Bebeklerde Kalça Ultrasonu

Bebeklerde ultrason çeşitli organlarda fonksiyonları incelemek için kullanılabildiği gibi kemiklerde yer alan deformasyonların ve gelişimin de incelenmesi amacı ile kullanılabilmektedir.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nedir?

Ultrasonda genellikle sıvı dolu ve sıvı içeren organların görüntülenmesi kemik gibi daha az sıvı organların görüntülenmesinden daha kolaydır. Ancak bebeklerin kemikleri yetişkinlerinki kadar sert bir yapıda değildir ve sıvıyı daha çok içerir. Bu nedenle bebeklerde ultrason çeşitli organlarda fonksiyonları incelemek için kullanılabildiği gibi kemiklerde yer alan deformasyonların ve gelişimin de incelenmesi amacı ile kullanılabilmektedir.

Ultrason ses dalgalarının yardımı ile vücudun çeşitli bölge ve organların yapısının incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem görüntüleme yöntemleri arasında en güvenilir olanıdır. Ses dalgaları X ışınlarının yerine kullanılır. Bu da bireyin sağlığı üzerine olumsuz hiçbir etki bırakmaz. Bu nedenle bebekler üzerinde herhangi bir sorunda kullanılan, kullanımı en kolay görüntüleme tekniğidir.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Neden Çekilir?

Bebeklerde kalça ultrasonu çekimi birçok nedenden dolayı yapılabildiği gibi bebeğin kemik dokusunun durumunun, doku ve organ yapılarının incelenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bebeklerde ultrason özellikle kemik gelişiminin de takibinde kullanılabilen bir yöntemdir. 

Bebeklerde ultrason çekiminin en temel nedenleri;

  • Kemik dokusunun incelenmesi,
  • Kemik gelişimi ve anatomisinde bozuklukların tespiti,
  • Kalça çıkığı gibi derin kemik yapılarında olumsuz bir durum olup olmadığının görüntülenmesi amacıdır.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?

Bebeklerde kalça ultrasonu doğum esnasında meydana gelebilen olumsuz bir durumun tespiti için doğumdan 1 gün sonra çekilebilmektedir. Normal durumlarda ise doğumdan sonraki üç ila altıncı hafta arasında çekilmektedir.

Ultrason çekiminde bebeğin kilolu olup olmama durumu da göz önüne alınmaktadır. Çünkü kilolu bebeklerde ultrason kalça kemiğinin görünmesine engel olabilmektedir. Bu da röntgen gibi çeşitli tekniklerde görüntüleme zorunluluğunu meydana getirir.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nasıl Çekilir?

Bebeklerde kalça ultrasonu çekilmeden önce yapılacak birçok şey bebeğin rahatlaması ve huzurlu olmasını sağlayarak ultrason çekimini kolaylaştırmaktadır. Bebeğin tok olduğundan, uykusunu tam olarak aldığından ve altının temizlendiğinden emin olunmalıdır.

Bebeklerdeki güven duygusunu tam sağlamak için ebeveynler, bebeğin kalça ultrasonu çekilirken yanında olmalıdır. Bebeğin sakinliği sağlandıktan sonra kalça ultrasonu çekilmelidir.

  • Kalça ultrasonu çekimi herhangi bir tıbbi ön hazırlık gerektirmez. 
  • Bebeğin kalça ultrason çekimi ortalama 10-15 dakika arası sürmektedir. 
  • Bebeğin sakinliğinden emin olduktan sonra bebek bezi açık şekilde muayene masasına yatırılır. 
  • Jel sürüldükten sonra bebek düz ya da kalça eklemlerinden hangi taraf incelenecekse o taraf üstte kalacak şekilde yan yatırılır. Bacağı düz ve kıvrılmış konumdayken kalça görüntüsü incelenir.

Bebeklerde kalça ultrasonu sonuçları kısa süre içerisinde çıkmakta ve uzman doktor tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır.

Bebeklerde Kalça Ultrasonu Değerleri Kaç Olmalı?

Bebeklerde kalça ultrasonu, kalça çıkığı sorunlarının saptanması için oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde de belli aralık ve değerler bebekte kalça ultrasonu normal değerleri olarak kabul edilmekte ve anormal bir durumun olmadığını göstermektedir.

Bebeklerde kalça ultrasonu normal değerleri alfa ve beta değerleri olarak incelenmiş olup; alfa 60o ve üstü beta ise 55o ve altı normal değerler olarak kabul edilmektedir.

Kalça Ultrasonu Bebeğe Zarar Verir mi?

Ultrason, tetkiklerde kullanılan tomografi, röntgen gibi X ışınları içermemektedir ve ses dalgaları ile görüntüleme imkanı sunmaktadır. Bebeklerde kalça ultrasonunda ses dalgası kullanıldığı için bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu yöntem oldukça güvenilirdir ve bebekte herhangi bir ağrıya neden olmamaktadır. Tarama veya teşhis amacı ile yapılan bir testtir ve tekrar tekrar çekilebilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Kalça Ultrasonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kalça ultrasonu fiyatları nasıldır?

Bebeklerde kalça ultrasonu fiyatı, özel sağlık kuruluşlarının belirlemiş olduğu fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle herhangi bir fiyat skalası belirtmek mümkün değildir. Bebeklerde kalça ultrasonu fiyatı için net ve doğru bilgilere ulaşmak için sağlık kuruluşları ile iletişime geçilmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Yeni doğan bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman yapılır?

Yeni doğan bebeklerde eğer zorlayıcı ve bebeğe kötü gelen davranışlarda bulunulmuşsa, bebekte postür bozukluğu mevcutsa ve fizyolojik tüm gereksinimleri karşılanmasına rağmen huysuzluk gösteriyorsa mutlaka ultrason ile inceleme yapılmalıdır. Yeni doğan bebeklerde kalça ultrasonu genellikle doğumdan sonra 1-2 gün içinde yapılmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

1 aylık bebekte kalça ultrasonu neden çekilir?

1 aylık bebekte kalçada ultrasonun çekilmesinin en temel nedeni bebeğin kalça yapısını incelemek ve kemik dokusuna bakmaktır. 1 aylık bebek eğer normalin üstünde bir kiloya sahipse görüntüleme işlemi zorlaşabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

2 aylık bebeklerde kalça ultrasonu çekilir mi?

2 aylık bebeklerde kalça ultrasonu çekilebilmektedir. Ancak doğumdan sonraki haftalar ultrason çekimi için daha net görüntüler sağlamaktadır. 2 aylık bebeklerde kalça ultrasonu rahat ve net görüntü sağlamaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Bebek kalça ultrasonu nerede çekilir?

Bebek kalça ultrasonu devlet hastanesinde yaptırılabileceği gibi özel klinik ve görüntüleme merkezlerinde de yapılabilir. Bebek kalça ultrasonu devlet hastanelerinde doğumun hemen ardından yapılmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Bebekte kalça çıkığı nasıl anlaşılır?

Bebekte kalça ultrasonu, kalçanın normal değerleri arasında olup olmadığını tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ultrason çekimlerine ek olarak kalça çıkığı bebekte iştahsızlık, yorgunluk ve halsizlik gibi çeşitli belirtilerin görülmesine de neden olmaktadır. Bebek eğer yaşça büyükse yürüme, emekleme gibi hareket anında zorlanıyor ve ağlıyorsa muhtemelen kalça çıkığı mevcuttur. Bu durumun tespiti uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Bebekte kalça ultrasonuna hangi bölüm bakar?

Bebeklerde kalça ultrasonu bölümüne çocuk/pediatrik ortopedi ve pediatri bakmaktadır. Aynı zamanda ultrason görüntüleme uzmanı da bu ekip arasında yer almaktadır. Doğumun ardından ebeveynlere gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.

Dr. Hande Erölmez