Bebeklerde Sürekli Hapşırma

Hapşırık genellikle burun mukozasının atmosferdeki yabancı cisimlerin tahriş etmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Tedavi nedene göre antibiyotik ve burun spreyi gibi seçeneklerle uygulanır.

Bebeklerde Sürekli Hapşırma Nedir?

Hapşırık genellikle burun mukozasının atmosferdeki yabancı cisimlerin tahriş etmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Tahriş sonucu ile birlikte burun veya ağız yoluyla akciğerlere doldurulan hava istemsiz bir şekilde dışarıya atılır. Bunun sonucunda da hapşırık meydana gelmektedir. Hapşırma mevsimsel olarak çıkabileceği gibi viral bir enfeksiyona bağlı hastalıktan dolayı da ortaya çıkabilmektedir.

Hapşırık yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de görülmektedir. Bebeklerin hapşırması genellikle normal karşılaşılan bir refleks olarak görülmektedir. Çünkü bebeklerin burun mukozaları yetişkinlerinkine göre daha hassastır. Bundan dolayı da bebeğin etrafında uçuşan tozlar bile bebeğin hapşırmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde Sürekli Hapşırma Belirtileri Nelerdir?

Yeni doğan tüm bebekler düşük bağışıklık sistemine sahiptir. Bundan dolayı da soğuk havalarda veya hafif esintilerde bile daha çabuk üşüterek hastalanabilir. Bebeklerin sık sık hapşırması ise aslında başlı başına bir hastalığın belirtisidir. Hapşırığın yanında farklı belirtiler de görülüyorsa soğuk algınlığı geçirdiğini gösterebilmektedir.

Bebeklerde hapşırığa ek olarak görülen diğer belirtiler şu şekildedir:

Bebeklerde Sürekli Hapşırma Nedenleri Nelerdir?

Yeni doğan bebekler sık sık hapşırmaktadır. Bu durum ise ebeveynlerin oldukça endişelenmesine neden olmaktadır. Ancak hapşırığa ek olarak herhangi bir belirti görülmüyorsa endişelenecek herhangi bir durum yoktur. Çünkü bebeklerin hapşırması refleks bir reaksiyondur. Doğum sonrasında yeni doğan bebeklerin burnunda ve solunum yollarında amniyotik sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının atılması için de bebek istemsizce hapşırarak bu sıvıyı dışarıya atmaya çalışmaktadır. Fakat bebekte burun akıntısı ve hapşırma görülüyorsa bunun altında farklı nedenler yatabilmektedir.

Hapşırığa neden olan diğer durumlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Bebeklerde Sürekli Hapşırma Teşhisi

Genel olarak yeni doğan bebeklerin tümü sıklıkla hapşırmaktadır. Bunun nedeni ise bebeklerin burun mukozalarının oldukça hassas olmasından kaynaklanır. Ancak hapşırığın yanında nezle, ateş ve öksürük gibi belirtiler de yer alıyorsa uzman bir doktora görülmesi gerekir. Soğuk algınlığının teşhisi görülen yaygın belirtiler sayesinde oldukça kolaydır. Ancak soğuk algınlığının komplikasyonları da varsa uzman doktor test isteyebilir.

Teşhis için kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

Fizik MuayeneUzman doktor bu aşamada bebeğin genel sağlık durumu hakkında kısa bir bilgi alır. Yeterli beslenip beslenmediği ve görülen belirtiler hakkında bilgi aldıktan sonra bebeği fizik muayene yapar. Fizik muayene soğuk algınlığı teşhisinde genellikle yeterli olsa da buna ek olarak farklı tetkikler de isteyebilir.

Göğüs RöntgeniBebekte nezlenin yanı sıra kuvvetli öksürük de varsa uzman doktor solunum yollarını detaylı bir şekilde incelemek isteyebilir. Bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğundan dolayı şiddetli öksürük ve soğuk algınlığı astımı ve zatürreyi tetikleyebilir. Bundan dolayı da solunum yolları mutlaka incelenmelidir.

Bebeklerde Sürekli Hapşırma Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde soğuk algınlığı tedavisinde nezlenin yanı sıra zatürre gibi komplikasyonlar oluşmamışsa antibiyotikler genellikle önerilmez. Ancak komplikasyonlar da varsa hastalık daha da uzayabilir bu da bebek için tehlikeli olabilmektedir. Böyle durumlarda ise antibiyotik gibi ilaçlar önerilebilmektedir.

Uzman doktor tarafından uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

Antibiyotikler: Sinüzit, zatürre gibi enfeksiyonların oluştuğu durumlarda uzman doktor antibiyotik önerebilmektedir. Böylece antibiyotik ilaçlar sayesinde bebek soğuk algınlığını daha kısa sürede atlatabilecektir. Ancak verilen antibiyotikler uzman doktorun kontrolü ile bebeğe verilmelidir.

Burun Spreyleri: Soğuk algınlığı olan bebeklerde genellikle burun tıkanıklığı da meydana gelmektedir. Bu da bebeğin daha zor nefes almasına neden olabilmektedir. Bu yüzden burun tıkanıklığını gidermek amacıyla burun spreyleri de önerilmektedir.

Bebeklerde Sürekli Hapşırma Tedavi Edilmezse

Sürekli hapşırmanın yanı sıra farklı belirtiler de eşlik ediyorsa bebeğiniz soğuk algınlığı geçiriyor olabilir. Bundan dolayı da vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Bebeklerde görülen soğuk algınlığı tedavi edilmediği taktirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Enfeksiyon daha da ilerler bu da farenjit, zatürre, sinüzit ve orta kulak iltihabının oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı hapşırığın dışında farklı bir belirti görüldüğünü anlar anlamaz mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Sürekli Hapşırmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde görülen hapşırma başlı başına herhangi bir hastalığa işaret etmese de buna ek olarak ateş, öksürük gibi belirtilerin görüldüğü durumlarda soğuk algınlığına işaret edebilir. Bu durumda bebeklerde soğuk algınlığına en iyi gelen şey ise anne sütüdür. Anne sütü bebeklerin enfeksiyona karşı direnç göstermesini sağlayarak daha hızlı atlatmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ıhlamur, adaçayı, kekik, zerdeçal, çubuk tarçınlar da soğuk algınlığına iyi gelen doğal bitkisel çözümler arasında yer almaktadır.

Bebeklerde Sürekli Hapşırmaya Ne İyi Gelmez?

Bebeğin bulunduğu odayı havalandırmamak soğuk algınlığının geçmesini engellemektedir. Bundan dolayı da bebeğinizi kapalı ortamlarda bulundurmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bulunduğu ortamları sık sık havalandırmak gereklidir.

Ayrıca bu süreçte hijyen en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında yer almaktadır. Anne veya baba bebeğine dokunmadan önce mutlaka ellerini iyi bir şekilde yıkamalıdır. Elleri burun veya göze dokundurmak enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra bebeğin kullandığı oyuncakların kirli olması da enfeksiyonun kolay bir şekilde yayılmasına olanak sağlar. Bu yüzden bebeğin kullandığı oyuncaklar yere düştüğü zaman mutlaka temizlenmelidir.

Bebeklerde Sürekli Hapşırma için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeğin sıklıkla hapşırması aslında endişe edilecek bir durum değildir. Bu durum bebeğin sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştığının göstergesidir. Çünkü hapşırık bebeğin sinir sisteminde oluşan bir reflekstir. Bundan dolayı da bebeklerde hapşırık esnemek kadar normal karşılanmaktadır. Ancak hapşırığın yanı sıra farklı belirtiler de görülüyorsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerekir. Başvurulması gereken bölüm ise dahiliye bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Sürekli Hapşırma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan bebekler neden hapşırır?

Bebeğim çok hapşırıyor ya da bebekler neden hapşırır gibi sorular annelerin sıklıkla sordukları soru arasında yer almaktadır. Bebeklerde hapşırma nedenleri burun mukozalarının çok hassas olmasından kaynaklanmaktadır. Doğum sonrasında bebeğin burnunda kalan amniyotik sıvının dışarı atılması için bebekler bunu refleks olarak yapmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Yenidoğan bebeğin grip olduğunu nasıl anlarız?

Bebeğimin burnu akıyor ve hapşırıyor diyorsanız muhtemelen bebeğiniz soğuk algınlığı geçiriyor olabilir. Bunun yanı sıra bebeğin ateşinin 38 derece veya daha üstüne çıkması, titremesi ve şiddetli bir şekilde öksürmesi soğuk algınlığı geçirdiğinin göstergesidir. Ayrıca karın ağrısı, kusma gibi belirtiler de nadir de olsa görülebilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde soğuk algınlığına ne iyi gelir?

Bebeklerde burun spreyleri ve antibiyotiklerin yanı sıra evde de kolayca yapabileceğiniz doğal yöntemler bulunmaktadır. Nane limon, zencefil bal, ıhlamur limon, tarçınlı ballı süt gibi bitkisel içecekler soğuk algınlığının daha hızlı atlatılmasını sağlamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde hapşırma nasıl geçer?

Bebeklerde hapşırma genellikle soğuk algılığından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde burun akıntısı ve hapşırma durumunu geçirmek amacıyla evde sprey veya damla kullanılabilir. Bu yöntemleri kullanarak mukusların incelmesi sağlanır. Böylece hem burun akıntısı hem de hapşırık ortadan kalkmış olur.

Dr. Hande Erölmez

Yenidoğan bebeklerde hapşırma ve burun tıkanıklığı neden olur?

Bebeklerde hapşırma genellikle burundaki mukusun dışarı atılmasından dolayı sıklıkla görülmektedir. Ancak burun tıkanıklığını bebeğin bulunduğu ortam da etkilemektedir. Bulunduğu ortamdaki toz, parfüm veya sigara gibi tahriş edici maddeler varsa bebekte burun tıkanıklığı oluşmasına neden olabilir.

Dr. Hande Erölmez