Bebeklerde Göz Çapaklanması

Göz akının üzerindeki zardan salınan mukus ve kirpik diplerinden salgılanan yağ ve deri hücrelerinin birleşimine göz çapağı denilmektedir. Tedavide göz damlası ve antibiyotik krem kullanılabilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedir?

Göz akının üzerindeki zardan salınan mukus ve kirpik diplerinden salgılanan yağ ve deri hücrelerinin birleşimine göz çapağı denilmektedir. Göz çapağı, gözdeki birikintileri ve atıkları göz yüzeyinden uzaklaştırmak amacıyla oluşmaktadır. Genellikle göz çapakları gözyaşı tarafından temizlenir. Ancak yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması ebeveynler için endişe verici olabilir. Yenidoğan bebekler hassas bir yapıya sahiptirler. Bundan dolayı da yeni doğan bebeklerde göz çapaklanması sık sık karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması ve sulanması bu dönemde sıklıkla karşılaşılan problemlerin başında yer almaktadır. Bebeklerin göz kanalının küçük olmasından dolayı tıkanma meydana gelebilmektedir. Bu tıkanmadan dolayı bebeklerin çoğunda göz kapaklarında şişme ve gözde akıntı meydana gelmektedir.

Bu belirtilerin yanı sıra yenidoğan bebeğin göz çapaklanmasına işaret eden diğer belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Gözde sulanma
  • Şişmiş göz kapakları
  • Göz kapaklarında veya kirpiklerinde iltihap oluşması
  • Kirpiklerin birbirine yapışması
  • Gözlerinde kızarıklık
  • Gözde sarı veya yeşil renkte akıntı

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde oluşan göz çapaklanması kanallarda meydana gelen tıkanıklıktan dolayı oluşmaktadır. Yetişkinlerde göz kırpma hareketi ile birlikte gözyaşı meydana gelmektedir. Böylece göz hareketi sayesinde gözde çapaklanma kolay kolay meydana gelmez. Ancak bebeklerin gözyaşı kanalının yetişkinlere göre daha küçük olmasından dolayı tıkanma oluşarak daha çabuk çapaklanmalar meydana gelir. 1, 2 ve 3 aylık bebeklerde göz çapaklanması göz kanalındaki tıkanıklıktan dolayı meydana gelirken 4, 5 ve 6 aylık bebeklerde ise bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardan dolayı meydana gelmektedir.

Genel olarak bakıldığında bebeklerde göz çapaklanmasına neden olan faktörler şunlardır:

Bebeklerde Göz Çapaklanması Teşhisi

Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanmasının temel nedeni gözyaşı kanallarındaki tıkanıklıktır. Ancak bazen başka nedenlerden dolayı da bebeklerde çapaklanma meydana gelebilmektedir. Bu yüzden de doktorun doğru teşhis koyabilmesi oldukça önemlidir. Bebeklerde göz çapaklanması ve tedavisi için uzman doktorun başvurduğu pek çok yöntem ve tetkik bulunmaktadır.

Uzman doktorun başvurduğu tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

  • Fizik Muayene: Bu aşamada uzman doktor genellikle belirtiler hakkında bilgi alır ve alınan bilgiler dahilinde göz çapağı tanısı kolaylıkla konulur. Bunun yanı sıra belirtilerin tam olarak ne zaman başladığı, bebeğin herhangi bir alerjisi olup olmadığı hakkında kısa bir bilgi aldıktan sonra kesin bir teşhis koyarak tedavi süreci başlanır.
  • Kültür Testi: Fizik muayenenin yeterli olmadığı durumlarda uzman doktor bebeğin göz akıntısında örnek alarak kültür testi yapmak isteyebilir. Kültür testinden gelen sonuçlara göre uzman doktor kesin bir teşhis koyar. Kesin bir teşhisin ardından uzman doktor bebek için uygun tedavi yöntemi seçer.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde göz çapaklanmasının yanı sıra bebeğin göz kapağında normalden daha fazla şişlik varsa ve ateşi normalin üstündeyse bebek mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir. Yenidoğan bebeklerin cilt ve göz çevresinin oldukça hassas olmasından dolayı uzman doktorun önereceği tedavi yöntemlerine göre hareket edilmesi gerekir. Uzman doktor bebeğin gözündeki çapaklanmayı temizlemek ve belirtilerin şiddetinin azaltmak amacıyla bazı tedavi yöntemleri önerebilir.

Bebeklerde göz çapaklanması tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Göz Damlası: Bebeklerde göz çapaklanması için damla pek çok uzman doktor tarafından sıklıkla önerilen tedavi yöntemlerinin başında yer almaktadır. Gözleri çapaklanan bebeğin kendi kendine temizlemesi zor olabilir. Göz damlası sayesinde bebeğin gözündeki çapağın temizlenmesi sağlanarak çapağın kısa sürede giderilmesinde yardımcı olacaktır.
  • Antibiyotik Merhem: Göz çapaklanması tedavisinde kullanılacak bir diğer yöntem ise antibiyotik merhemlerdir. Çapaklı bölgeye antibiyotik merhemin sürülmesiyle birlikte çapağın temizlenmesi sağlanacaktır. Ancak merhemi kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ellerinizin temiz olmasıdır. Ellerinizin temizliğine dikkat ederek göz merhemini çapaklı kısma sürebilirsiniz. Böylece bebeğin çapağı kısa sürede geçecektir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Tedavi Edilmezse

Yenidoğan bebekler her konuda oldukça hassas olmasından dolayı hiçbir rahatsızlığı görmezden gelinmemesi gerekir. Bu nedenle bebeğin gözünde çapaklanma olduğu durumlarda da mutlaka erken teşhis edilerek uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Tedavi edilmediği durumlarda bebeğin gözünde iltihap oluşarak tüm vücuda yayılabilir. Bu yüzden erken teşhis hem tedavinin daha hızlı ilerlemesini sağlayarak hem de daha etkili olmasını sağlar.

Bebeklerde Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde göz çapaklanmasının temizlenmesinde yardımcı olacak pek çok bitkisel tedaviler bulunmaktadır. Kırlangıç otu ve papatya gibi bitkisel malzemelerin göz çapaklanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra bebeklerde göz çapaklanması anne sütü ile de hızlı iyileşmektedir. Doktorunuzun da uygun görmesiyle çapaklı olan bölgeye anne sütü damlatılarak bebeğin göz çapaklanma sorununun geçmesinde yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde göz çapaklanması sorunu olduğunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hijyendir. Bebeğin gözüne krem veya herhangi bir şey süreceğiniz zaman elleriniz mutlaka temiz olmalıdır. Aksi takdirde bu durum bebeğin gözünün iltihaplanmasına neden olabilir. Ayrıca bebeğin yüzünü temizlerken kesinlikle ıslak mendil kullanılmaması gerekir. Islak mendilin içerisinde bulunan alerjik maddelerden dolayı alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olarak göz çapaklanmasının oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden bebeğinizin yüzünü silmek için ıslak mendillerin yerine doktorunuzun da önerdiği bakım mendilleri kullanmalısınız.

Bebeklerde Göz Çapaklanması için Hangi Doktora Gidilir?

Göz çapaklanması yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra bebeklerde de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması ve şişmesinin yanı sıra gözde kızarıklık ve sulanma da meydana gelmektedir. Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığından dolayı oluşan bu çapaklanmaların yanı sıra bebekte şiddetli belirtiler görülüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Bebeklerin gözlerinde oluşan çapaklanma için başvurulması gereken bölüm ise göz hastalıkları ve cerrahisidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Göz Çapaklanması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde göz çapaklanması nasıl temizlenir?

Bebeğin gözünde oluşan çapaklanmayı temizlemek için ılık bir su ısıtarak pamuk yardımıyla bebeğinizin gözündeki çapağı hafif hareketlerle temizleyebilirsiniz. Ayrıca göz çapaklanmasına iyi gelen bir diğer yöntem ise anne sütüdür. Anne sütünü bir pamuğa damlatarak çapaklı bölgeyi yavaşça temizleyebilirsiniz.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde göz çapaklanması masajı nasıl yapılır?

Göz çapaklanmasına iyi gelen bir diğer yöntem ise masajdır. Ellerinizi iyi bir şekilde temizledikten sonra parmaklarınızın uçları ile gözden buruna doğru hafif bir şekilde dairesel hareketler yapabilirsiniz. Bu masajı günde 5 kez uygulayabilirsiniz.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göz çapaklanmasının olduğu durumlarda ne zaman doktora gidilmelidir?

Göz çapaklanması genellikle evde yapılan doğal yöntemlerle geçebilen bir tür rahatsızlıktır. Ancak bebeklerin vücudu hassas olmasından dolayı bilinen belirtilerin dışında da belirtiler oluşabilir. Eğer bebeğinizin göz kapağı normalden daha fazla şişerse veya bebeğinizde sürekli ateşlenme varsa vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük