Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları

Kulak arkası yarası, halk arasında adlandırılan egzama hastalığından kaynaklanmaktadır. Tedavide ilaçlar, kremler ve jeller önerilmektedir.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları Nedir?

Bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha ince ve hassastır. Cildin ince ve daha az yağ üretmesi nedeniyle de pek çok hastalıklara karşı savunmasız kalırlar. Bu yüzden yeni doğan bebeklerde sıklıkla cilt sorunları görülebilmektedir. Bebeklerde kulak arkası yaraları bu dönemde karşılaşılan sorunların başında yer almaktadır. Kulak arkası yarası, halk arasında adlandırılan egzama hastalığından kaynaklanmaktadır. Genellikle çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkan egzama bebekler için rahatsız edici bir durum olmasından dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları Belirtileri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde cilt sorunları sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kulak arkalarında oluşan yaralar, kabuklanmalar genellikle egzamanın belirtileri arasında yer almaktadır. Egzamadan kaynaklanan kulak arkası yaraları bebeklerde sık karşılaşılan alerjik bir deri hastalığıdır. Bu deri hastalığı kulak arkalarında görülmesinin yanı sıra boyun, yüz, eklem yerlerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde kulak arkası yaralarında sık sık karşılaşılan belirtiler şu şekildedir:

  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Ciltte kuruluk
  • Kalınlaşmış ve pullu bir cilt
  • Geceleri ortaya çıkan şiddetli kaşıntı
  • Yanma 

Bebeklerde Kulak Arkası Yaralarının Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kulak arkasında ortaya çıkan yaraların nedeni genellikle egzamadır. Egzama ise pek çok nedene bağlı olarak yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde de görülebilmektedir. Sağlıklı bir cilt nem dengesini sağlayarak cildin tahriş olmasını ve pek çok alerjenlerden korunmasına yardımcı olur. Egzama ise cildin bu bakterilerden korunmasına engel olarak tahriş oluşmasına neden olur.

Egzamadan kaynaklı kulak arkasında çıkan yaralara neden olan başlıca unsurlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Çamaşır deterjanları, sabunlar ve banyo cilt bakım ürünleri
  • Yünlü kumaşa veya sentetik yapıya sahip giysiler
  • Evcil hayvanlar
  • Polenler veya ev tozu
  • Olağandışı sıcak veya soğuk ortamlar
  • Süt, yumurta, buğday, soya ve yer fıstığı gibi alerjik gıdalar
  • Kaygı, stres

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları Teşhisi

Bebeklerde görülen cilt sorunlarının altında pek çok neden yatabilir. Egzamadan kaynaklı olan kulak arkası yaraları da birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kulak arkası yaralarının tam olarak neyden kaynaklı olduğunu bulmak için doktorlar pek çok tetkik ve tahlil isteyebilir.

Kulak arkası yaralarının asıl sebebini bulmak için kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

Fizik Muayene: Bu aşamada uzman doktor ilk olarak bebeğin detaylı öyküsünü alır. Beslenmesi ve genel sağlık durumunu değerlendirdikten sonra bebekte görülen belirtileri gözlemler. Ardından bebeğin fizik muayenesi yapılarak kesin bir teşhisin konulması amaçlanır.

Alerjik Testler: Fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda uzman doktor alerjik testler isteyebilir. Yapılan alerjik testlere bağlı olarak yaralara neden olan alerjik tetikleyiciler kolay bir şekilde belirlenir. Böylece alerjiye neden olan durumlar detaylı bir şekilde bakılarak uygun bir tedavi yöntemi belirlenir.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde kulak arkası yaralarının tedavideki ilk amacı bu duruma yol açan semptomların önüne geçerek yaraları hafifletmektir. Cildin rahatlamasını sağlamak amacıyla uzman doktorlar pek çok tedavi yöntemi önermektedir. Bebeklerin cildinin hassas olmasından dolayı bu süreç bebekler için oldukça önemlidir. Bu yüzden ebeveynler doktorun önerdiği tedavi yöntemini mutlaka sürdürmelidir. Bu süreçte önerilen tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

Alerji Önleyici İlaçlar: Kulak arkası yaraları genellikle alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Teşhis edilen alerji sonrasında uzman doktorlar genellikle alerji önleyici ilaçlar önermektedir. Rahatsızlığın tekrarlanmaması için verilen ilaçlar mutlaka doktorun önerdiği şekilde sürdürülmelidir.

Krem ve Jeller: Ciltte ortaya çıkan yaralar ile birlikte ciltte kuruluk meydana gelebilir. Bundan dolayı da cildin nemlendirilmesi bu süreçte oldukça önemlidir. Bu yüzden cildi rahatlatmak amacıyla krem ve jeller tedavide kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları Tedavi Edilmezse

Bebeklerde kulak arkası yaraları egzamaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunla karşılaşan çoğu bebek genellikle geceleri huzursuz olur ve uyuyamaz. Bundan dolayı psikolojik olarak da etkilenebilmektedir. Yaraların tedavi edilmediği durumlarda bebeğin cildi daha da kuruyarak pek çok mikrobun vücuda daha kolay girmesine neden olabilir. Tedavi edilmeyen yaralar cildin yapısını bozarak bununla beraber birçok rahatsızlığı beraberinde getirir.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaralarına Ne İyi Gelir?

Egzamadan kaynaklı olan kulak arkası yaraları bebekler için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu yüzden odaların sık sık havalandırılması bebekler için en iyi gelen durumların başında yer almaktadır. Ayrıca banyo sırasında nötr sabunlar kullanılmalıdır. Banyo sonrasında ise bebeğin vücudunun nemlendirilmesi gerekir. Bebeği banyo yaptırırken ılık su ile banyo yaptırmaya özen gösterilmelidir. Banyo süresi ise maksimum 10 dakika olmalıdır.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaralarına Ne İyi Gelmez?

Kışın giydirilen yünlü giysiler bebeklerin yaraları için iyi gelmeyen durumların başında yer almaktadır. Ayrıca toz toplayan yünlü veya polar şeklinde halılar da bebeğin kaldığı ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bebeği sık sık banyo yaptırmak da bu süreçte bebeğin vücuduna zarar verebilir. Derinin daha fazla tahriş olmasına neden olur.

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerin kulak arkasında oluşan yaraların kaynağı egzamadır. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan egzama şiddetli belirtiler gösterdiğinde bebekler için oldukça rahatsız edici bir durum haline gelebilir. Bundan dolayı bebeklerin kulak arkasında herhangi bir yara veya kızarıklık olduğu zaman vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerekir. Kulak arkası yaraların oluşması şikayetiyle başvurulması gereken bölüm ise dermatoloji bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Kulak Arkası Yaraları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kulak arkasındaki yaralar nasıl geçer?

Bebeklerin kulak arkasında çıkan yaralar egzamadan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden uzman doktorların da önerdiği egzama şampuanları, tahrişi ve kaşıntıyı önleyen krem ve jeller yaraların geçmesinde yardımcı olur. Ancak bu yöntemler mutlaka uzman bir doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kulak arkası yaraları kaşıntı veya ağrı yapar mı?

Kulak arkası yaralarının en belirgin özelliği kaşıntılı olmasıdır. Kuruyan cilt çok fazla kaşıntıya neden olur. Tırnakla kaşınan bölge kanamaya yol açarak ağrının da oluşmasına sebep olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kulak arkası yaraları bulaşıcı mıdır?

Egzamadan kaynaklanan kulak arkası yarası bulaşıcı bir hastalık değildir. Yani ailede herhangi birisinde olan egzama bebeğinize bulaşmaz. Bebekte var olan kulak yaralarının da temas yoluyla herhangi birisine bulaşma olasılığı yoktur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kulak arkası yaralarını tetikleyen yiyecekler var mıdır?

Bebeklerin kulak arkasında oluşan yaralar genellikle alerjik nedenlere bağlı olarak çıkabilmektedir. Süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri yaraları tetikleyen yiyecekler arasında yer almaktadır. Bundan dolayı bu süreçte yiyeceklere ekstra dikkat edilmesi gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebekte oluşan kulak arkası yaralarına ne iyi gelir?

İltihap giderici ve cildin nemlenmesini sağlayan aloe vera bu süreçte yaralara en iyi gelen bitkisel yöntemler arasında yer almaktadır. Ayrıca yulaf tozu da yaraların tedavisinde en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Bunun yanı sıra zerdeçal, papatya ve beyaz dut da bu yaraların iyileşmesinde yardımcı olan bitkisel çözümlerdendir.

Stj. Dr. Özlem Filiker