Bebeğin Kan Kusması

Yeni doğan bebeğin kan kusmasının başlıca nedeni gastrointestinal sistemden kaynaklanmaktadır. Nedene göre ilaç, serum ve endoskopi gibi tedaviler uygulanabilir.

Bebeğin Kan Kusması Nedir?

Yenidoğan bebeklerde yediği mamaları kusması sık sık olan bir durumdur. Ancak bebek kusmuğunda kan görülmesi normal karşılanmamaktadır. Yenidoğan bebeğin kan kusmasının başlıca nedeni gastrointestinal sistemden kaynaklanmaktadır. Bebeklerin kusmasının nedeni ise yemek borusu ile mide arasında bulunan kısmın gelişmemesinden dolayıdır. Bebeğin kusması genellikle normal karşılansa da kan kusmasının altında farklı nedenler yatabilir. Bundan dolayı bebeğin kan kustuğu durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Bebeğin Kan Kusması Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin kusması genellikle sık sık karşılaşılan bir durum olsa da kan kusması bebek için tehlikeli bir duruma işaret edebilir. Ebeveynler tarafından oldukça korkutucu bir durum olan kan kusmak, hafif olduğu durumlarda kırmızı veya kahverengi olurken şiddetli olduğu durumlarda ise koyu kahverengi şeklinde görülmektedir.

Bebekten bebeğe belirtilerde değişiklik görülse de bebeklerin kan kusmasının belirtileri şu şekildedir:

Bebeklerde Kan Kusması Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kan kusmasının altında yatan pek çok neden bulunmaktadır. Gastrointestinal sistemden kaynaklanan sorunlar ise bu nedenlerin başında yer almaktadır. Vücudun birçok yerinde kas bulunmaktadır. Ancak mide kasları bebeğin kusup kusmayacağını belirlemektedir. Kusmak genellikle kasların gelişmemesinden dolayı kaynaklasa da kan kusması pek çok nedene bağlı gelişmektedir.

Bebeklerin kan kusmasına neden olan başlıca unsurlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bebeğin anne memesinden akan kanı yutması
  • K vitavitaminiikliği
  • Stres ülseri
  • Gastrointestinal sistemde oluşan enfeksiyonlar
  • Bağırsak rahatsızlığı
  • Yemek zarının zarar görmesi
  • Hepatit-B
  • Mallory-Weiss yırtığı
  • Küçük kan damarlarının yırtılması

Bebeğin Kan Kusması Teşhisi

Bebeklerde kan kusması oldukça ciddi bir durum olmasından dolayı doğru teşhis yapılması önemlidir. Bu yüzden uzman doktor kanamanın altında yatan nedeni araştırmak için pek çok tetkik ve yöntem kullanacaktır.

Teşhis için kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

Fizik MuayeneUzman doktor kanamanın asıl nedenini bulmak için bebeğin genel sağlık durumu hakkında anne ve babasından bilgi alır. Bebeğin beslenmesinden yaşadığı belirtilere kadar bilgi alan doktor ardından bebeğin fiziksel muayenesini yapar.

Kan Testleri: Bu aşamada tam kan sayımı ve kan pıhtılaşması testleri istenir. Laboratuvara gönderilen testlere göre bebeğin kan ihtiyacı belirlenir. Ardından bebeğin nabız ve kan basıncı takip edilir.

Radyolojik İnceleme: Kan ve fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda mide veya özofagus radyolojik incelemesi yapılır. Bu aşamada kontrast madde nazogastrik tüp yoluyla verilerek yemek borusu daha ayrıntılı olarak incelenir.

Bebeğin Kan Kusması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kan kusmak pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden ilk olarak bebeğin kan kusmasının asıl nedeni belirlenmelidir. Yapılan tetkiklerin ardından kusmanın asıl nedeni bulunduktan sonra uzman doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi ile sorunun çözümü için süreç başlar.

Bu süreçte uzman doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • İlaç TedavisiBebeğin kan kusmasının nedeni belirlendikten sonra bebeğe damardan verilen ilaçla birlikte kanamanın durdurulması beklenir. Kanama dursa bile bazen kanama tekrarlayabilmektedir. Bundan dolayı ilacın sürekliliği oldukça önemlidir. Kanamaya neden olan sorunlar bulunarak öncelikle onların tedavisi yapılmalıdır.
  • Serum Tedavisi: Bebeğin beslenmesi kesilerek serum bağlanır. Böylece kan pıhtılaşması, nabız ve kan basıncı değerleri normale getirmek amaçlanır. Serumun yanı sıra pıhtılaşmanın uzadığı durumlarda plazma da verilebilir.
  • Gastrointestinal Sistem EndoskopisiKan veya pıhtılaşmanın devam ettiği durumlarda endoskopi uygulanabilir. Endoskopide genellikle lazer yöntemi kullanılır. Böylece kanayan bölge yakılarak kanamayı durduracak solüsyon enjekte edilir. Bu bölgeye küp konularak bölgedeki kanama azaltılır.

Bebeklerde Kan Kusması Tedavi Edilmezse

Bebeklerde kan kusması pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Altında yatan neden bazen çok ciddi olsa da bazen de bu durum yalnızca bir kez görülebilmektedir. Ancak sistemin üst kısmında görülen şiddetli kan kusması görülüyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği durumlarda sindirim sistemine bağlı olarak pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bebeklerde Kan Kusmasına Ne İyi Gelir?

Bebeği yormayacak şekilde besinlerin verilmesi, sindirim sistemine iyi gelen durumların başında gelir. Ayrıca ek besin alan bebekler elma suyu içeren sıvılarla beslenmelidir. Hafif besinlerle beslenen bebeklerin kan kusması engellenerek daha rahat etmesi sağlanır.

Bebeklerde Kan Kusmasın Ne İyi Gelmez?

Bebeğin günlük beslenme miktarından daha fazla besin vermek bebeğin sindirim sistemine daha fazla zarar vererek kanamanın tekrarlanmasına neden olabilir. Anne sütü ile beslenen bebekler, daha az emzirilmelidir. Çok fazla beslemek bebeklerde kan kusmayı tetikleyebilmektedir.

Bebeklerde Kan Kusma Ameliyatı

Bebeklerde kan kusmanın altında pek çok neden yatmaktadır. Bu nedenlere bağlı olarak birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ancak hiçbir tedavi yönteminin işe yaramadığı durumlarda cerrahi yöntem gerekebilir. Bebeklerde bu yöntem çok gerekli olmasa da bazı durumlarda uzman doktorlar tarafından gerekli görülebilir.

Bebeğin kan kusması sonucunda ameliyat aşağıdaki gibi yapılmaktadır:

  • Ameliyat anestezi altında yapılmaktadır.
  • Endoskopi yoluyla mide dokusuna inilir.
  • Kanamanın yeri tespit edilerek mide klipsi yardımıyla kapatılır.
  • Mide ile yemek borusu arasındaki kaslar güçlendirilir ve ameliyat bitirilir.

Bebeğin Kan Kusması için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerin kan kusması pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bebeğin kan kusması oldukça önemli bir durumdur. Bu kanın tam olarak nereden geldiği hemen tespit edilerek uygun bir tedavi yöntemi oluşturulmalıdır. Kan kusmak önemli bir sorun olabileceğinden dolayı böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Başvurulması gereken bölüm ise iç hastalıklar yani dahiliye bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın

Bebeğin Kan Kusması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kan kusması nasıl anlaşılır?

Bebeklerde kan kusması pek çok belirtilere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle kan kusan bebekte sıklıkla koyu renkte dışkı görülmektedir. Ayrıca idrar çıkışının az olması da bebeğin kan kusmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerin kan kusması nasıl önlenir?

Bebeklerde kan kusmasını önlemek için bebeği çok fazla beslememek gerekir. Bebeğe çok fazla besin vermek bebeğin sindirim sistemine zarar verebilir. Bundan dolayı da bebeği çok fazla beslememeye özen gösterilmesi gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeğin kan kusması normal mi?

Bebeğin normal kusmasının yanı sıra kanlı bir şekilde kusuyorsa bu durum tehlikeli olabilir. Bunun yanı sıra kusmayla birlikte ateş, huzursuzluk ve ağlama gibi belirtiler de görülüyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Böylece kusmaya neden olan sebepler bulunarak tedavi süreci başlar.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kan kusma sırasında ilk müdahale nasıl olmalıdır?

Bebeklerde kan kusması meydana geldiğinde yapılması gereken ilk şey yardım ekiplerinin aranmasıdır. İlk müdahale mutlaka uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır. Bundan dolayı da kan kusması meydana geldiği anda vakit kaybetmeden acil yardım ekibi aranmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kan kusması için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Bebeklerin kan kusması oldukça önemli bir durumdur. Kusmanın sıkça tekrarlandığı durumlarda altında ciddi sorunların yattığının belirtisi olabilir. Genellikle uzman doktorlar kan kusmanın tekrarlandığı durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini önermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker