Bebeklerde Pamukçuk

Pamukçuk özellikle ağız bölgesi ve dil yüzeyinde oluşan bir tür mantar enfeksiyonudur. Tedavide genellikle hastalığa iyi gelecek damlalar kullanılır.

Bebeklerde Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk özellikle ağız bölgesi ve dil yüzeyinde oluşan bir tür mantar enfeksiyonudur. Sıklıkla ağız içinde ve dilde görülebilen pamukçuk bazen boğaza kadar da inmektedir. Pamukçuğun ağızda oluşmasına oral kandidiyazis; ağızdan boğaza doğru inmesine ise orofaringeal kandidiyazis denir. Candida Albicans adlı mantarın neden olduğu pamukçuk özellikle yenidoğanlarda ve bebeklerde görülmektedir. Nadiren de olsa çocuklar ve yetişkin bireylerde de görülebilmektedir.

Bebeklerde pamukçuk ağız içinde yanakların ya da dilin beyaz bir tabaka ile kaplanması ile meydana gelir. Pamukçuk genelde yenidoğanda zor fark edilir ve genellikle ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak bağışıklık sistemi düşük veya başka bir sağlık sorununa sahip bebekler için ayrıca dikkat edilmelidir. 

Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

Özellikle bebeklerde ağızda pamukçuk çok yaygındır. Bebeklerde ağızda pamukçuk oluşumunda ilk olarak belli bir belirti olmayabilir. Ancak zaman içinde pamukçuk gelişimi gözlemlenmektedir. Bebeklerde pamukçuk oluşumunda birçok belirti de bu zamanda ortaya çıkmaktadır. 

Bebeklerde pamukçuk oluşumundaki belirtiler şu şekildedir:

  • Dil yüzeyi, iç yanaklar, dudak içleri, diş etleri ya da bademciklerin yüzeylerinde yer alan beyaz tabakalaşma
  • Bebeklerde ağızda pamukçukta en önemli bir diğer belirti ise beyaz tabakanın olduğu yerde ağrı
  • Beyaz tabakanın kazınması ile bölgede sızıntı şeklinde ufak kanamalar 
  • Ağızda kötü tat ve koku 
  • Yutkunma ve yutmada zorluk
  • İştahsızlık ve huzursuzluk
  • Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olma

Bebeklerde Pamukçuk Nedenleri Nedir?

Bebeklerde pamukçuk oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Özellikle yeni doğan bebeklerde pamukçuk yetişkinlere oranla çok daha fazladır. Yeni doğan bebeklerde pamukçuk sık olduğu gibi en çok da prematüre doğumda görülmektedir. 

Pamukçuğun birçok nedeni vardır, bunlar;

  • Bebekte ağızda pamukçuk özellikle ağız mukozasında yer alan ve her insanda az miktarda bulunan Candida Albicans isimli mantarın fazla üretiminden kaynaklanır.
  • Annenin hamilelik döneminde aşırı spektrumlu antibiyotik kullanması bebeklerde pamukçuğa neden olur.
  • Bebekte pamukçuğun nedenlerinden en önemlisi ise bebeğin yeteri kadar anne sütü alamamasıdır.
  • Bebekte pamukçuğun bir diğer nedeni ise annede böyle bir enfeksiyonun bulunmasıdır. Emzirme yoluyla bebeğe geçmedir.
  • Aynı zamanda folik asit, B12 vitamini, demir eksikliği de pamukçuğa neden olmaktadır.
  • Bunlara ek olarak hijyensiz emzirme ve dezenfekte olmamış biberon ve emzik kullanımı da bebeklerde ağızda pamukçuk oluşturmaktadır. 

Bebeklerde Pamukçuk Teşhisi Nasıl Konulur?

Bebeklerde pamukçuk teşhisi ilk olarak fiziki muayene ile yapılmaktadır. Doktor, göz ile bebeğin ağzını muayene etmektedir. Böylece kolaylıkla bebekte pamukçuk teşhisi konabilir. Aynı zamanda kesin bir tanı için beyaz tabakadan laboratuvar örneği alınabilir. Bu örnekte mantar enfeksiyonun varlığı netleşerek kesin teşhis konulabilir. 

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde pamukçuk tedavisi için öncelikle doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Özellikle bebeklerde ağızda pamukçuk ilacı olarak bebek pamukçuk damlası verilmektedir. Bebek pamukçuk damlası (antimikotikli damlalar) ağız içi mantarlarına karşı etkili bir ilaçtır. Özellikle yeni doğan bebeklerde pamukçuk oluşumunda sıklıkla bebek pamukçuk damlaları (ağız içi damlalar) verilmelidir. Ağız içi damlası ağız içine direkt uygulanmalıdır. Aynı zamanda bebeğin emziği, biberonu gibi malzemeler de dezenfekte edilmelidir. 

Bebeklerde pamukçuk tedavisinde evde yapılan çeşitli yöntemler de hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu yüzden bebeklerde pamukçuk tedavisi doktor kontrolünde sağlanmalı, kesinlikle geciktirilmemelidir.

Bebeklerde Pamukçuk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Her hastalık gibi bebeklerde pamukçuk da geciktirilirse birçok sağlık problemine neden olur. Eğer ki bebeklerde pamukçuk tedavisi geciktirilirse bebekte akciğerlere kadar mantar enfeksiyonu inebilir. Bu da ciddi problemlere yol açabilir. Pamukçuk, bebeğin beslenmesini olumsuz etkiler ve anne sütünden eksik yararlanır. Anne sütünden eksik ve yetersiz yararlanan bebeğin bağışıklık direnci düşer ve hastalıklara kolaylıkla yakalanabilir. Bebekte pamukçuk tedavisi en kısa sürede uzman doktorlar tarafından planlanmalıdır.

Bebeklerde Pamukçuğa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde doktor kontrolünde verilen ilaçların uygun şekilde kullanılması pamukçuğun geçmesi için en önemli yoldur. Bebeklerde pamukçuğa özellikle en iyi gelebilecek şeylerden bir diğeri de anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini sağlamlaştırmaktadır. Buna ek olarak bebeklerde ağız içi hijyen ve temizliğin sağlanması da bebeklerde ağız pamukçuklarının geçmesine yardım eder.

Bebeklerde Pamukçuğa Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde pamukçuğa özellikle ağız içi hijyeninin yetersiz olması gelmektedir. Bu da bebeğin ağzının içine dışarıdan gelen biberonun, anne memesinin hijyeni de temiz olmasına bağlıdır. Bebeklerde pamukçuğa iyi gelmeyen şeylerden biri de şekerli ve mayalı gıdaların bebeğe verilmesidir. 

Bebeklerde Pamukçuk Tedavisinde Kullanılan İlaçları Nelerdir?

Bebeklerde pamukçuk tedavisinde kullanılan ilaçların başında ‘antifungal’ etken maddesi gelmektedir. Doktorun en çok yararlandığı içeriklerdendir. Antifungal madde bebeklerde pamukçuk ilaçlarının etken maddesidir ve mantar enfeksiyonları ile savaşır. Aynı zamanda antimikotikli ağız içi damlaları da bebekte pamukçuk tedavisinde kullanılan etkin bir içeriktir. Tüm bunlara ek olarak uygulanan ev içi ilaçlar ise bebeğin pamukçuğuna daha olumsuz bir etki bırakabileceğinden kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Bebeklerde pamukçuk tedavisinde kullanılacak olan ilaçları en iyi şekilde doktor belirler ve dozunu ayarlar. Doktora danışmadan yanlış bir tedavi uygulamaya kalkmak bebeğin sağlığında çok daha ciddi problemler oluşmasına neden olur.

Bebeklerde Pamukçuk için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde ağızda pamukçuk oluşumu ilk başlarda geçici bir durum gibi görünebilmektedir. Ancak pamukçuk doktor tedavisi ile çok kolay atlatılabilecek bir durumdur. Bu nedenle bebekte pamukçuk görüldüğü ve iştahsızlık, yutkunma ve yutkunmada zorluk gibi çeşitli belirtiler de varsa hemen doktora gidilmelidir. 

Bebeklerde pamukçuk oluşumu için gidilecek doktor ise Oral Diagnoz ve Radyoloji bölümüdür. Bebeğin teşhisi genellikle bu bölüm tarafından konulmaktadır. Ancak bulunduğunuz bölgede bu bölüm olmayabilir. Böyle bir durumda ise Periodontoloji bölümü bebeklerde pamukçuk oluşumu ile ilgilenmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Pamukçuk ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde pamukçuk kaç günde geçer?

Bebekte ağızda pamukçuk genellikle uygun tedavi ile kısa bir sürede geçmektedir. Bebekte pamukçuk için verilen damlaların uygun kullanılması halinde 8-10 gün arasında pamukçuk kaybolur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Bebeklerde pamukçuk özellikle doktor kontrolünde verilen ilaçlar ile geçmektedir.  İlaçların belirtilen miktarda bebeğe verilmesi ile kısa bir sürede pamukçuk kendiliğinden kaybolmaktadır. Bebekte pamukçuk oluşumuna neden olan mantar yalnızca doktorun sağlayacağı ilaç ile geçmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde pamukçuk ağrı yapar mı?

Bebeklerde pamukçuk özellikle bebek beslenme anında ağlamaya başlıyor ise ağrı eşlik etmektedir. Buna ek olarak pamukçuk bölgesinde kanama da gerçekleşiyorsa ağrı vardır. Ağrının şiddetinin artmaması için bebek doktora götürülmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde pamukçuk karbonat ile nasıl temizlenir?

Bebeğin karbonata alerjisi olup olmadığı bilinmeden karbonat ile pamukçuk tedavisi kesinlikle yapılmamalıdır. Bebeklerde pamukçuk temizlenmesi için en önemli tedaviyi doktor sağlamaktadır. Bebekte pamukçuk için evde tedavi kesinlikle uygulamayın bu başka enfeksiyonlara ya da pamukçuğun yayılmasına neden olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebekte pamukçuk ilacı nedir?

Bebeklerde pamukçuk ilacı ağız içine dökülen bir tür damladır. Bu damla içeriğinde mantar enfeksiyonlarını azaltıcı etken madde barındırır. Doktorun belirlediği ölçülerde kullanılan bebekte pamukçuk ilacı pamukçuk ve enfeksiyonu tedavi etmektedir.  Bebek pamukçuk damlasına ek olarak doktor karbonat etken maddeli ilaç da verebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Pamukçuk olan bebek nasıl beslenir?

Pamukçuk olan bebek öncelikle hijyenik bir şekilde beslenmelidir. Anne meme ucunu steril hale getirdikten sonra bebeği emzirmelidir ve her zaman temiz tutmalıdır. Aynı zamanda pamukçuk olan bebeğin emzik, biberon gibi eşyaları da sıklıkla dezenfekte edilmelidir. Pamukçuk olan bebek şekerli ve mayalı gıdalardan uzak tutulmalı, sık sık anne sütü ile beslenmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebekte pamukçuk nasıl temizlenir?

Bebekte pamukçuk için öncelikle doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Evde herhangi bir yöntem bebekte pamukçuğunun temizlenmesi için kullanılmamalıdır. Bebekte pamukçuk temizlemedeki en uygun yöntem doktorun verdiği bebekte pamukçuk damlasını kullanmaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker