Blefarit

Blefarit, en sık görülen göz kapağı iltihaplanması olup; tedavisinde, gözün günlük temizlenmesi hastalığın iyileşme süresinde önemli rol oynamaktadır.

Blefarit Nedir?

Blefarit göz kapağı iltihaplanmasına denir. Kirpik dibi iltihabı da diğer adıdır. Göz kapağındaki küçük yağ bezleri etkilenir ve göz kuruluğunun genel sebepler indendir. Blefarit sık görülen göz rahatsızlıklarındandır. Neredeyse her yaşta görülür. Blefarit, görme ile ilgili bir sıkıntı çıkarmasa da rahatsız edici bir hastalıktır. Fakat bulaşıcı değildir. Hastalıktan kurtulmanın zor olmasının yanında tekrar etme olasılığı da yüksektir. Gözün köşesinde olan türüne angular blefarit denir. Angular blefarit gözün dış köşesinde daha sık görülür. Blefarit aynı anda iki gözü de tutmayı sever. Meibomian bezi iltihabı da bir diğer adıdır.

Blefarit Belirtileri Nelerdir? (Nasıl Anlaşılır?)

Göz kapağı iltihabı rahatsız edici şikayetlerle fark edilir. Gözü irite eder ve görüşünüzü bozabilir.

Blefaritin sıklıkla ortaya çıkardığı şikayetler:

  • Kaşıntılı göz kapağı
  • Şişmiş göz kapağı
  • Kızarmış iltihaplanmış göz kapağı
  • Gözlerde yanma hissi
  • Yağlı göz kapakları
  • Göze bir şey kaçmış hissi
  • Kızarmış gözler
  • Sulanmış gözler
  • Kirpiklerde ve göz kenarlarında kabuklar
  • Işığa hassasiyet

Bu şikayetler gözde ciddi bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurun.

Blefarit Nedenleri Nelerdir? (Neden Olur, Nedeni, Sebepleri)

Blefarit hastalığının kesin nedeni bilinmiyor. Fakat hastalıkta birden fazla faktörün etkili olduğu biliniyor.

Bu nedenler arasında şunlar sayılabilir:

  • Seboreik dermatite bağlı saçlı deriden, kaşlardan dökülen kepekler
  • Bakterilere bağlı bir enfeksiyon
  • Göz kapağı altındaki tıkanmış ya da fonksiyonu bozulmuş yağ bezleri
  • Rozasea (yüzde kızarıklıklarla ortaya çıkan bir cilt hastalığı)
  • Alerjiler (ilaçlara, kontakt lenslere, makyajlara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar)
  • Hormonal bozukluklar
  • Kirpiklerdeki parazitler

Blefarit Teşhisi

Blefarit teşhisinde hekiminizin hasta öyküsü alması ve muayene etmesi yeterli olur. Teşhiste gözü daha dikkatli incelemek için bazı aletler kullanabilir. İncelenen göz çevresinde enfeksiyon var ise bakteri, parazit ya da mantar kaynaklı olup olmadığı da araştırılır. Eğer enfeksiyon bulguları varsa gözden akan sıvıdan örnek alınır, kültüre ekilir ve bu örnek mikroskop altında incelenir.

Blefarit Tedavisi

Blefarit için kişisel bakım yapılarak tedavi gerçekleştirilebilir. Yani hasta gözünü günlük temizleyerek ve göz kapağı üzerine ılık torbalar koyarak müdahale edebilir. Kirpik dibi iltihabında bölge bebe şampuanı ile temizlenerek göz temizliği yapılabilir. Hastalıktaki kuruluk sorunu göz damlası kullanılarak da iyileştirilir.

İlaç tedavisi: Eğer bu tedavi işe yaramazsa doktor başka ilaçlar reçete eder. Bakteri temelli enfeksiyonlar için antibiyotikler reçete edilir. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotik bakterileri öldürerek ağrıları, şikâyetleri geçirir. Krem, pomad, damla şeklinde antibiyotikler olabilir.

Steroid içeren damlalar veya pomadlar iltihabı baskılamak için tedavide kullanılabilir. Bunlar bir tür kortizon içerir ve daha hızlı iyileşme sağlar. Fakat her zaman tercih edilmez. Antibiyotikler ve steroid aynı anda kullanılabilir.

Blefarite sebep olan ve altta yatan bir hastalık varsa (rozasea, seboreik dermatit vs.) bu hastalıklar tedavi edilir.

Blefarit Tedavi Edilmezse

Blefarit çoğu zaman evde alınabilecek önlemlerle iyileştirilebilir. Fakat tekrarlayan ve zor iyileşen bir durumdaysa doktor tedavisi gerekir. 

Hastalık tedavi edilmezse:

  • Kirpiklerin anormal büyümesine sebep olabilir. Kirpikler içe kıvrılır.
  • Göz kapağı cildinde problemler olur. Göz kapağı ters dönebilir.
  • Gözler çok yaşarır ya da gözde kuruluk olur.
  • Hasta kontak lens takmakta zorlanır.
  • Gözlerin beyaz kısmının üstünü örten zarın iltihaplanmasına sebep olur. Hastanın gözü uzun süre boyunca kızarık kalır.
  • İçe dönen kirpikler göz yüzeyinde çizilmelere sebep olur. İlerledikçe gözde yaralar oluşur.
  • Arpacık, kirpiklerin çıktığı yerden bir şişlik oluşturabilir. Ağrılı bir sorundur. Genelde göz kapağının dış kısmındadır ve rahatça görülür.
  • Şalazyon, göz kapağının kenarında küçük yağ bezlerinde tıkanması sonucu oluşur. Mikrop kapması sonucu ağrı, kızarıklık, şişlik şiddeti artar. Arpacığın aksine göz kapağının iç kısmında yer alır.

Blefarite Ne İyi Gelir?

Blefaridi engellemek veya iyileşmek için her gün gözler ve göz kapakları bebek şampuanı ile temizlenebilir. Şikâyetler geçse bile göz ve göz kapakları temizlenmeye devam edilmelidir. Sıcak uygulamaların da blefarite iyi geldiği bilinmektedir. Fakat sıcaklık ayarlanırken dikkatli olunmalıdır. Uygulanan bezin ne çok sıcak ne de soğuk olması gerekir.

Gözü temizlerken bir parça pamuk alınarak ılık suyla ıslatılır. Bu pamuk, 10 dakika boyunca göz kapağı üzerinde bekletilir. Kibarca göz kapağı ve çevresine masaj yapılır. Göz kapağını temizlerken kullanılan pamuk bebek şampuanı ile birlikte kullanılabilir. Ilık suyla yapılan kompresyon yerine, çok çay içen bir millet olduğumuz için sallama çay ya da çayın artığı kullanılarak ılık uygulama yapılabilir.

Blefarit Ne İyi Gelmez?

Blefarit ile ilgili şikâyetleri olan hastalar kontakt lens kullanıyorsa bir süre kullanmaması daha iyidir. Blefarit hastası şikâyetleri devam ederken göz makyajı da kullanmamalıdır. Özellikle de göze yapılan makyajlar şikâyetleri artırabilir. Göze enfeksiyon bulaştırabilecek durumlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca bölgenin tahriş edilmemesi ve ovalanmaması gerekir.

Blefarit İlaçları

Blefaritin daha hızlı iyileşmesi ve belirtilerin daha hafif atlatılması için ilaçlar kullanılabilir.

Bunlar genellikle şu şekilde olur:

  • Yapay gözyaşı göz kuruluğu için kullanılır.
  • Gentamisin gibi antibiyotikler bakteri enfeksiyonları için önerilir.
  • Steroid damlaları ya da pomadları iltihabı azaltmak için, şiddetli durumlarda kullanılır.
  • Dışarıdan uygulanan merhem ve pomadlar belirtileri azaltmak için uygulanır.

Lütfen hekiminizin reçetesi dışında herhangi bir ilacı alıp kullanmayınız.

Blefarit Ameliyatı

Blefarit hastalarında cerrahi yöntemler tedavi seçenekleri arasında bulunmaz. Fakat hastalık şiddetli yaşandığında arkasında göz kapağının şeklini bozan bazı sorunlar bırakabilir. Bu sorunları düzeltmek için ameliyat gündeme gelebilir. Kirpiklerin göz içine çevrilmesi, göz yüzeyinde çiziklere sebep olabilir. Hatta bu çizikler derinleştikçe yaralara dönüşür ve hastada görme bozuklukları başlar. Bütün bunları engellemek için kirpikler cerrahi ile dışa döndürülür ve böylece hastanın gözü korunur.

Hamilelikte Blefarit

Gebelikte blefaritin, gebe olmayan kadınlara göre pek farkı yoktur. Şikâyetler aynı şekilde gözde kızarıklık, akıntı, gözde yanma hissi şeklinde sıralanabilir. Gebeliğe bağlı hormonal değişikliklerle göz kuruluğu daha şiddetli yaşanabilir. Tedavide gözde temizlik ve ılık uygulamalar aynı şekilde kullanılabilir.

Fakat tetrasiklin gibi antibiyotikler gebelik döneminde kullanılmaz. Aksi takdirde bebeğin dişlerinde kalıcı renklenmeler gibi sorunlar yaşanabilir.

Diğer ilaçların da doktor reçetesi dışında kullanılmaması gerekir. Böyle durumlarda doktorunuza durumu açıklayıp ilacı kullanıp kullanmama hakkında daha kesin bilgiler alınız.

Çocuklarda Blefarit

Çocuklarda blefarit, yetişkinlerdeki koşullara benzer şekilde ilerler. Şikâyetler, belirtiler ve teşhis yöntemi yetişkindeki gibidir. Tedavide farklılık olarak tetrasiklin 12 yaşından küçük çocuklarda reçete edilmez. Aksi takdirde büyümeyi olumsuz etkiler. Ayrıca çocukların gözlerini ovalayarak hastalığı kötüleştirmesi daha olasıdır. Buna karşı önlemler alınabilir.

Bebeklerde Blefarit

Bebeklerde blefarit belirtileri, yetişkinlerdekine göre biraz daha farklı olabilir. Çünkü bebekler şikâyetlerini kolay belli edemez. Bunun yerine ağlama, huzursuzluk, emmeyi bırakma gibi sorunlar yaşanır. Blefarit hastalığında bebek gözlerini ovalayıp ağlayabilir. Burada yapılması gereken anne ve babaların bebeklerini iyi gözlemlemesidir. Gözde kızarıklık, yağlı göz, göz kapağında şişlik gibi belirtileri fark etmeleri gerekir.

Bebeklerin tedavisinde ebeveynler bebeğin gözlerini nemli pamukla temizleyebilir ve ılık suyla göz kapağına masaj yapabilir. Altta yatan başka sebepler düşünülüyorsa ona göre tedaviler planlanır.

Tetrasiklin bebeklere verilmeyen bir antibiyotiktir. Bebeğin büyümesini olumsuz etkiler. Bu sebeple tetrasiklin bebeklerde hatta 12 yaş altı çocuklarda reçete edilmez.

Blefarit için Hangi Doktora Gidilir?

Göz kapağınızda kızarma, kaşıntı, sulanma, ışığa duyarlılık, yağlanma ve kabuklanma gibi enfeksiyon belirtileri bunun işaretidir. Gözdeki blefarit gibi enfeksiyonların tedavisi için Göz Hastalıkları uzmanı bir hekime görünebilir, size en yakın hastanenin Göz Hastalıkları bölümüne başvurabilirsiniz.

Eğer blefarit ile ilgili olabilecek şikâyetleriniz varsa ve hijyene dikkat etmenize rağmen iyileşmiyorsa doktorunuza başvurun.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Blefarit ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kirpik Dibi İltihabı Geçer Mi?

Kirpik dibi iltihabı evde alınan önlemlerle kısa sürede tedavi edilebilir. Gözde hijyene dikkat edip ılık suyla ıslatılmış pamuklarla bölgeyi temizleyebilirsiniz. Ilık bez uygulamaları da benzer şekilde belirtileri hafifletir. Fakat hastalığın tekrar etme riski fazladır. İyileşmeyen sürekli tekrar eden hastalıklarda altta yatan egzama gibi başka bir hastalık var olabilir. Bu durumda doktora gitmek gerekir.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Kirpik Dibi İltihabı Türleri Nelerdir?

Blefarit iki çeşittir. Göz kapağının ön kısmında kirpiklerin başladığı bölgedeyse anterior blefarit denir. Kirpiklerde kepeklenme görülür. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişebilir. Göz kapağının arka kısmında yağ bezlerinin fonksiyonun bozulmasıyla ortaya çıkan tür ise posterior blefarit olarak adlandırılır.

Dr. Hasan Alparslan Topçu

Kirpik Dibi İltihabı Bulaşıcı Mıdır?

Kirpik dibi iltihabı vakalarının büyük çoğunluğunda bakteri, virüs gibi organizmalardan söz edilemez. Bu yüzden genellikle bulaşıcı değildir. Fakat ilerlediğinde bakteri kaynaklı bir enfeksiyona dönüşebilir ya da bunu tetikleyebilir. Örneğin gözün beyaz kısmının üzerindeki zarı iltihaplandırabilir. Bu durumda bulaşabilen organizmalar devreye girebilir.

Dr. Hasan Alparslan Topçu