Alerjik rinit, burunda tıkanma, hapşırık, nezle; gözde, kulakta, burunda ve boğazda kaşınma şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tedavide ilaç ve aşı tedavileri uygulanmaktadır.

Kişinin genetik sebeplerle alerjik bir bünyeye sahip olması durumu atopi olarak adlandırılır. Tedavi, antibiyotikler, kremler ve terapilerle uygulanmaya çalışılır.

Besin alerjisi besinin yenmesi, koklanması veya besinle temas sonucu anormal bağışıklık yanıtının oluşmasıdır. En sık önerilen tedavi eliminasyon diyetidir ve daha birçok tedavi seçeneği vardır.

Susam alerjisi susam ihtiva eden besinlerin alınımı sonucu anormal bağışıklık yanıtının oluşmasıdır. Susamdan uzak durmak ve antihistaminik ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Fındık alerjisi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen en yaygın gıda alerjisi türlerinden birisidir. Asıl tedavisi diğer tüm gıda alerjierinde olduğu gibi alerji olunan maddeden kaçınmaktır.

Çocuk İmmünolojisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Alerji Testi Kaç Yaşında Yapılır?

Alerji testleri temelde tüm yaş gruplarına uygulanabilir. Ancak bebekler ve çocukların gelişim/ büyüme süreçleri devam ettiği için vücutlarında görülen değişimler çok sık yaşanır. Bu nedenle alerji testleri için en uygun yaşın 2 olduğu belirtilir. Alerjiye bağlı olarak görülen reaksiyonlar ve şikayetler çok şiddetli seyrediyorsa, 1 yaş ya da daha erken dönemlerde yapılması gerekecektir.