Diz Ağrısı

Diz ağrısı, her yaşta görülen, farklı nedenlerden dolayı oluşan, günlük hayatı zorlayan bir ağrı türüdür. Tedavisi, ağrıya sebep olan hastalığa göre tedavi yöntemi kullanılarak sağlanmaktadır.

Diz Ağrısı Nedir? 

Diz vücuttaki en büyük eklemlerden biridir. Yükün taşınması ve hareketliliğin sağlanmasında oldukça önemlidir. Günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz ayakta durma, yürüme, koşma, merdiven çıkma gibi aktivitelerin yapılmasında görev alır. 

Diz eklemi uyluk kemiği, tibia (kaval kemiği) ve diz kapağından meydana gelir. Diz kapağı dizin ön kısmında bulunur, diz eklemine gelen yüklerin daha rahat karşılanmasını sağlar, eklemi darbelere karşı korur. 

Diz eklem yüzleri kıkırdakla kaplanmıştır. Kıkırdak yapı sayesinde kemikler arasındaki sürtünme azalır, kayganlık atar ve diz eklemi hareketleri rahatça yapılır. 

Diz eklemi kıkırdağımsı yapıdaki menisküslerle desteklenmiştir. Menisküsler kemikler arasındaki uyumu arttırır, diz eklemine binen yükün dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar.

Diz eklemini koruyucu yapılardan birisi de bağlardır. Bu bağlar hareketler sırasında dizin sabitliğini korunur, hareketler kontrollü bir şekilde gerçekleşir. Kaslar ise dize dinamik bir yapı kazandırır, hareketlerin yapılmasını ve yük taşınmasını sağlar.

Diz ağrısı sıkça ve her yaştan insanda görülebilen bir problemdir. Çocuklarda diz ağrısı yaygın olarak büyüme ağrıları, ön diz ağrısı, travmalara bağlı oluşan ağrılar şeklinde görülür. 

Gençlerde diz ağrısının sık görülen sebepleri menisküs ve ön çapraz bağ yaralanmalarıdır. Bu yaralanmalar özellikle sporcularda görülür. Sporcularda patellar tendinit (diz önünde yer alan tendonun iltihabı) adı verilen hastalık sonucu diz ağrısı sıkça görülür. 

Ön diz ağrısı yaşayan bu sporcularda merdiven inip çıkma, squat hareketleri sırasında diz ağrısı artabilir. 

Yaşlılarda ise diz ağrısının en yaygın sebebi diz ekleminin kireçlenmesidir. Kireçlenme kıkırdak aşınmasına, eklem harabiyetine yol açabilir. 

Hareketler sırasında dizden ses gelmesi, dizde ödem, kilitlenme, tutukluk, diz hareketlerinin kısıtlanması gibi şikayetler ağrıya eşlik eder. Hastalar yürürken, oturup kalkarken, merdiven çıkarken ve merdiven inerken diz ağrısı hissedebilirler ve yaşam kaliteleri azalır.

Diz ağrısı pek çok durumdan kaynaklanıyor olabilir. Diz ağrısı bağlardaki yırtıklar ve tendon iltihabı, menisküs yırtığı, kırıklar gibi travmalara bağlı oluşan durumlarda görülebilir. 

Gut hastalığı, romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması) gibi hastalıklar dizde artrite (eklem iltihabı) neden olarak diz ağrısına yol açabilir. Diz ekleminin enfeksiyonu ile seyreden septik artrit diz ağrısına, dizde kızarıklık ve ödeme yol açan ve acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Diz ağrısı bazen dizdeki problemlerden kaynaklı olmayabilir. Bel, kalça, ayak bileği problemleri, duruş ve yürüyüş bozuklukları diz ağrısına neden olabilmektedir. 

Diz ağrılarının bir kısmı da geçici karakterdedir. Dizin zorlanması sonucu oluşur. Koşu sonrası diz ağrısı hisseden kişilerde buz ve istirahatle ağrıda rahatlama görülebilir. 

Diz ağrılarını önlemek için diz eklemini korumak, spor öncesinde ısınma ve germe egzersizleri yapmak, ayak sağlığını koruyan bir ayakkabı tercih etmek önemlidir.

Diz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diz ağrısının çok çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Diz ağrısı yaralanmadan, mekanik problemlerden veya artrit gibi eklem yapısını bozan durumlardan kaynaklanabilir. 

Diz ağrısı ani başlangıçlı veya bir süredir devam ediyor olabilir; hafif veya şiddetli diz ağrısı olarak seyredebilir. Bazı koşullarda ağrılar artabilir. Örneğin dizde kireçlenme problemi yaşayan birçok hasta soğukta diz ağrısının artmasından şikayetçidir. 

Hatta bazı hastalar nemli ve soğuk havada diz ağrısı arttığı için yağmur yağacağını tahmin ettiğini bildirirler.

Ağrı altta yatan nedene ve kişiye özgü olduğu için hastalar diz ağrılarını yanıcı, batıcı, zonklayıcı, sızlayıcı gibi birçok şekilde tarifleyebilir. 

Sağ diz ağrısı veya sol diz ağrısı şeklinde tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı olarak da görülebilir. Diz ağrısı aktiviteler sırasında veya sonrasında artabilir. 

Hastalar oturup- kalkınca, yürüyünce, çömelince diz ağrısı hissedebilir.

Bazı diz ağrıları eklemin fazla kullanımı, zorlanması sonucu ile oluşmuş geçici ağrılar olabilir, spor sonrası diz ağrısı oluşmuş olabilir. Dinlenme, spora ara verme, çalışırken diz eklemini koruma gibi basit önlemlerle ağrı geçebilir. 

Bazı diz ağrıları da altta yatan mekanik bir problemin veya hastalığın bir bulgusudur ve diz ağrısına bazı şikayetler eşlik edebilir.

Diz ağrısına eşlik eden bazı şikayetler: 

  • Eklemde sertlik,
  • Ödem,
  • Dizde kızarıklık,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Eklem hareketleri sırasında dizden ses gelmesi,
  • Dizde hassasiyet,
  • Dizde boşalma hissi, 
  • Yürüme ve merdiven inip çıkma gibi aktivitelerde güçlük, 
  • Eklemde kilitlenme hissi olarak sıralanabilir.

Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diz ağrısı travmalar sonucu oluşan yaralanmalardan, mekanik problemlerden veya artrit gibi eklemin yapısını bozan durumlardan kaynaklanabilir. 

Diz ağrısının en yaygın sebepleri ön çapraz bağ yaralanması, menisküs yırtığı, dizde bursit (dizdeki yastıkçıkların iltihabı), artrit (eklem iltihabı), tendon iltihabı gibi durumlardır. 

Diz ağrısı nedenleri kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Dizdeki bağlarda yaralanmalar
  • Artrit (eklem iltihabı)
  • Dizde bursit (dizdeki yastıkçıkların iltihabı)
  • Menisküs yırtığı
  • Patellar tendinit (dizdeki patellar tendonun iltihabı)
  • Dizdeki enfeksiyon artriti (septik artrit)
  • Diz eklemini oluşturan kemiklerdeki kırıklar
  • Kireçlenme
  • İltihaplı eklem romatizması (romatoid artrit)
  • Gut hastalığı
  • Şeker hastalığı
  • Dize alınan travmalar
  • Tekrarlı yaralanmalar
  • Diz kapağı kayması
  • Kıkırdak yaralanması, aşınması
  • Eklem faresi
  • Yoğun spor
  • Dizi zorlayıcı aktiviteler, ters hareketler
  • Spor yaralanmaları

Diz Ağrısı Teşhisi

Diz ağrısı pek çok durumdan kaynaklanabilir, bazı hastalıkların bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. 

Diz ağrısına neden olan durumun/ hastalığın teşhisinde hastalık hikayesinin sorgulanması, fiziksel muayene, görüntüleme yöntemleri, kan tahlili gibi çeşitli yöntemler kullanılır. 

Hastalık hikayesi dizdeki ağrının nedenini saptamada önemli olabilir. Hasta ağrıya eşlik eden şikayetlerini anlatmalı, geçirdiği ameliyatlar, kazalar, yaralanmalar, sahip olduğu hastalıklar ve ailesel hastalık geçmişi ile ilgili doktora bilgi vermelidir. 

Ayrıca diz ağrısının ne zaman başladığı, yeri, şiddeti, hangi durumlarda arttığı ya da azaldığı hakkında doktoru bilgilendirmelidir. 

Fiziksel muayenede doktor kas gücü muayenesi yapar, eklem hareket açıklıklarını değerlendirir, diz ve çevresini elle muayene eder, dizdeki ödem ve ısı artışı gibi durumları inceler. 

Diz ağrısı bel, kalça, ayaktaki problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Doktor diz ağrısının teşhisinde gerekli görürse diz ve çevresinin muayenesinin yanında başka eklemleri ve kasları da değerlendirilebilir.

Artrosentez diz ağrısına sebep olan hastalığın teşhisinde kullanılan yöntemlerdendir. Artrosentez eklem içine girilerek iğne ile eklem sıvısı (sinovyal sıvı) alınması işlemidir. 

Septik artrit gibi durumların teşhisi için artrosentez uygulanabilir. Septik artrit dizde ağrı, şişlik, ısı artışı, kızarıklıkla seyreden eklem enfeksiyonudur. Acilen tedavi edilmesi gereklidir. 

Görüntüleme Yöntemleri

  • Direkt Grafi /Röntgen ile Görüntüleme: Direkt grafi (röntgen filmi ) x ışınlarının kullanılmasıyla görüntü elde eden bir yöntemdir. Diz eklemindeki kireçlenmeler, kırıklar, şekil bozukluklarının görüntülenmesinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. 
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Diz eklemindeki bağların, tendonların, eklem kıkırdağının yapısı, dizdeki yumuşak dokuların görüntülenmesinde etkilidir.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile Görüntüleme: Dizdeki yumuşak dokunun, yağ dokusunun ve diz çevresi kasların görüntülenmesine imkan verir. 
  • Ultrasonografi ile Görüntüleme: Eklem aralığının, eklem içindeki yangısal durumların, eklem sıvısının durumunun saptanması için kullanılır.

Diz Ağrısı Tedavisi

Diz ağrısının tedavisi altta yatan probleme, hastanın yaşına, mesleğine, tedavi sonrası hedeflerine göre belirlenir. Diz ağrısında ameliyat veya ameliyatsız tedavi seçenekleri uygulanır.

Diz ağrılarının bir kısmı altta yatan bir hastalığa bağlı değildir. Dizin çalışma veya spor sırasında zorlanması, tekrarlı travmalara maruz kalması sonucu oluşur. Birçok diz ağrısı dinlenme, bandajlama, dizlik kullanımı, ilaç tedavisi, buz uygulaması, fizik tedavi ve egzersiz gibi yöntemlerle geçebilmektedir. 

Diz ağrısından muzdarip kişiler diz eklemini zorlayacak hareketlerden kaçınmalı, çalışırken dinlenme araları vermeli ve ergonomik çalışma koşulları oluşturmalı, yorucu işlerden kaçınmalı, gerekirse spora veya çalışmaya ara vererek istirahat etmelidir.

Bandajlama diz ağrılarında sıkça kullanır. Bandaj uygulaması için elastik bandajlar, kullanılabilir. Elastik bandaj sayesinde eklem hareketleri azaltılarak dizin istirahat etmesi sağlanır. Aynı amaçla diz ağrısında dizlikler kullanılır. 

Yeni başlayan diz ağrılarında, ödemin eşlik ettiği ağrılarda bacağın yukarıda pozisyonlanması ve buz uygulaması hastanın ağrı ve ödem şikayetlerinin azalmasında etkili olabilir.

İlaç tedavisi: Diz ağrısı şikayetinde ilaç tedavisi sıkça uygulanır. İlaç tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici tabletler ve kremler, anti- inflamatuar (iltihap azaltıcı) ilaçlar tercih edilir. Eklem içine steroid ya da hyalüronik asit enjeksiyonu yapılabilir. 

Fizik tedavi: Diz ağrısında fizik tedavi en sık uygulanan tedavi çeşitlerindendir. Diz ağrısıyla başvuran hastanın fizik tedavi programı ağrı, ödem gibi problemleri azaltıcı; kas kuvveti, denge ve esnekliği arttırıcı niteliktedir. Diz ağrısına neden olan duruma bağlı olarak kişiye özel fizik tedavi programı planlanır. 

Diz ağrısı için kullanılan bazı fizik tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Egzersiz: Diz ağrısı için egzersizler dolaşımın artması, ağrının azalması ve dizin yaralanmalardan korunması için faydalıdır. Diz ağrısı egzersizleri:
    • Kas kuvvetini arttıran egzersizler
    • Esnekliği arttıran, kas kısalıklarını tedavi eden egzersizler
    • Eklem hareket açıklığını koruyan/ arttıran egzersizler
    • Denge egzersizleri

Bu egzersizler eklem hareketlerinin ağrısız ve rahat bir şekilde yapılmasını ve diz eklemine binen yükün dengeli bir biçimde karşılanmasını sağlar. Diz ekleminin beslenmesini olumlu etkiler. Sağlıklı ve güçlü bir dize sahip olmayı sağlar. Esnekliği ve dengeyi arttırarak kişiyi yaralanmalardan korur. 

  • Ödem tedavisi:  Ağrıyla beraber ödem mevcutsa bantlama, buz uygulaması, pozisyonlama ve egzersizlerle ödem kontrolü sağlanır.
  • Postür (duruş) egzersizleri: Hastanın postürünün değerlendirilmesi ve duruş bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
  • Yürüyüş bozukluklarının tedavisi/ yürüyüş eğitimi: Hastanın yürüyüşünün değerlendirilmesi ve yürüyüş bozukluklarına neden olan durumun tedavi edilmesiyle diz ağrıları azalabilir. Ayrıca ameliyatla tedavi olmuş hastalarda ameliyat sonrası yürüteç, koltuk değnekleri gibi yürüme yardımcılarıyla ve sonrasında yardımsız yürüme eğitimi verilir.
  • Manuel terapi teknikleri: Fizyoterapistler tarafından uygulanan manuel terapi yöntemleriyle dizin mobilizasyonu (hareketlendirilmesi) ve ağrının azaltılması sağlanabilir.
  • Soğuk veya sıcak uygulama: Hastanın sağlık durumuna ve toleransına göre sıcak veya soğuk uygulama hastanın ağrı şikayetinde rahatlama sağlayabilir. Soğuk uygulama için buz paketleri, soğutucu sprey ve soğuk jel paketlerden yararlanılır. Sıcak uygulama için sıcak paketler, nemli sıcak havlular ve sıcak banyodan yararlanılır.
  • Spora özgü egzersizler: Yaralanma sonucu spora ara vermiş sporcular için spora özgü egzersizlerle spora dönüşün sağlanır.
  • TENS (Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu): Ağrılı bölgeye yapıştırılan elektrotlar ve TENS cihazı ile uygulanır.
  • Kinezyolojik bantlama: Esnek kinezyo bantlarla yapılan bu bantlama kan dolaşımının artmasında, ağrı ve ödem kontrolünde etkili olabilir. Diz ağrılarında kinezyolojik bantlar esnek olması, hareketine izin vermesi, uygulama bölgesinin hava alması nedeniyle sıkça tercih edilir hale gelmiştir.
  • Tıbbi masaj: Fizyoterapistin uygulayacağı terapatik masaj ağrının azalması, dolaşımın düzenlenmesi, ödem kontrolü, kas spazmlarının tedavisinde yarar sağlayabilir.
  • Elektroterapi yöntemleri: Ağrının azaltılması, ödem kontrolü, kas kuvvetinin arttırılması, eklem hareket açıklıklarının korunması için elektroterapi yöntemleri uygulanabilir.

Cerrahi tedavi geçmeyen diz ağrılarında ve hareket kısıtlılığına neden olan durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. Hastanın diz ağrısı kırık, kıkırdak hasarı, bağlarda yırtık, menisküs yırtığı gibi durumlardan kaynaklanıyorsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Diz Ağrısı Tedavi Edilmezse

Diz yük taşıyan, yürüme, merdiven çıkma, oturma, kalkma gibi aktivitelerin yapılmasını sağlayan çok önemli bir eklemdir. Diz ağrısı çeken hastalar dizi hareket ettirirken veya istirahat halindeyken ağrı hissederler. 

Günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken zorlanırlar. Ağrı yüzünden aktivitelerden kaçma, hareketsiz kalma eğiliminde olabilirler. Diz ağrısı tedavi edilmezse ağrı kronik (uzun süre devam eden) hale gelebilir.

Kronik bir ağrı hastanın hayatının kısıtlanmasına ve içe dönmesine sebep olur. Özellikle yaşlı hastalar diz ağrısı yüzünden yürüme mesafesini azaltma eğilimi gösterirler, evin içine kapanırlar.

Diz ağrısı çeken hastalarda ağrılı yürüyüş şekli görülebilir. Yani bu hastalar dizdeki ağrı sebebiyle yürüyüş sırasında diz eklemine ağırlık vermekten kaçınır. Bu yürüyüş şekli diğer eklemlere binen yükü arttır, kas ve eklem problemlerine sebep olur.

Diz ağrısı kireçlenme, eklem romatizması gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Tedavi edilmezse ileride diz ekleminin ileri harabiyeti, eklemde şekil bozuklukları gibi problemlere yol açabilir. Eklem hareketleri kısıtlanabilir ve bağımsızlık azalır.

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz ağrısı çeken kişiler eklemi zorlayıcı hareketlerden kaçınma, dinlenme, bandaj uygulaması, soğuk veya sıcak uygulamalar ve sağlıklı beslenmeyle diz ağrısında rahatlama sağlayabilir. 

Güçlü ve esnek kaslar diz eklemine binen yükü karşılamada ve yaralanmaların önlenmesinde etkilidir. Bu yüzden kas kuvvetini arttıracak egzersizlerin yapılması gereklidir. 

Diz ağrısına iyi gelen bazı öneriler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Sıcak veya soğuk uygulamak
  • Bandaj uygulaması
  • Bantlama
  • Spor öncesinde ısınma
  • Spor yapılan zeminin şok absorban özellikte olması
  • Doğru ayakkabı tercih etmek
  • Kasların kuvvetli olması
  • Kasların esnek olması
  • Bacağı yüksekte pozisyonlama( özellikle ödem durumda etkilidir.)
  • Egzersiz
  • Dizi zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak
  • Dizi travmalardan korumak
  • Bol su içmek
  • Kilo kontrolü
  • Kas kuvvetini ve esnekliği arttıran egzersizler
  • Hibiskus çayı ve bamya tohumunun diz ağrısına faydası olduğuna dair görüşler mevcuttur.
  • Kireçlenmeden kaynaklanan diz ağrısına sirke, balık yağı gibi takviyelerin faydalı olabileceğine dair görüşler de vardır.

Bitkisel takviyeler yanlış kullanıldığında çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Bazı hastalıklara sahip kişiler, ilaç kullanan kişiler diz ağrısında kullanılacak takviyeler için doktora danışmalıdır.

Diz ağrısı yaşayan kişiler yapacakları egzersizler için bir fizyoterapiste danışmalıdır. Bilinçsizce yapılan egzersizin ve kişiye uygun olmayan sporların diz ağrısını arttırabileceği unutulmamalıdır.

Diz Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Sağlıksız bir duruş, kas- iskelet sistemindeki bazı problemler ile topuklu ayakkabı giymek, uzun süre oturmak, aşırı spor yapmak gibi alışkanlıklar diz ağrılarını arttırabilir.

Diz ağrısına iyi gelmeyen bazı durumlar kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Kötü duruş (sağlıksız postür)
  • Kas zayıflıkları
  • Kas kısalıkları
  • Sigara kullanımı
  • Fazla kilo
  • Sağlıksız beslenme ve az su içme
  • Aşırı hareketlilik/eklemi çok zorlama
  • Kişinin kendine uygun olmayan sporları yapması
  • D vitamini eksikliği
  • Alkol kullanımı
  • Topuklu ayakkabı giymek
  • Ayak sağlığına zararlı ayakkabılar kullanmak
  • Uzun süre hareketsiz kalmak/oturmak
  • Diz üzerinde durarak temizlik yapmak
  • Ayak - ayak bileği problemleri

Diz Ağrısı İlaçları

Diz ağrısı için ağrı kesicilere sıkça başvurulur. Basit analjezikler ve opioidler gibi ağrı kesmede kullanılan çeşitli ilaçlarla steroid olmayan antiinflamatuar (NSAID'ler) ilaçlar diz ağrısında yaygın olarak kullanılır. 

Dizdeki ağrı ve kas spazmlarında rahatlama sağlamak için kas gevşetici ilaçlar sıkça kullanılır. Kas gevşeticilerin kapsül, tablet formda olanları ağızdan alınır. Kas gevşetici ilaçlar doktorun önerdiği şekilde ve adette kullanılmalıdır. 

Diz ağrısı için jel- krem formdaki kas gevşeticiler ise ağrılı bölgeye masaj yaparak uygulanır. 

İltihabi durumlarda, şiddetli, geçmeyen ağrılarda steroid enjeksiyonu yapılabilir. Eklem içine hiyalüronik asit enjeksiyonu yapılabilir. Eklem içine yapılan bu enjeksiyonlar hastanın ağrısında azalma sağlayabilir.

Eklemde enfeksiyon varlığında antibiyotik tedavisi uygulanır.

Diz ağrıları romatizmal bir hastalıktan kaynaklanıyorsa romatizma tedavisinde kullanılan iltihap önleyici ilaçlar reçete edilir.

Hastada D vitamini eksikliği varsa doktor D vitamini reçete edebilir.

Diz ağrısı için kullanılacak tüm ilaçlar için mutlaka doktora danışılmalıdır. Sadece doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bilinçsizce kullanılan ilaçların faydadan çok zararı olabileceği unutmamalıdır.

Diz Ağrısı Ameliyatı

Geçmeyen diz ağrısı, hareketlerde kısıtlılık gibi durumlarda ve dizdeki hasarlı yapıların onarımı için cerrahi tedavi uygulanabilir. Diz ağrısı kireçlenme gibi hastalıklarda ağrı ve kısıtlılık yaşayan hastalarda eklemdeki aşınma fazlaysa ve kişinin yürüyüş mesafesi azaldıysa total veya kısmi diz protezi uygulanabilir. 

Diz Artroskopi Ameliyatı

Artroskopi ekleminin görüntülenmesinde ve cerrahi tedavisinde kullanılır. 

Çoğunlukla lokal anestezi altında yapılan diz artroskopisinde diz bölgesinde küçük kesiler açılarak eklem içine girilir, eklem içi kamerayla görüntülenir ve hasarlı yapılara ulaşılır. 

Hasarlı yapılar gözlenir, temizlenir, tedavi edilir. İşlem sonrasında dizdeki kesikler dikiş atılarak kapatılır. 

Eklem yüzeyinin görüntülenmesine olanak sağlaması, kapalı bir ameliyat şekli olması, küçük kesiklerle ameliyatın yapılabilmesi sebebiyle tercih edilir. Hastalar ameliyat sonrasında aynı gün evine gidebilir. 

Geçmeyen ağrı, kıkırdak hasarı ve kireçlenme gibi problemlerde artroskopi (kapalı ameliyat) uygulanabilir.

Diz Protezi Ameliyatı

Daha çok ileri yaşlı hastalar ve/veya şiddetli ağrısı ve hareket kısıtlılığı olan eklem harabiyeti bulunan hastalara uygulanır. 

Diz protezi ameliyatlarında total ya da parsiyel diz protezi uygulanır. Parsiyel (kısmi) diz protezinde eklem yüzeylerinin harabiyete uğrayan bir kısmı değiştirilir. 

Total diz protezinde ise bütün eklem yüzeyleri protezle yer değiştirilir. 

İleri derece harabiyetlerde ve yaşlı hastalarda tercih edilir. Diz protezi ameliyatları sonrası genellikle ertesi gün hastalar ayağa kaldırılabilir. 

Ameliyat sonrası süreçte bir süre yürüteç, koltuk değneği, baston gibi yürüme yardımcıların kullanılması gerekir.

Hamilelikte Diz Ağrısı

Hamilelik döneminde bağların gevşemesi, rahmin büyümesi, bel ve uyluktaki açılarda değişiklikler diz mekaniğini etkileyerek diz ağrılarına sebep olabilir. 

Hamilelikte daha çok ön diz ağrısı görülmektedir. Hamileler otururken, merdiven inerken ve merdiven çıkarken diz ağrısı hissedebilir. 

Hamilelikte görülen diz ağrıları için istirahat, buz uygulaması, bandajlama, bacağın pozisyonlanması, dizlik kullanımı gibi koruyucu tedaviler önerilmektedir. 

Çocuklarda Diz Ağrısı

Çocuklarda diz ağrısı travmaya bağlı veya bir travma olmaksızın görülebilir. Diz ağrısı düşme, spor sırasındaki yaralanmalar, büyüme ağrıları, romatizmal hastalık, kan hastalıkları, kemik tümörleri, enfeksiyon gibi çok çeşitli durumlardan kaynaklanabilir.

Büyüme ağrıları çocuklarda görülen diz ağrısının sık görülen sebeplerindendir. Büyüme ağrılarında bacak, diz ağrısı sıkça görülür. 

Bazı çocuklarda ayak bileği ve diz ağrıları görülür. 

Osgood schlatter hastalığı büyüme sırasında ergenlikte görülen diz ağrısının sebeplerindendir. Diz kapağının altında ağrı, hassasiyet, şişliğe yol açar. 

Sporla uğraşan çocuklarda daha sık görülür. Spor sırasında veya spor sonrası diz ağrısı hissedilir. 

İstirahatle ağrı azalır. Buz, bandaj uygulaması, dinlenme gibi koruyucu tedavilerle genellikle diz ağrısında azalma sağlanır.

Diz Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Diz problemleri için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon veya Ortopedi ve Travmatoloji bölümlerine başvurabilirsiniz.

Başlıca şikayetiniz diz ağrısı ise öncelikle fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşında uzmanlaşmış bir doktora başvurulması daha uygundur.

Diz ağrınız travmatik nedenlerle oluştuysa, diz probleminizin tedavisi için ameliyat gerekebilir. Örneğin bir trafik kazası sonrasında diz eklemini oluşturan kemiklerde bir kırık mevcutsa tedavisi ortopedi ve travmatoloji alanında uzmanlaşmış doktor tarafından yapılır. 

Diz ağrısıyla bir doktora başvurduğunuzda doktor ağrılarınızın iltihaplı eklem romatizmasından kaynaklandığını düşünüyorsa kan testleri isteyebilir, hastalığınızın takibi için Romatoloji bölümüne yönlendirebilir. Romatizmal bir hastalığınız varsa tedavi sürecinizi bir romatolog yürütür.

Düşme, sporlar sırasında ters hareketler, darbe alma gibi durumlar sonucu şiddetli, ani bir diz ağrısı hissediliyorsa, dizde ödem ve hareket kısıtlılığı geliştiyse bir doktora başvurmalısınız.

Bazı diz ağrıları geçici ağrılardır, dizin zorlanması sonucu oluşabilir ve bir süre dizi istirahat ettirdiğinde geçebilmektedir. 

Ağrınız devam eden bir ağrı haline geldiyse, istirahat, buz uygulaması gibi evde uyguladığınız yöntemlerle diz ağrınızda bir iyileşme gözlenmiyorsa ve günlük yaşam aktivitelerinizi olumsuz etkiliyorsa bir doktora başvurmalısınız.

Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın

Diz ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Diz Ağrısı İçin Ne Yapmalı?

Diz ağrılarının tedavisi için önce altta yatan sebep bulunmalı ve ona göre tedavi uygulanmaktadır. Yeni başlangıçlı ve şiddetli olmayan bir diz ağrısı yaşıyorsanız öncelikle gün içinde yaptığınız aktiviteleri gözden geçirmelisiniz, çalışma koşullarınızı fark etmelisiniz. 

Gün içerisinde uzun süre oturuyorsanız, aşırı spor yapıyorsanız, çalışırken farkında olmadan dizinizi zorluyorsanız diz ağrısı oluşabilir. Diz ağrınız için öncelikle dizinizi zorlayan aktiviteleri bırakmanız, bir süre istirahat etmeniz gereklidir. Yeni başlayan ağrılarda buz uygulamak, bacağı yukarıda pozisyonlamak, bandaj ve dizlik kullanmak faydalı olabilmektedir.

Uzm. Fzt. Sezen Omak

Koşu Bandı Diz Ağrısı Yapar Mı? 

Koşu bandı kullanırken önerilen süreyi geçmemek, doğru ekipman kullanarak spor yapmak, koşu bandı kullanımın kurallarına uymak önemlidir. 

Zemin türü esnek olmayan, yumuşatıcısı olmayan koşu bantlarını kullanmak, uzun süre boyunca koşmak, koşu bandını ayakkabısız kullanmak diz eklemine binen yükü arttırıp diz ağrısına neden olabilir. 

Uzm. Fzt. Sezen Omak