Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği ameliyatı, burunda görülen estetik problemlerin giderilmesi için başvurulan tüm cerrahi operasyonları kapsayan bir terimdir.

Burun estetiği ameliyatı, burunda görülen estetik problemlerin giderilmesi için başvurulan tüm cerrahi operasyonları kapsayan bir terimdir. Aynı zamanda rinoplasti adıyla da bilinir. Günümüzde en sık talep gören işlem, burun küçültme ve burun ucu kaldırma uygulamalarıdır. Ancak burun estetiği terimi kemik törpüleme, burun kemiğindeki eğrilikleri giderme ve burun büyütme gibi işlemleri de barındırmaktadır. 

Burun estetiği ameliyatları ile eş zamanlı olarak nefes almayı güçleştiren sağlık sorunları da tedavi edilebilir. Dar olan burun deliklerinin ideal genişliğe getirilmesi, uyurken ağız solunumu yapmak zorunda kalan kişilerde burundan nefes almayı mümkün hale getirerek ağız kokusu ve boğaz kuruluğu hissinin giderilmesi gibi işlemler tamamlandığında estetik müdahaleler yapılır ve ameliyat tamamlanır.

Burun estetiği erkek ve kadın hastalarda farklı prosedürlerle yapılır. Kadınlarda daha kalkık burun ucu, erkeklerde ise dudak üstünü çok açıkta bırakmayacak burun şekilleri tercih edilmektedir. Erkek burun estetiği öncesi ve sonrası görüntüleri karşılaştırıldığında genel olarak burun kanadının daraltıldığı, burnun küçültüldüğü, burun merkezinde ya da burun sırtında görülen asimetrilerin giderildiği dikkat çekmektedir. 

Burun Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatları birden fazla teknikle uygulanabilir. Bu teknikler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Piezo Burun Estetiği: Ultrasonik burun estetiği olarak da bilinir. Son dönemlerin en popüler uygulamaları arasında yer alan ve ses dalgaları ile uygulanan bir yöntemdir. Bu nedenle yaş ve risk ayrımı olmaksızın herkese yapılabilir. Operasyon sırasında burun kemiği kırılmadığı ve burun içi dokularında tahribat oluşturmadığı için komplikasyon görülme riski hayli düşüktür. Aynı zamanda iyileşme süreci kısa olduğu için birçok kişi piezo tekniği ile burnun şekillendirilmesini istemektedir. Bu teknik ile burnun daraltılması, genişletilmesi, kemerli görünümün giderilmesi ya da burun ucu estetik müdahalelerin yapılması mümkün olmaktadır. 
  • Kemerli Burun Estetiği: Açık ya da kapalı yöntemlerle uygulanabilen operasyonlardır. Ameliyat sırasında hastanın burnuna kesi atılır ve kemerli görünüme yol açan burun kemiği törpülenir. Ardından yanlara doğru ya da burun ucunda görülen sarkmalar toparlanır ve kesiler kapatılır. 
  • Kapalı Burun Estetiği: Buruna yapılacak olan estetik müdahalelerin çoğunda tercih edilen bir tekniktir. Operasyon sırasında kesiler, burun deliklerinin alt kısmından atılır ve burun dokusu yukarı doğru kaldırılır. Bu sayede burun yüzeyinde büyük kesiler ve izler bırakmadan burun kemiğine ulaşmak mümkün hale gelir. Yapılacak tüm estetik müdahaleler için kullanılabilen bu yöntemin en büyük avantajı ise iyileşme sürecinin kısa olmasıdır. 
  • Geniş Burun Estetiği: Kişilerin beklentilerine bağlı olarak burun kanadının ya da deliklerinin daraltılması prensibiyle uygulanan operasyonlardır. Özellikle burun ucu kalkık olan kişiler sıkça tercih etmektedir. Operasyon, kişide görülen diğer şikayet ve taleplere bağlı olarak açık ya da kapalı yöntemle gerçekleştirilir.
  • Revizyon Burun Estetiğiİlk burun estetiği ameliyatı yapıldıktan ve iyileşme süreci tamamlandıktan sonrasında, revize etmek amacıyla uygulanan operasyonlardır. Kişinin ameliyat sonucundan memnun kalmaması, yeniden şekillendirilmesi gereken noktaların tespit edilmesi ya da sağlık sorunlarının tedavisi için uygulanabilmektedir. Kullanılacak yöntem, kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. “Burun estetiği sonrası burnum çok kalkık” ya da “burun estetiği sonrası kemik çıkıntısı oluştu” gibi şikayetler karşısında sıkça başvurulan ameliyatlardır. 

Teknolojinin sağlık alanında ilerlemesi ile birlikte cerrahi olmayan estetik yöntemleri de uygulamaya geçmiştir. Bu sayede kişiler, küçük operasyonlar ile diledikleri burun görünümüne sahip olabilmektedir. Ameliyatsız burun estetiği çeşitleri ise şu şekildedir:

  • Lazerle Burun EstetiğiBurun görüntüsünü düzeltmek için CO2 Lazer ile müdahale edilmesi anlamına gelir. Özellikle cilt dokusunun kalın olduğu kişilerde başarılı sonuçlar veren bir tekniktir. Uygulama ile burun derisi soyulur ve incelmiş olur. Böylece burnu küçültmek ve şekillendirmek mümkün hale gelir. Lazerli burun estetiği sonrasında iyileşme süreci çok kısa olduğu için sık tercih edilen bir uygulamadır. 
  • Dolguyla Burun EstetiğiLiquid Rhinoplasty olarak da adlandırılır. Tüm dolgu işlemlerinde olduğu gibi, dolgu maddelerinin enjekte edilmesi ile uygulanır. Bu yöntem ile burundaki asimetrik görüntüler giderilebilir ve burun ucu kaldırılabilir. Ancak dolgu ile burun estetiği işlemlerinin belirli periyotlarla yenilenmesi gerekir. Aksi halde dolgu maddesi etkisini kaybeder ve burun eski görünümüne yeniden kavuşur. 

Estetik operasyonların başarılı sonuçlanması için en önemli unsurlardan biri de uzmanın tecrübesidir. Bu nedenle operasyon için araştırma yaparken, uzmanlara ait olan burun estetiği öncesi sonrası karşılaştırmalarını dikkatle incelemek önemlidir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Burun estetiği yaptırmadan önce, operasyonlarının uygulandığı durumlar ve şartlar hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. Bu durumlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişinin psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı olması,
  • Burun estetiği doktor tavsiyesi ile planlanıyorsa,
  • Burun kanadı ya da deliklerinin geniş/dar olması,
  • Burnun diğer uzuvlarla orantısız olması,
  • Burunda kemerli bir görünüm oluşması,
  • Burun estetiği sonrası darbe alınması nedeniyle şekil bozukluklarının görülmesi,
  • Burun kırığı nedeniyle şekil bozukluklarının oluşması,
  • Yalnızca estetik müdahale yapılacak olan kişilerde 18 yaşının doldurulmuş olması,
  • Burun ucunun kalkık ya da düşük olması,
  • Burun yanlarında sarkmaların oluşması,
  • Kişide solunum güçlüğüne yol açan sağlık sorunları ile birlikte şekil bozukluklarının görülmesi,
  • Burun yaralanmaları nedeniyle ciltte kalıcı deformasyonların oluşması,
  • Burun estetiği sonrası asimetrik bir görünümün oluşması,
  • Septum bölgesinde şekil bozukluklarının görülmesi,
  • Kişinin anestezi uygunluğunun olumlu sonuçlanması,
  • Cerrahi operasyonlara engel olacak sağlık sorunlarının bulunmaması,
  • Kemik yoğunluğunun operasyona uygun olmasıdır. 

Burun estetiği ameliyatlarının uygulanması için kişinin talepleri ve beklentileri detaylı şekilde incelenmelidir. Aksi halde istenen sonucun mümkün olup olmadığı sorusu belirsiz kalacak ve alınan sonuç kişiyi memnun etmeyecektir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi

Burun estetiği ameliyatı öncesinde uygulanması ve dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunur. Bu adımlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Soğuk algınlığı ve mevsimsel grip gibi burun mukozasında değişikliklere yol açacak hastalıklardan korunmak,
  • Operasyon tarihinden 15 gün öncesinde sigara ve alkol tüketimini sınırlandırmak,
  • Ameliyat sonrasında güneşin zararlı ışınlarından korunmak için gereken güneş koruyucu ürünler ve aksesuarları hazırlamak,
  • Yüzde görülecek değişim için psikolojik olarak hazırlanmak,
  • Operasyondan birkaç gün öncesinde yüzü uygun şekilde temizlemek ve arındırmak,
  • Merak edilen tüm soruları operasyonu yapacak olan uzmana sormak,
  • Ameliyatı yapacak olan uzman ve sağlık kuruluşu konusunda detaylı araştırmalar yapmak,
  • Genel sağlık durumu ve burun dokularının yapısını öğrenmek için fiziki muayeneye katılmak,
  • Muayene sonrasında bilgisayar programları ile kişiye en uygun burun şekillerini çizmek ve fikir alışverişinde bulunmak,
  • Yüz hatlarına en uygun olacak burun şekli için yüz ölçülerini almak ve gereken hesaplamaları yapmak,
  • Operasyon tekniği ve planlanan burun şekli belirlendikten sonrasında simülasyon uygulamaları ile hastadan teyit almak,
  • Kişinin uygulanacak anestezi türüne uygun olup olmadığını değerlendirmektir.

Ameliyat öncesi yapılan detaylı görüşmeler, kişinin talebine ve burun dokularının uygunluğuna göre en ideal şeklin belirlenmesi için gereklidir. Bu nedenle acele edilmemeli ve emin olunmadan operasyona onay verilmemelidir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği operasyonları birden fazla teknikle uygulanabilir. Her tekniğin farklı bir uygulaması olduğu için, ameliyatın nasıl yapıldığı sorusuna da farklı yanıtlar verilebilir. Ancak temelde izlenen adımlar şu şekilde açıklanabilir:

  • Kapalı Yöntem Burun Estetiği Ameliyatları: Operasyon sırasında hastanın burun deliklerinin alt kısmından kesi atılır. Ardından burun derisi yukarı doğru kaldırılır ve doğrudan kemik dokusuna müdahale edilebilir. Burun estetiği sonrası iyileşme sürecinin daha kısa olması ve dikiş izlerinin burun altında kalması nedeniyle sık tercih edilir. 
  • Açık Yöntem Burun Estetiği Ameliyatları: Operasyona başlarken burun ucuna geniş bir kesi atılır. Ardından bu kesi burun merkezi ve yanlara doğru genişletilir. Burun kemiği ve kıkırdak dokular açığa çıktıktan sonrasında burun kemiğini kırma ya da törpüleme gibi gerekli müdahaleler yapılır. Ardından burun derisi yeniden konumlandırılır ve dikişler kapatılır.

Burun estetiği ameliyatının nasıl yapılacağı, operasyon sırasında yapılması planlanan müdahalelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kişide sağlık sorunları da görülüyorsa, estetik müdahale öncesinde bu sorunları tedavi etmeye yönelik girişimler uygulanmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatının Yan Etkileri (Komplikasyonları) Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatları, diğer tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlardan en sık karşılaşılanları ise şu şekildedir:

  • Enfeksiyon Oluşumu: Özellikle bağışıklık sistemi güçsüz olan ya da alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde görülmesi muhtemel olan bir komplikasyondur. Operasyon sonrasında reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Ancak kullanılan ilaçlara rağmen iyileşme göstermeyen enfeksiyon sorunu, hastanın kanına geçiş yapabilir ve ölümle sonuçlanan komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle enfeksiyon sorunu kesinlikle ihmal edilmemeli ve kontrol altında tutulmalıdır. 
  • Morlukların Görülmesi: Operasyon bölgesinde, burun çevresinde ve göz altlarında morlukların meydana gelmesi tamamen beklenen bir yan etkidir. Özellikle açık yöntemle yapılan ameliyatlarda yaygın görülür. Burun estetiği sonrası morlukların daha kısa sürede iyileşmesi için buz kompresi uygulamalarından yardım alınması önerilmektedir.
  • Ödem ve Şişliklerin Oluşması: Ameliyat sırasında tahrip olan cilt altı dokuları, operasyondan sonra ödem toplanmasına ve bölgesel şişliklere neden olabilir. Özellikle burun estetiği morluklarının görüldüğü alanlarda şişlik ve ödem sorunları de görülür. Halk arasında yaygın olarak burun estetiği sonrası kemik şişmesi sorunun görüldüğü düşünülür. Ancak şişlik sorunu, cilt altı dokularında toplanan ödem ve vücudun ameliyata verdiği savunma tepkisi nedeniyle meydana gelmektedir. Burun estetiği şişlikleri için buz kompresi uygulamaları yapılırsa, birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterecektir. 
  • Burun Kanaması: Operasyon sonrasında dikişler tamamen iyileşme gösterene kadar burun kanamalarının görülmesi tamamen normaldir. Özellikle burun iç dokularında meydana gelen tahribat, zaman zaman kanamalara yol açabilir. Ancak çok yoğun ve uzun süre devam eden kanama sorunu için operasyonu yapan uzmandan yardım alınması gerekir. 
  • Psikolojik Komplikasyonlar: İyileşme süreci tamamlanana ve yeni burun şekli oturana kadar geçen süre içerisinde psikolojik travmalar görülebilir. Özellikle morluklar, şişlikler, ödem toplanması, burnun istenen şekilde görülmemesi ya da kişinin yeni görüntüsüne alışamaması gibi durumlar bu travmaya yol açmaktadır. Bu süreç içerisinde kişinin uzman bir psikologdan yardım alması önemlidir. Burun estetiği sonrası burnun oturması tamamlandıysa ve hala gerek duyuluyorsa revizyon operasyonlarına girilebilir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında görülen komplikasyonlar, genellikle ilk 2 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Daha uzun süre devam eden şikayetler içinse vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenlere özen göstermek, komplikasyonların daha kolay şekilde giderilmesini sağlayacaktır.

Burun Estetiği Ameliyatının Hangi Kişilere Yapılmaması Gerekir?

Burun estetiği ameliyatlarının yapılması için kişinin genel sağlık durumu cerrahi operasyonlara uygun olmalıdır. Şu durumlarda ise ameliyatların yapılması mümkün olmayacaktır:

  • Kişide Beden Dismorfik Bozukluğu Görülmesi: Psikiyatrik bir hastalık olan beden dismorfik bozukluğu, kişinin bedeninden memnun olmaması ve buna bağlı olarak intihara varan düşüncelere kapılması durumudur. Görüntüsünü kabullenemeyen ve önyargılı yaklaşan bu kişiler, çok küçük sorunlar nedeniyle depresyona girebilir; içine kapanabilir, asosyalleşebilir ve yapılan tüm müdahalelere rağmen memnuniyetsizlik hissinin önüne geçemezler. Bu nedenle beden dismorfik bozukluğu olan kişilere burun estetiği ameliyatları yapılmamalıdır. 
  • Anesteziye Uygun Olmama: Lokal anestezi burun estetiğinde en sık tercih edilen anestezi türüdür. Ancak bazı durumlarda genel anestezinin uygulanması gerekir. Kişinin genel sağlık durumu, geçirdiği hastalıklar ya da süren kronik hastalıkları anestezi nedeniyle risk teşkil ediyorsa burun estetiği ameliyatı yapılmamalıdır. Aksi halde hasta anesteziden uyanamayabilir, koma hali görülebilir ve ölüm vakaları ortaya çıkabilir. 
  • Kanama Bozukluklarının Görülmesi: Kanama bozuklukları hem operasyon sırasında hem de operasyon sonrası süreçte hayati tehdit oluşturabilir. Ameliyatta kanamanın durdurulamaması hastanın hayatını doğrudan tehlikeye atacaktır. Ancak ameliyathane ortamında tüm tehditlere karşı hazırlık yapıldığı için genellikle kontrol altına alınabilir. Asıl risk ise ameliyat sonrası komplikasyonları arasında yer alan burun kanamasıdır. Hastanın hayati tehdit yaşamaması için ameliyatsız burun estetiği yöntemlerine başvurması tavsiye edilir. 
  • Obstrüktif Uyku Apnesi Sorununun Görülmesi: Uyku halindeyken solunumun kesilmesi anlamına gelen bir hastalıktır. Operasyon sırasında solunum cihazları ile destek sağlansa da yalnızca estetik kaygılara dayanan operasyonların yapılmaması ve hastanın hayatının tehlikeye atılmaması önemlidir. 
  • 18 Yaşını Doldurmamış Çocuklar: Estetik operasyonların yapılması için önerilen en erken yaş 20’dir. Daha önceki yaşlarda ergenlik süreci yeni başladığı için yanlış kararların verilmesi, psikolojik olarak olumsuz etkilenilmesi ve gelişim sürecinin olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Burun estetiği yaşı için en ideal dönem ise, burun kemiği ve kıkırdak dokuların gelişimini tamamladıktan sonrasıdır. 

Burun estetiği ameliyatları kişinin hayatını tehlikeye atıyorsa, lazer ya da dolgu ile burun estetiği operasyonlarından yardım alınabilir. Bu sayede hayati tehdit altında kalmadan istenene en yakın olan burun şekline kavuşmak mümkün olacaktır. 

Burun Estetiği Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatları, diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi bazı riskler barındırır. Bu riskler kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Ters V Deformitesi: Açık yöntemle yapılan burun estetiği ameliyatlarında ilk hamle, burun ucuna ters v şeklinde geniş bir kesi atılmasıdır. Bu kesi sonrasında alttaki kıkırdak dokusunun şekillendirilmesi gerekir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonrasında ise, bu kesi izi şeklinde bir gölgelenme meydana gelebilir. Ancak çok sık rastlanan bir komplikasyon değildir. Ters v deformitesi sorunundan kaçınmak için alanında uzman hekimlere başvurmak oldukça önemlidir.   
  • İşlev Kayıpları: Özellikle sağlık kurallarına uygun olmayan kliniklerde ve alanında uzman olmayan hekimler tarafından yapılan ameliyatlardan sonra görülmesi muhtemeldir. Ameliyat sonrasında rahat nefes alınamaması, burun mukozasında kuruluk hissinin oluşması ve burun içi dokularının tahrip olması gibi durumlar işlevsel bozukluklara örnek olarak gösterilebilir. Bu sorunlar, burun estetiği zararlarının en önemlileri arasında yer almaktadır. 
  • Burunda Çökme ya da Burun Ucunda Düşme Görülmesi: Günümüzde uygulanan modern teknikler ile bu riskleri önlemek mümkün hale gelmiştir. Ancak yeterli tecrübeye sahip olmayan ve yeni yöntemlerde kendisini yeterince geliştirmemiş olan doktorların yürüttükleri ameliyatlardan sonra ortaya çıkabilir. Bu durumlarda revizyon operasyonları ile mümkün olan en ideal şekli vermek için yeniden ameliyata girilmesi gerekecektir.
  • Burun Deliklerinin Yanlış Şekillendirilmesi: Burun estetiğinden sonra burun delikleri gereğinden fazla küçültülmüş ise kalıcı bir tahribat yaratılmış olur. Çünkü küçülen burun deliklerini yeniden büyütmek mümkün değildir. Bu nedenle hasta nefes almakta güçlük çekecektir.

Burun estetiği risklerini önlemek için profesyonel sağlık kuruluşları ve alanında uzman olan hekimler tercih edilmelidir. 

Burun Estetiği Sonrası

Burun estetiği sonrasında iyileşmenin görülmesi için zamana ihtiyaç duyulur. Bu süre zarfı içerisinde dikkat edilmesi gereken kurallara uymak hem iyileşme sürecinin daha kısa sürmesine hem de sonucun daha başarılı olmasına yardımcı olacaktır. Burun estetiği sonrası yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun estetiği tampon uygulamasıyla tamamlanmış ise ağız solunumu yapılması ve bu süre boyunca boğazın kurumasını önlemek için sıvı tüketimine özen gösterilmesi gerekir. 
  • Ağız solunumu nedeniyle dudaklarda oluşacak kuruluğun önlenmesi için uygun ürünlerin kullanılması tavsiye edilir. 
  • Burun estetiği sonrası sivilce oluşumları görülürse kesinlikle sıkılmamalı ve buruna baskı uygulanmamalıdır.
  • Çiğnemesi kolay olan gıdaların tercih edilmesi ve çorba gibi yiyeceklerle beslenilmesi gerekir. 
  • Hastaya özel olarak reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması, hekim önerisi olmadan farklı ilaçların alınmaması gerekir. 
  • Burun estetiği sonrası ödem sorununun giderilmesi için, dinlenirken iki yastığın üst üste koyulması ve başın mümkün oldukça yüksek tutulması gerekir. 
  • Burun estetiği sonrası yan yatmak ödem ve şişlik sorunun artmasına yol açacağı için sırt üstü yatmaya özen gösterilmelidir. 
  • Burun estetiğinden sonra masaj hareketlerinin doktor tarafından önerilen şekilde ve sıklıkta yapılması önemlidir.
  • Burun kanaması sorunu sızıntıdan daha fazlaysa ve koyu kırmızı renkli ise vakit kaybetmeden doktor yardımı alınmalıdır. 
  • Operasyon sonrasında burun üstüne yerleştirilen atel ve plasterlerle temas edilmemesi önemlidir. Aksi halde burun şekli doğru şekilde oturmaz ve şekil bozuklukları meydana gelebilir. 
  • Burnun darbelerden korunması, sert hareketlerle temizlenmemesi ve rahat değiştirilebilen kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir. 
  • Diş fırçalarken ya da yemek yerken ağız hareketlerinin sınırlandırılması, dudakları büzmek ve ağzı çok açmak gibi hareketlerden kaçınılmalıdır. 
  • Burun estetiği sonrası gülmek zorlayıcı olabilir. Bu nedenle tamponlar alınana ve dikişler iyileşene kadar kişinin kendisini zorlamaması gerekir. 
  • Dikişler tamamen iyileşene kadar zorlayıcı hareketlerden kaçınılması ve solunumu zorlaştıracak eylemlerden uzak durulması gerekir. 
  • Burun estetiği sonrası spor yapmak için tıkanıklık hissinin tamamen geçmesi beklenmelidir. 
  • İyileşme süreci tamamlanana kadar güneşin zararlı ışınlarından korunmak ve hassaslaşan cildi korumak için güneş koruyucu ürünler ile aksesuarların kullanılması gerekir. 
  • Burun estetiği sonrası banyo yaparken buruna çok fazla su gelmemesi ve çok sıcak suyun tercih edilmemesi gerekir. 
  • Burun şeklinin oturması için zaman gerekeceğinden dolayı motivasyonun bozulmaması ve sabırlı olunması önemlidir. 
  • Burun estetiği sonrası burun içi temizliği yaparken ılık su ve kulak temizleme çubuğundan yardım alınması tavsiye edilir. 
  • Tamponlar çıkarıldıktan sonrasında bir süre tıkanıklık hissi oluşması normaldir. Bu durum geçene kadar sümkürmek ya da aksırmak gibi eylemlerden kaçınmak gerekir. 
  • Burun estetiği iyileşme süreci tamamlanana kadar kontrol muayenelerinin aksatılmaması önemlidir.  
  • Burun estetiği sonrası hapşırmak, dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir. Burun içi dokularının basınca maruz kalmaması ve sağlıklı şekilde iyileşmeye devam edebilmeleri için hapşırırken ağzın açık kalması gerekir. 
  • Operasyondan sonraki ilk 2 ay gözlük kullanılmaması, gerekirse gözlüğün bant yardımıyla alın bölgesine tutturulması gerekir. Aksi takdirde burun estetiği sonrası yamukluk gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
  • Burun estetiği sonrası yüz yıkama işlemleri için kozmetik ürünlerin kullanılmaması, çok sıcak suyun tercih edilmemesi ve buruna baskı uygulanmaması gerekir. 
  • Uyku sorunları yaşanması halinde doktor ile iletişime geçilmesi ve gerek görülürse uyku ilacı kullanılması tavsiye edilir. 
  • Burun estetiği sonrası sigara ve alkol kullanımının sınırlandırılması gerekir. 
  • Burun estetiği ameliyatı öncesi ve sonrası karşılaştırmalarını yapmak için burnun tam olarak oturmasını beklemek önemlidir. 

Burun estetiği ameliyatı sonrasında, iyileşme süreci tamamlanmadan hızma ve septum piercing gibi aksesuarların kullanılmaması gerekir. Kozmetik ürünlerin kullanımı ise dikişler iyileştikten sonra mümkün olacaktır. Burun estetiği sonrası bakımın doğru şekilde yapılması, daha konforlu ve kısa süren bir iyileşme süreci yaşanmasına yardımcı olacaktır.

Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gereken temel kurallar; ilaçların düzenli kullanılması, burnun darbelerden ve sert temaslardan korunması, gözlük gibi şekil bozukluğuna yol açacak aksesuarların kullanılmaması, sabırlı olunması, sümkürme gibi basınç yaratacak hareketlerden kaçınılması, dikiş bölgesinin temiz ve kuru tutulması, sırt üstü yatılması, ağız hareketlerinin kontrol altında tutulması, burun estetiği sonrası temizlik yaparken ılık su ve kulak çubuğunun kullanılması, kolay çiğnenen gıdaların tercih edilmesi, buz kompresi yapılması ve iyileşme sürecinin hekim önerisine uygun şekilde sürdürülmesidir.  

Çocuklarda Burun Estetiği Ameliyatı

Çocuklarda burun estetiği ameliyatlarının yapılması mümkün değildir. Fakat buruna alınan darbeler, yaralanmalar ya da burun kırığı gibi sorunlara bağlı olarak gelişen şekil anomalileri görülüyorsa aile onayı ile operasyon yapılabilir. 

Çocukların solunumlarını güçleştiren et ya da kemik dokusu fazlalıkları gibi şikayetler görülüyorsa burun ameliyatları yapılabilir. Ancak operasyon için öncelikle kemik ve kıkırdak dokularının gelişimleri tamamlaması tavsiye edilir. Burun kemiği ve kıkırdakları gelişimini geç tamamladıkları için hayati tehdit yaratmayan sorunlarda operasyonun 18 yaş sonrasına ertelenmesi önerilir. 

Çocuklarda yalnızca estetik kaygılara dayanan operasyonların yapılması yasal olarak mümkün değildir. Ülkemizde burun estetiği yaş sınırı +18 olarak belirlenmiştir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Burun Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ameliyatsız burun estetiği mümkün mü?

Burunda görülen küçük şekil bozuklukları, basit müdahaleler gerektiren kusurlar ya da ameliyata uygunluk göstermeyen kişiler için ameliyatsız teknikler bulunmaktadır. Bu işlemler lazerle ya da dolgu uygulamalarıyla yapılmaktadır. Komplikasyon görülme riski düşük olduğu ve günlük yaşama dönme süresi hayli kısa olduğu için sık tercih edilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Devlet hastanesinde burun estetiği ameliyatı yapılır mı?

Devlet hastanesinde burun estetiği, geçirilen kazalar ya da alınan travmalar nedeniyle kalıcı şekil bozukluklarının görülmesi halinde uygulanır. KBB burun estetiğinden ziyade, burunda görülen sağlık sorunları nedeniyle solunum güçlüğünün oluştuğu durumlarla ilgilenmektedir. Sağlık sorunları için yapılan ameliyatlar sırasında estetik müdahale yapılıyorsa, hastadan yalnızca estetik işlemlerin ödemesi talep edilecektir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği sonrası şekli ne zaman oturur?

Burun estetiği ameliyatı geçirdikten sonra yeni şeklin oturması, yaklaşık olarak 6 ay ile 1 sene kadar zaman alacaktır. Bu süre içerisinde burnun darbelerden korunması, sert hareketlerle temizlenmemesi, çok sık temas edilmemesi ve gözlük gibi buruna baskı yapacak aksesuarların kullanılmaması önemlidir. Aksi halde burun şekillenirken bu faktörlerden etkilenecek ve planlanan görünümden daha farklı bir şekil kazanacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği nasıl yapılır? Burun estetiği zor mu?

Burun estetiği olanlar genel olarak ameliyatın değil, iyileşme sürecinin zorlayıcı olduğunu bildirmiştir. Ameliyat açık yöntemle yapılacaksa burun üstünden kesi atılır, kapalı yöntemle yapılacaksa burun deliklerinin alt kısmından kesi uygulanır. Ardından burun kemiği ve iç dokularına ulaşarak planlanan müdahaleler yapılır. Tüm işlemler tamamladığında kesiler kapatılır ve burun atel yardımıyla sabitlenir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği sonrası masaj ne kadar süre yapılır?

Burun estetiği sonrası masaj uygulamaları, yapılan müdahale ve operasyon tekniğine bağlı olarak farklılık gösterir. İlk dönemlerde ödem ve şişliğin azalması için birkaç dakikayı geçmeyecek şekilde ve çeneye kayan hareketlerle masaj uygulaması yapılabilir. Ancak kimi operasyonların ardından burun şeklinin doğru pozisyonda oturması için masaj yapılmaması gerekir. Bu uygulama tamamen doktor tarafından hastaya özel şekilde belirlenecek ve gerekli bilgiler aktarılacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği sonrası burun ucu şişliği ne zaman iner?

Burun estetiğinden sonra en sık görülen komplikasyonlardan biri de burun ucu şişliğidir. Bu sorun genel olarak ilk 3 ila 5 gün içerisinde kendiliğinden azalma gösterir. İlk 2 haftanın sonunda ise tüm şişlikler ve ödem tamamen kaybolmuş olur. Bu süreci hızlandırmak için doktorun önerdiği şekilde ve sıklıkta buz kompresi yapılması gerekecektir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği kaç günde iyileşir?

Burun estetiğinin iyileşme süresi, operasyon sırasında yapılan müdahaleler ve kullanılan tekniğe bağlı olarak değişiklik gösterir. Açık yöntem ameliyatlarda iyileşme süreci 2 ila 4 hafta kadar devam eder. Kapalı yöntem ameliyatlarda ise bu süre yarı yarıya azalmaktadır. Ancak burnun tam olarak iyileşmesi ve şeklinin oturması için yaklaşık 1 sene geçmesi gerekecektir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği sonrası ödem nasıl geçer?

Burun estetiği ardından ödem görülmesi beklenen bir komplikasyondur. Operasyondan sonraki ilk birkaç gün içerisinde ödemler azalma gösterir. Ancak bu süre ameliyatın yapıldığı tekniğe ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Açık ameliyatlardan sonra ödemlerin kaybolması yaklaşık 1 ay kadar zaman alabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği dudak şeklini değiştirir mi?

Burun estetiği doğrudan dudak şeklini değiştirmese de dudak üstü kısmının daha fazla açılması ya da kapanması gibi durumlara bağlı olarak farklı bir görüntü olduğu düşünülebilir. Burun estetiği erkek öncesi sonrası görüntülerinde çok fark edilmese de kadınlarda yapılan karşılaştırmalarda dudakların farklı göründüğü dikkat çeker. Bu durum burnun yüz hatlarına uyum sağlaması ve orantılı bir şekle getirilmesi ile de alakalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği ameliyatı kaç saat sürer?

Burun estetiği ameliyatının süresi, yapılacak olan uygulamaya ve kullanılacak tekniğe bağlı olarak farklılık gösterir. Açık yöntem ameliyatlar genel olarak 1 ila 3 saat içerisinde tamamlanırken, kapalı yöntem ameliyatlar 30 dakika ila 1 saat içerisinde tamamlanmış olur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Burun estetiği yüz ifadesini değiştirir mi?

Burun estetiği operasyonları yüzün genel duruşunu değiştirse de ifadede herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Yüz ifadesini en çok etkileyen etmenler arasında kaş yapısı, göz şekli ve bakışlar yer alır. Bu nedenle burun estetiği sonrasında bariz bir ifade değişikliği görülmemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker
0