Anne Karnında Bebek Hareketleri

Bebek hareketleri 7. hafta itibariyle başlayabilir, bazısında hareketlenme 10. haftayı bulabilir. Anne adayı bu hareketlenmeyi hissetmese de bebek sürekli yer değiştirebilir.

Anne Karnında Bebek Hareketleri Nasıldır?

Anne karnında bebek hareketleri heyecanla beklenen bir süreçtir. İlk haftalarda henüz çok küçük olan ve gelişimini sürdüren embriyoyu hissetmek imkansızdır. Ayrıca gebelerin çoğu hamile oldukları ilk ayı bilmeden veya fark etmeden geçirdiği için böyle bir beklenti içerisine girmezler. Son adet tarihine göre hesaplama yapıldığı için ilk trimesterin başladığı hafta 5. hafta kabul edilir.

Çünkü son adet tarihinden yaklaşık 3 hafta sonra bebeğin oluşumu başlar. Bu haftadan sonra bebek tutunmuş ve kese izlenerek gebelik kesinleşmiştir. Bebek hareketleri ise 7. hafta itibariyle başlayabilir, bazısında hareketlenme 10. haftayı bulabilir. Anne adayı bu hareketlenmeyi hissetmese de bebek sürekli yer değiştirebilir. 

Yaklaşık olarak 13. haftada ikinci gebeliği olanlar nadir de olsa bebek hareketlerini hisseder. İlk gebeliği olanlar ise 25. haftaya kadar beklemek zorunda kalabilir. İkiz gebelikte bebek hareketleri daha net bir şekilde hissedilebilir. Kapladıkları alan geniş olduğu için hareketler anlaşılır. 

Anne Karnında Bebek Hareketleri Nasıl Olur?

Gebelikte bebek hareketleri ayına ve haftasına bağlı olarak farklılık gösterir. Hareketlerin şiddeti ve hissedilebilmesi ay ay ele alınacak olursa şu şekilde sıralanabilir;

  • 1 aylık gebelikte bebek hareketleri: 5-6-7-8. haftalar hamileliğin ilk ayı içerisindedir. Bu dönemde haşhaş boyutunda olan bebek yaklaşık olarak 3 mm’dir. 5. hafta itibariyle henüz oluşum aşamasında olduğu için embriyo olarak adlandırılır ve hareketlerin hissedilmesi mümkün değildir.
  • 2 aylık hamilelikte bebek hareketleri: 2. ayda bebek gelişimini sürdürerek, şekillenmeye başlar. 9-10-11-12 haftalık hamilelikte bebek hareketleri henüz hissedilemez. Bu dönemde hissedilen bağırsak hareketleri veya gaz olabilmektedir. Anne vücudunda yaşanan değişimlerden biri sindirim sisteminin yavaşlaması olduğu için bağırsak hareketliliği artmakta ve bebek hareketleriyle karıştırılabilmektedir.
  • 3 aylık gebelikte bebek hareketleri: 3 aylık dönem içerisinde bebek hareketlerini hissetme oranı bir miktar daha yüksektir. Bu dönem embriyo döneminden fetüse geçiş yapılmıştır ve bebeğin yüz hatları, vücudu insana benzemektedir. 14-15-16-17. haftalarda bebek hareketlerini hissedenler genellikle ikinci gebeliği olan ve çoğul gebelik yaşayan annelerdir. Daha çok titreşim, kıpırtı ve hafif tekmeler şeklinde karında seğirme meydana gelir. 
  • 4 aylık gebelikte bebek hareketleri: 18-19-20-21 haftalık gebelikte bebek hareketleri artık daha rahat bir şekilde hissedilebilir durumdadır. Bebeğin gelişimi bu dönemde hızlandığı için tekme, dönme ve yer değiştirme hareketleri şiddetli olmasa da hissedilir. İlk gebeliğini yaşayanlar genelde bu haftalarda hissedebilse de bazı anne adayları 4 aylık hamilelikte bebek hareketlerini hissedemeyebilir ve 25. haftaya kadar bu süreç devam eder. 
  • 5 aylık gebelikte bebek hareketleri: 5 aylık hamilelikte bebek hareketleri rahat bir şekilde hissedilir ve tekme, yer değiştirme ya da hıçkırık ayırt edilebilir. İlk gebeliği olanlar 13-16 cm arası olan bebeğin hareketlerini en çok bu zaman diliminde hisseder. 24-25 haftalık gebelikte bebek hareketleri saatte 200’ü bulabilmektedir. Anne bunların tamamını hissedemez. 
  • 6 aylık gebelikte bebek hareketleri: 26-27-28-29 haftalık gebelikte bebek hareketleri daha çok yer değiştirme şeklinde hissedilebilir. Bunun nedeni ise hala geniş bir alana sahip olan bebeğin rahat bir pozisyon arayışıdır. Aynı zamanda yatış pozisyonu, şekerli gıda tüketimi ve yürüyüş gibi durumlar hareketlerin artmasına neden olur. 25-30 cm arası olan bebeğin tekmeleri karında net bir şekilde fark edilebilir ve dalgaya benzetilir. Artık duyabildiği için seslere tepki verebilir, irkilme benzeri hareketler yapabilir. 
  • 7 aylık gebelikte bebek hareketleri: 7 aylık hamilelikte bebek hareketleri geçen aylara oranla daha az hissedilebilir. Bebek büyümeye devam ettikçe alanı kısıtlanır. 30-31-33-34 haftalık gebelikte bebek hareketlerinde azalma izlenir. Ayrıca bebeğin uyuma sıklığı arttığı için de hareketler daha az hissedilir. Bu dönem içerisinde bebeğin esneme hareketleri karnı zorladığı bir miktar can yakabilmektedir. 
  • 8 aylık gebelikte bebek hareketleri: 8 aylık hamilelikte bebek hareketleri az ama güçlü şekilde hissedilir. Amniyon sıvısındaki artış durduğu için artık bebeğin alanı çok azdır ve bu haftalarda dönmeye başlar. 36. hafta gebelikte bebek hareketleri baş aşağı pozisyondan dolayı daha çok mide ve kaburgada hissedilebilir. 35-36-37-38 haftalık gebelikte bebek hareketleri doğum pozisyonundan kaynaklı ayakları ve poposuyla yaptığı baskı ile çoğu zaman anne adayını zorlayabilir. 
  • 9 aylık gebelikte bebek hareketleri: Son ayda anne karnında bebek hareketleri mutlaka takip edilmelidir. Artık hareketler azdır fakat uyumadığı zamanlarda hıçkırıklar ve hareketler net bir şekilde hissedilir. 39-40 haftalık gebelikte bebek hareketleri artık doğuma yaklaşıldığı için önemlidir ve azalma yaşanırsa, uzun süre hareketsiz kalırsa mutlaka doktorla görüşülmelidir. 

Anne Karnında Bebek Hareketleri Nerede Hissedilir?

Anne karnında bebeğin hissedildiği yerler değişebilmektedir. İlk trimester içerisinde rahim hala aşağıda olduğu için bebek kasık bölgesinde hissedilir. Erken dönemde bebek hareketlerini hisseden anneler bu durumu genellikle sağ ya da sol tarafında hafif titreşim ya da kelebeğin kanat çırpması şeklinde tabir eder.

2. trimester döneminde biraz daha yukarı çıkan rahimle beraber bebek, göbek deliği çevresinde ve yine kasıklarda hissedilir. Boyu uzayan ve kilo artışı devam eden bebeğin kapladığı alan hala daha küçük olduğu için şiddetli tekmeler meydana gelmez. Ayakları ve kolları bu dönemde geliştiği için özellikle 5 ve 6. aylarda tekmeleri daha belirgindir. 

3. trimester dönemi olan son 3 aylık dönemde, bebek hareketleri artık daha yukarıda mideye doğru hissedilmeye başlar. Bunun sebebi hem bebeğin oldukça geniş bir alan kaplaması hem de baş aşağı pozisyon almasıdır. Bebek ayaklarını ve poposunu hareket ettirdikçe mideye yakın yerlerde güçlü tekmeler hissedilir. 

Son ayda vajina bölgesinde baskı hissedilmesi de oldukça sık rastlanan bir durumdur. Doğum pozisyonu alan bebeğin rahim ağzına yaptığı baskı rahatsız edici olabilir. Ayrıca geç doğum pozisyonu alan bebeklerin ayaklarını oynatması yine vajinada batma ve rahatsızlık hissine neden olabilmektedir. 

Anne Karnında Bebek Hareketleri Azalması

Bebek hareketlerinde azalma hissedildiği andan itibaren takip edilmesi önerilir. Herhangi bir hareket azalması yaşandığında sol tarafa yatarak hareket etmesi beklenir. 12 saatlik hareket izleme süresince 20 hareket yakalanıyorsa normal kabul edilir. 28. hafta bebek hareketlerinde azalma yaşanması beklenmez. Bu gibi durumlarda uzanarak takibinin yapılması önemlidir.

Uygulanan yöntemler ve denemeler sonucunda hala hareket hissedilmezse doktor tarafından bebeğin kalp atışları izlenir ve NST( Non Stres Test) cihazı ile sancılara bakılır. Bebek hareketlerinde azalma nedenleri; suyunun azalması, plasentadan kan akışı olmayışı ve gelişim geriliğinden kaynaklı olabileceği için dikkate alınmalıdır. Son aylarda ise bebeğin yerinin azalmasıyla birlikte hareket azalması normal kabul edilmektedir.

Fakat gün içerisinde en az 1 saat boyunca 10 hareket alınması beklenir. Anne karnında bebek hareketleri azalırsa bu her zaman kötü bir duruma işaret etmez. 39. hafta bebek hareketlerinde azalma doğum yaklaştığı için normal olsa da takip edilmeli ve mutlaka kadın doğum uzmanı aracılığıyla kontrol edilmelidir. 

Anne Karnında Bebek Hareketleri Artması

Bebeğin anne karnında çok hareketli olması iyiye işarettir ve bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Kadın doğum uzmanları hareketsiz bebektense, hareketli bebeklerin anneyi daha motive ettiğini ve sağlıklı olduğunu düşündüğü için psikolojik olarak daha sakin olduklarını belirtir. Bebeklerdeki hareketlerin artması 5. aydan itibaren net bir şekilde fark edilebilir. 

5,5 aylık hamilelikte bebek hareketleri artık daha fazla, güçlü ve nettir. Hareketlerin artmasıyla birlikte hareket takibi yapılabilir, tekme ya da yer değiştirme ayrımı daha rahat yapılır. Anne sesini ayırt edebilen bebekle iletişim kurmak da bebeğin hareketlerinde artışa neden olabilir. Son aya kadar bu şekilde çok hareketli olan bebeğin hareketlerinde azalma izlenmesi normaldir. Doğum yaklaştıkça hareketler kısıtlanır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0