Çocuk Ürolojisi Nedir?

Çocuk ürolojisi, çocukların böbrekleri, genital organ sağlıkları ile ilgilenen branştır.

Çocuk ürolojisi bölümü, anne karnından itibaren 18 yaşını henüz doldurmamış olan çocukların böbrek, genital organ ve diğer üriner sistem organlarının sağlığından sorumlu olan tıp branşıdır. 

Pediatrik üroloji olarak da bilinen bu bölüm, çocukların büyüme ve gelişim süreçlerinde sürekli değişen üriner sistem üzerinde uzmanlaşmış hekimler tarafından yönetilir. 

Cinsel organları, böbrekleri, mesaneyi, idrar yollarını ve üretrayı ilgilendiren tüm sağlık sorunların teşhis, tedavi ve takibi çocuk üroloji doktoru tarafından yapılır. 

En sık karşılaşılan hastalık idrar yolları enfeksiyonları olup, tedavi edilmemesi halinde böbrek fonksiyon kayıplarına yol açabilir. 

Çocuk üroloji bölümü tarafından ilgilenilen diğer hastalıklar ise mesane ve böbreklerde taş ya da kum oluşumu, üriner sistem tümörleri, enfeksiyon ve iltihap oluşumları, üretra darlığı ya da yapışıklığı gibi anomaliler, sünnet ya da genital organ anomalileridir. 

Çocuk Üroloji Uzmanı Nedir? Pediatrik Ürologların Görevleri Nelerdir?

Çocuk üroloji doktorları, pediatrik ürolog olarak da bilinirler. Temel tıp eğitimi sonrasında TUS ile Pediatri dalında uzmanlık alınır. 

Ardından 3 sene süren Üroloji dalında eğitime devam edilir ve gerekli yeterlilik kazandıktan sonrasında Çocuk Üroloji Uzmanı unvanı alınır. 

Uzmanlar, çocuk ürolojisi olan hastanelerde sağlık hizmeti verebilir. 

Görev ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasta öyküsü ve fiziksel muayene bulguları ile hasta kaydının oluşturulması,
  • Şüphelenilen hastalıkların teşhis edilmesi için gerekli laboratuvar tetkiklerinin yapılması,
  • Tetkik sonuçlarını değerlendirildikten sonrasında doğru teşhisin konulması,
  • Uygun tedavi yönteminin belirlenmesi ve uygulanması,
  • Gerekli durumlarda tetkiklerin yenilenmesi ya da tedavi planının değiştirilmesi,
  • Biyopsi ve böbrek sistografisi gibi tetkiklerin uygulanması,
  • Gerek duyulması halinde hastanın yatarak tedavi görmesinin sağlanması,
  • Multidisipliner yaklaşım gerektiren sağlık sorunlarında diğer branş hekimleri ile işbirliği yapılması,
  • Cerrahi operasyon kararının verilmesi ve ameliyatlarda görev alınması,
  • Çocuk ve aile üyelerine hastalık hakkında bilgi verilmesidir.

Çocuk ürolojisi uzmanlarının sabırlı, şefkatli, anlayışlı ve çocuklarla iletişim becerisi gelişmiş kişiler olması beklenir. Bu nedenle pediatri uzmanlık eğitimi sırasında çocuk psikolojisine yönelik programlara da yer verilmektedir. 

Çocuk Ürolojisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Çocuk ürolojisi bölümü, anne karnından ergenlik dönemi sonuna kadar görülen tüm üriner sistem hastalıklarıyla ilgilenir. 

Bu hastalıkların en sık karşılaşınları şöyledir:

  • Böbrek HastalıklarıDoğum öncesinde teşhis edilen böbrek büyümesi, böbrek gelişiminin yavaş olması yada hiç gelişmemesi, böbrek dokularının tamamen kistik bir hal alması ve işlev kaybetmesiyle görülen multikistik displastik böbrek hastalığı, tek bir böbrekte iki adet toplayıcı sistemin bulunması, böbreklerde çok sayıda kistik oluşum görülmesi, doğum öncesinde böbreklerin birleşmesiyle oluşan at nalı böbrek hastalığı, böbrek tümörleri, taşları, kumları, iltihap ve enfeksiyonları gibi hastalıklar örnek gösterilebilir.
  • Alt İdrar Yollarında Görülen Hastalıklar: İdrar kesesinin karın cilt dokusu dışında gelişmesi, idrarın mesaneye ilerlememesi nedeniyle böbrekler ve üreterin şişerek genişlemesi, üretrada kapakçık şeklinde zar dokusunun bulunması, ürogenital organların karın dışında gelişmesi, üretranın dar olması, üretranın genişlemesi, mesanenin normalden daha geniş olması, böbrekte çift idrar borusu çıkışı ya da idrarın mesaneye dolması sonrasında yeniden ürete kaçması, idrarda kan görülmesi ve idrar yolları enfeksiyonları gibi hastalıklardır.
  • Üst İdrar Yollarında Gelişen Hastalıkları: Üreterin idrar kesesi içerisinde balonlaşması, böbreklerde süzülen idrarın birleşme tıkanıklığı sebebiyle üretere geçmemesi, gelişim anomalileri nedeniyle üreterin yanlış anatomik konuma açılması gibi sağlık sorunlarıdır.
  • Testisleri İlgilendiren Hastalıklar: Testislerin dönmesi, su fıtıklarının oluşması, testislerin skrotuma (testis torbası) inmemesi, testislere giden damarların genişlemesi, testislere alınan travmalar ya da iltihap oluşumları gibi hastalıklardır.
  • Genital Organ Anomalileri: Üretranın penis altı ya da üstüne açılması, sünnet uygulaması, sünnet operasyonu sonrasında enfeksiyon ve benzeri komplikasyonların gelişmesi, penisin gömülü kalması, sünnet derisinin çok dar gelişmesi, penis ve testis torbaları arasında fazladan deri dokusunun gelişmesi, vajina dudaklarının yapışık olması, geçirilen travmalar, şekil bozuklukları, hymen dokusunun kapalı gelişmesi, cinsiyet belirsizlikleri ve benzeri hastalıklardır.
  • Fıtık ve Tümör Oluşumları: Yumurtalık kistleri, kasık fıtığı, su fıtığı, böbrek tümörleri, testis kistleri, böbrek üstü bezlerinde tümör gelişmesi, mesane tümörü ve benzeri sağlık sorunları örnek gösterilebilir.
  • İşeme Bozuklukları: Uyku sırasında idrar kaçırma, gün içerisinde damlatma şeklinde idrar kaçırma, sık idrara çıkma, idrara sıkışma ihtiyacının son ana kadar fark edilmemesi ve dışkı kaçırma gibi sağlık sorunlarıdır.

Çocuk ürolojisi bölümü, hastalıkların erken teşhis ve tedavisi ile üriner sistem fonksiyon kayıplarının önlenmesini amaçlar.

Bu sayede diyaliz ve böbrek nakli gibi tedavilere ihtiyaç duyulmaması ve çocukların sağlığına kavuşturulması sağlanır.

Çocuk Ürolojisi Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Çocuk ürolojisi bölümü, doğum öncesinden 18 yaşına kadar olan süreçteki tüm ürogenital sistem hastalıklarının tedavisini sağlar. 

Tedaviler hastalığın türüne, evresine, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve semptomlara bağlı olarak belirlenir. 

Çocuk ürolojisi bölümü tarafından uygulanan tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Farmakoloji Tedavisi: Ürogenital hastalıkların tedavisi için ilaçlardan yardım alınması anlamına gelir. Enfeksiyonlar için antibiyotikler, penis ve testis gelişimi için hormon takviyesi, ağrı duyumu ve yüksek ateş için parasetamol ilaçlar ya da idrar söktürücüler gibi ilaçlardan yardım alınır. Çocuk ürolojisi bölümü çok sayıda hastalıkla ilgilendiği için kullanılacak ilaçlar da çeşitlilik göstermektedir.
  • Cerrahi Operasyonlar: Çocuk cerrahi uzmanları tarafından uygulanan ameliyatlardır. Ancak operasyonda pediatrik ürologlar da yer alır. Hastalığın türüne bağlı olarak endoskopik müdahaleler, açık ameliyatlar, kapalı yöntem cerrahi operasyonlar ya da organ nakli gibi yöntemleri içerir. Mesanenin karın dışında gelişmesi, tümör oluşumlarının görülmesi, genital organ anomalileri ve üriner sistemde görülen diğer doğumsal anomaliler için cerrahi operasyonlardan yardım alınır.  

Çocuk üroloji uzmanları görülen hastalıklara bağlı olarak diyaliz ya da davranış terapisi gibi tedavi yöntemlerini de uygun görebilir. 

Ancak bu tedaviler, ilgili branş hekimleri tarafından uygulanacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Çocuk Ürolojisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çocuk Üroloji Hangi Hastanelerde Var?

Çocuk ürolojisi bölümü devlet hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde ya da çocuk sağlığı ve hastalıkları merkezlerinde bulunur. Sağlık sorunları için pediatri bölümüne başvurmanız halinde, hekiminiz en uygun sağlık kuruluşuna yönlendirme yapacaktır.

Dr. Çisem Timur

Çocuk ürolojisi, çocukların böbrekleri, genital organ sağlıkları ile ilgilenen branştır.

makaleyi incele

Bireyin idrara çıktığı zaman çeşitli nedenlerden dolayı acı duymasına idrar yaparken yanma adı verilmekte olup; ilaç tedavisi, şok dalgası ve cerrahi tedavi uygulanabilir.

makaleyi incele

Bağırsağın bir kısmının veya yağ dokusunun, karın kaslarındaki açıklıktan dışarı çıkması durumu olan Göbek Fıtığı, genellikle bebeklerde görülürken sadece ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

makaleyi incele

Hemonjiom, küçük kan damarlarının normalden fazla çoğalması ve bir yumru, şişkinlik oluşturmasıdır. Tüm türlerinde tedaviye ihtiyaç yoktur türüne göre tedavi yöntemi uygulanır.

makaleyi incele

Sağlıklı bireyler için günde 4 ila 8 arası idrara çıkmak normaldir. Daha fazla çıkmak, bir çok hastalığın belirtisi olabilir ve bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.

makaleyi incele