Diş Estetiği Nedir?

Daha estetik ve ideal bir gülüşe sahip olabilmek için diş üzerinde gerçekleştirilen tedavilerin tamamına diş estetiği denilmektedir.

Diş estetiği, ideal ve estetik bir gülüşe kavuşabilmek için diş üzerinde gerçekleştirilen tedavilerin tamamına verilen genel bir isimdir. Kişide dişlerin aynı hizada yer alması, estetik bir görünüme ve sağlıklı bir diş yapısında olması diş estetiğinin genel amaçları arasındadır. Bu uygulamaya başvurmak isteyenler için talep ve probleme göre farklı yöntemler kullanılır.

Diş etinde çekilme ya da asimetrik sorunların düzeltilip, dişlerin ve diş etinin estetik bir görünüme kavuşturulması diş eti estetiğinin ilgi alanına gider. Yontulan, renksiz, yıpranan, yanlış hizada, kırılan ya da lekeli dişler düzeltilir ve diş estetiği gülüş tasarımı yapılması sağlanır. Diş hekimleri bu işlem sırasında hastanın genel sorununa, ağız ve diş yapısına göre bir tedavi planı uygular.

Dişler sosyal hayatta da son derece önemlidir. Sohbet ederken dişlerinin görünümünden memnun olmayan kişiler kendini rahat hissetmez ve özgüven kaybı yaşayabilir. Estetik bir gülümsemeye ve ahenk içinde dizilen dişlere sahip olmak kişinin kendini şanslı hissetmesine yardımcı olur. Ancak doğuştan ya da sonradan farklı sorunlara bağlı olarak diş yapılarında bozulmalar olabilir. Çeşitli diş estetiği uygulamaları ile mevcut sorunlar ortadan kaldırılabilir.

Diş Estetiği Nasıl Yapılır?

Diş estetiği içinde birçok farklı uygulamayı barındırır. Hangi işlemlerin yapılacağı ve tedavinin ne kadar süreceği tamamen hastanın durumuna göre belirlenir. Diş hekimi muayene sonrasında hastanın ideal gülüş tasarımını ortaya koyar. Yapılan planlama bilgisayar üzerinde hastaya gösterilir. Hastanın onayıyla tedavi başlar.

Diş estetiği yaptıranlar için bazen bir seans sürse de genelde bu süreç birden fazla seansta yapılacak şekilde planlanmaktadır. Diş estetiği süreci şu şekildedir;

İlk Muayene ve Sorunu Tanıma

Diş estetiği için bir diş hekimine başvuran hastalar için öncelikle ilk fiziki muayene yapılır. Muayene sırasında hastanın diş ve ağız yapısı incelenir. Gerekli bulgular diş hekimi tarafından gözlenir.

Radyolojik Muayene

Fiziki muayenede diş hekimi hastanın ağız ve diş yapısını tanımaya çalışır. Tedavi planını oluşturmak ve sorunları derinleştirmek için klinik muayene sonrasında radyolojik muayene yapılır. Bu işlemde diş hekimi hasta için ağız röntgeni çeker.

Radyoloji Sonuçları Değerlendirme

Bu aşama, diş estetiği öncesi ve sonrası en önemli adımlardan biridir.  Diş hekimi aldığı radyoloji sonuçlarına göre ikinci bir muayene planlar.  Bu muayenede hastanın alt ve üst çene profil ölçülerine bakılır. Daha sonra hastanın genel ağız yapısına göre hedeflenen gülüş belirlenir.

Model Alınması

Hastadan tedavi öncesi ve sonrası alçı modeller alınarak analizler yapılır. Diş estetiğinde epey yardımcı olurlar. Hekim bu modeller sayesinde ağız içini dişler ve yumuşak dokuları daha ayrıntılı ve net bir şekilde görebilir.

Ağızdaki Mevcut Sorunların Çözülmesi

Bir kişinin ideal gülüş tasarımı için önündeki en büyük engel ağız içindeki sorunlardır. Eksik, kırık ya da şekilsiz dişler ideal gülüşe engel olmaktadır. İlk olarak diş hekiminin elde ettiği bulgulara göre sorunlu bölgeler tek tek incelenmektedir. Bu inceleme sonrasında diş hekimi hastayla düzeltilmesi gereken tüm detayları paylaşır.

Ağızdaki mevcut sorunların çözümünde her bir problem ayrı ayrı ele alınır. Yani her problem için ayrı bir tedavi planlanır. Diş estetiğinin bu aşamasında farklı alanlardaki hekimler de tedaviye dahil olabilir. Mevcut sorunlar ortadan kaldırıldıktan sonra hasta ve diş hekimi ortak bir karar alarak diş estetiği planını belirler.

Diş Estetiği Çalışmalarının Yapılması

Tanıların konulmasından ve tedavi planının hazırlanmasından sonra birçok kombine tedavi uygulanır. Hasta için belirlenen diş estetiği uygulamaları olması gereken sıraya göre diş hekiminin kararıyla uygulanır.  Bu süreçte diş telleri ve braket kullanılarak çapraşık yapıdaki dişler düzeltilir. Yapısal bozukluğu bulunan dişler için dolgu işlemleri yapılır. Çene sorunlarıyla ilgili tedaviler yapılır.

Eksik dişler diş protezi yöntemleri ile tamamlanır. Ayrıca sararmış ve lekelenmiş dişlerin beyazlatılması çalışmaları yapılır. Tüm bu süreç sonunda hastanın tedavi başında bilgisayar ortamında gördüğü ideal gülüşünü kazandığı bir tedavi tamamlanmış olur.

Diş Estetiğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Diş estetiğinde çok sayıda yöntem kullanılabilir. Bu bölümde genel olarak diş estetiği tedavilerinde uygulanan yöntemlerin bazıları yer almaktadır;

Diş Teli Uygulaması: Çapraşık bir yapıya sahip olan dişlerde ideal gülüşü sağlayabilmek için bu soruna çözüm bulunmalıdır. Diş teli kullanılarak hastanın çapraşık olan dişleri düzeltilebilir. Diş teli tercihe göre metal veya seramik diş teli, dişleri arkadan destekleyen ve görülmeyen çeşitlerde seçilebilir. Diş teli tedavisinin ne kadar süreceği diş hekimi tarafından belirlenir.

Yamuk Diş Estetiği: Yamuk ya da çarpık diş sorunu olanlar için yamuk diş estetiği uygulamaları yapılabilir. Bu tedavi sürecinde hekim tarafından karar verilmektedir. İleri seviyede olmayan çarpıklık için diş teli kullanılabilir. Ayrıca belirli oranda olan yamukluk ve estetik sorunlar için şeffaf plak tedavisi de yapılabilmektedir. Yamuklukla birlikte diş rengi ve şekliyle ilgili sorunlar olması durumunda yaprak porselen de yapılabilir. Çarpıklık seviyesine göre çarpık olan dişler için seramik tedavileri de planlanabilir. Estetik çözümler için çarpık dişlere zirkonyum ya da tam seramik kaplama yapılabilir.

Estetik Diş KaplamaMadde kaybı olan dişlerde estetik bir gülüş tasarımı yapılabilmesi için öncelikle restorasyon yapılması gerekmektedir. Bunun için de estetik diş kaplama işlemi yapılabilir. Dişlere dolgu ya da kanal tedavisi yapılamıyorsa ideal gülüşe kavuşabilmek için diş kaplama uygulamaları tercih edilebilir. Zirkonyum, porselen gibi farklı diş kaplama yöntemleri uygulanabilir. Bütçe, dişin yeri ve durumuna göre kaplama maddesi değişebilir.

Diş BeyazlatmaDişler, zaman içinde çeşitli etkiler sebebiyle sararabilir ya da renk değişimleri görülebilir. Estetik bir gülüşe sahip olabilmek için diş estetiği kapsamında beyazlatma da yapılmaktadır. Düzenli aralıklarla diş beyazlatma işlemleriyle daha sağlıklı ve estetik gülüşlere sahip olunması mümkündür.

Ön Diş Estetiği: Kişinin ideal gülüşü yakalayabilmesi için öncelikle ön dişlerinde yer alan mevcut sorunları ortadan kaldırması gerekmektedir. Bunun için de ön dişlerin iyi durumda olmasına yönelik estetik tedaviler planlanır. Ön dişler gülümseme, konuşma, ısırma ve koparmada da önemli bir işleve sahiptir. Ön dişlerde renklenme, çürük, sararma, kırık, çatlak, eğrilik, aralıklı duruş, eksiklik gibi birçok durumda estetik uygulamalar planlanması gerekir.

Kısa Diş Estetiği: Estetik bir gülüşün önündeki en büyük engellerin başında kısa dişler gelmektedir. Hastanın ideal gülüş tasarımının yapılması için öncelikle kısa dişleri uzatacak estetik uygulamalar planlanması gerekmektedir. Kısa diş estetiği sonrasında estetik gülüş yakalanabilir ve hasta daha genç bir görünüme kavuşabilir. Diş boyu ışıklı kompozit dolgu ve porselen lamina gibi farklı yöntemlerle uzatılabilir.

Diş Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler yapılan işleme göre değişir;

  • Cerrahi operasyonlar yapıldıysa kanamanın durması ve yararının daha kısa sürede iyileşebilmesi adına bölgeye dikkat edilmelidir. Doktorunuzun yaralı bölgeye yerleştirdiği tamponu bir süre ısırmadan tutmalısınız.
  • Sigara kullanımı diş tedavilerinden sonra iyileşme sürecini geciktirmektedir. Bu yüzden diş estetiği sonrasında sigaraya ara vermelisiniz.
  • Diş estetiği ardından bölgede ufak hassasiyet ve ağrılar oluşabilir. İlk günlerde görülen bu şikayetlerde doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalı ve önerilerini yerine getirmelisiniz.
  • Diş tedavilerinde yanak ve dudak bölgesinde şişkinlik olabilir. Operasyonlardan sonra şişkinlik varsa buz torbası uygulamaları tercih edebilirsiniz.
  • Gülüş tasarımı kapsamında yapılan işlemlerden sonra kan birikmesi sonucunda morluk ve ödem oluşabilir. Morluklar kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer.
  • Diş estetiğinden sonra bol sıvı tüketmeniz önerilir. Ayrıca sağlıklı beslenerek bağışıklığınızı da güçlendirebilirsiniz. İlk zamanlar çiğnemenize yol açacak yiyecekler tüketmekten kaçının.
  • Diş estetiği sonrasında ağız bakımı çok önemlidir. Ağız bakımı iyileşme sürecini kısaltır ve istediğiniz görünümü elde etmenize yardımcı olur. Gargara uygulaması, diş ipi kullanımı, düzenli diş fırçalama gibi tüm ağız bakım süreçlerini gerçekleştirin.
  • Doktorunuzun cerrahi operasyonlar sonrasında verdiği antibiyotik ilaçları enfeksiyon oluşma durumunda ya da riske karşı kullanabilirsiniz.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Diş Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Diş estetiği fiyatları ne kadar?

Diş estetiği fiyatları çok değişkendir. Çünkü diş estetiği kapsamında her hasta için farklı uygulamalar planlanır. Yapılacak işlem sayısı, kullanılacak yöntemler, kullanılacak malzemeler ve daha birçok etmen fiyatlar üzerinde etkili olacaktır. Muayene işleminin ardından tedavinin ve tedavi sürecinin netlik kazanmasıyla birlikte diş estetiği fiyatları da netlik kazanacaktır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş estetiği kimler yaptırabilir?

Diş estetiği fiyatları çok değişkendir. Çünkü diş estetiği kapsamında her hasta için farklı uygulamalar planlanır. Yapılacak işlem sayısı, kullanılacak yöntemler, kullanılacak malzemeler ve daha birçok etmen fiyatlar üzerinde etkili olacaktır. Muayene işleminin ardından tedavinin ve tedavi sürecinin netlik kazanmasıyla birlikte diş estetiği fiyatları da netlik kazanacaktır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş estetiğinde bilgisayarda tasarım yapılır mı?

Gülüş tasarımı çalışmalarının avantajlı noktalarından biri de diş estetiği sonrasında hastanın sahip olacağı gülüşü önceden görebilmesidir. Özel programlar sayesinde hastanın fotoğrafı çekilir ve gerekli düzenlemelerin yapıldığı bir hali tedavi öncesinde hastaya gösterilir. Böylece kişi tedavinin sonucunu daha başlamadan görebilir. Diyalog sürecinde diş estetiğinde oynamalar veya düzeltmeler yapılabilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş estetiği sonrası iyileşme ne kadar sürer?

Diş estetiği sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye değişmektedir. Diş estetiği yaptıranlar için uygulanan tedavi sayısı ve uygulanan işlemin yapısı iyileşme sürecini etkilemektedir. Diş etine ve diş yapısına müdahalede bulunuldu ise tedavi sonrasında diş hekiminin uyarılarına dikkat edilmelidir. Hastanın dikkatli ve koruyucu tavrı neticesinde iyileşme süreci hızlanabilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş estetiği kaç seans sürer?

Diş estetiği seans sayısı, hastanın durumuna göre değişir. Diş estetiği yani ideal gülüş tasarımı bir süreci kapsar. Bu yüzden ortalama 4-5 seans içerisinde ideal gülüşe ulaşılmaktadır. Ancak bazı gülüş estetiği tedavileri çok daha kısa sürebilmektedir. Doktorunuz diş estetiği planlaması yaptıktan sonra yapılacak işlemlere ve iyileşme sürecine göre size seans sayısı ve zaman dilimi belirtecektir.

Dt. Mehmet Emre Kaya