Bebeklerde Alerji

Alerji, kişinin vücudunun normalde bir reaksiyon göstermemesi gereken durumları anormal olarak sergilemesidir. İlaç tedavisi, diyet, yaşam tarzı değişiklikleri, losyonlar ve kremlerle tedavi edilebilmektedir.

Bebeklerde Alerji Nedir?

Alerji, kişinin vücudunun normalde bir reaksiyon göstermemesi gereken durumları anormal olarak sergilemesidir. Alerjiye yatkınlık gösteren kişiler atopik olarak isimlendirilir. Alerji bir hastalık değildir. Sadece kişinin bazı durumlara olağandan fazla tepki göstermesidir. Genetik yatkınlığı söz konusudur. Bireyin günlük hayatında tehlikeye yol açan, hayat kalitesini düşüren durumlara yol açar. Çoğu alerjinin kesin bir tedavisi bulunmamakta fakat doktorun gözetimi altında yapılan tedavi yöntemleriyle belirtileri hafifletilmektedir.

Bebeklerde Alerji Çeşitleri

Bebeklerde alerji çeşitleri farklılık göstermektedir.

Bebeklerde alerji çeşitlerini sıralayacak olursak:

  • Besin AlerjisiBesinin tüketildikten sonra vücutta çeşitli reaksiyon göstermesi, besin alerjisi olarak adlandırılır. Alerjiye neden olan besin kişide sindirim sorunları ve solunum sorunları oluşmasına neden olabilmektedir. Anne ve babada besin alerjisi geçmişi olan bebek, genetik faktörler sebebiyle alerji riski taşır. Yenidoğan bebeklerde görülen besin alerjisi belirtileri egzama ve kanlı kaka olarak görülür.
  • Alerjik Bronşit ve Astım: Alerji yapıcı maddelerin kişinin solunum yolunda hassasiyet yaratması sonucu ortaya çıkan alerji çeşididir. Solunum yolunun darlığı sebebiyle öksürük, nefes darlığı ve hırıltı şeklinde belirtiler seyreder. Bebeklerde görülen alerjik astımın ömür boyu devam etme olasılığı yüzde 13 olarak bilinmektedir. Bazı tedavi desteğiyle bu ihtimal daha da düşürülür.
  • Mevsimsel Alerji: Bahar alerjisi-nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerji, genellikle bitkilere karşı olan alerji çeşididir. Anne veya babanın birinde bahar alerjisi görülüyorsa bebekte görülme olasılığı yüzde 30, her iki ebeveynde varsa olasılık yüzde 60’a yükselmektedir. Genellikle ardı ardına hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kaşıntı olarak çeşitli belirtileri gözlenir. Özellikle polen alerjisi en yaygın mevsimsel alerjilerdendir. Bahar aylarında açan çiçeklerden kaynaklı bu dönemde daha sık görülmektedir.
  • Egzama: Bebeklik döneminde oldukça yaygın olarak görülen bir alerjik cilt hastalığıdır. Öncelikte bebeklerin yüzünde alerji olarak yanakta görülür, sonrasında diğer bölgelerine yayılma sağlar. Bebeklerde vücutta alerji cildinde kızarıklık, dökülme oluşmasına sebep olur. Bebek bu dökülme yerlerini kaşıma isteği ile kanamasına sebep olabilir. Kanayan yerlerde bebeğin cildinde tahriş edilmiş bölgeler oluşmasına sebep olur. Bebekte nezle, astım görülmesi veya ailede alerjiye sahip kişinin bulunması bebekte egzama görülme olasılığını arttırmaktadır.

Bebeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin vücuduna giren maddenin tehlike olarak algılanması, normal olarak gösterilmesi gereken tepkilerin anormal şekilde sergilemesi sebebiyle alerji meydana gelir. Bebekte alerjinin nasıl olduğu öncelikle ilgili kişi gözlemiyle anlaşılmaktadır. Bebekte ortaya çıkan semptomlar alerjiye işaret ediyorsa aile bunu fark etmelidir. Sonrasında doktor gözlemi altında yapılan ciltten alerji testleri ile bebeğin alerjisinin sebebi tespit edilmektedir. Ardından bu alerji çeşidine göre tedavi yöntemi şekillenmektedir. Doğru tedavi yöntemi ve doktor izlenimiyle bebekte görülen alerjinin tedavisi yapılmaktadır.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjisi olan bebeklerde görülen bazı semptomlar mevcuttur. Bu semptomların birinin ya da birden fazlasının bebekte görülmesi alerji belirtisi olabilmektedir.

Besin alerjisi belirtileri:

Alerjik bronşit ve astım belirtileri:

Mevsimsel alerji belirtileri:

Egzama belirtileri:

Bebeklerde Alerji Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde alerji teşhisi için ilk olarak bebeğin hastalık öyküsü ve yaşadığı ortam hakkında bilgiler alınmalıdır. Alerji belirtilerinin gözlemlenmesinin ardından teşhis için alerji testlerinin uygulanması gereklidir.

Bebeklere alerji testi kan örnekleri veya cilt üzerine damlatılan alerji damlaları ile uygulanabilir. Her iki test de doğum sonrası güvenle uygulanan testlerdir. Testin kesin sonuç vermesi bebeğin büyümesiyle orantılı olarak artmaktadır. Cilt testleri ağrısız olarak uygulanır. Testi mutlaka işinde uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu nedenle alerji kliniklerine giderek alerji uzmanları tarafından testi yaptırabilirsiniz.

Bebekte alerji için kullanılan testleri ayrı ayrı inceleyecek olursak:

  • Besin alerjisi için kullanılan ciltten alerji testi her yaşta uygulanabilmektedir. Ciltte yapılan alerji testi ile bebeğin hangi besine karşı duyarlılık sağladığı tespit edilmektedir. 
  • Astım alerjisi için kullanılan test akciğerdeki hava miktarını ölçmek için kullanılan solunum fonksiyon testleridir. Astım, alerji testlerinin 2-3 yaşından sonra uygulanması tercih edilen alerji çeşididir.
  • Mevsimsel alerji için de deri testleri uygulanabilmektedir. Fakat bu testleri daha geç yaşlarda uygulamak daha kesin sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır. 
  • Egzama teşhisi konması için alerji testleri oldukça önemlidir. Deriden uygulanan alerji testi kandan yapılana göre daha çok önemlidir. Bebek 1-2 aylık olduğu süreçte testler uygulanmaktadır.

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebeğiniz alerji belirtilerinin bir veya birkaçını gösterdiğinde, emin olmak için bir alerji uzmanına gözükmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanı bebeğin öyküsünü dinleyerek yaptığı çeşitli testlerle bebeğin alerji teşhisini koyar. Sonrasında hekim gözlemi ve onayıyla tedavi süreci başlamaktadır.

Bebeklerde besin alerjisi tedavisi genellikle besin diyeti ile sağlanmaktadır. Bebeğin alerjik reaksiyon gösterdiği besini hayatından çıkararak bu alerjiyi önlemek gerekmektedir. Tedavi edilemeyen besin tedavisi oldukça riskli olabilmektedir. Bebeklik döneminde ortaya çıkan besin alerjisi yapılan diyetle bazı durumlarda ilerleyen süreçlerde ortadan kalkmaktadır.

Bebeklerde astım alerjisinin tedavisi için öncelikle bebekte astıma yol açan etkenlerden uzak durulmalıdır. Bebeklerde görülen astım genellikle ortama yüzde 90 ihtimalle ilerleyen süreçlerde ortadan kalkmaktadır.

Egzama sonucu ciltte oluşan semptomları azalması için kremler, losyonlar ve merhemler kullanılmaktadır. Hekimin önerdiği nemlendiricilerle cilt sağlığı kontrol altına alınmalıdır.

Doktor oluşabilecek her türlü durumu göz önünde bulundurarak uygun beslenme düzeni veya ilaç tedavisi uygulanmasını isteyecektir. Uygulanacak tedavi, bebeğin durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Bebeklerde Alerjinin Yan Etkileri Nelerdir?

Bebekte görülen alerjinin, bebeğin konforunun olumsuz yönde etkilenmesine yol açan yan etkileri bulunmaktadır. Genel olarak bebeklerde görülen alerjilerin yan etkisinden bahsedecek olursak:

  • Bebeğin huzursuz olmasına sebep olur
  • Hayatı tehdit eden ataklara yol açabilir
  • Koku ve tatta azalmaya sebep olabilir
  • Nefes alıp vermede zorluklar yaşanabilir

Bebekte Alerjinin Zararları Nelerdir?

Bebekte özellikle solunum yolunu etkileyen alerjiler ciddi yaşamsal sorunlar yaratabilir. Bebekte görülen astım ve besin alerjisi nefes alışverişini büyük ölçüde azaltacağı için hayati tehlikeye yol açabilmektedir. Bahar alerjisi tedavi edilmeyen süreçlerde sinüzit ve astım oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Bebekte Alerji Sonrası

Bebekte görülen alerjisinin teşhisinin konulmasının ardından uygun besin diyeti belirlenip ona göre hareket etmek oldukça önemlidir. Uygulanan doğru besin diyetiyle bebeğin alerji için gösterdiği belirtiler ortadan kaldırılabilir. Doğru tedavi yöntemiyle ilerleyen yaşlarda bebeğin içerisinde bulunduğu alerjik rahatsızlığa maruz kalması tamamen ortadan kaldırılabilir. Bunun için ailenin bebeğe karşı ilgili davranması ve doktorun beraberliğiyle tedavi yöntemi doğru olarak ilerlemelidir.

Bebeklerde Alerji için Hangi Doktora Gidilir?

Bebekte alerji bazı durumlarda olumsuzluklara açabilmektedir. Kulaktan dolma yöntemlerle bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacak herhangi bir şey yapmadan önce hemen bir doktora gözükmeniz gerekmektedir. Alerjisi olduğundan şüphe ettiğiniz çocuğunuzu çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanına götürmelisiniz. Doktor bebeğe birtakım alerji testi uygular. Kan örneği ya da cilt üzerine uygulanan alerji damlalarıyla alerji sebebi saptanır. Sonrasında teşhisi konulan alerjiye göre tedavi yöntemi uygulanır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Alerji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde alerji testi ne zaman, kaç yaşında yapılır?

Besin alerjisi için uygulanan alerji testi bebek 3 aya geldiği süreçten sonrasında yapılmaktadır. Özellikle yeni doğan bebeklerde alerji olarak görülen egzama, bebek henüz bir aylıkken yapılmaya başlanabilmektedir. Bebeğe uygulanan mevsimsel alerji testi doğumdan itibaren yapılabilmektedir. Fakat daha kesin sonuç için ilerleyen süreçlerde yapılması uygun görülmektedir. Testin kesinliği 3 aylıktan itibaren zaman geçtikçe artmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde alerjiye ne iyi gelir?

Bebek de alerjinin oluşturduğu yan etkileri azaltmak için besin diyeti uygulanabilir. Doğru besin diyetiyle bebeğin sağlığı aile tarafından kontrol altına alınabilmektedir. Besin diyeti dışında doktorun tedavi süreci içerisinde verdiği şurup, merhem ve losyonlar da düzenli olarak kullanılmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde alerji yapan meyveler nelerdir?

Alerji riski taşıyan besinler vardır. Bu besinler 9. aydan önce verilmesi oluşturacak tehlikeler sebebiyle önerilmemektedir. Bebeklerde alerji yapan yiyecekleri sıralayacak olursak turunçgiller, domates, inek sütü, yumurta, buğday ve balık ürünleri bebekte alerji riski taşıyan besinlerdir.

Kivi giderek daha yaygın hale gelen ve alerjiye sebep veren meyvedir. Ananas meyvesi de aynı kivi gibi bebekte alerjiye yol açabilecek bir meyvedir. Ek olarak bebeklerde en sık karşılaşılan gıda alerjisi besinleri sırasında şeftali de yer etmektedir. Bu sebeple bu tür besinleri bebeğinize verirken daha hassas davranmanız gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde alerji ne zaman geçer?

Genellikle uygun tedavi yöntemi ile alerji süreci en kısa zamanda sonlandırılmak istenmektedir. Alerjisi olunan besinin günlük hayattan çıkarılması ile besin alerjisi ortadan kalktığı da sıklıkla görülmektedir. Astım alerjisi ise bebeğin sonrası hayatında yüzde 10’luk bir ihtimalle kalıcılık sağlamaktadır. Doğru tedavi yöntemi ile alerjilerin bastırılması mümkündür.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde alerji kızarıklık nasıl geçer?

Alerji bebeğin vücudunda oluşan kızarıklık kaşıntı gibi durumlara sebebiyet verebileceği için merhem, krem ya da nemlendirici önerilmektedir. Doktor kontrolü ile bebeğe uygulanması alerjinin reaksiyonlarını bastırmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Anne sütü bebeğe alerji yapar mı?

Annenin tükettiği süt ürünlerinden kaynaklı olarak bebekte alerjik reaksiyon göstermesi olağan bir durumdur. Annenin hayatından süt ve süt ürünlerini tamamen çıkartarak bebeği anne sütü ile beslemeye devam etmesi durumunda süt alerjisi bir problem arz etmemektedir.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde alerji ateş yapar mı?

Genel olarak alerjilerin ateş yaptığı gözlenmemektedir. Fakat besin alerjisi semptomları arasında yüksek ateş de görülebilmektedir. Alerjisi olan bebekte genel olarak ise kaşıntı, sulanan kızarık göz, halsizlik gibi semptomlar görülebilir.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde demir ilacı alerji yapar mı?

Demir ilacının bebekte görülen yan etkileri arasında bulantı, kabızlık veya ishal, gaz, dişlerde siyaha boyandığı görülebilmektedir. Fakat bebekte ilaca karşı alerjik reaksiyon gösterebilme ihtimali vardır. Bu durumda bebekte oluşan bulgular ise kurdeşen, yüzde görülen şişlik, kaşıntı, nefes darlığı ve öksürme olarak sıralanabilir. Bebekte bu semptomlara rastlandığı süreçte bir an önce doktoruna görünmesi gerekmektedir.  

Dr. Hande Erölmez

Alerji olan bebek yıkanır mı?

Mevsimsel alerji sıkıntısı olan bebekler, cildinde bulunma olasılığı olan polenlere karşı duş aldırılabilir. Bebeğe banyo yaptırmak polene karşı korunma oluşturmanın en kolay yolu olarak bilinir. Bu durumda bebeğin banyo yapması faydalı olacaktır.

Dr. Hande Erölmez

Bebeklerde alerji şurubu veya kremi kullanılabilir mi?

Bebeklerde egzama görülmesi durumunda uygun nemlendirici kremlerle tedavi altına alınır. Bunun dışında losyon ya da merhem de bebeklerde egzama görülmesi durumunda önerilen tedavi yöntemlerinden biridir. Alerji ilacı olarak bilinen antihistaminikler alerjide görülen kaşıntı, şişme, nezle ile ortaya çıkan burun akıntısı gibi belirtilerini bastırmak için kullanılır. Şurup olarak da tüketilme durumu olan bir alerji ilacıdır.

Dr. Hande Erölmez