Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma

Bebeğin çok sık kaka yapması birden oluştuysa ve uzun süredir devam ediyorsa çeşitli hastalıkların ve sindirim sisteminde yaşanan problemlerin habercisi olabilmektedir. Nedene göre ilaç tedavisi uygulanabilir.

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma Nedir?

Bebeklerin kaka yapması bazı durumlar hakkında bilgi verebilmektedir. Bebeğin ne kadar sıklıkla dışkıladığı, rengi ve yapısı bu anlamda önemlidir. Bebeğin kaka yapma sıklığı beslenmesine bağlı olarak değişebilmektedir. Yenidoğanların her altı açıldığında dahi dışkı izlenebilmektedir. İlk 5 gün yenidoğan kakası günle doğru orantıda artış gösterir ve rengi koyu yeşille siyah arasıdır.

İlk gün 1 kere, 2. gün 2 kere ve 5. gün 5 kez dışkılama görülür. Bu durumda anneler artışa geçen dışkılamayı fark ettikleri için tedirgin olabilmektedir, fakat normal olarak kabul edilir. Emzirmeyle birlikte bebeğin sindirim sistemi harekete geçer. Mamayla beslenen bebeklerde de durum aynıdır. İlk haftadan sonra dışkıda azalma ve renginde açıklık meydana gelir.

Bebek ilk aya kadar günde 3-4 kere kaka yapar. Bebeğin çok sık kaka yapması birden oluştuysa ve uzun süredir devam ediyorsa çeşitli hastalıkların ve sindirim sisteminde yaşanan problemlerin habercisi olabilmektedir. Dikkat edilecek nokta; artan dışkılama sürecinde kakanın rengi ve kıvamıdır.

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma Öncesi ve Sonrası Şikayet Belirtileri

Bebekler sık kaka yapmadan önce bazı belirtiler yaşanır. Dışkılamada zorlanıp zorlanmadığı bu şekilde anlaşılabilir. Sık yapılan kaka, başka hastalıklara da işaret edebileceği için dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Bebeklerde sık kaka yapma sonrası şikayet belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin çok sıkı kaka yapmasının birçok nedeni vardır. Sık dışkılama yapmasının yanında gelişen semptomlar belli bir hastalığa işaret edebilir. Bebeğim çok sık kaka yapıyor diye endişelenen annelerin çoğu zaman endişesi boşa çıkar ve genellikle formül mamalardan kaynaklı sık dışkılama yaşandığı belirlenir.

Bebeklerde çok sık kaka yapma nedenleri şu şekildedir;

  • Enfeksiyon: Bebeğin kaka yapma sayısında oluşan ani artışlar, enfeksiyon kaynaklı olabilmektedir. Sindirim sistemindeki enfeksiyon ve bakteriler florayı bozarak kakanın kıvamının değişmesine ve daha sık dışkılamaya neden olur. Dışkının rengini kontrol etmek ve ne kadar sulu olduğunu takip etmek önemlidir. 
  • Alerji: Bebeklerde sık kaka yapmaya alerjiler de neden olabilmektedir. Dışkıda görülen mukus ve kan besin alerjisinin işaretidir. Artan dışkılama sayısıyla birlikte her seferinde izlenen sümüksü yapı görülmesi halinde doktor kontrolüne gidilmelidir. 
  • Antibiyotik kullanımı: Bebeklerde antibiyotik kullanımı sonrası kaka yapma sayısında artış izlenmektedir. Aynı zamanda hafif sulu kakaya da antibiyotik neden olabilir. İlaçların yan etkileri bebeklerde sindirim sistemini kolay etkileyebildiği için böyle durumlarda mutlaka doktorla görüşerek ilaç değişimi uygulanmalıdır. 
  • Formül süt: Anne sütü alamayan bebeklerde kullanılan formül sütler bebeğin daha fazla kaka yapmasına neden olabilmektedir. Anne sütü alan bebekler günlük olarak 2-3 kere dışkılarken, formül süt alan bebeklerin 5 kez kaka yapması normal kabul edilir. Belirtilen rakamlardan daha fazla, daha sulu veya renginin değiştiği durumlarda mutlaka uzman hekim kontrolü önerilir. 
  • Vitamin eksikliğiVitamin eksiklikleri sindirim sisteminde bozulmalara neden olabilmekte, sık kaka yapma durumunu ortaya çıkarabilmektedir. Kansızlık, anemi ve vitamin eksikliği ishal yaşanmasına neden olabilir. Bazı durumlarda ishal izlenmez fakat sık ve yumuşak dışkı olarak meydana gelir.

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma Teşhisi

Bebeklerde çok sık kaka yapma, sindirim sistemindeki hastalıklardan dolayı ortaya çıkabildiği için teşhis aşaması önemlidir. Sık kaka yapmanın beraberindeki belirtiler tıbbi öykü alınarak değerlendirilir ve fiziki muayene yapılır. Bebeğin sık kaka yapma sebebinin hangi hastalığa veya duruma işaret ettiğini bulmak için ise kan testi, gaita testi, alerji testi ve kolonoskopiye ihtiyaç duyulabilir.

  • Tıbbi öykü: Bebekte dışkılamanın ne zaman değiştiği, rengindeki farklılığın ne kadar süredir var olduğu ve bebekteki diğer şikayetler anne tarafından dinlenerek teşhis açısından fikir yürütme aşaması başlar.
  • Fiziki muayene: Fiziki olarak bebeğin durumu incelenir. Makat muayenesi bebeklerde çok sık tercih edilmese de fiziki muayenede başvurulabilir. Enfeksiyon olduğu düşünülürse ateş ölçümü yapılır. Bağırsaklarında ağrı olup olmadığı, yine fiziki muayenede bebeğin hafif vurmalara verdiği tepkiyle incelenir. 
  • Kan testiKan testi damardan kan alımıyla gerçekleşir. Tam kan sayımında vitamin değerleri incelenebilir, enfeksiyon ve alerji gibi bulgular fark edilebilir. 
  • Gaita testi: Gaita testi ile bebeğin dışkısı incelenir. Rengi, kıvamı, mukus veya kan izlenmesi halinde gerekli değerlendirmeler yapılır. Bebeğin fazla kaka yapmasının altında yatan sebeplerin kesinleşmesinde etkili bir yöntemdir. 
  • Alerji testi: Fazla dışkılama çoğu zaman besinlere karşı hassasiyet gösteren bebeklerde yaşanmaktadır. Sindirim sistemini etkileyen durum alerji testleriyle belirlenebilir. Diğer semptomlarla birlikte, teşhisin net bir şekilde konulabilmesi için uzman hekim tarafından genellikle kan yoluyla alerji testi önerilir. Ayrıca cilt üzerinden de yapılabilen alerji testlerinde bebeğin nelere alerjisi olduğu netleşir. 
  • Kolonoskopi: Diğer teşhis yöntemlerine oranla bebeklerde çok sık kaka yapma durumunda daha az uygulanan yöntemler arasındadır. Bebeğin kakasında kan izlenmesi gibi durumlarda başvurulur. Kalın bağırsak kolonoskopi adı verilen görüntüleme sistemiyle incelenerek teşhis konur.

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma Tedavisi

Bebeklerde fazla dışkılamanın sebep olduğu hastalıklar belirlenerek tedavi süreci başlar. Çoğu zaman tedaviye gerek duyulmaz ve bebeğin dışkılama alışkanlığı kendiliğinden normale döner. İlaç tedavisi, ilaç değişimi ve diyet çok sık kaka yapan bebeklere uygulanan tedavi şekilleridir.

  • İlaç tedavisi: Sindirim sisteminde meydana gelen hastalıkların tedavisi genellikle belli ilaçlarla sağlanır. Enfeksiyonlar ve besin alerjilerinde ilaçlar kullanılır. Ayrıca artan kaka yapma sayısı sonucunda oluşan pişik gibi problemler için uygun kremler önerilmektedir. 
  • İlaç değişimi: Bazı ilaçlar bebeğin sindirim sisteminde değişikliklere neden olur. Antibiyotikler ve diğer ilaçlar, bebekte kaka miktarının artmasına neden oluyorsa uzman hekim tarafından ilaç değişimi uygulanarak şikayetlerin ortadan kalkması sağlanır. 
  • Diyet: Alerjiden dolayı çok sık kaka yapan bebeğe diyet programı verilir ve buna uyulması halinde problemler çözüme kavuşur. Ayrıca sağlıklı beslenme programı ile bebekte vitamin eksiklikleri doğal yoldan karşılanmaya çalışır.

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma Durumu Tedavi Edilmezse

Bebeğin çok sık kaka yapması herhangi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa, tedavi gerektirmez. Doğal olarak kendiliğinden düzene girer. Enfeksiyon gibi hastalıkların sebebiyet verdiği bir durum söz konusuysa, ciddi rahatsızlıklar yaşanabileceği için doktor tarafından takip edilmelidir. Aksi halde besin alerjisi gibi bebeğin hayat kalitesini düşüren hastalıklar, rahatsızlık vererek sağlık sorunlarına yol açar.

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde çok sık kaka yapma durumu yaşanıyorsa çocuk hastalıkları bölümü ziyaret edilerek, çocuk hastalıkları uzmanıyla görüşülmelidir.

Bebeğin dışkılama alışkanlığının ani bir şekilde değişmesi, dışkılamadaki artışa kan ve mukusun eşlik ettiği durumlarda mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Çok Sık Kaka Yapma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

5 – 6 aylık bebeklerde çok sık kaka yapma tehlikeli midir?

6 aya kadar bebeğin günlük kaka yapma sayısının azalışa geçtiği unutulmamalıdır. Bazen ek gıdaya başlayan bebekler 2 günde 1 kaka yapar. Miktarın günde 5’e çıkması doğal olarak anneleri ürkütebilir. “5 aylık bebeğim çok sık kaka yapıyor” diyerek endişelenen anneler, dışkılama farklılıklarını takip ederek bebeği doktora götürmelidir.

Dr. Hande Erölmez