Buğday alerjisi, buğday içeren gıdaların yenmesi veya bazı durumlarda buğday ununun solunması sonucu ortaya çıkan alerjik duruma verilen isimdir. Hatta bazı durumlarda buğdaya temas etmek bile alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

Ceviz alerjisi tipik olarak çocuklukta başlamasına ve yaşam boyu devam etmesine rağmen, bireylerin yaklaşık% 10'u zamanla alerjiyi aşabilir.

Böcek alerjisi, böcek ısırması veya sokması sonucunda gelişen alerjik reaksiyonlardır. Etkilenen bölgede gelişen hafif çaplı şişlik, ağrı veya kızarıklık için buz torbası veya soğuk kompres uygulanabilir.

Balık alerjisi, kişilerin ton balığı, sardalya, somon, hamsi gibi balık türlerini tüketmesi sonrasında bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi ile gelişir.

Vücudun anne sütüne karşı geliştirdiği reaksiyonlara “bebeklerde anne sütü alerjisi” adı verilmektedir. Tedavisinde en önemli adım beslenme şeklinde değişiklik yapılmasıdır.

Çocuk İmmünolojisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Alerji Testi Kaç Yaşında Yapılır?

Alerji testleri temelde tüm yaş gruplarına uygulanabilir. Ancak bebekler ve çocukların gelişim/ büyüme süreçleri devam ettiği için vücutlarında görülen değişimler çok sık yaşanır. Bu nedenle alerji testleri için en uygun yaşın 2 olduğu belirtilir. Alerjiye bağlı olarak görülen reaksiyonlar ve şikayetler çok şiddetli seyrediyorsa, 1 yaş ya da daha erken dönemlerde yapılması gerekecektir.