Bebeklerde Göz Altı Morluğu

Göz altı morlukları, genellikle gözün etrafında bulunan deri tabakasının altındaki kılcal damarların birleşmesini takiben ortaya çıkan ve oldukça sık görülen bir durumdur. Göz altı kremleri, göz kremi ve göz losyonu gibi birçok tedavi seçeneği vardır.

Bebeklerde Göz Altı Morluğu Nedir?

Bebeklerde doğumu takiben ya da ilerleyen aylarda birçok farklı çeşitte hastalık görülebilir. Bunlardan bir tanesi çok sık görülmemekle birlikte göz altı morluklarıdır ve ebeveynleri endişelendiren ya da telaşlandıran bir durum olarak bilinmektedir.

Göz altı morlukları; genellikle gözün etrafında bulunan ve oldukça hassas nitelikte olan deri tabakasının altındaki kılcal damarların birleşmesini takiben ortaya çıkan ve oldukça sık görülen bir durumdur.

Bebeklerde Göz Altı Morluğu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göz altı morluğu sorununun belirtileri; yalnızca gözün alt kısmında bulunan bölgelerde ten renginin koyulaşarak morumsu bir tona bürünmesi şeklindedir. Bunun dışında belirtilebilecek nitelikte özel bir unsur bulunmamaktadır.

Bebeklerde Göz Altı Morluğu Nedenleri Nelerdir?

Göz altı morlukları genellikle yetişkin olan bireylerde oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık türüdür ve nedenleri arasında yorgunluk, sağlıksız bir beslenme tarzının benimsenmiş olması, uykusuzluk veya düzensiz uyku alışkanlıkları ve yaşlılık gibi durumlar bulunmaktadır. Ancak bebeklerde görülen göz altı morluklarının sebepleri; yetişkinlerde görülen göz altı morluklarından farklıdır.

Bebeklerde göz altı morluğu nedenlerini;

  • Dehidrasyon olarak bilinen vücudun susuz kalması durumu
  • Genetik faktörler (Bebeğin ten renginin açık tonlarda olması, göz çukurunun derin olması, göz küresinin derinde yerleşmesi, çıkıntılı kemik yapısı varlığı, melanin pigmenti birikimi durumu bunlar arasında gösterilebilir.)
  • Kansızlık – anemi durumu varlığı (Cildin soluk bir renk almasının ve damarların belirginleşmesinin nedeni niteliğindedir.) 
  • Güneş ışınlarına direkt ve uzun süreli olarak maruz kalma (Ultraviyole ışınlarına (UV) aşırı derecede maruz kalınması, cilt rengini belirlemekle görevli olan melaninin fazla miktarda üretilmesine sebebiyet verebilir. Bu durum cilt renginin mor renkte koyulaşmasına neden olacaktır.)
  • Dengesiz ve yetersiz bir şekilde beslenme
  • Hematom oluşumu (Gözün çevresinde alına, buruna ya da göze darbe alınması sebebine bağlı olarak meydana gelen kan toplanması olayıdır. Mutlak suretle müdahale gerektirir. Aksi takdirde çeşitli komplikasyonlara sebebiyet verebilir.) 
  • Kronikleşmiş sinüs enfeksiyonu varlığı
  • Alerjik olma durumu (alerjik rinit, alerjik konjonktivit, atopik dermatit, sinüzit varlığı)
  • Gözlerin ovuşturulması ve ovuşturma esnasında ellerin hijyenik olmaması durumu
  • Gözlerin çeşitli sebeplerle mikrop kapması
  • Egzama varlığı
  • Nezle ya da grip olunması (solunum yoluna bağlı enfeksiyonlar) şeklinde belirtmek mümkündür. 

Bebeklerde Göz Altı Morluğu Teşhisi

Bebeklerde göz altı morluğu sorununun teşhis edilebilmesi için; öncelikli olarak renk değişiminin gözlemlenmesi ve bu renk değişiminin geçip geçmediğinin, dönemsel olarak farklılıklar gösterip göstermediğinin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Ardından ise; geçmediği gözlemlenirse alanında uzman bir çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanına başvurulmalı ve gereklilik halinde hekimin talep edeceği testler yapılmalıdır.

Laboratuvar testleri aşağıdaki gibidir:

  • Kan Tahlili: Bebeklerde geçmeyen göz altı morluğu var ise altta yatan sorunun teşhis edilmesi amacıyla bebekten kan örneği alınmaktadır. Kan örneğinin incelenmesinin ardından kansızlık, alerji ve diğer çeşitli hastalıklar hakkında bilgi edinilebilir.
  • İdrar Tahlili: Bebekten alınan idrar numunesinin incelenmesinin ardından beslenme ve sıvı alımına yönelik bilgiler edinilebilir.

Bebeklerde Göz Altı Morluğu Tedavisi

Bebeklerde görülen göz altı morluğu sorununun varlığı durumunda öncelikli olarak alanında uzman bir hekim tarafından muayene işlemi yapılmalıdır. Sonrasında ise gerekli görülmesi durumunda bazı testler talep edilebilir. Bu testler, göz altı morluğunun altında yatan asıl sebebin tanılanmasına yönelik nitelikte olacaktır.

Yapılan testlerin sonucu, muayene ile birlikte değerlendirilecek ve bir sonuca ulaşılabilecektir. Tedavi aşamasında; elde edilen sonuca göre hareket edilip, göz altı morluğuna sebebiyet veren faktörün ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Genellikle ilaç kullanımına gerek olmadan tedavi süreci tamamlanır fakat hekiminiz gerekli ve uygun görürse; reçete edilen ilaçların önerilen dozlar ile kullanılması doğru olacaktır.

Bu ilaçlar genellikle yetişkinlerin göz altı morluklarında kullanılabilecek nitelikte göz altı kremleri ve kimyasal peelingler şeklindedir. Bebeklerin ve çocukların tedavisinde kullanılmazlar. Bunun aksine bebeklerin ve çocukların tedavi sürecinde, morluğa sebebiyet veren faktörün ortadan kaldırılması amacı ile göz kremi, göz losyonu, alerji şurubu, demir ilacı gibi şeyler tercih edilmektedir.  

Genellikle bebeğin su tüketiminin arttırılması, uyku düzeninin oturtulması ve ek gıdaya geçiş süreci tamamlandı ise beslenmesi esnasında bütün besinlerden yeterli miktarda verilmesi durumunda göz altı morluklarının geçmesi muhtemeldir.

Bebeklerde Göz Altı Morluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerde göz altı morluğu sorunu tedavi edilmezse; altında yatan sebep net bir şekilde belirlenemez ve bu durum ciddi sorunlara ve başka rahatsızlıklara neden olabilir. Aynı zamanda tedavi edilmeyen morluklar, ilerleyen zamanlarda bebeğin büyümesi ve çocuk olması zamanlarında sosyal ortamlarında rahatsızlık veren bir durum olarak da kalabilir. Bu yüzden mutlak suretle tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Göz Altı Morluğuna Ne İyi Gelir?

Bebeklerde göz altı morluğu sorunu için genellikle basit önlemler alınması yeterli olacaktır. Böylelikle oluşan morluk, herhangi bir ilaç tedavisine gerek duyulmaksızın tamamen ortadan kalkabilir.

Bu basit önlemler ise;

  • Dondurulmuş gıda tüketiminden uzak durulması
  • Taze yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesi
  • Yeterli miktarda su tüketiminin yapılması
  • Vitamin ve mineral açısından zengin besinlerin tüketiliyor olması şeklinde belirtilebilir. 

Bebeklerde Göz Altı Morluğuna Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde göz altı morluğunun ana sebepleri değerlendirilip göz önünde bulundurulduğunda; bebeğin beslenme şeklinin direkt olarak göz altı morluklarına sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Bu bağlamda ise bebeklerde göz altı morluğuna iyi gelmeyen faktörler arasında;

  • Günlük olarak tüketilmesi gereken ideal miktardan az bir şekilde su tüketimi yapılıyor olması
  • Besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketilmiyor olması (vitamin ve mineral dengesinin sağlanması)
  • Vitamin ve mineral dengesinin sağlanamaması
  • Dondurulmuş gıda tüketimi yapılıyor olması bulunmaktadır.  

Bebeklerde Göz Altı Morluğu için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde göz altı morluğu sorunu için öncelikle alanında uzmanlaşmış bir çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı ile iletişime geçilmelidir. Bu hekimin gerek duyması durumunda ise cilt hastalıkları ve sağlığı uzmanına yani bir dermatoloğa, kulak burun boğaz doktoruna ya da göz hastalığı ve sağlığı uzmanına yönlendirme yapılabilir. Hekime gitmeden önce; bebeğin yeterli bir şekilde uyuduğundan, beslendiğinden, su tüketimi yaptığından emin olunmalıdır. Sonrasında ise hala göz altı morlukları devam ediyor ise; zaman kaybetmeden alanında uzman hekime başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Göz Altı Morluğu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde göz altı morluğu ne zaman geçmeye başlar?

Bebeklerde göz altı morluğu sorununun geçmesi için öncelikle bu soruna sebebiyet veren problemin ne olduğunun net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Buna göre; en uygun tedavi yöntemi uygulanacaktır. Belirlenen tedavi yönteminin uygulanmasının ardından kısa süre içerisinde geçtiği gözlemlenecektir.

Stj. Dr. Havva Küçük