Diş Kaplama Nedir?

Diş kaplama, dişlerin çürümesi ve estetik görünümünü yitirmesi gibi durumlarda dişlerdeki çürükler temizlendikten sonra eski görünümüne gelebilmesi adına farklı malzemelerle dişlerin kaplanması işlemidir.

Diş kaplama, dişlerin çürümesi ve estetik görünümünü yitirmesi gibi durumlarda dişlerdeki çürükler temizlendikten sonra eski görünümüne gelebilmesi adına farklı malzemelerle dişlerin kaplanması işlemidir. Diş kaplama işlemi çürük diş, diş çekilmesi, kırılmış diş dolgusu, ağızdaki boşlukların tedavi edilmesi gibi durumlarda yapılabilir. Diş kaplama, en işlevsel koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yer almaktadır.

Dişlerinde büyük problemleri olan ya da aşırı renk bozukluğu bulunan hastalara diş kaplama uygulaması estetik amaçlı da yapılabilir. Diş kaplamaları hastanın bütçesi, diş sorunları durumlara bağlı olarak farklı malzemelerle uygulanabilir. Kaplama diş yaptıranlar hem estetik bir gülüşe sahip olabilir hem de dişlerini olumsuz dış etkilere karşı koruyabilir.

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Kaplama diş tedavisinde ilk olarak hastanın mevcut durumuna bakılır. Diş hekimi detaylı bir muayene yapar ve hastanın sorunlarını belirler. Diş kaplama prosedürüne başlamadan önce dişteki sorunlar ortadan kaldırılır.

Diş kaplama tedavisi genellikle 3-4 seansta tamamlanmaktadır. Seanslar arasında kaplamaların yerleşmesi adına birkaç gün boşluklar bırakılır. Diş kaplama tedavisi için hastanın estetik beklentilerine uygun malzemeler seçilebilir.   Hasta malzeme seçimi konusunda doktorlardan görüş alabilir. Kaplama diş ömrü malzemeye ve hastanın ağız bakım alışkanlıklarına göre değişmektedir.

Diş kaplama süreci şu şekildedir;

  • İlk olarak hastanın dişlerinde mevcut sorunların tedavisi gerçekleştirilir.
  • Hasta ve doktor birlikte diş kaplama çeşidine ve malzemesine karar verir.
  • Kaplama çeşidine göre hastanın dişlerinde törpüleme ve şekillendirme çalışmaları yapılır.
  • Daha sonra hastadan ağız içerisine koyulan kalıp veya 3 boyutlu bilgisayar teknolojileri yardımıyla alınır.
  • Hastanın diş ölçülerine göre 2-3 haftalık süre içinde kaplama diş hazırlanır.
  • Diş hekimi hastaya bekleme sürecinde geçici diş kaplama işlemini geçici bir yapıştırıcıyla uygular. Hasta bu dönemde geçici kaplama dişlerle vakit geçirir.
  • Diş hekimi, diş kaplamaları tamamlandıktan sonra hastayı prova için çağırır. Diş kaplamaları hastaya uygulanır. Prova sırasında sorunlar ve hastanın talepleri dikkate alınır.
  • Diş kaplamalarında son düzeltme ve düzenlemeler yapılır.
  • Son seansta ise diş kaplamaları kalıcı olarak yapıştırılır.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş kaplama çeşitleri kullanılan malzemeye göre isimlendirilmektedir. Hastanın fiziksel ve biyolojik özelliklerine göre farklı diş kaplama çeşidi seçilebilir. Kaplama diş tedavisinde seçim yapılırken hastanın bütçesi ve estetik beklentisi de dikkate alınır.

Diş kaplama çeşitleri şu şekildedir;

Zirkonyum Diş Kaplama 

Zirkonyum diş kaplama, diş yapımında beyaz renkli bir madde olan zirkonyumun kullanılmasıdır. Bu kaplamalar metal desteksiz olarak yapılır. Zirkonyum kaplamaların en önemli avantajı doğal ve estetik bir görünüm ortaya çıkarmasıdır. Zirkonyum diş kaplama estetik gülüş tasarımı tedavilerinde tercih edilir. Zirkonyum, ışığı doğal ışık gibi yansıtan bir maddedir. Ayrıca diş eti kenarlarında renk değişikliği ve diş eti çekilmesine yol açmaz. Zirkonyum kaplamalar kesik dişle de tam uyum sağlar.

Zirkonyum diş kaplama avantajlarından biri kolayca şekil alabilir ve beyaz renge kısa süre içinde çevrilebilir olmasıdır. Bu uygulamalar doğal dişlere çok yakındır ve içinde metal bulunmaz. Bakım durumu, bulunduğu konum, ısırma kuvveti gibi unsurlara göre 10 yıla kadar kullanılabilir. Ayrıca sıcak ve soğuk içeceklere karşı dirençli yapıda olduğu için hassas ve duyarlı değildir.

Zirkonyum diş kaplama zararları olmayan, diş yapısıyla uyumlu bir malzemedir. En önemli dezavantajları ise uzun diş boşluklarında uygun olmaması ve maliyetinin diğer diş kaplama uygulamalarından yüksek olmasıdır.

Lamine Diş Kaplama 

Lamine diş kaplama, hastanın dişlerinde kırılma ve deforme durumuna göre özel olarak tasarlanarak dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan estetik kaplama türüdür. Lamine kaplamada diş üzerinde çok az törpüleme işlemi yapılır. Dişler için en koruyucu protez uygulaması olarak nitelendirilebilir.

Yaprak diş kaplama olarak da bilinen lamine kaplamalar, sağlam ve güçlü yapıdadır. Hiçbir şekilde dişlerde renk değişimine uğramaz. Uygulama sırasında dişlerde törpüleme işlemi sınırlı olduğu için aşınma oranı düşüktür.  Lamineler çoklu ya da tek diş kaplama işlemine uygundur.

Kırılma direnci diğer malzemelere göre yüksektir. Germe ve çekme kuvvetlerine karşı dirençleri fazladır. Lamine diş kaplamalar hijyen ve ağız bakımına dikkat edildiğinde 10-15 yıl kadar kullanılabilir.

Metal Alt Yapılı Porselen Diş Kaplama 

Metal alt yapılı porselenler en çok tercih edilen restorasyon türüdür. Alt yapı materyali olarak birçok farklı metal alaşım kullanılır. Bu restorasyonların amacı metal alt yapı sayesinde seramik porselenin dayanıklılığını arttırarak arka grup dişlerde hem estetik hem de kuvvetli restorasyonun sağlanması amaçlanır. Ön dişlerde de sıklıkla kullanılır.

Metal alt yapıya sahip olmasından dolayı dikkat edilmezse diş etinde çekilmeler ve renklenmelere sebep olabilmektedir. Bu restorasyonların ömrü oldukça uzundur. 15-20 yıla kadar kullanılabilmektedir.

Seramik (Porselenn) Diş Kaplama 

Seramik diş kaplama, dişlerin madde kaybına uğraması veya desteksiz kalmasına bağlı olarak çürük, boşluk oluşumu, kırılma ve çatlama gibi diş hasarlarının giderilmesi adına uygulanan kaplama işlemidir. Tam seramik kaplamalarda alt yapı porselen veya tamamen blok olarak güçlendirilen porselenden oluşabilir. Bu diş kaplama türü estetik ve gelişmiş kaplama çeşitleri arasında yer alır.

Seramik diş kaplama genellikle ağız ön dişlerin estetik olarak tedavi edilmesinde tercih edilmektedir. Hastada doğal dişlere en yakın görünümü elde etmek mümkündür.

Metal alt yapıya sahip kaplamalarla karşılaştırıldığında dişlerde daha az aşınma olur. Seramik kaplama diş soğuk sıcak hassasiyeti görülmez ve metal destekli kuronlardan çok daha yüksek tutuculuk sağlar. Alt yapısında metal bulunmadığı için diş eti hizasında koyu renk çizgi görüntüsü oluşmaz. En sağlam diş kaplama çeşitleri arasında gösterilen seramik diş kaplama ömrü ağız bakımı düzenli yapılırsa 10-15 yıl kadar olacaktır.

Metal Diş Kaplama 

Metal diş kaplama, kaplama uygulaması sırasında metal köprü uygulanan kaplama türüdür. Diş kaplama uygulamalarında metal kullanılması dayanıklılığı artırır. Bu kaplamalar mat renge sahiptir.  Metal kaplamalar estetik kaygılara yol açabileceği için ön diş kaplamalarında tercih edilmez. 

Metal diş kaplama zararları değerlendirildiğinde bu kaplama türünde diş eti çekilmelerinin görüldüğü belirtilebilir. Metal kaplamalar diğer kaplama türlerine göre daha uygun maliyetli ve uzun ömürlüdür. Bu dişler 15-20 yıl kadar kullanılabilir.

Kompozit Diş Kaplama 

Kompozit diş kaplama, hastanın diş rengi ve şeklinin değiştirilmesi, dişin büyütülmesi ve diş kusurlarının tedavi edilmesi adına diş yüzeylerine kompozit malzeme ile yapılan kaplamalardır. Genellikle ön diş kusurlarını ortadan kaldırmak için uygulanan estetik ve kozmetik bir tedavidir. Aynı zamanda arka grup dişlerin kron içi restorasyonlarında da (inley-onley) tercih edilir.

Kompozit kaplamada genellikle ön dişlerde beyaz renkli kompozit reçineler tercih edilir. Bu kaplamalar diğer yaprak diş kaplamaları kadar uzun ömürlü değildir. Ancak kompozit kaplamalar ihtiyaç halinde tamir edilebilir. Kompozit doğal dişlerde olduğu gibi leke tutan bir malzemedir.

Kompozit diş kaplamaları diğer kaplamalardan daha kısa sürede yapılır ve maliyetleri daha düşüktür. Bu kaplamalar diş hekimi muayenelerinde cilalanabilir ve hafif çapraşıklıklarda hızlı çözümler sunabilir. Kompozit diş kaplama ömrü 3-6 yıl arasındadır. Diğer kaplama türlerine göre kullanım süresi kısadır.

Altın Diş Kaplama 

Altın diş kaplama, diş kaplama tedavisinde altın barındıran alaşımların kullanılmasıdır. Altın insanlık tarihinde ortalama 4 bin yıldır diş kaplaması için kullanılmaktadır. Hastanın tercihine göre kaplama tamamen altın olabileceği gibi platin ve paladyum gibi alaşımlar da kullanılabilir.

Altın kaplamalar sızdırmazlık açısından çok yüksek performans sağlar. Diş çürümelerine karşı en işlevsel diş kaplama seçeneklerinden biridir. Altın kaplamalar komşu dişlere zarar vermez. Ayrıca kırılma, çatlamalara karşı da çok dayanıklıdır.

Altın diş kaplama, insan vücuduyla uyumu yüksek bir kaplama türüdür. Altın kaplama kullanılan dişlerde yıpranma kolay kolay görülmez. Ayrıca diş çekimi de minimum düzeydedir. Doğal görünümden uzak olan altın kaplamalar çok uzun yıllar kullanılabilir.

Diş Kaplama Neden Yapılır?

Kaplama diş tedavileri genellikle hastada diş sorunlarını ortadan kaldırmak ve estetik bir gülüşe sahip olmak için uygulanır. Şu durumlarda diş kaplama yapılabilir;

  • Hastada çapraşık diş bozuklukları olması, yamuk diş kaplama 
  • Hastanın ağzında diş eksiklikleri bulunması
  • Diş dolgusuyla tamamlanması zor olacak genişlikte çürük dişler bulunması
  • Ağızda kırık dişlerin varlığı durumunda, kırık diş kaplama
  • Hastanın ağzında çürük ve hasarlı dişlerin olması
  • Diş beyazlatma işleminin yeterli olmadığı durumlarda dişlerin beyazlatılması
  • Diş eti çekilmesine bağlı dişlerin ayrık olması
  • Diş etinin olması gerekenden üstte ya da altta konumlanması
  • Düzensiz diş dizimine bağlı olarak kişide dudak kapama sorunları olması
  • Gülüş konusunda psikolojik sorunlar yaşama ve kişinin kendini rahatsız hissetmesi
  • Diş dizimi için belirgin kısa ve uzun şekilde düzensizlik olması
  • Dişlerinin estetik, beyaz ve temiz görünmesini isteyenler için diş dolgusu yaptırılabilir.

Kaplama Dişte Görülebilecek Sorunlar Nelerdir?

Kaplama diş tedavisi hastanın mevcut diş sorunlarını ortadan kaldırmak ve estetik bir gülüş ortaya çıkarmak için uygulanır.  Ancak kaplama dişlerde bazı problemler ortaya çıkabilir.

Görülebilecek kaplama diş sorunları genel olarak şöyledir;

  • Kaplama Dişlerde HassasiyetHastada kaplama diş tedavisi sonrası birkaç saat hassasiyet oluşabilir. Hastada anestezi etkisi sonrası ilk saatler hassasiyet olacaktır. Geçici kaplama ve daimi kaplama sonrası ilk dönemler hassasiyet sık görülen bir şikayettir. Kaplama uygulanan dişte törpüleme sırasında dikkat edilmezse ısı ve soğuğa karşı hassasiyet oluşturabilir. Hassasiyet ve rahatsızlık, alışma süreci sonrası ortadan kalkar.
  • Kaplamada Aşınma: Kaplama dişlerde zamanla aşınma olabilir. Kompozit ve porselen diş kaplamalarda aşınma tedavisi daha kolaydır. Kaplamanın ömrünü tamamlamasına ve kullanıma bağlı olarak aşınma görülebilir. Aşınma durumunda diş hekimi gerekli tedaviyi planlayacaktır.
  • Kaplamada Gevşeme: Kaplama dişler bazen hastanın dişine tam uyumlu olmayabilir. Ara bölgelerde yer alan yapıştırıcılarda kalınlık yüksekse gevşeme şikayetleri olabilir. Kaplamalar gevşediğinde aradan bakteri sızabilir ve dişler çürüyebilir. Hasta kaplamalarda gevşeme hissettiği an diş hekimine görünmelidir. 
  • Kaplama Düşmesi: Kaplamanın altında yer alan dişte çürüme olması ya da kaplamanın yerleştirilmesi sürecinde malzemenin gevşemesi kaplamanın düşmesine yol açabilir. Kaplama düştüğünde kaplamanın içi ve dişin üzeri  detaylıca temizlendikten sonra diş hekimi tarafından yapıştırılır.
  • Alerjik Şikayetler: Yeni teknolojik kaplamalar tamamen metalden yapılmadığı için alerji şikayetleri olmaktadır. Ancak alaşımlar içinde yer alan bazı metallere hastada nadir olarak alerjik reaksiyon görülebilir. Alerjik şikayetlerde diş hekimi gerekli tedaviyi planlar.
  • Diş Etinde Koyu Çizgi: Diş kaplamaları porselen ve metal karışımından oluşursa diş eti çizgisinde koyu çizgiler oluşabilir. Hasta bu durumdan şikayetçiyse diş hekimine başvurduğunda diş etindeki koyu çizgiler ortadan kaldırılabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Diş Kaplama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kaplama diş fiyatları ne kadar?

Kaplama diş fiyatları kullanılan kaplama malzemesine, hastanın kaplama yapılacak diş sayısına, tedavinin seans sayısına, kaplama öncesi hastanın diş sorunlarının tedavi durumuna göre değişecektir. Kaplama tedavileri kişiye özel planlanır. Bu yüzden diş kaplama fiyatları için öncelikle bir fiyat teklifi alınması gerekir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş nasıl çıkarılır?

Kaplama diş poliklinikte diş hekimi tarafından özel aletlerle çıkarılır. Evde kaplama dişi çıkarmaya çalışmak yanlış bir seçimdir. Kaplamanın çıkarılması için öncelikle diş hekimi detaylı bir muayene yapar. Daha sonra gerekli görülürse kaplama diş çıkarılır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Düşen kaplama diş nasıl yapıştırılır?

Kaplama dişler çok sert bir darbe alırsa ya da iyi yapıştırılmamış ise düşebilir. Bu durumda yapıştırma için diş hekimine başvurmak gerekir. Diş hekimleri öncelikle kaplama dişte sorun olup olmadığına bakar. Daha sonra tedavi sürecinde olduğu gibi diş kaplama yapıştırıcısı ile yapıştırma işlemi yapılır. Kaplama sıklıkla düşüyorsa ya da büyük hasar gördüyse tekrar kaplama tedavisi uygulanabilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş kaplama ne kadar sürer?

Kaplama diş tedavisi ortalama 15-20 günde tamamlanabilir. Hasta için kaplama diş tedavisi 3-4 seans sürecektir. Bu süreçte prova, kaplamaların yapımı, hastanın ölçü alımı gibi süreçler belirleyicidir. Bazı durumlarda hastada diş kaplama işlemi 2 seansta da tamamlanabilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş kaplama acıtır mı?

Diş kaplama işlemi hastaya acı veren bir tedavi değildir. Ayrıca süreç boyunca gerekli olması durumunda lokal anestezi uygulandığı için ağrı yaşanmaz. Kaplama diş takımı sonrasında küçük dişlere ya da diş etine baskı yaparsa ağrı oluşabilir. Kaplama diş öncesi sonrası hastada bir acı görülmez.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş kokusu nasıl gider?

Kaplama diş sebebiyle hastanın ağzında koku olabilir. Kaplama dişe bağlı bir koku oluştuğunda öncelikle kokunun kaynağı araştırılır. Kokunun kaynağına göre diş hekimi tarafından bir tedavi planlanabilir. Koku bir diş veya diş eti sorununa bağlı olabileceği gibi enfeksiyon kaynaklı da olabilir. Bu yüzden koku kaynağına göre kaplama diş kokusu giderilebilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş neden ağrır? Kaplama diş ağrısı ne kadar sürer?

Genellikle kaplamanın altında bulunan diş çürükse, diş eti çekilmeleri yaşanıyorsa, kaplama dişler tam yapıştırılmadıysa, diş hastaya uygun değilse, kaplamalar diş etine baskı yapıyorsa ağrı şikayetleri olabilir. Bu ağrı kaplama yapıldıktan sonra 5-10 gün içinde kendiliğinden geçecektir. Diş kaplama ağrısı artarak devam ettiyse ve geçmediyse diş hekimine görünmek doğru olacaktır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş çürür mü?

Kaplamanın altında yer alan diş kolay kolay çürümez. Kaplama dişin çürümemesi için işlemin çok kaliteli yapılması gerekir. Kaliteli malzemeler kullanıldığında ve doğru ölçü alınarak kaplamalar kusursuz yapıştırıldığında kaplamanın altındaki dişlerde çürüme şikayetleri olmaz. Ayrıca kaplama dişlerin çürümemesi için hastanın da kaplama bakımını titiz, doğru ve düzenli yapması gerekir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş ağrısına ne iyi gelir?

Kaplama diş ağrısında öncelikle sorunun nedeni anlaşılmalıdır. Ağrı kesiciler geçici bir çözüm olabilir. Kaplama dişler baskı sebebiyle ağrıyorsa diş hekimi gerekli önlemleri alabilir. Ayrıca kaplama diş ağrısının nedeni belirlenerek tedavi planı hazırlandığında ağrı geçecektir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş kaplama devlet karşılıyor mu?

Kaplama diş devlet hastaneleri bünyesinde de yapılmaktadır. Diş kaplama tedavilerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. Hastalar tedaviyi devlete bağlı ağız ve diş sağlığı merkezinde olsa da ücretin belirli bir kısmını kendileri karşılar.  

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş kaplama kaç yaşında yapılır?

Diş kaplama daimi dişler çıkmaya başladığı andan itibaren her yaşta uygulanabilecek bir tedavidir. 18 yaşından önce diş kaplama tedavisinin yaptırılması önerilmemektedir. Hastanın bu yaşa kadar gelişim dönemi içinde bulunması ve çenede büyümeye bağlı aralanmalar ortaya çıkacağı için bu yaşlardan sonra yapılması önerilmektedir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş kaplama sağlıklı mı?

Diş kaplama sağlıklı bir diş tedavisidir. Diş kaplama tedavisinde temel amaç ağızda kapanma bozukluğu, konuşma bozuklukları, çene problemleri, çiğneme sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Ayrıca kaplama diş ile ağız içinde çürükler ve diğer yapısal sorunlar ortadan kaldırılabilir. Bu tedavi ile çene düzgün hareket edebilir ve estetik bir gülüş tasarımı yapılabilir. Kaplama diş tedavileri birçok diş sorununu çözen sağlıklı ve güvenilir bir işlemdir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Adetliyken diş kaplama yapılır mı?

Diş kaplama tedavisinde kan alma ya da kanla ilgili bir tedavi yoktur. Bu yüzden regl dönemi kadınlarda diş kaplama tedavisine engel değildir. Kadınlar adet dönemi içinde diş kaplama tedavisini olabilirler.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş eti ağrır mı?

Kaplama diş eti ağrısı hastaların yaşayabileceği bir durumdur. Kaplama dişin altında yer alan diş etinde bazı sorunlar olması durumunda diş etinde ağrı şikayetleri olabilir. Kaplama diş etinde ağrı olduğundan bir diş hekimine başvurarak gerekli tedaviye biran önce başlanması gerekir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş kaplama zararlı mı?

Diş kaplama zararları olmayan bir tedavidir. Hastanın dişlerinde mevcut diş ve diş eti sorunları, yapısal bozukluklar, işlev bozuklukları ve görsel bozukluklar diş kaplama tedavisiyle çözülebilir. Diş kaplamada kullanılan malzemeler insan bedeniyle uyumlu olduğu için alaşımda yer alan metallere bir alerji olmadığı sürece diş kaplama zararlı değildir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Kaplama diş apse yapar mı?

Kaplama altında bulunan dişlerde ağrı oluşabilir. Kaplama altındaki diş ağrısı tedavi edilmediği zaman ilerleyen süreçte apse yapabilir. Kaplama diş apse yaparsa öncelikle bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş hekimi kaplamayı delerek apse bulunan bölgeye müdahale edebilir. Hastanın durumuna göre kaplama altındaki apseye yönelik bir tedavi uygulanır.

Dt. Mehmet Emre Kaya