Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Makaleleri
Prognatizm, alt ya da üst çenenin daha öne çıkmasına denir. Altta yatan nedene göre koruyucu tedavi, fonksiyonel ortopedik tedavi ya da ameliyat tedavisi uygulanabilmektedir.
Plummer hastalığı, tiroid bezinde bulunan nodülün bağımsız kalarak aşırı derecede tiroid hormonu salgılamasıdır. Radyoaktif iyot tedavisi, plummer hastalığının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Kemik, kas ve organların gelişimini sağlayan hipofiz bezinin büyüme hormonunu yeteri kadar salgılayamamasıdır. Hormonunun vücuda enjekte edilmesiyle tedavi edilir.
Hormonal hastalıklar, hormonların işleyişindeki bozukluklar sonucu ortaya çıkan ve vücutta birçok şikayete neden olan hastalıklar grubudur. Tedavide yaşam tarzı değişiklikleri, medikal ve cerrahi yöntemler uygulanır.
Metabolik hastalıklar, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücutta kullanılması ile ilgili sorunların hepsini kapsayan hastalıklar grubudur. Yaşam tarzı değişikliği, diyet ve beslenme değişiklikleri gibi tedaviler uygulanabilir.
Endokrinoloji bölümünde hasta muayenesinin ilk adımı anamnez yani hasta öyküsüdür. Hastanın sağlık bilgileri ve şikayetleri detaylı bir biçimde sorgulanır. Daha sonrasında fiziki muayene uygulanır. Bunlara ek olarak hastadan kan testi de rutin olarak istenmektedir.
Doğru tanı konulabilmesi için birçok tahlil yapılabilir. Çoğunlukla kan tahlili, idrar tahlili ve ultrasonografi yeterli olmaktadır. Kan tahlilinde hormon seviyeleri detaylı bir biçimde kontrol edilir.
Endokrinoloji bölümü ve dahiliye bölümü yakın olsalar da endokrinoloji sadece endokrin sistemi (hormonal sistem) inceler. Eğer gidilen hastanede endokrinoloji polikliniği yoksa dahiliye tercih edilebilir.
Endokrin sistem, vücudumuzda bulunan salgı bezlerini kontrol eden sistemdir. Bu salgı bezleri çeşitli hormonlar salgılamakla görevlidir. Bazen salgı bezleri görevini yeterince yapamaz. Endokrinoloji bölümü hastalığı bulup tedavisini sağlar.