15 – 20 Günlük Bebek Beslenmesi

Bebekler, dünyaya geldikleri andan itibaren özenli bir şekilde beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu konuda anneler, muhakkak bilgi alınmalıdır ve 15 günlük bebek beslenmesi anne sütüyle sağlanmalıdır.

15 – 20 Günlük Bebek Beslenmesi Nedir?

Bebekler, dünyaya geldikleri andan itibaren özenli bir şekilde beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Düzenli bir beslenme programının oluşturulması, bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu konuda anneler, muhakkak bilgi alınmalıdır. 15 günlük bebek beslenmesi anne sütüyle sağlanmalıdır.

Yeteri kadar beslenmeyen bebeklerde, ileriki dönemlerde çok daha ciddi sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu sebeple de bebeklerin kendi boy ve kilolarına özel olarak gelişimlerini destekleyecek bir beslenme düzenine sahip olmalarıdır.

Sağlıklı ve düzenli beslenmek, insanların sağlıklı bir ömür geçirebilmesi açısından son derece önemlidir. Bu önem, bebeklerin gelişimine devam edebilmesi ve sağlığı söz konusu olduğunda çok daha fazladır.

Bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi gereklidir. Fakat kimi durumlarda annede süt bulunmaması ya da bebeğin emmeyi reddetmesi gibi durumlar da görülebilmektedir.

15 – 20 Günlük Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebekler, eğer mümkünse dünyaya geldikleri ilk yarım saat en geç ise ilk bir saat içerisinde muhakkak emzirilmelidir. Bebeklerin doğduktan itibaren ilk birkaç gün 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekmektedir. Beslenme saati gelen bebek eğer uyuyorsa, bebeğin uyandırılması ve beslenmesi gereklidir. İki hafta sonra artık bebek kendiliğinden acıkmaya başlayacağı için 2 haftalık bebek beslenmesi düzenine geçilebilmektedir.

15 – 20 günlük bebek beslenmesi aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • Bebeklerin her emzirme anında 30 ml ile 60 ml arasında anne sütü alması beklenmektedir. Fakat her bebekte bu durum farklılık gösterebilir.
  • Doğum kilosu yüksek olan bebeklerin içtiği süt miktarı, her emme esnasında 150 ml kadar olabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin memeden alınması ya da aksine bebeğin zorla memede tutulması oldukça yanlıştır. Çünkü 2 haftalık olan bebeklerde acıkma dürtüsü gelişmeye başladığı için bebek aç olduğu müddetçe emmek istediğini birtakım hareket ya da mimik ile belirtmektedir.
  • Emzirme dönemindeyken bebekler ne kadar emerse, annenin sütü de o kadar artmaktadır.
  • Zaman içerisinde bebeğin büyümesi ve iştahının artması sebebi ile gün geçtikçe daha fazla emmek isteyebilir. Bu gibi durumlarda annenin sütünde azalma ya da yetersiz olması gibi durumlar meydana gelmektedir. Böyle bir durumda ise annenin sütünü artıracak tavsiyelere uyulması önemlidir.
  • İlk 6 ay anne sütü dışında mama takviyesine gerek duyulmamaktadır. Fakat anne sütünün yetersiz gelmeye başlaması durumunda, anne sütüne ilave olarak takviye gıdalara geçilebilir.
  • Bebekler günde en az 5 defa idrar yapmışsa ve ayda ortalama 500 gram kadar kilo alıyorsa, anne sütünün yeterli geldiğinden söz edilebilir. Bu durum her bebekte farklılık gösterdiği için bu konu ile ilgili bir uzman doktora danışılması çok daha sağlıklıdır.
  • Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda, ilk altı ay için oluşturulacak beslenme programı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
  • Bebeğin gelişimi açısından içerisinde bulunduğu aya göre boy ve kilo kontrolü yapılmaktadır. Bu kontroller sonrasında bebeğin yeterli miktarda beslenemediği saptandığında, bebekler için özel bir beslenme programı oluşturulmaktadır. Bu beslenme programı, genellikle bebeğin hangi zaman diliminde ve hangi miktarda takviye mama alacağına yöneliktir.

15 – 20 Günlük Bebek Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir? 

3 haftalık bebek beslenmesi, artık anne ve bebeğin bu yeni hayata tam anlamıyla alışmaya başladığı dönemde iyice şekillenmektedir. Bebeğin doyup doymadığının net bir şekilde anlaşıldığı 3 haftalık bu dönemde, anne adaylarının dikkat etmesi önerilen birtakım hususlar bulunmaktadır.

15 – 20 günlük bebek beslenmesi kapsamında annelerin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir;

  • 15 günlük bebeklerin tek besin kaynağı genellikle anne sütüdür. Aksi bir durum olmadığı sürece annelerin, sütlerini artırmaya yönelik alışkanlıklar edinmeleri gereklidir.
  • Gün içerisinde bol miktarda sıvı tüketimi, annenin sağlığı ve sütünü artırmada son derece etkilidir. Bu sebeple de günde en az 2,5-3 litre su içilmesine özen gösterilmelidir.
  • Emzirme süresi ve sıklığı konusunda bebeklerin tepkilerini izlemek her zaman daha doğrudur. Özellikle 2. haftadan sonra bebekler acıktıklarını bir şekilde ifade etmeyi öğrenmektedir. Bu sebeple bebeklerin hareketlerini, davranışlarını ve mimiklerini yakından takip etmek oldukça faydalıdır.
  • Bebeklerin emzirilmesi esnasında annenin kişisel hijyenine dikkat etmesi son derece önemlidir. Emzirmeye başlamadan önce ellerin sabunlu ile temizlenmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göğüslerin de kimyasal içermeyen ürünler ile temizlenmesine özen gösterilmelidir.
  • Çalışan anneler için anne sütünün önemi ise çok daha fazladır. Uzun saatler boyunca bebeğin emzirilmemesi, anne sütünün miktarında birtakım azalmalara sebep olabilmektedir. Bu gibi problemlerin yaşanmaması adına annenin işe gitmeden önce bebeği için yeterli miktarda sütünü sağması önerilmektedir. Sağılan anne sütünün uygun koşullarda saklanarak bebeğe zamanında verilmesi gerekmektedir.
  • Bebekler, dünyaya geldikleri ilk zamanlarda farklı sebeplerden dolayı ağlayabilir. Gaz, pişik, tahriş ya da farklı sebeplerden olabildiği gibi acıktığı için de ağlayabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin her ağlamasında emzirilmesi ya da mama verilmesi doğru değildir.
  • Her bebeğin tepkisi birbirinden farklıdır fakat acıkan bebekler bu durumu genellikle aynı tepkiler ile belirtmektedir. Ağzını açarak dilini dışarı çıkarması, başparmağını sürekli ağzına götürmesi ya da kucağa alındığı zaman kafasını sağa sola çevirmesi genellikle emmek istediğini belirten tepkilerdir.
  • Doktor kontrolünde verilen mamalar, önerilen şekillerde hazırlanmalıdır. Sıvı, toz ya da beslenmeye hazır formlarda olan bu mamaların içeriklerine de son derece dikkat edilmelidir. Doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece demir takviyeli mamaların tercih edilmesi önerilmektedir.

Her bebeğin yapısı birbirinden farklıdır ve her bebek birbirinden özeldir. Bu sebeple de kulaktan dolma bilgiler ile özellikle de yeni doğan bebeklerin beslenmesi oldukça yanlıştır.

Her konuda olduğu gibi 20 günlük bebek beslenmesi konusunda da ebeveynlerin muhakkak doktorları ile iletişimde olması gerekmektedir. Bebeğin gelişimine uygun olacak bir beslenme programı ile birlikte bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0