Bebek Kakasında Siyah İplik

Siyah renkli ve iplik şekline benzeyen çeşitli şekiller kakada beslenme değişikliğinden meydana gelmektedir. Genelde ek gıdaya alıştıktan sonra geçen bu durum geçmezse çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır.

Bebek Kakasında Siyah İplik Nedir?

Bebeklerin kakası ebeveynlerce sıklıkla kontrol edilen, herhangi bir rahatsızlık ya da sorunun anlaşılmasına da yardımcı olabilecek bir işaretçidir. Bu bağlamda özellikle katı gıdaya geçen bebeklerin kakalarında da çeşitli değişimler ebeveynleri endişelendirmektedir. Özellikle siyah renkli ve iplik şekline benzeyen çeşitli şekiller kakada meydana gelebilmektedir. Bu, bebek kakasında meydana gelen değişimlerden biridir ve genellikle bebek ek gıdaya başladıktan sonra meydana gelebilmektedir.

Bebek Kakasında Siyah İplik Belirtileri Nelerdir?

Bebek kakası bebekte yer alan çeşitli sorunların bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle doğumdan sonraki aylarda ve katı gıdaya geçiş ile birlikte daha da sık meydana gelen birçok oluşum ve kaka değişikliği mevcuttur. Bebek kakasında siyah iplik görülmesinin en temel belirtisi ise bebek dışkısında gözle görülen küçük, ince ve siyah renkli ipliğe benzer oluşumlardır. Bu oluşumlar bebeğin altı değiştirilirken fark edilebilecek boyuttadır.

Ancak besin tüketimi ile ilgili olmayan, geçmeyen siyah iplik ve benzeri oluşumlar bağırsak kurtları ile meydana gelen siyah iplik oluşumu da gözlenebilir.

Bu durumda belirtiler ise;

  • İştahsızlık,
  • Anüs ya da cinsel organda kaşıntı,
  • Huzursuzluk,
  • Eşlik eden ağlama nöbetleri şeklinde olabilmektedir. Özellikle geçmeyen kakada siyah iplik genellikle bağırsak florasında yer alan bakteri ya da parazitlerin belirtisi olabilmektedir.

Bebek Kakasında Siyah İplik Nedenleri Nedir?

Bebek kakasında siyah iplik oluşumu sıklıkla bebeğin anne sütü ile birlikte ek gıdaya geçtiği 5 ve 6. aylarda görülen bir oluşumdur. Özellikle rengin siyah olması ve aniden ortaya çıkması da ebeveynleri tedirgin edebilmektedir.

Bebek kakasında siyah iplik nedenleri ise;

  • Bebeğin yediği besinlerin (muz, portakal gibi) liften zengin olması ile bu liflerin dışkılama ile atılması. Bu durum özellikle muz yendiği zaman meydana gelebilmektedir.
  • Bağırsak florasında yer alan kıl kurdu gibi tedavi edilmesi gereken bağırsak kurtları kakada siyah ipliğe neden olabilmektedir.

Bebek Kakasında Siyah İplik Teşhisi Nasıldır?

Bebek kakasında siyah iplik görülmesi durumu genellikle bebek ek gıda almaya ve çeşitli yeni gıdaları denemeye başladığında ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum ebeveynler tarafından bebeğin altı değiştirilirken teşhis edilir. Ancak geçmeyen kakada siyah iplik görülmesi durumunda asıl teşhis doktor tarafından konulmaktadır.

Kakada siyah iplik teşhisi için;

Bu tetkikler bebeğin bağırsağında parazit ya da bakteri olup olmadığının anlaşılması için kullanılmaktadır. Bu testler özellikle bebek kakasında geçmeyen ve varlığını koruyarak artan ve bebekte olumsuz durumlara neden olan kakada siyah iplikler için kullanılmaktadır.

Bebek Kakasında Siyah İplik Tedavisi Nasıldır?

Bebek kakasında siyah iplik genellikle kendiliğinden geçen ve bebeğin besinlere alışma aşamasında ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle tedavi edilmeye gerek duyulmadan bebeğin ek gıdalara alışması ile ortadan kaybolmaktadır. Ancak geçmeyen kakada siyah iplik durumunda ise doktor antiviral ilaçlar, antibiyotikler ya da başka tedavi yöntemleri ile bu iplik oluşumuna neden olan problemleri ortadan kaldırabilmektedir.

Bebek Kakasında Siyah İplik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebek kakasında meydana gelen değişiklikler bazı durumlarda ebeveynleri telaşlandırarak endişe yaratıcı boyutta olabilir. Özellikle bebek kakasında siyak ipliklerin olması bebeğin bağırsağında ciddi bir problem olabileceğinin göstergesi zannedilmektedir. Ancak aslında durum yalnızca bebeğe verilen gıdalardan kaynaklanabilmektedir. Bebek kakasında siyah iplikler yeni yeni ek gıdaya geçen bebeklerin neredeyse hepsinde rastlanır. Bu durum bebek gıdaya alıştıktan sonra kendiliğinden ortadan kaybolur.

Ancak bazı durumlarda kakada siyah ip kalıcı olabilir, neden olan gıda kesilse bile olmaya devam edebilir. Bu durum çeşitli parazitlerden kaynaklanabildiği gibi bağırsak kurdunun da neden olduğu ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer geçmeyen kakada siyah iplik var ve tedavisi geciktirilir ise bebekte tedavisi oldukça güç bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bebek Kakasında Siyah İpliğe Ne İyi Gelir?

Bebek kakasında siyah iplik, bebeğin anne sütüne ek olarak yiyebileceği türden diğer gıdaları alması ile meydana gelen bir durumdur. Bu durum zamanla ortadan kendiliğinden kaybolmaktadır. Bebekte siyah iplikli kaka oluşumunda buna neden olan besin verilmesi bir süre kesilebilir ya da o gıdaya alternatif başka bir gıda verilebilir. Bebek kakasında siyah iplik kendiliğinden geçmediği durumlarda ise doktorun varsa uygulayacağı tedaviyi aksatmamak da bebek kakasında siyah iplik oluşumunu tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Bebek Kakasında Siyah İpliğe Ne İyi Gelmez?

Bebek kakasında siyah iplik oluşumu sürekli bir durum arz etmedikçe ek gıdalara bebeğin alışması ile birlikte kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak bu duruma da direkt olarak kötü gelebilecek bir besin (besin alerjisi yoksa) yok denecek kadar azdır. Buna ek olarak siyah ipli kaka oluşumunu arttıracak çeşitli besinlerin bebeğe verilmesi bebekte siyah iplikli kaka oluşumunu arttırabilmektedir. Bu durum endişe edilecek bir durum değildir.

Ancak uzun süre devam eden ve bu siyah iplikli kakaya ek olarak bebekte görülen huysuzluk, iştahsızlık gibi durumların da olması başka bir sorun kaynağı olarak görülebilir. Bu durumda bebek acil olarak doktora götürülmelidir. Eğer tedavi aksar veya geciktirilirse önemli sağlık problemlerinin oluşmasına da neden olur.

Bebek Kakasında Siyah İplik için Hangi Doktora Gidilir?

Bebek kakasında siyah iplik görülmesinde özellikle yiyecekler ya da çeşitli bakteri ve parazitlerin neden olabileceği bir durumdur. Genellikle belli bir besin verildikten sonra (ör. muz gibi) bebek kakasında siyah iplik oluşumu görülüyor, besin kesildiği zaman bu durum ortadan kalkıyorsa, bu durum besin ile kaynaklıdır ve doktora gitmeyi gerektirmeyebilir.

Ancak geçmeyen ve sürekli meydana gelen kakada siyah iplik oluşumu için mutlaka vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir. Bu durumda gidilecek doktor ise pediatrik gastroenteroloji bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
7
0
Makeleyi Paylaşın

Bebek Kakasında Siyah İplik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebek kakasında siyah ipliğe hangi yiyecekler neden olur?

Bebek kakasında siyah ipliğe birçok gıda neden olabilir. Bu gıdaların en başında ise özellikle muz, hurma gibi çeşitli besinler gelmektedir. Özellikle bu yiyeceklere benzer çeşitli meyve ve sebzeler de ek gıdada zamanında bebek kakasında siyah iplik yaratabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebek kakasında siyah iplik geçmezse ne yapılmalıdır?

Bebek kakasında siyah iplik oluşumu ek gıdaya geçiş ile kendiliğinden geçen bir durumdur ancak geçmediği ve sürekli olduğu durumlar da mevcuttur. Bu durumda mutlaka doktor kontrolünde bulunularak bebekte bu oluşuma neden olan şey öğrenilmeli ve vakit kaybedilmeden bebeğin tedavi olması sağlanmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker