Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü yüzün alt kısmındaki estetik ve medikal sorunların tedavisinde görev alan bölümdür.

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü yüzün alt bölgesindeki estetik ve medikal sorunların tedavisini üstlenen tıp branşıdır. Ağız, çene, yüz ve dişlerde görülen fonetik ya da işlevsel sorunların cerrahi operasyonları da bu bölüm tarafından yürütülmektedir. 

Bu sorunlar hayatın herhangi bir evresinde geçirilen travmalar, yaralanmalar, hastalıklar ya da genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Alanında uzman bir ağız, diş ve çene cerrahı tarafından yapılan muayene sonrasında en uygun tedavi seçeneği belirlenecektir.

Ağız, diş, çene cerrahisi bölümü devlet hastanelerinde, il ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, özel hastanelerde, diş hastanelerinde ya da özel kliniklerde bulunmaktadır. 

İl ağız ve diş sağlığı merkezleri ve devlet hastanesi çene cerrahisi randevu işlemleri için, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) uygulaması kullanılabilir ya da ALO 182 Randevu Hattı aranabilir. Özel sağlık kuruluşlarında bulunan ağız, diş ve çene cerrahisi randevu alma işlemleri için de merkezin doğrudan aranması gerekecektir.

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünde görev yapan hekimler, kendilerini yüz anatomisi alanında geliştirmiş olurlar. Bu nedenle estetik kaygılar nedeniyle uygulanan operasyonlar sırasında şikayeti tetikleyen sağlık sorununun tedavisi de gerçekleştirilir. 

En sık uygulanan tedaviler arasında cerrahi diş çekimi, kırık diş tedavisi, damakta görülen yarıkların tedavisi, dudak yarıklarının tedavisi, çene tümörü, implant uygulamaları, kist teşhisi, protez işlemleri ve çenede görülen kırıkların tedavisi bulunur.

Ağız, diş ve çene cerrahisi randevuları uygulanacak tedavi basamaklarına göre belirleneceği için hekim tarafından belirtilen gün ve saatte merkezde olunması önemlidir. Aksi halde tedavi planı aksayarak daha zorlu bir sürece dönüşür ve hastanın günlük yaşam konforu büyük oranda azalır.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünün ilgilendiği hastalıklar oldukça geniş çaplıdır. Hastanın ağız boşluğunda kalıtsal olarak ortaya çıkan ya da hayatının herhangi bir evresinde gelişen sağlık sorunlarının tedavisi cerrahi operasyon gerektiriyorsa bu bölüme başvurmalıdır. 

Diş, ağız ve çene cerrahisi bölümünün ilgilendiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Ağız Cerrahisi Hastalıkları: Yanaklar, dudaklar, damaklar, dil ve diş etlerinde gelişen problemleri kapsar. Bu hastalıklar;
    • Ağız boşluğunda görülen enfeksiyonlar,
    • Ağzı etkileyen sinir sistemi hastalıkları,
    • Ağız boşluğunun herhangi bir kısmında çıkan yaralar,
    • Damak ve dudak yarıkları,
    • Tükürük bezi hastalıkları,
    • Ağız boşluğunda kanser şüphesi görülmesidir.
  • Diş Cerrahisi Hastalıkları: Dişleri ve diş köklerini etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıklar;
    • Cerrahi diş çekimi gerektiren sorunlar,
    • Gömülü diş tedavisi,
    • Diş ve diş kökü enfeksiyonları,
    • Kırık dişler,
    • Dişleri etkileyen sinir hastalıkları
    • Diş protezleri ve implant uygulamalarıdır.
  • Çene Cerrahisi Hastalıkları: Çene kemiği, eklemleri, sinirleri ve yumuşak dokuları etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıklar:
    • Çenede görülen enfeksiyonlar,
    • Çene tümörleri,
    • Çenede kist oluşumu,
    • Çeneyi etkileyen sinir sistemi hastalıkları,
    • Çene kemiği kırıkları ya da çıkığı,
    • Çene eklemi hastalıkları,
    • Çene kayması,
    • Çene geriliğidir.

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü, ilgilendiği hastalıkların tedavisini ve gerekli durumlarda estetik müdahalelerini gerçekleştirir. Bu sayede çoğu hastanın 2. kez anestezi almasına ve operasyon geçirmesine gerek kalmamış olur.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Ağız, diş ve çene cerrahisi tedavileri hastanın şikayetine bağlı olarak farklılık gösterir. Tedavide ilk adım doğru teşhis ve tedavinin sağlanmasıdır. Estetik tedaviler ise sağlık sorunu giderildikten sonrasında en verimli etkiyi sağlayacak şekilde planlanır. 

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünün uyguladığı tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Endodonti Tedavileri: Diş kökü tedavisi olarak tanımlanır. Dişte görülen enfeksiyon ya da çürükler en iç tabakaya kadar ulaşmışsa uygulanır. Diş kökündeki yumuşak doku ve sinirler alınarak acı duyumu engellenmiş olur. Operasyon sonrasında diş işlevlerini sürdürmektedir.
  • Periodontoloji Tedavileri: Diş eti dokuları, diş etlerini destekleyen kemikler ya da doğrudan diş etlerini etkileyen hastalıklar için uygulanır. Bu hastalıkların erken teşhisi diş kayıplarının önlenebilmesi için oldukça önemlidir. Lazer uygulamaları ya da cerrahi yöntemlerle diş eti anomalilerinin giderilmesi sağlanır.
  • Ortognatik Cerrahi Tedavileri: Çene kemiklerinin anatomik bütünlüğüne ve olması gereken konumuna kavuşması için uygulanan operasyonlardır. Üst ve alt çene kemiği doğru şekilde konumlandırıldıktan sonra sabitlenir. Ameliyat sırasında plastik cerrah ve ortodontist işbirliği sağlanır.
  • İmplant ve Protez Tedavileri: Diş kayıplarının görüldüğü vakalarda uygulanır. İmplant yardımıyla diş kökü, protezler ile de yeni dişler oluşturulur. Kullanılan madde kişinin tercihine ve bütçesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
  • Estetik Tedaviler: Dudak ve damak yarıkları ameliyatları, diş beyazlatma, gülüş tasarımı ve porselen kaplamalar gibi tedavileri kapsar. Operasyon sırasında ağız, diş ve çene cerrahının yanı sıra plastik cerrahlar da görev alır.

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünde uygulanan tedavi yöntemleri hastanın şikayetlerine ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. 

Bu nedenle ilk muayeneden itibaren, iyileşme süreci tamamlanana kadar hekim önerileri ve tavsiyelerine uymak gerekir. 

Operasyonlar lokal anestezi, genel anestezi ya da hastanın sakinleşmesini sağlayabilmek için sedasyon yöntemleriyle uygulanacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çene Cerrahı Hangi Hastanelerde Var?

Çene cerrahları özel hastanelerde, il ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, devlet hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde, özel diş hekimi kliniklerinde ya da diş hastanelerinde görev yapmaktadır. Çene cerrahının hizmet verebilmesi için sağlık kuruluşlarında ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü bulunmalıdır. 

Dr. Çisem Timur

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü yüzün alt kısmındaki estetik ve medikal sorunların tedavisinde görev alan bölümdür.

makaleyi incele

Çene ağrısı, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Çene ağrısının sıklığı ve şiddetine göre uygulanacak olan tedavi yöntemleri farklılık gösterir.

makaleyi incele

Çene kayması, çenenin yerinden çıkması ya da kayması olup tedavisinde, hastanın muayenesi yapıldıktan sonra uygun görülen tedavi yapılır.

makaleyi incele

Ağız içerisinde dentin sıvısı hareket ederek diş pulpasının sinirleri uyarılır ve dişte hassasiyet meydana gelir. Tedavi sonucunda hastaların diş hassasiyeti şikâyeti kesin olarak giderilir.

makaleyi incele

Diş kisti, çeşitli nedenlerden dolayı kişinin çene kemiğinde çıkan dokulu bir oluşum olup, cerrahi yollar ile alınarak tedavi edilmektedir.

makaleyi incele