gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında plastik cerrahlar, hastanın dudak kısmının iki tarafı üzerine de dikkatli bir şekilde dikiş atar. Genelde de dudak yarığı sorunu, çocukta burun bölgesini de olumsuz etkilemekteyse primer nazal (burnu koruma amaçlı) onarım ile aynı esnada gerçekleşir. 
  • Tavşan Dudak Hastalığı: Bebek, henüz anne karnında olduğu dönemde gelişen ve ortaya çıkan bir dudak sorunudur. Bu nedenle doğumsal bir anomali olarak açıklanır. Bebeğin yüz bölgesi üzerinde yeterli ve gerekli birleşmenin sağlanamadığı durumlarda tavşan dudak sorunu meydana gelir. Tavşan dudak sorunu ise dudak ameliyatı yapılma nedenlerinden bir tanesidir. Bebek dünyaya geldikten sonra yapılan cerrahi operasyon ile tavşan dudak problemi ortadan kaldırılabilir. 
  • Dudak Estetiği Sorunları: Kişilerde bazen dudaklar üzerinde estetik açıdan istenmeyen görüntüler, bozukluklar ve sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu durum, bazen erken bazen ise daha ileriki yaşlarda görülebilir. Dolayısıyla dudak estetiği için belli bir yaş aralığı söz konusu değildir. Hatta bazen yaş ilerlemesine bağlı estetik kayıplar da yaşanabilmektedir. Dudak estetiği ameliyatı yapılma nedenleri arasında ise dudak kalınlaştırma, dudak inceltme, dudak kaldırma, farklı bir dudak formu oluşturma gibi çekici ve güzel dudak yapısına sahip olunabilmesi amacı yatar. 

Dudak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dudak ameliyatı yapılışı, farklı dudak ameliyatlarına göre değişen prosedürlerde gerçekleşmektedir. Ameliyat öncesi süreçte hastanın dudak ameliyatı gerektiren nedenleri incelenir. Bu noktada hastaya yapılacak olan dudak ameliyatı, estetik kapsamlı ya da cerrahi gereklilik kapsamlı olabilir.

Dudak ameliyatı, yarık dudak ya da tavşan dudak rahatsızlığı için uygulanacaksa benzer şekilde şöyle bir tıbbi prosedür takip edilir:

  • Yarık, hastanın dudağının bir tarafında ya da iki tarafında birden olabilir. Cerrah bu görüntülere göre bir cerrahi planlama yaparak ameliyata yön verir.
  • Yarık dudağın ya da tavşan dudağın onarılması esnasında cerrah, bu dudak yarığının her iki yanında burun deliklerine kadar olacak şekilde bir kesi atar.
  • Sonrasında cerrah, dış taraftaki koyu pembe bölümü, iç kısma doğru çevirir.
  • Deri ve kas tabakalarını sırayla olacak şekilde kapatır ve yarık kısmını onarır.
  • Bu sayede dudağın hem yay benzeri şekli hem de dudağın kas fonksiyonu sağlanmış olur.
  • Hastanın burun delikleri üzerindeki bozukluk ise ilk operasyonda ya da daha sonraki operasyonda düzeltilir. Bu noktada simetri yakalanabilmesi adına birden fazla operasyon yapılması da gerekebilmektedir.

Eğer dudak ameliyatı, estetik dudak operasyonlarından biri olarak uygulanacaksa, bu noktada hastanın hangi estetik amaçla dudak ameliyatı olacağına göre ameliyat planlaması yapılır. Bu durumda kısaca şu tip dudak estetik operasyonları adımları takip edilebilir:

  • Dudak Enjeksiyonları Estetik Operasyonu: Dudağa hacim verme yöntemi olarak uygulanır. Enjeksiyonlar, kişinin kendi yağ dokusunun alınıp kullanılması şeklinde veya dolgu materyalleri kullanılarak gerçekleştirilen estetik operasyonlardır.
  • Dudak Operasyonları: Bu operasyonlarda iki temel teknik kullanılır. Birinci teknikte; ağız iç kısmından gerçekleşen kesiler ile dudakların etli olan bölümünü kütlesel şekilde dolgun hâle getirmek ve görünürlüğü netleştirmek amaçlanır. İkinci teknikte ise ince dudaklı olan insanlarda ve dudak ile burun arası mesafe uzun duran insanlarda kullanılan bir teknik olarak üst dudak kısmının etrafı, yukarı doğru taşınır. 
  • Gülme Şekli Değiştirilen Estetik İşlemler: İstenmeyen gülüş şekli olan insanlarda uygulanan operasyonlardır. Bu noktada Mona Lisa gülüşü olanlarda dudak kenar kısımları yanak kısmına doğru uzar ve samimi-sakin bir görünüm verilir. Bu gülüş, botoks yöntemi uygulanarak yapılabilir. Buna ek olarak kanin gülüşü denilen gülüş biçiminde diş eti çok gözüküyor olabilir. Diş eti fazla gözüken ve estetik durmayan kişilere, bu tip estetik uygulamalar uygulanabilir.  

Dudak Ameliyatı Yan Etkileri

Dudak ameliyatı yan etkileri, dudak ameliyatı sonrasında hastalarda görülebilecek olan komplikasyonları ifade eder. Bu noktada ameliyat sonrası rastlanabilen olumsuz etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle de estetik dudak ameliyatları arasında yer alan dolgu sonrası hastanın dudaklarında morarma, dudak düşmesi, topaklanma ve şişme gibi yan etkiler görülebilmektedir. 
  • Ayrıca dudaklarda şekillendirme, hacim kazandırma ve ağız etrafındaki çizgi ile kırışıklık giderme gibi estetik dudak ameliyatları sonrasında kullanılmış olan dermal dolgulara bağlı olarak hafif kızarıklık şikayeti de görülebilir. Ancak bu gibi yan etkiler, işlem sonrasında yalnızca birkaç gün kadar sürmekte ve ortadan kalkmaktadır. 
  • Yarık dudak sorunu ameliyat ile onarılıp düzeltildikten sonra çocuklarda gelişebilecek iltihap, enfeksiyon gibi sorunlar için ilave tedaviler yapılmaya gerek duyulabilir.
  • Yarık dudak ameliyatı sonrasında hastalarda işitme kaybı ve kulak iltihaplanmaları gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Sıvılar, hastanın orta kulak kısmında birikebilir ve neticede de enfeksiyonun yinelemesine sebep olabilir. Bu durumda kulak burun boğaz doktoru, bu birikmiş sıvıyı azaltabilmek için kulak bölgesine tüp yerleştirir. 
  • Yarık dudak ameliyatı sonrası hastalarda beslenme konusunda da ilk etapta zorlanmalar yaşanabilir. Bu konuda da profesyonel bir yardım alınması mümkündür. Ancak tabii ki ameliyat öncesinde bu sorunu yaşayan çocuklar çok daha fazla güçlük çekmekte ve özel beslenme cihazlarına ihtiyaç duymaktadır. 

Dudak Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Dudak ameliyatı öncesi ve sonrası süreçler ile ilgili olarak hasta ve hasta yakınlarına gerekli bilgilendirme yapılır. Bu noktada yarık dudak ameliyatını gerçekleştirecek olan cerrah, hem öncesi hem de sonrası süreçle ilgili olarak anne ve babanın bebekleri ile ilgili nasıl davranması gerektiğini anlatır. Buna göre dudak ameliyatı öncesi ve sonrası süreçler ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Dudak ameliyatı öncesi:

  • Dudak ameliyatı öncesi uzman doktor tarafından hastanın genel sağlık durumu ile ilgili değerlendirme yapılır. Tedavi ve ameliyat süreci ile ilgili planlama yapılır. 
  • Dudak ameliyatı öncesi hastaya, ameliyat süreci ve sonrası ile ilgili bilgilendirilir. Pansuman, dikişler, beslenme, hareket kısıtlaması gibi konularda dikkat etmeleri gerekenlerle ilgili yeterli bilgi aktarımı sağlanır. 
  • Ayrıca yarık dudak operasyonu öncesindeki süreçte, şekillendirici ismi verilen bir apere kullanılabilir. Bu şekillendirici, dudak, burun ve çene yapıları üzerinde gerekli şekillendirmeyi sağlar. Söz konusu apere, ortodontistler tarafından yapılır. Hastanın durumuna bağlı olarak 2 ya da 5 ay kadar bir süre boyunca bu şekillendirici kullanımına başvurulur. Kullanılan şekillendiriciler, hem ameliyatın çok daha başarılı geçmesini hem de dokuların daha iyi şekilde kullanımını sağlamaktadır. Bu süre bitiminden sonra da ameliyat yapılabilir. 

Dudak ameliyatı sonrası:

  • Ameliyat sonrası hastada erken dönemde huzursuzluk görülebilir. Bu noktada cerrah, huzursuzluk sorunu için uygun olan ilaçlar tavsiye etmektedir. 
  • Ameliyat sonrası dikişlere müdahalede bulunulmamalı ve dikişler zorlanmamalıdır. 
  • Ameliyat bölgesi pansuman ile kapatılmışsa, yapılan bu pansuman, ameliyattan sonraki yaklaşık 1-2 gün kadar bir süre içerisinde açılmaktadır. Dikişler ise yaklaşık 7 gün içerisinde alınmaktadır. 
  • Ameliyat sonrası yara izinin ilk birkaç haftalık süreçte kızarması ve kabarması normal bir bulgudur. Bu durum, zaman içerisinde azalacak ve sonra da tamamıyla ortadan kalkacaktır. Ancak yine de pek çok kişide dudak ve burun gölgesi arasında olduğu için dikkat çekmemektedir. 
  • Dudak, çok hassas yapıya sahiptir. Bu nedenle hem kan dolaşımı fazladır hem de kolayca şişme yaşanabilir. Buna bağlı olarak da ameliyat sonrası süreçte dudaklarda şişme görülebilir. Bu çok normal bir belirtidir. Ortalama olarak 1 hafta kadar süre içerisinde bu sorun ortadan kalkar.
  • Dudaklar, yine çok hassas olduklarından dolayı ameliyat sonrası süreçte morarma şikâyetleri görülebilir. Bu sorun ise 7 ila 10 gün kadar bir süre içerisinde yok olur. 
  • Estetik dudak ameliyatı sonrası, özellikle dudak dolgu işlemi ardından meydana gelen sertlik biçimindeki topaklanma sorunu için hastalar gün içerisinde hafif bir biçimde dudaklarına masaj uygulayabilirler. Bu işlem, bu topaklanmanın dağılması amaçlıdır. Dağılmadığı durumlarda ise doktor tarafından hastanın dudak bölgesine masaj uygulanır. Bu işlem ve süreç ardından ise masaj uygulanmasına gerek olmaz. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Dudak Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yarık dudak ameliyatı ne zaman yapılır?

Yarık dudak ameliyatı ve aynı şekilde yarık damak ameliyatı için operasyon zamanlaması ile alakalı olarak çok kesin şekilde yapılan bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu noktada çocuktaki genel sağlık durumu, ameliyat öncesi uygulanması faydalı olabilecek tedaviler olması, yarık derecesi, kilo durumu ve bebeğin kan tablosu gibi çok sayıda parametre göz önüne alınarak operasyon zamanı için uygun bir karar verilir. Bütün bu durumlara dikkat edilerek yarık dudak ameliyatı açısından en ideal olanı, bebeğin ilk 3 aylık döneminde ve mümkün olduğu kadar erken şekilde operasyona alınmasıdır. Damak ameliyatlarında ise ortalama olarak 10 ila 18 aylık dönemde bebek konuşmaya başlamadan daha öncesinde, çocuk açısından en uygun olan zamanda yapılması söz konusudur.

Dr. Hande Erölmez

Dudak ameliyatı planlaması nasıl olur?

Dudak ameliyatı planlaması, estetik ve plastik cerrahlar tarafından gerçekleşir. Cerrahla yapılan ilk görüşmede doktor, mevcut sorunun durumuna bağlı olarak kullanacağı cerrahi yöntemler konusunda ayrıntılı şekilde hasta/hasta yakınlarına bilgi verir. Operasyonun yapılacak olduğu yer, olası komplikasyon ve riskler, kullanılacak olan anestezi türü gibi konularda aileye bilgilendirme yapılır. Ayrıca doktor, yine bu planlama sırasında annenin, bebeğini ne şekilde besleyebileceği konusundaki sorularını da yanıtlayacaktır.

Dr. Hande Erölmez

Yarık dudak sorunu genetik midir?

Yarık dudak sorunu, temelde doğumsal bir anomalidir. Bu doğumsal anomalinin ise bir tane nedeni yoktur. Bu sorunun oluşmasında genetik etmenler rol alabildiği gibi, gebelikte yaşanan viral enfeksiyon durumları, akraba evlilikleri, birtakım vitaminlere olan eksiklik, hamilelikte annenin alkol ve sigara tüketimi gibi daha birçok sebepten dolayı da bu anormallik meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla yarık dudak sorunun her hastada yalnızca genetik kaynaklı olduğu söylenemez.

Dr. Hande Erölmez

Tavşan dudak ameliyatı nedir?

Tavşan dudak ameliyatı, tavşan dudak hastalığı olan kişiler için yapılan bir çeşit dudak ameliyatıdır. Bu noktada yarık dudak hastalığı ile tavşan dudak hastalığı aynı anlamda kullanılan iki tıbbi ifadedir. Bu hastalık, bebek daha anne karnındayken gelişimi sırasında meydana gelir. Tavşan dudak hastalığı, anne karnındaki bebeğin yüz bölgesi üzerindeki yapıların tam birleşmemesi yüzünden gelişir. Bu tavşan dudak hastalığı için üretilen çözüm ise bebeğe cerrahi müdahale yapılmasıdır.

Dr. Hande Erölmez

Dudak ameliyatı fiyatları nedir?

Dudak ameliyatı fiyatları, işlemin boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hastanın sağlık durumu, sorunun boyutu veya yapılacak işlemlerin estetik kapsamı, uygulanacak yöntem, dudak ameliyatı öncesi ve sonrası uygulanan ek işlemler de dudak ameliyatı fiyatları üzerinde etkilidir. Doğru bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmelidir.

Estetik dudak ameliyatları için kullanılan anestezi süresi ve yöntemleri nedir?

Estetik dudak ameliyatları, dudak bölgesi, oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu için titizlik gerektiren bir operasyondur. Operasyonun süresi de kullanılan anestezi ve operasyon tekniklerine bağlı olarak değişir. Bu noktada gerçekleştirilecek olan ameliyat tekniğine bağlı olarak hastaya lokal anestezi ya da genel anestezi uygulanarak uyuşma sağlanır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektirmeyen ameliyatlar yapılır. Bu cerrahi müdahaleye gerek olmayan operasyonlar için ise hastalara lokal anestezi yöntemi bile uygulanmamaktadır.

Dr. Hande Erölmez