6 Ay Aşısı

Bebeğin bağışıklığını koruması ve direncini arttırabilmesi için 6 ay aşısı olması önemlidir.

6 Ay Aşısı Nedir?

Bebekler doğumdan sonraki süreçte sağlık kurumunun belirlediği aşı takvimine uygun olarak aşılanmaktadır. 6 ay aşısı da aşı takviminde yer alan aşılardan biridir. Bebeğin bağışıklığını koruması ve direncini arttırabilmesi için 6 ay aşısı olması önemlidir.

6 ay aşısı, bebeklerin doğumdan sonraki altıncı aylarını doldurmasından sonra uygulanması gereken çeşitleri aşıları kapsamaktadır. Önceki aylarda uygulanmış olan aşıların geri kalan dozları uygulanırken aynı zamanda yeni aşıların da ilk defa bu süreçte uygulandığı görülmektedir. Bebeklerde uygulanan aşı takvimi dikkate alınarak hepsinin zamanında yapılması önemlidir.

6 Ay Aşısı Kaç Tanedir?

6 ay aşısı kapsamında aşı takvimine göre 7 farklı aşı birlikte uygulanır.

Bu aşılar;

Bebeğe uygulanan Hepatit B aşısı 3 doz halinde uygulanan bir aşıdır. Önceki aylarda bebek için 2 doz Hepatit B yapılır. 6 ay aşısında ise Hepatit B aşısının 3. dozu uygulanır. Bununla birlikte 4. ay içinde uygulanan beşli karma aşıyla KPA aşısının da üçüncü dozu yapılır.

Bebeklerde 6 ay aşısı sürecinde karşılaşılan yeni bir aşı da vardır. İnaktif Polio aşısı bir diğer adıyla da İPA olarak geçmektedir. Çocuk felcine karşı koruyan bu aşı uygulaması 6 ay aşılarında ilk defa yapılır. 3 ve 4 ay aşılarında yapılan DaPT ve Hib aşılarının da 3. dozu 6 ay aşısı süresince uygulanmaktadır.

6 Ay Aşısı Kimlere Yapılır?

Bebekler doğdukları andan itibaren sağlık kurumu tarafından belirlenen aşı takvimlerine uygun olarak aşılanmalıdırlar. 6 aylık bebeklere 6 ay aşısı yapılabilmektedir. Hepatit B aşısını da içeren 6 ay aşısının en geç 18 ay içerisinde yapılmış olması önemlidir. Ayrıca 6 ay aşısı içerisinde yer alan OPA, Hepatit B ve DaBT-IPA-Hib aşılarını yetişkin bireyler de olmaktadır.

Özellikle de çocukluk döneminde bu aşıların uygulanmadığı kimseler, ileriki yaşlarında çeşitli sağlık problemleri yaşayabilmektedirler. Üstelik bu sağlık sorunları aşı ile engellenebilecek türdendir. Bu nedenle aşı takviminde yer alan aşılardan yaptırmamış olan yetişkinler de sağlık kuruluşlarına giderek bu aşıları yaptırabilirler. Böylece rahatsızlıklara bağışıklık kazanan vücut çok daha dirençli olmaktadır.

6 Ay Aşısı Ne için Yapılır?

Bebeklerde 6 ay aşısı oldukça önemli aşıları içermektedir. Ebeveynlerin bebeklerinin sağlığı ve gelişimi için 6 ay aşılarını aksatmadan tamamlamalıdırlar. 6 ay aşısı çeşitli aşı türlerini içerisinde barındırdığı için neden yapıldığı konusunda geniş bir açıklama yapılabilmektedir.

  1. DTB Aşısı (Difteri, Tetanos, Boğmaca Aşısı): DTB aşısı bebeği Difteri, Tetanos ve Boğmaca hastalıklarına karşı koruma sağlar. Belirtilen aşıların ilk dozları, bebeğe ilk defa yapılan aşılar arasındadır. DTB aşısı tam etki sağlamak ve uzun süre korumak için 5 doz şeklinde uygulanmalıdır. İlk olarak 2. ayda, ikincisi 4. ayda, üçüncüsü 6. ayda, dördüncüsü 18. ayda ve beşincisi 4-6 yaş arasında yapılmalıdır.
  2. Çocuk Felci (Polio) Aşısı: Polio yani çocuk felci, bir virüsün neden olduğu hastalıklardandır. Bebeklerde kol ve bacakları oynatamama gibi felç durumlarına neden olan bu virüsten bebekleri korumak adına yapılmaktadır. Çocuk felci aşısı bu hastalığın oluşmasını önlemektedir ve 5 doz şeklinde verilmelidir. İlk olarak 2. ayda, ikincisi 4. ayda, üçüncüsü 6. ayda, dördüncüsü 18. ayda ve beşincisi 4-6 yaş arasında yapılmalıdır.
  3. Hib (Menenjit) Aşısı: Hib menenjit ya da diğer ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılan bir aşıdır. Solunum yoluyla dahi bulaşma riski olan bu hastalığa bağışıklık kazanılması için 6 ay aşıları arasında yer almaktadır. Hib aşısı beş yaş altındaki bütün sağlıklı çocuklara ikinci aydan itibaren belli periyotlar halinde 4 doz uygulanmalıdır. Ayrıca sağlıklı çocuklara beş yaşından sonra Hib aşısı uygulanmaz.
  4. Hepatit B Aşısı: Hepatit virüsü karaciğer üzerinde etkili olan enfeksiyonlu bir hastalıktır. Oldukça ciddi bir hastalık olarak da belirtilen Hepatit B, bebeklerde kronikleşme açısından oldukça yüksek bir yüzdeye sahiptir. Bu nedenle bebeğin 6 ay aşısı arasında Hepatit B aşısı bulunması oldukça önemlidir.

6 ay aşısı DTB, Çocuk Felci, Hib ve Hepatit B hastalıklarına karşı bebeklerin dirençlerini ve bağışıklıklarını güçlendirmek için yapılmaktadır. Ayrıca bu aşıları olan bebekler ileriki yaşamlarında bu rahatsızlıklarla karşılaşsalar dahi, oldukça hafif belirler ile sağlıklarına kavuşmaktadırlar.

6 Ay Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde aşı takvimi, bebeğin doğumundan ilköğretim 4. sınıfa geçene kadar devam eden bir süreci kapsamaktadır. Aşılar sağlık kurumunun belirlediği takvime uygun olarak, sırasıyla uygulanmalıdır. Aşıların doğru zamanda ve uygun dozlar halinde yapılması özellikle bağışıklık sistemini korumak adına büyük öneme sahiptir. Bu nedenle de 6 ay aşılarının uygulanması gereken en uygun zaman dilimi bebeğin 6 aylık olduğu süreçtir.

Genellikle bebekle ilgilenmekte olan hekim bebeğin aşı takvimini ayarlar. Bu doğrultuda belirtilen aşılar doktorun talep ettiği süreçlerde yapılmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; sadece 6 ayını doldurmuş bebeklerin 6 ay aşısı olması önemlidir. Aynı şekilde 6 ay aşıları olması gereken bebeğin 7 aylık olması aşıların bebek bağışıklığındaki etkisi aynı olmayacaktır. Sağlık Bakanlığı aşı takvimini bebeklerin gelişim ve büyüme süreçlerine göre olan bağışıklıklarını dikkate alarak aşı takvimini oluşturur. Bu nedenle bebek 6 aylık olduktan sonra bu aşılar yapılmalı ve en geç 6 ayın sonunda son aşıların tamamlanmış olması gerekmektedir.

6 Ay Aşısı Nerede Yapılır?

Bebeklerin 6 ay aşıları her sağlık kuruluşunda yapılmaktadır. Sağlık ocağı, özel hastane, devlet hastanesi, verem savaş dispanseri, anne çocuk sağlığı merkezleri, poliklinikler ve muayenehanelerde yapılabilmektedir.

Aşılar evde de doktor ya da bilgili bir hemşire kontrolünde yapılabilmektedir. Ancak aşıların olası bir yan etkisine karşı önlem almak kaydı ile sağlık kurumlarının tercih edilmesi çocuk doktorları tarafından tavsiye edilmektedir.

6 Ay Aşısı Nasıl ve Nereden Yapılır?

6 ay aşısında bebeklere birden fazla aşı yapılmaktadır. Bu aşıların bazıları iki bacak üzerinden deri altına yapılmaktadır. Çocuk felci aşısı ise ağza damlatılarak yapılmaktadır. Aşı sürecinde bebeklerin ağrı hissetmemesi için farklı bölgeler kullanılabilir.

6 ay aşısı yan etkilerinin görülme ihtimali göz önünde bulundurularak tüm işlemlerin sağlık kuruluşlarında yaptırılması önemlidir.

6 Ay Aşısı Yapılmazsa Ne olur?

Bebeklerde 6 ay aşısı oldukça önemlidir. Hepatit B aşısının son dozu bu dönemde yapılır. Aynı zamanda diğer hastalıklara karşı bebeğin direnci ve bağışıklığı artırılmaktadır. Ancak 6 ay aşısı yapılmazsa, bebekler difteri, boğmaca, çocuk felci ve Hepatit B gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık kazanamaz. Bu da bebek sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

6 Ay Aşılarının Koruyuculuğu Nedir?

6 ay aşıları uygulandıktan sonra bebeğin Hepatit B için olan tüm dozları tamamlanmış olur. Böylece bebekler bu rahatsızlık için artık bağışıklık kazanırlar. Bununla birlikte çocuk felci olarak da bilinen Polio aşısı sayesinde bebeklik döneminde felç durumu engellenmektedir. Aşı ile bağışıklık kazanarak yenilebilen tüm rahatsızlıklar bebekler için koruyuculuk sağlamaktadır.

6 Ay Aşısı Yan Etkileri Var mı?

6 ay aşısı yan etkileri bulunmaktadır. Ancak yan etkiler bebekten bebeğe göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 6 ay aşısı ardından aşı vurulan bölgede şişlikler oluşmaktadır. Ancak bu etki durumu çok nadir bir şekilde gözlemlenmektedir.

Aşının ardından ilerleyen süreçte bazı bebeklerde ateş de gözlenmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin uyku düzeninde birkaç günlük bozukluklar oluşabilmektedir. Bu süreçte ebeveynlerin bebeğin uyku düzenini değiştirmemesi önemlidir.

Bebeklerde 6 ay aşısı, bebeğin diş çıkarmaya başladığı dönemlere denk gelmektedir. Bu süreçte aşıların ve diş çıkarmanın da yan etkisi ile birlikte bebekte huzursuzluk görülebilmektedir. Bebekteki huzursuzluk 3 gün sürmekle birlikte uyku düzeni de aynı zamanda düzelme sağlar.  Eğer bebek 3 günün ardından hala huzursuzsa ve sürekli ağlıyorsa, mutlaka ilgili doktor ile irtibata geçilmelidir.

6 Ay Aşısı Sonrası

Bebekler doğumlarının ardından düzenli olarak aşı olmaktadır. Ancak henüz ince yapıda ve hassas olan ciltleri aşı sonrasında bazı yan etkiler göstermektedir. 6 ay aşısı sonrası şişlik ve kızarıklıklar bebeklerin kol ve bacak bölümlerinde görülebilir. Genellikle bu bölgeler aşının yapıldığı kısımlar olduğu için şişlik ve kızarıklık oluşması da oldukça normal bir durumdur.

6 ay aşısı yapılan bölgelerdeki şişlik ve kızarıklıklara oldukça hassas davranmak önemlidir. Aşı yapıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüm bu semptomlar geçecektir. Bu süreçte ebeveynlerin şişlik ya da kızarıklıklar için herhangi bir müdahalede bulunmasına ihtiyaç yoktur.

Ağrı ve şişliğin uzun süre devam etmesi durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması önemlidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın

6 Ay Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

6 Ay aşısı ateş yapar mı? 6 Ay aşısı sonrası kaç gün ateş yapar?

6 ay aşısı ateş gibi bir yan etkiye sahiptir. 6 ay aşıları tamamlanan bebeklerde aşı sonrasında birkaç gün süren ateş görülmektedir. Ancak bu durum her bebek için geçerli değildir. 6 ay aşısının ardından bebeklerde ateş yapma durumu bilimsel olarak henüz kanıtlanmamıştır. Ebeveynler yapılan aşılar sonrasında bebekte ateş yapma gözlemlerse, doktor kontrolünde ateş düşürücü şuruplar tercih edebilmektedir.

Bebeklerde 6 ay aşısı sonrasında görülen ateş 2 veya 3 gün gibi bir süre içerisinde geçmektedir. Bu süreçte bebeğine şurup ya da herhangi bir ilaç uygulamak istemeyen ebeveynler varsa, ateş düşürme konusunda ılık bir banyo çözümünü uygulayabilmektedir. Ancak bebeğin ateşi 3 günün ardından hala geçmediyse ve 38 dereceden daha da yükseğe çıkıyorsa en kısa sürede bir doktor müdahalesine ihtiyaç vardır.

Dr. Deniz Gölgeli

6 Ay aşısı sonrası banyo ne zaman yapılır?

6 ay aşısı sonrasında banyo yapma konusunda herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ancak verem aşısı vurulduğunda, aşıdan 72 saat sonra bebeklerin banyo yaptırılmasına onay verilmektedir. Diğer aşılarda ve 6 ay aşısı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Dr. Deniz Gölgeli

6 Ay aşısı ishal yapar mı?

6 ay aşısı sonrasında bebekte ishal gözlemlenmesi çok rastlanılan bir durum değildir. Genellikle bebeklerde aşı sonrasında ateş, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi semptomlar gözlemlenmektedir. Ayrıca bebeklerde ishal belirli aşılar sonrasında yan etki olarak gözükmektedir. Bu aşılar Hepatit A ve Rotavirüs aşılarıdır. Bu aşılar yapıldıktan sonra bebekte 2 veya 3 gün sürecek bir ishal durumu oluşmaktadır. Ancak 6 ay aşıları bebekte ishal gibi bir yan etki oluşturmamaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

6 Ay aşısı ücretli mi? Ücreti ne kadar?

6 ay aşısı sağlık bakanlığının takvimine uygun olarak sağlık kurumlarında ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Ebeveynler aşıları yaptırmak için aile sağlığı merkezlerine ya da hastanelere gidebilirler. Özel hastane ve sağlık merkezlerine uygulanan 6 ay aşısı fiyatları ise değişkenlik göstermektedir.

Dr. Deniz Gölgeli